Forum PCLab.pl: Problem z procesorem? Ryzen 5 3600 + B450 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z procesorem? Ryzen 5 3600 + B450 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   alkoholik14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Wt, 02 Sie 11

Napisany 13 Lipiec 2019 - 10:40

Witam.

Kilka dni temu postanowiłem wymienić swój stary złom na PC wyższej klasy. Zamówiłem wszystkie potrzebne komponenty. Dla jasności od razu je przedstawię

Ryzen 5 3600
Płyta MSI B450 Tomahawk
Ramy G.SKILL 16GB 3200MHz Ripjaws V CL15 Red
Zasilacz SillentiumPC Vero M2 600W
Karta Palit Geforce RTX 2060

Wszystko zamontowałem, zaaktualizowałem Bios przez funkcje flashback i niestety jest problem. Podczas próby odpalenia PC wszystkie wiatraki załączają się na pełną moc a dioda alarmują na płycie świeci się przy CPU tak jakby to on był problemem. Po kilku próbach jednak PC się odpala i da się z niego normalnie korzystać dopóki nie wyłączy się go znowu.
Macie może jakieś pomysły co może być problemem? Czytałem w necie, że wielu ma problemy z taką konfiguracją i czekają na nowe BIOSy jednak nie widzialem by ktoś opisywał taki problem jak mój

Z góry dziękuje za pomoc

#2 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1642
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 13 Lipiec 2019 - 10:43

http://forum.pclab.p...&#entry15563081

Nie jesteś sam dużo ludzi na B450 ma taki problem nie zależenie od producenta płyty. Trzeba czekać na Biosy albo kupić x570 na tą chwile nie ma innego wyjścia

Masz bios 1.8 czy 1.9 ? 1.9 ponoć już działa ok

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 13 Lipiec 2019 - 10:45


#3 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6621
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Lipiec 2019 - 10:46

zacznij od biosu 1.8

#4 Użytkownik jest niedostępny   alkoholik14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Wt, 02 Sie 11

Napisany 13 Lipiec 2019 - 10:50

Jedyne co instalowałem to AMI Bios ze strony MSI w wersji 7C02v18 z czerwca

#5 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1642
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 13 Lipiec 2019 - 10:55

Napisz do liptona on posiada wersję 1.9 ponoć już działa ok

#6 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6621
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Lipiec 2019 - 11:38

resetowales bios zworka?

#7 Użytkownik jest niedostępny   alkoholik14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Wt, 02 Sie 11

Napisany 13 Lipiec 2019 - 11:49

Nie, raz tylko wyciągałem baterie, żeby sprawdzić czy coś to da.

Mam od razu kolejne pytanie. Czy jak już zdobędę nową wersje BIOSu to instalować go poprzez flashback? Jeśli tak to wyciągnąć Ram Karte i procesor czy nie muszę?

Ten post był edytowany przez alkoholik14 dnia: 13 Lipiec 2019 - 11:54


#8 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6621
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Lipiec 2019 - 11:57

Najpierw zresetuj zworką.

#9 Użytkownik jest niedostępny   alkoholik14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Wt, 02 Sie 11

Napisany 13 Lipiec 2019 - 13:06

Ok. Zrobię to jak tylko będę znowu przy sprzęcie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   alkoholik14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Wt, 02 Sie 11

Napisany 13 Lipiec 2019 - 16:28

Zrestartowane zarówno przez zworke jak i wyciągniecie bateri. Nic to nie pomogło ale czekam jeszcze na tą nową wersje biosu

#11 Użytkownik jest niedostępny   k_ba 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 08 Lip 19

Napisany 15 Lipiec 2019 - 20:21

To pewnie zabrzmi głupio, ale spróbuj wyciągnąć kabel Reset SW. Jest coś na rzeczy z tym resetem, więcej w tym temacie: https://www.reddit.c...ple_workaround/

Od siebie moge dodać, że męczyłem się z tą diodą na płycie x570 MSI przez 2 dni (system nie włączył się ani razu), natomiast po wyciągnięciu kabla Reset SW działa całowicie bezproblemowo.

Ten post był edytowany przez k_ba dnia: 15 Lipiec 2019 - 20:32


#12 Użytkownik jest niedostępny   alkoholik14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Wt, 02 Sie 11

Napisany 16 Lipiec 2019 - 10:09

Dzisiaj to sprawdzę i dam znać

#13 Użytkownik jest niedostępny   k_ba 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 08 Lip 19

Napisany 16 Lipiec 2019 - 11:17

Zobacz postalkoholik14, o 16 Lipiec 2019 - 10:09, napisał(a):

Dzisiaj to sprawdzę i dam znać


Już potwierdzone na Reddit, że niektórym pomaga (niestety nie we wszystkich przypadkach), w tym osobom z płytami B450.

#14 Użytkownik jest niedostępny   alkoholik14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Wt, 02 Sie 11

Napisany 18 Lipiec 2019 - 12:17

Nic to nie pomogło.
Zainstalowalem nowy bios od MSI czyli v19 i również nie naprawiło to mojego problemu

Podsyłam krótki filmik jak to u mnie wygląda

https://streamable.com/4cqg7

#15 Użytkownik jest niedostępny   k_ba 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 08 Lip 19

Napisany 18 Lipiec 2019 - 14:05

Zobacz postalkoholik14, o 18 Lipiec 2019 - 12:17, napisał(a):

Nic to nie pomogło.
Zainstalowalem nowy bios od MSI czyli v19 i również nie naprawiło to mojego problemu

Podsyłam krótki filmik jak to u mnie wygląda

https://streamable.com/4cqg7


Chyba najlepiej jak zwrócisz płytę i wymienisz na inną. Nie ma co się kopać z koniem. Generalnie są duże problemy z płytami MSI wcześniejszych generacji (i jak widać na moim przykładzie x570 też). Ludzie różnych cudów probują - downgrade biosa i dopiero później wgranie nowszej wersji itd. Czasami któreś rozwiązanie komuś w końcu zadziała (musiałbyś poszukać na zagranicznych stronach: reddit, forum MSI itd.).

U mine to wyglądało dokładnie tak, jak na Twoim filmiku. Start wiatraków i czerwona dioda CPU. Próbowałem pełno różnych rzeczy: ponowne wkładanie procesora, sprawdzenie wszystkich kabli zasilających itd. Doszło do tego, że zaczałęm po każdym jednym głupim kabelku wyciągać i sprawdzać czy działa. Dopiero wyciągnięcie Reset SW z mobo pomogło.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2797
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 18 Lipiec 2019 - 15:11

Zobacz postalkoholik14, o 18 Lipiec 2019 - 13:17, napisał(a):

Nic to nie pomogło.
Zainstalowalem nowy bios od MSI czyli v19 i również nie naprawiło to mojego problemu

Podsyłam krótki filmik jak to u mnie wygląda

https://streamable.com/4cqg7

Masz pena sformatowanego na FAT32 jak wgrywasz ten bios? bo może wcale ci się nie zaktualizował i tu jest problem, wczoraj oglądałem sporo filmików gdzie ten proc na tomahawku śmiga bez problemu :hmm:

#17 Użytkownik jest niedostępny   alkoholik14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Wt, 02 Sie 11

Napisany 18 Lipiec 2019 - 16:09

Tak. Nawet jak uda mi się go odpalić (niekiedy rusza) to w biosie wersja jest właśnie ta którą zainstalowałem (z lipca wersja 190)

#18 Użytkownik jest niedostępny   alkoholik14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Wt, 02 Sie 11

Napisany 26 Lipiec 2019 - 12:22

Mijają kolejne dni a komputer jak mi nie działał poprawnie tak nie działa. Szczerze mam już dość tego całego MSI i tych ich B450. Jestem już praktycznie zdecydowany na wymianę płyty. Mam więc do was kolejne pytanie. Jaką płytę kupić? Chce być pewny tego, że kupie płyte i nie będzie mi sprawiać żadnych problemów na Ryzenie 5 3600.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Zdzisiu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1282
  • Dołączył: Cz, 25 Sie 05

Napisany 26 Lipiec 2019 - 12:35

Sam bym chciał wiedzieć na jakiej płycie problemów nie ma. I zdaje się że na każdej coś jest skopane.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Armage169 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Pt, 04 Sie 17

Napisany 26 Lipiec 2019 - 12:43

Odpal kompa, poczekaj na boot loopa, wyłącz zasilacz, poczekaj z 15 sekund i odpal kompa od nowa. Mi to pomagało, teraz komp wstaje za każdym razem, a i jak ci zbootuje ustaw sobie proca na sztywno to też może pomóc.
PS. Mam bios 19.1 z niemieckiego msi.

Ten post był edytowany przez Armage169 dnia: 26 Lipiec 2019 - 12:44


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych