Forum PCLab.pl: 16GB RAM do unowocześnianej konfiguracji - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

16GB RAM do unowocześnianej konfiguracji

#1 Użytkownik jest niedostępny   gregory2k 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1181
  • Dołączył: Wed, 22 Wrz 10

Napisany 12 Lipiec 2019 - 09:52

Witam cieplutko.
Aktualna konfiguracja:
ASRock H87 Pro4
i5-4670 3.4GHZ
Palit Gamerock GTX 1070
8GB RAM (jakieś wolne, bodajże 800 mhz)

Kilka tygodni temu śmierć karty graficznej zmusiła mnie do rozpoczęcia wdrażania w życie planu unowocześnienia mojego komputera. Najpierw z w.w. powodu wleciało GTX1070. Teraz pora na RAM. Jako że aktualne 8GB jest bardzo wolne to wydaje mi się że bez sensu jest dokładać drugą taką kość. Dlatego szukam dosyć szybkiego RAMu do gier (16GB), który będzie współpracował z wyżej podaną konfiguracją, a do tego w perspektywie kilku miesięcy z jakimś i7 na Haswellu.
Budżetu nie podaje, nie orientuję się w cenach RAMu, wydam tyle ile będzie trzeba, ale w granicach rozsądku oczywiście. Jako laik w temacie zdaję się na was ;)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1330
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 10:03

Do twojej konfiguracji polecam DDR3 o taktowaniu 2133 lub 2400 MHz.
Zestaw 2x8GB (łącznie 16 GB) będzie ciebie kosztować od 450 do 600 zł

PS.Faktycznie musisz być masochistą,żeby lecieć na DDR3 o taktowaniu 800 MHz i to jeszcze single channel - są to strasznie wolne pamięci i teraz odbija tobie czkawką
Edit.Za 480 zł masz G.Skill TridentX 2x8GB DDR3-2400 CL10

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 12 Lipiec 2019 - 10:07


#3 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 696
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 12 Lipiec 2019 - 10:06

DDR3 ma swoje ograniczenia i tego nie przeskoczysz z obecną platformą.
Masz kostki 1x8 czy 2x4??

#4 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19696
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Lipiec 2019 - 10:08

Najprawdopodobniej źle interpretujesz dane z programów diagnostycznych - zwykle one pokazują rzeczywiste taktowanie ram, które jest 2x niższe od efektywnego.

A więc, jeżeli gdzieś widziałeś 800MHz, to najprawdopodobniej masz ramy pracujące na 1600MHz - a więc maksymalnie tyle, ile pozwala chipset.


Głęboko bym się zastanowił nad sensownością takiego planu rozbudowy starszej platformy - skoro i tak potrzebujesz rozszerzyć ram jak i myślisz o lepszym CPU, to może lepiej już przenieść się na coś nowszego na ddr4?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1330
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 10:10

Zobacz postkamilos69, o 12 Lipiec 2019 - 11:06, napisał(a):

DDR3 ma swoje ograniczenia i tego nie przeskoczysz z obecną platformą.
Masz kostki 1x8 czy 2x4??

Co czytam to autor ma 1x8GB

Zobacz postMitycznyJeż, o 12 Lipiec 2019 - 11:08, napisał(a):

Głęboko bym się zastanowił nad sensownością takiego planu rozbudowy starszej platformy - skoro i tak potrzebujesz rozszerzyć ram jak i myślisz o lepszym CPU, to może lepiej już przenieść się na coś nowszego na ddr4?

Popieram,wyda teraz z 500 zł na 16GB DDR3 2133 lub 2400,a potem z 800 na i7 4770 lub 4790

#6 Użytkownik jest niedostępny   gregory2k 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1181
  • Dołączył: Wed, 22 Wrz 10

Napisany 12 Lipiec 2019 - 10:11

Zobacz postkamilos69, o 12 Lipiec 2019 - 11:06, napisał(a):

DDR3 ma swoje ograniczenia i tego nie przeskoczysz z obecną platformą.
Masz kostki 1x8 czy 2x4??


2x4GB.
I muszę zrobić jedną poprawkę: od kilku miesięcy żyje w przekonaniu że to jest 800mhz, natomiast teraz sprawdziłem i jednak jest to 1333mhz :D
Dokładnie:
Kingston 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 HyperX Blue

Wybaczcie pomyłkę, tak to jest jak się pisze post bez wcześniejszego sprawdzenia czego się właściwie potrzebuje. Natomiast z tego co się orientuję to i tak jest to wolnw pamięć , więc chyba nadal bez sensu jest dokładać kolejnych kości, trzeba zainwestować w nowe. Czy może się mylę?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1330
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 10:16

Zobacz postgregory2k, o 12 Lipiec 2019 - 11:11, napisał(a):

2x4GB.
I muszę zrobić jedną poprawkę: od kilku miesięcy żyje w przekonaniu że to jest 800mhz, natomiast teraz sprawdziłem i jednak jest to 1333mhz :D
Dokładnie:
Kingston 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 HyperX Blue

Wybaczcie pomyłkę, tak to jest jak się pisze post bez wcześniejszego sprawdzenia czego się właściwie potrzebuje. Natomiast z tego co się orientuję to i tak jest to wolnw pamięć , więc chyba nadal bez sensu jest dokładać kolejnych kości, trzeba zainwestować w nowe. Czy może się mylę?

pierwszym postem mnie pomyliłeś,ale mniejsza z tym
Nie zmienia tego,że DDR3 1333 to też strasznie wolna pamięć.
Od ciebie to zależy czy teraz będziesz zbierał na nową platformę czy ulepszał obecną.
Bo powiem tak,na obecną będziesz musiał wydać ok.1300 zł,pamięci DDR3 16GB wysoko taktowane chodzą drożej od DDR4 3200 i Haswelle i7 chodzą w chorych cenach.

#8 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19696
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Lipiec 2019 - 10:36

Zobacz postgregory2k, o 12 Lipiec 2019 - 11:11, napisał(a):

Natomiast z tego co się orientuję to i tak jest to wolnw pamięć , więc chyba nadal bez sensu jest dokładać kolejnych kości, trzeba zainwestować w nowe. Czy może się mylę?

Wspomniałem o tym, ale powtórzę się - wyższego zegara na pamięciach niż 1600MHz nie zobaczysz na tej płycie. Podbitka z 1333 na 1600 daje znikomy zysk.

Serio, nie ładuj kasy w starą platformę.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1360
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 12 Lipiec 2019 - 10:47

DDR3 były z taktowaniem 800MHz? Aż sobie musiałem sprawdzić. Faktycznie takie były. Szanse na to, że ktoś by miał takie pamięci na nowoczesnej platformie są równe niemal zeru.
DDR to Double Data Rate, co oznacza, że te 800MHz mnozymy x2 i wychodzi nam 1600, do czego się dzięki marketingowi wszyscy przyzwyczailiśmy ;)

W twoim wypadku, OP, w zupełności wystarczy zakup sensownych pamięci 2x8GB za około 200 złotych. Masz mocne 4 rdzenie, co w zupełności wystarcza do wszystkiego. Nie zawsze uzyskasz 200 klatek, ale nie ma tytułu, w który nie zagrasz wygodnie.

Zawsze znajdą się ludzie, którzy uważają, że sapera bez i9-9900K nie odpalisz, ale cudze pieniądze fajniej się wydaje niż swoje.

@Jeżozwierz
Zegary pamięci dużo nie dadzą, ale dużo sensownego ramu działającego w dual channel pozwoli na tej platformie posiedzieć jeszcze długo.
Intele ciągle dość drogie, nowe ryzeny robią masę problemów, a za 200zł można mieć cały czas dobry sprzęt. Po co szastać kasą?

Zakup jakiegoś i7 odpada, bo ceny są poronione, ale z tym i5 dalej można dobrze żyć. Przecież to jest poziom nowych i3.

Ten post był edytowany przez Makavcio2 dnia: 12 Lipiec 2019 - 10:48


#10 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1662
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 12 Lipiec 2019 - 10:54

Po taniości kup b450 r5 1600 DDR 4 16gb 3200

#11 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19696
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Lipiec 2019 - 11:14

Jeżeli już chce rozszerzyć ram po taniości, to najlepiej byłoby dokupić 2 moduły 4GB. Wypełni wszystkie sloty i wyjdzie taniej niż zakup modułów 8GB.

Zmiana procka na tej platformie miała by sens jeżeli ceny i7 znacznie spadną, albo posiadacz ma ochotę bawić się w crystal welle z chin.
Czasami taniej można znaleźć xeony, np. teraz ktoś sprzedaje E3-1240 V3 za 430zł na alle.

No, ale sporo zalezy od tego co jest celem modernizacji.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 328
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 12 Lipiec 2019 - 14:24

Nie czarujmy się modernizacja tej platformy przy obecnych cenach jest raczej średnio opłacalna. Dołożenie 2x4GB po taniości - identyczne kostki jak twoje chodzą na alledrogo po ok. 130pln. Na tym bym zakończył modernizacje.

Kolejny krok to wymiana platformy ale myślę ze najwcześniej za 6 m-cy jak ceny po premierach spadną, połatają wszystkie bugi.

#13 Użytkownik jest niedostępny   gregory2k 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1181
  • Dołączył: Wed, 22 Wrz 10

Napisany 24 Lipiec 2019 - 22:03

Ok, wybaczcie że dopiero teraz, potrzebowałem trochę czasu do namysłu. Zdecydowałem że procesor faktycznie zostawię, dołożę tylko ramu do 16gb żeby starczyło na pewien czas i potem wymienię platformę.

Tylko teraz co dokładnie z tym ramem? Dorzucić kolejne 8gb takich jakie mam? Czy może kupić za 2 stówy świeże 16gb pod moją platformę? Bo taka propozycje również padła wyżej.
Dzięki z góry.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych