Forum PCLab.pl: upgrade do R7 3700X i problem ze startem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

upgrade do R7 3700X i problem ze startem X470

#1 Użytkownik jest niedostępny   ===MARK=== 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 03

Napisany 13 Lipiec 2019 - 09:24

Witam wszystkich

Płyta Asrock Fatal1ty X470 Gaming-ITX/ac BIOS 3.30
RAM 16 GB RAM (2x 8 GB Corsair Venegance LPX 3200)
PSU 680 W

jedyne co sie od wczoraj zmieniło w moim komputerze to procesor, (R5 2400G na R7 3700X) nawet ten nowy bios miałem wgrany wczesniej i wszystko chodziło po kilka dni bez problemow ze stabilnoscią, a teraz jest problem ze startem, po wcisnieciu przycisku "start" wentylator (BOXowy) sie pali (te swiatelka) ale lopatki sie nie kreca lub zakreca sie na moment (gdy na grafice wszystko jest ok z wentylatorami) i tak w kółko az czasami "załapie" lub z pomoca moich resetów i wtedy wszystko działa normalnie przez wiele godzin przechodzi benchamrki Cinebench, ten w CPU-Z, w 7zip jedynie raz komputer zresetowal sie na benchmarku x265 i zabawa ze startem kompa zaczeła sie na nowo, z tego co wyczytałem w internetach to problemem sa niby pamieci wiec próbowałem z jednym modułem w pierwszym slocie, w drugim slocie z załadowanym profilem XMP i bez niego i nie widac roznicy i co ja mam teraz zrobic?

#2 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 552
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 13 Lipiec 2019 - 10:29

Mam podobnie ale z ryzenem 3600 i płytą msi b450-a pro. Komp raz się włączy raz nie. Jak już się włączy to jest wszystko ok, gry/benchmarki itp wszystko ok.

#3 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1655
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 13 Lipiec 2019 - 10:32

Zobacz post===MARK===, o 13 Lipiec 2019 - 09:24, napisał(a):

Witam wszystkich

Płyta Asrock Fatal1ty X470 Gaming-ITX/ac BIOS 3.30
RAM 16 GB RAM (2x 8 GB Corsair Venegance LPX 3200)
PSU 680 W

jedyne co sie od wczoraj zmieniło w moim komputerze to procesor, (R5 2400G na R7 3700X) nawet ten nowy bios miałem wgrany wczesniej i wszystko chodziło po kilka dni bez problemow ze stabilnoscią, a teraz jest problem ze startem, po wcisnieciu przycisku "start" wentylator (BOXowy) sie pali (te swiatelka) ale lopatki sie nie kreca lub zakreca sie na moment (gdy na grafice wszystko jest ok z wentylatorami) i tak w kółko az czasami "załapie" lub z pomoca moich resetów i wtedy wszystko działa normalnie przez wiele godzin przechodzi benchamrki Cinebench, ten w CPU-Z, w 7zip jedynie raz komputer zresetowal sie na benchmarku x265 i zabawa ze startem kompa zaczeła sie na nowo, z tego co wyczytałem w internetach to problemem sa niby pamieci wiec próbowałem z jednym modułem w pierwszym slocie, w drugim slocie z załadowanym profilem XMP i bez niego i nie widac roznicy i co ja mam teraz zrobic?


Problemem na 100% są pamięci na moim 2700 miałem to samo zjechałem o 200mhz z ramem i jak ręką odjął dziwne że komputer nigdy nie zaliczał zwiechy jedynie miał problemy ze startem

#4 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1982
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 13 Lipiec 2019 - 11:28

Asrock to najgorszy aktualnie wybór pod serię 3000, stara Agesa powoduje masę problemów i niestabilność, a pamięci mają problem z zegarami powyżej 3000. (te które masz są znane z kiepskiej raczej współpracy z Ryzenem, no chyba że to wersja 4.31 z Samsungami)

#5 Użytkownik jest niedostępny   ===MARK=== 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 03

Napisany 13 Lipiec 2019 - 12:38

Zobacz postzlotnik, o 13 Lipiec 2019 - 10:32, napisał(a):

Problemem na 100% są pamięci na moim 2700 miałem to samo zjechałem o 200mhz z ramem i jak ręką odjął dziwne że komputer nigdy nie zaliczał zwiechy jedynie miał problemy ze startem



Zobacz postMar_S, o 13 Lipiec 2019 - 11:28, napisał(a):

Asrock to najgorszy aktualnie wybór pod serię 3000, stara Agesa powoduje masę problemów i niestabilność, a pamięci mają problem z zegarami powyżej 3000. (te które masz są znane z kiepskiej raczej współpracy z Ryzenem, no chyba że to wersja 4.31 z Samsungami)


ale napisałem ze te pamieci działały bez problemów z R5 2400G teraz tylko wymieniłem procesor dzieje sie tak bez zanaczenia czy profil XMP jest załadowany czy nie w ukladzie dual oraz single i to tylko ze startem jest problem bo jak juz "załapie" to działa, RAM jest w wersji 5.32, Agesa faktycznie nie jest najnowsza bo tylko 1.0.0.1 ale wsparcie dla Ryzen serii 3000 jest czyli rozumiem ze nie ma zadnych magicznych ustawien w biosie i trzeba tak czekac i sie meczyc do czasu noweog biosu czy co robic? nie usmiecha mi sie kupowanie nowej plyty

https://youtu.be/ZIm7DKYguww
https://youtu.be/EGwebnZ1Zno
tak to wyglada u mnie na filmikach

#6 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1982
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 13 Lipiec 2019 - 12:47

Ale mnie moje pamięci działały na 2700X na 3533 CL14, obecnie nie chcą ruszyć powyżej 3200.
Na razie jest syf na Asrocku i musisz się chyba z tym po prostu pogodzić.
Można kombinować z pamięciami ale gwarancji że się coś uda nie ma żadnej, u mnie nawet jak coś działało na 3266 to w pewnym momencie się wykrzaczyło i też był czarny ekran.
Ja stawiam na zrąbany bios, ale oczywiście diagnoza na odległość to żadna diagnoza.

#7 Użytkownik jest niedostępny   ===MARK=== 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 03

Napisany 13 Lipiec 2019 - 13:08

Zobacz postMar_S, o 13 Lipiec 2019 - 12:47, napisał(a):

Ale mnie moje pamięci działały na 2700X na 3533 CL14, obecnie nie chcą ruszyć powyżej 3200.
Na razie jest syf na Asrocku i musisz się chyba z tym po prostu pogodzić.
Można kombinować z pamięciami ale gwarancji że się coś uda nie ma żadnej, u mnie nawet jak coś działało na 3266 to w pewnym momencie się wykrzaczyło i też był czarny ekran.
Ja stawiam na zrąbany bios, ale oczywiście diagnoza na odległość to żadna diagnoza.


te pamieci bez ladowania XMP dzialaja o ile sie nie myle na 2133, po zaladowaniu XMP na 3200 i w obu przypadkach jest tak samo, rozumiem ze to taka patowa sytuacja bo nie ma co zmieniac RAM na innej firmy przy tym biosie, jak i nie ma co zmieniac plyty na innego produzenta z X470 i zostac przy tych pamieciach skoro mowisz ze ogolnie zle dzialaja z Ryzen, a koszta nowej plyty czy innych pamieci wygladaja mniej wiecej tak samo

#8 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1982
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 13 Lipiec 2019 - 13:14

Na dzień dzisiejszy najlepsza jest AGESA 1003, ale ją to mają chyba tylko płyty z X570, w płytach z X470 z reguły jest 1002 i ta działa przyzwoicie, niestety Aszrot pozostał przy 1001 i jak na razie na zmiany się nie zanosi.
Zmiana na inną X470 pewnie by mogła poprawić działanie, ale ja bym zmieniał jedynie na X570, bo nic innego nie ma sensu.
Moja decyzja jest taka że zostaję z Aszrotem jeszcze tydzień i jak się nie poprawi to biorę X570, a Asrocka sprzedam posiadaczowi Zen+ bo z nimi działa rewelacyjnie.
Zmiana ramu ci nie pomoże na wszystko bo ja mam najlepsze b-die a i tak jest kaplica, aczkolwiek przyznam że u mnie jednak przynajmniej działa, c*ujowo ale stabilnie, więc możliwe że te lepsze pamięci jednak tyle dają że przynajmniej działa.

Ten post był edytowany przez Mar_S dnia: 13 Lipiec 2019 - 13:17


#9 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5433
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 13 Lipiec 2019 - 14:06

Zobacz postMar_S, o 13 Lipiec 2019 - 14:14, napisał(a):

Na dzień dzisiejszy najlepsza jest AGESA 1003, ale ją to mają chyba tylko płyty z X570, w płytach z X470 z reguły jest 1002 i ta działa przyzwoicie, niestety Aszrot pozostał przy 1001 i jak na razie na zmiany się nie zanosi.
Zmiana na inną X470 pewnie by mogła poprawić działanie, ale ja bym zmieniał jedynie na X570, bo nic innego nie ma sensu.
Moja decyzja jest taka że zostaję z Aszrotem jeszcze tydzień i jak się nie poprawi to biorę X570, a Asrocka sprzedam posiadaczowi Zen+ bo z nimi działa rewelacyjnie.
Zmiana ramu ci nie pomoże na wszystko bo ja mam najlepsze b-die a i tak jest kaplica, aczkolwiek przyznam że u mnie jednak przynajmniej działa, c*ujowo ale stabilnie, więc możliwe że te lepsze pamięci jednak tyle dają że przynajmniej działa.

Nie tylko x570 ,msi starsze chipsy w wersji beta tyż dostały już 1.0.0.3a :E ogólnie pewnie to i tak mało co zmienia bo trzeba będzie czekać pewnie dłuższy czas na dopracowane biosy

#10 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 311
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 13 Lipiec 2019 - 21:26

Ja mam swoją MSI X370 Gaming Plus i właśnie do nowego beta biosu załadowali obsługę AMD ComboPI1.0.0.3a. Na dzień dzisiejszy tego nie wgrywam, bo nowego procesora jeszcze nie kupiłem. Więc nie ma sensu wgrywać. W tym czasie z beta biosu zrobi się nowy, stabilny i myślę że coś z tego wyjdzie.

I widać że niektórzy są w gorącej wodzie kompani. Więc teraz to owocuje. Proponuję odłożyć nowego ryzena na półkę lub zaopatrzyć się w płytę na X570.

#11 Użytkownik jest niedostępny   ===MARK=== 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 03

Napisany 13 Lipiec 2019 - 21:43

Zobacz postgilban, o 13 Lipiec 2019 - 21:26, napisał(a):

Ja mam swoją MSI X370 Gaming Plus i właśnie do nowego beta biosu załadowali obsługę AMD ComboPI1.0.0.3a. Na dzień dzisiejszy tego nie wgrywam, bo nowego procesora jeszcze nie kupiłem. Więc nie ma sensu wgrywać. W tym czasie z beta biosu zrobi się nowy, stabilny i myślę że coś z tego wyjdzie.

I widać że niektórzy są w gorącej wodzie kompani. Więc teraz to owocuje. Proponuję odłożyć nowego ryzena na półkę lub zaopatrzyć się w płytę na X570.


po to w listopadzie kupiłem nico lepsza plyte pod APU by dotrawć do teraz i nie zmieniac ponownie plyty dla jakiegos bajeru, troche jest to irytujace i wyciagne z tego wnioski w przyszlosci, a teraz mocno licze na szybka poprawe sytuacji nowym biosem.
Myślałem ze moze cos mozna ostawic w biosie by bylo lepiej ale sie tylko dowiedziałem ze mam kiepskie RAMy i plyte od gównianego producenta choc to chyba nie on dal ciala i musi teraz wydawac biosy lite

#12 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1982
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 14 Lipiec 2019 - 09:02

No ale tak jest, po prostu usłyszałeś prawdę która się nie spodobała.
Co do okrojenia biosu to Aszrot od początku ma raczej skromny wizualnie więc nie ma wielkiej różnicy z lite od MSI.
Do momentu aż nie wypuszczą minimum Agesy 1002 na poprawę nie ma co liczyć.

#13 Użytkownik jest niedostępny   ===MARK=== 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 03

Napisany 14 Lipiec 2019 - 09:41

Zobacz postMar_S, o 14 Lipiec 2019 - 09:02, napisał(a):

No ale tak jest, po prostu usłyszałeś prawdę która się nie spodobała.
Co do okrojenia biosu to Aszrot od początku ma raczej skromny wizualnie więc nie ma wielkiej różnicy z lite od MSI.
Do momentu aż nie wypuszczą minimum Agesy 1002 na poprawę nie ma co liczyć.


tu nie chodzi o to czy sie spodobała czy nie tylko z upgrade procesora juz sie pospieszyłem i nie chce sie spieszyc z wymiana plyty i RAM zwlaszcza ze PCIe dziala tam w 4.0 (nie wiem jak dla dysku) wiec nowa plyta z x570 kompletnie mija sie z celem myslalem tylko ze cos w tej masie opcji UEFI jest co poprawi sytuacje, a o czym ja nie wiem ale widac ze nie ma i trzeba czekac

#14 Użytkownik jest niedostępny   ===MARK=== 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 03

Napisany 16 Lipiec 2019 - 13:37

ok widze ze z plyt ktore by mnie ewentualnie interesowany to :
MSI do plyty X470 GAMING PRO CARBON wydalo przynajmniej BIOS beta z AGESA 1.0.0.3
Gigabyte X470 AORUS ULTRA GAMING ma finalny bios z AGESA 1.0.0.3
ASUS PRIME X470-PRO ma bios z AGESA 1.0.0.2 :( - wiec raczej odpada
no i moja plyta
ASROCK Fatal1ty X470 Gaming-ITX/ac z AGESA 1.0.0.1 :( pewnie lada moment tez wydadza jakis update

i teraz pytanie czy czekac jeszcze kilka dni na nowy bios do obecnie posiadanej plyty czy zamiawiac Gigabyte i miec ja juz jutro ?

Ten post był edytowany przez ===MARK=== dnia: 16 Lipiec 2019 - 13:38


#15 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 16 Lipiec 2019 - 13:41

Zobacz post===MARK===, o 16 Lipiec 2019 - 14:37, napisał(a):

MSI do plyty X470 GAMING PRO CARBON wydalo przynajmniej BIOS beta z AGESA 1.0.0.3


Sry za OT, ale ciekawi mnie - jak sprawdzić w jakiej wersji jest AGESA dla danego BIOSu? Czy to tylko poprzez dobrą wolę producenta, który podaje to w changelogu? Może w samym BIOSie jest gdzieś takiego info?

#16 Użytkownik jest niedostępny   ===MARK=== 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 03

Napisany 16 Lipiec 2019 - 13:42

CPU-Z zakladka Mainboard to oczywiscie jak juz masz bios wgrany, a tak to opis producenta na stronie

Ten post był edytowany przez ===MARK=== dnia: 16 Lipiec 2019 - 13:43


#17 Użytkownik jest niedostępny   ===MARK=== 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Cz, 20 Lis 03

Napisany 17 Lipiec 2019 - 08:13

w sumie nikt mi wczoraj nie odpowiedział :( ale ostatecznie zdecydowalem ulec i wymienic plyte na ASUS PRIME X570-PRO i teraz te moje posiadane RAMy nie daja mi spokoju, jesli tylko nowa plyta z chipsetem i AGESA wystarczy do stabilnosci to super, ale jesli nie to by sie juz dłuzej nie meczyc i walczy o stabilnosc i działanie to mysle nad nowymi pamieciami do kompletu i swietego spokoju

overclockers.co.uk/team-group-xtreem-8pack-edition-16gb-2x8gb-ddr4-pc4-33000c18-4133mhz-dual-channel-kit-black-my-099-tg.html

bedzie to chodzic z takimi pamieciami oczywiscie obnizone do 3600 bo w/g opisu oparte sa na kosciach Samsunga B-Die, czy kazde ramy oparte o kosci Samsunga B-Die mozna brac w ciemno i beda chodzic?

Ten post był edytowany przez ===MARK=== dnia: 17 Lipiec 2019 - 08:13


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych