Forum PCLab.pl: Problemy komputera po montażu rx 5700xt - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemy komputera po montażu rx 5700xt Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   DeIntegro2o1o 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: So, 14 Lut 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 14:21

Witam, otóż od przedwczoraj mam problemy z komputerem po montażu nowej rx 5700xt. Wcześniej gtx 970, reszta sprzętu i5 4690k 4.5 z97x-gaming 3 od gigabyte 8 gb 1600 w dwóch kościach i zasilacz xfx 550. Po montażu nowej karty wydawała mi się słaba w wiedźminie, taka sama wydajność jak 970 albo i mniejsza. Okazało się że karta nie może wejść na obroty, na rdzeniu miewała od 800-1300. No to myślałem że procesor ogranicza, ale on chodził 70-80%. Próbowaliśmy różnych ustawień w programie od AMD ale bez skutku. W końcu ktoś rzucił propozycje by zaktualizować bios, niestety pomyliłem się i ściągnąlem aktualizacje na płytę msi na pendriva i uruchomiłem ponownie komputer, nic nie nacisakłem, pendrive był tylko włożony, lecz okazało się że gdy chcę wejść do biosu po naciśnięciu delete, mam czarny ekran i nic się nie da zrobić. Płyta posiada dualbios ale nie można się przełączyć. Poza tym komputer uruchamia się normalnie. Próbowałem resetować płytę tak jak należy ale bez skutku, tzn płyta się zresetowała chyba bo procesor wrócił do stockowych zegarów, ale sam bios dalej nie działa. Reinstalowałem system ponieważ były pomysły że to pomoże karcie się rozkręcić, lecz nic z tego. Jedynie w 3dmark miała taki wynik jak w necie, kręciła się normalnie. Później w wiedzminie kilka sekund i gra się zawieszała, pomagał tylko reset. Przy instalowaniu sterowników od AMD już któryś raz, nagle pojawił mi się różowy ekran. Wtedy oddałem kartę do zwrotu bo myślałem że to już na pewno wina karty, ale ten bios nie dawał mi spokoju. Włożyłem poczciwą 970 instaluję stery, a tu zielony ekran przy instalacji i błąd instalacji. Za drugim razem udało się zainstalować sterowniki do 970 lecz coś ewidentnie jest nie tak. O co chodzi?

Ten post był edytowany przez DeIntegro2o1o dnia: 12 Lipiec 2019 - 14:23


#2 Użytkownik jest niedostępny   prosobol 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 662
  • Dołączył: Pt, 03 Sty 14

Napisany 12 Lipiec 2019 - 14:38

1. Reinstalowałeś system?
2. Testowałeś kartę u kogoś innego?
3. Wsadziłeś w inny slot PCIe x16?
4. Sprawdzałeś zasilacz czy daje pełną moc?
5. Może płyta lub PSU się sypie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6421
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Lipiec 2019 - 14:42

W jakiś sposób uszkodzony bios. Tylko dziwne, że się nie chce przełączyć na drugi...

#4 Użytkownik jest niedostępny   DeIntegro2o1o 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: So, 14 Lut 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 14:42

1. Reinstalowałem
2. Nie miałem u kogo
3. Nie wsadzałem
4. Jak to sprawdzić?
5. Może spróbuję zakutalizowac bios, da się bez wchodzienia w bios? znalazłem cos takiego https://www.elektrod...pic2736623.html

Ten post był edytowany przez DeIntegro2o1o dnia: 12 Lipiec 2019 - 14:43


#5 Użytkownik jest niedostępny   prosobol 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 662
  • Dołączył: Pt, 03 Sty 14

Napisany 12 Lipiec 2019 - 14:53

sprawdź punkt
3.
4. miernikiem cyfrowym jakie napięcie podaje na 12V i 5V, ewentualnie w biosie masz lub HWinfo

#6 Użytkownik jest niedostępny   DeIntegro2o1o 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: So, 14 Lut 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 15:08

Udało mi się włączyć bios, pomogło zaktualizowanie przez pen driva. Na napięciach płyty: (HWiIFO) +12v - 12.240v +5v - 5.070v +3.3 - 3.363. A czy to normalne ze cpu ciagle dziala w trybie boost na 3.9? i mam na ramach napiecie 1.5, nawet w biosie pokazuje na wykresie że jest jakby dużo.

Ten post był edytowany przez DeIntegro2o1o dnia: 12 Lipiec 2019 - 15:09


#7 Użytkownik jest niedostępny   mick.alderr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 79
  • Dołączył: Wed, 24 Kwi 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 15:34

1.5V na ddr3 to domyślne napięcie.
Sprawdź plan zasilania w systemie albo włącz w bios SpeedStep

#8 Użytkownik jest niedostępny   DeIntegro2o1o 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: So, 14 Lut 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 15:48

Jak sprawdzić plan zasilania?

#9 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 207
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 17:00

Przypadek? Nie sądzę

http://forum.pclab.p...k-w-wiedźminie/

#10 Użytkownik jest niedostępny   DeIntegro2o1o 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: So, 14 Lut 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 17:15

To mój temat, założyłem tutaj bo to bardziej odpowiednie miejsce.

#11 Użytkownik jest niedostępny   mick.alderr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 79
  • Dołączył: Wed, 24 Kwi 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 18:03

https://www.youtube....h?v=BQGC0AY53hQ

Na oszczędzaniu energii CPU powinien mieć około 800MHz. Do grania daj "wysoka wydajność" i obserwuj.

#12 Użytkownik jest niedostępny   DeIntegro2o1o 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: So, 14 Lut 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 18:12

Miałem wcześniej już włączone wysoka wydajność. Na oszczędzaniu jest w spoczynku 800.

Ten post był edytowany przez DeIntegro2o1o dnia: 12 Lipiec 2019 - 18:13


#13 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 247
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 12 Lipiec 2019 - 19:28

Gygabite flashowanie biosu głównego z zapasowego przebiega tak:
1. Wyłącz komputer
2. Przytrzymaj przycisk zasilania i przycisk resetowania przez około 10 sekund, a następnie zwolnij.
3. Bios kopii zapasowej powinien zacząć się kopiować na kość główną.

UWAGA bios zapasowy to taki bios "jaki otrzymałeś przy otwarciu płyty z pudełka".

#14 Użytkownik jest niedostępny   DeIntegro2o1o 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: So, 14 Lut 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 20:05

Ale już sobie zaktualizowałem bios i mogę wejść i w jeden i drugi, myślę że dobrze to zrobiłem.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych