Forum PCLab.pl: Ryzen 3600 - test nowej platformy z X470 i porównanie do Core i5-4570 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 3600 - test nowej platformy z X470 i porównanie do Core i5-4570 Sprawdzanie wydajności R5 3600 na Asus X470 Prime PRo

#1 Użytkownik jest niedostępny   Danny0701 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 15:56

Witajcie :D

Postanowiłem w końcu zmienić swoją starą haswellową i5 na coś lepszego. Padło na (jak zresztą temat wskazuje) na Ryzena 5 3600.
Jako, że zawsze lubiłem testować i bawić się w profesjonalnego testera postanowiłem, że skoro załatwiłem sobie nowy sprzęcik to sprawdzę jak on się spisuje.
Mam zamiar sprawdzić jego możliwości OC, temperatury oraz wydajność w kilku programach i grach.

Pełna specyfikacja:
CPU: AMD Ryzen 5 3600
MoBo: Asus X470-Prime Pro
RAM: G.Skill Aegis 2x16GB 3000MHz, CL16
GPU: MSI GTX 970 Gaming X 4GB
PSU: SilentiumPC Vero M2 600W
Obudowa: SilentiumPC Armis AR5X TG RGB
SSD: Crucial MX500 500GB

Przechodzę z...
CPU: i5-4570
MoBo: Asus B85m-g
RAM: 24GB 1600MHz, CL9 (mieszane)
Reszta praktycznie jak wyżej.

Przede wszystkim (dla ciekawskich) porównam moją i5 do Ryzena 5 (wiadomo, że przegra, ale o ile? :P) i opisze swoje odczucia z przejścia na wydajniejszą platformę (technicznie powinienem zaobserwować wyższą responsywność OS)

Sprawdzę też wątek, który mnie bardzo ciekawi - czy ten boxowy cooler AMD faktycznie się do czegoś nadaje :D
Dodaj obrazek

EDIT 1: Niestety nie ruszyło, więc będę szukał kogoś ze starszym Zenem :D
EDIT 2: Na drugiej stronie jest dłuższy tekst odnośnie wyników z testów.

Ten post był edytowany przez Danny0701 dnia: 17 Lipiec 2019 - 18:20
Powód edycji: nie wrzucaj tak dużych zdjęć


#2 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 332
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 16:58

Super, już nie mogę się doczekać...

#3 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1646
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 12 Lipiec 2019 - 16:58

Akurat cooler z 3600 jest bardzo bardzo sredni. A sam proc się grzeje bardziej niż zen 1

#4 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 436
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 12 Lipiec 2019 - 17:03

Czekam na aktualizacje. Ciekawe czy masz już płyte z nowym BIOSem pod Ryzeny 3 czy trzeba będzie szukać kolegi ze starym Ryzenem :)

#5 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3624
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Lipiec 2019 - 17:09

Obstawiam to drugie ;) i następny post za kilka dni najwcześniej :E

#6 Użytkownik jest niedostępny   Danny0701 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 17:51

Jeszcze i tak muszę dorobić kilka benchy z obecnej i5, potem na spokojnie sobie na dniach przełożę platformę :D

#7 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3624
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Lipiec 2019 - 18:13

Zobacz postDanny0701, o 12 Lipiec 2019 - 18:51, napisał(a):

Jeszcze i tak muszę dorobić kilka benchy z obecnej i5, potem na spokojnie sobie na dniach przełożę platformę :D

A BIOS masz zaktualizowany do najnowszej, obsługującej Ryzen 3000 wersji?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Danny0701 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 18:48

Zobacz postSary, o 12 Lipiec 2019 - 18:13, napisał(a):

A BIOS masz zaktualizowany do najnowszej, obsługującej Ryzen 3000 wersji?

Z tego co wiem tak. Jak nie - poradzę sobie dość szybko :D

#9 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 436
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 12 Lipiec 2019 - 18:59

Zobacz postDanny0701, o 12 Lipiec 2019 - 18:48, napisał(a):

Z tego co wiem tak. Jak nie - poradzę sobie dość szybko :D

Weź nie trzymaj ludzi w napięciu i po prostu podłącz na krótko szybko i sprawdź czy wstaje :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   Mr Kwolf 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 538
  • Dołączył: Pt, 10 Lis 17

Napisany 12 Lipiec 2019 - 19:17

Super :thumbup:

tez mialem i5 4570 i znam na pamiec gdzie ten procek nie domagal i w ktorej grze :E
z tym ze ja go mialem z gtx 1070.Teraz tez mam Ryska 3600 wiec jest zmiana o 180 stopni,bo teraz karta jest na 100% a procek na 40% a nieodwrotnie jak to bylo wczesniej. :thumbdown:

Ten post był edytowany przez Mr Kwolf dnia: 12 Lipiec 2019 - 19:17


#11 Użytkownik jest niedostępny   Danny0701 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 20:39

Zobacz postBorn, o 12 Lipiec 2019 - 18:59, napisał(a):

Weź nie trzymaj ludzi w napięciu i po prostu podłącz na krótko szybko i sprawdź czy wstaje :)

Nie opłaca mi się bez uprzedniego stestowania starej platformy wyciągać GPU i PSU do pająka :D

#12 Użytkownik jest niedostępny   MagicMike 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1020
  • Dołączył: So, 24 Sty 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 20:39

Jest szansa na benchmark w Forza horizon 4?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Danny0701 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 20:48

Zobacz postMagicMike, o 12 Lipiec 2019 - 20:39, napisał(a):

Jest szansa na benchmark w Forza horizon 4?

Niestety nie posiadam Forzy Horizon 4...

#14 Użytkownik jest niedostępny   MagicMike 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1020
  • Dołączył: So, 24 Sty 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 21:23

Zobacz postDanny0701, o 12 Lipiec 2019 - 20:48, napisał(a):

Niestety nie posiadam Forzy Horizon 4...


Demo za darmo ma benchmark ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   Danny0701 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 21:25

Zobacz postMagicMike, o 12 Lipiec 2019 - 21:23, napisał(a):

Demo za darmo ma benchmark ;)

A to sprawdzę sprawę i mogę machnąć z dedykacją dla Ciebie :D

#16 Użytkownik jest niedostępny   MagicMike 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1020
  • Dołączył: So, 24 Sty 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 21:28

Zobacz postDanny0701, o 12 Lipiec 2019 - 21:25, napisał(a):

A to sprawdzę sprawę i mogę machnąć z dedykacją dla Ciebie :D


Propsy

#17 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3624
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Lipiec 2019 - 22:28

Mnie by w sumie najbardziej interesowało jak 3600 będzie wypadał względem Ryzena 2600 i czy przy GTX1080 odczuje wzrost wydajności, bez zmiany karty. Tego niestety pewnie ani tutaj ani gdzie indziej szybko się nie dowiem. :) Ale testy obejrzę z przyjemnością.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1274
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 13 Lipiec 2019 - 00:05

Jak dla mnie to testuj,ale bez żadnej reklamy,bo inaczej będzie report :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7003
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 13 Lipiec 2019 - 00:07

Zobacz postMagicMike, o 12 Lipiec 2019 - 20:39, napisał(a):

Jest szansa na benchmark w Forza horizon 4?

Ja mam, jakie ustawienia chcesz?

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 13 Lipiec 2019 - 00:07


#20 Użytkownik jest niedostępny   MagicMike 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1020
  • Dołączył: So, 24 Sty 15

Napisany 13 Lipiec 2019 - 10:24

Zobacz postczolgista778, o 13 Lipiec 2019 - 00:07, napisał(a):

Ja mam, jakie ustawienia chcesz?


A dasz radę QHD i 4k? Ustawienia ultra z msaa.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych