Forum PCLab.pl: MSI B450 MAX - jest sens czekać ? - wybór płyty do nowego zestawu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

MSI B450 MAX - jest sens czekać ? - wybór płyty do nowego zestawu Ryzen 2600 -> wymiana w przyszłości na coś z serii 3xxx/zen2 refre

#81 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 839
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 09 Sierpień 2019 - 07:33

U=1,30 V niekoniecznie może być wystarczające dla 4,2 GHz.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 09 Sierpień 2019 - 07:36


#82 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 09 Sierpień 2019 - 09:36

na szybkiego sprawdzilem 4000Mhz all core - 1,215V ryzen master
occt idzie ok.tempy w okolicach 70stC czyli ok.

dalem 1,215V i 4050Mhz = czorny ekran .Wszystko powyżej 1,320V temperatury ponad 85stC czyli nieakceptowalne dla mnie przynajmniej ,wiadomo w grach czy programach tyle nie uświadczysz .

Albo redakcje ,które testy robiły mialy jakieś dobre sample od AMD albo coś z płytą i biosem nie teges na razie .

Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 09 Sierpień 2019 - 09:36


#83 Użytkownik jest niedostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1789
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 10 Sierpień 2019 - 22:32

Zobacz postTom Light, o 09 Sierpień 2019 - 06:05, napisał(a):

Wyłaczam wszystkie opcje oszczedzania energii + ustawiam load line na 8 żeby stabilne napiecie było.w biosie auto OC wyłączone PBO + Game Boost .
Ustawiam manualnie mnożnik 42,00 x100 = 4200Mhz na all core

Panie, u mnie na 3700X+tomahawk system nie wstaje nawet na 1.35V przy 4ghz ;D

Ten post był edytowany przez iziDeV dnia: 10 Sierpień 2019 - 22:33


#84 Użytkownik jest niedostępny   pigula630 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Wed, 11 Lut 09

Napisany 11 Sierpień 2019 - 10:09

U mnie działa na 4,3GHz przy 1,388V.

Przy tych ustawieniach w grach nie ma problemu, ani ze stabilnością ani z temperaturami, ale jak odpalę OCCT to przez chwilę temperatura rośnie stabilnie, dochodzi do 72° później jest gwałtowny skok na 80°, sekundę później 90° i OCCT ubija test z wynikiem przegrzanie.

Z kolei na fabrycznych ustawieniach to on sobie boostuje jak chce - po odpaleniu OCCT za każdym razem inaczej - raz okolice 4,2 raz 4,0GHz.
Teraz leci test 15min OCCT. Napięcia ok 1.3V, boost do 4.1GHz, max temp ok 72°

Ten post był edytowany przez pigula630 dnia: 11 Sierpień 2019 - 10:10


#85 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 11 Sierpień 2019 - 10:35

4.40Ghz jest nieosiągalne na all core bo napięcie musiało by być ponad 1,420Vw stress test z użyciem AVX temperatura nawet na wysokiej klasy coolerze pójdzie ponad 95stC
tak w grach może być ok ,ale pewności nie mam czy to stabilne będzie.
Jestem zawiedziony mocno bo myślałem że te 4,40Ghz zrobię na 1,30V i pójdzie od strzała a tu dupa maryny.
teraz już wiem czemu za granicą kwitnie handel selektami i ich ceny są sporo wyższe.

Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 11 Sierpień 2019 - 10:36


#86 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 11 Sierpień 2019 - 10:41

Mniejsza z allcore, ale z tego co ludzie piszą to nawet tego boosta do 4.4 nie ma, tylko 4.1-4.2. Wygląda to gorzej niż na Ryzenach 2000. U mnie boost jest do 3.9 GHz i jeśli temperatury są niskie to na auto wlatuje na 3.825 GHz, więc blisko zapewnień producenta. Nie ma też problemu żeby ustawić ręcznie 3.9 GHz na małym napięciu i chłodzie. Te Ryzeny 3000 to muszą być wyżyłowane do granic możliwości, albo są zrobione na odwal albo biosy/chipsety nie ogarniają. To nie beta testy, tylko alpha.

#87 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1544
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 11 Sierpień 2019 - 10:54

U siebie na Ryzenie 3600, przy daniu PBO + autooc 200mhz, w grach wrzucał napięcie nawet powyżej 1.45v, np w takiej starej gierce AC3, która ciśnie po 1 max 2 rdzeniach, miałem boost 4.4ghz i maks 1.45v. W przypadku gier AC Origins/Odyssey było to już 4300-4350, czasem mignęło 4275mhz, a napięcie potrafiło przeskoczyć 1.45v. Jak dałem offset -0,05v to napięcie w AC Origins/Odyssey było maks 1.42v ale za to boost przez większość czasu siedział na 4275mhz, temperatury i tak wyższe niż na stocku.
Wszystko mierzone przez HWinfo, bo w MSI Afterburner nie mam możliwości sprawdzenia napięcia na procku (najnowsza beta). Nie sprawdzałem gier w oknie, by porównać z otwartym Ryzen Masterem, który nie zapisuje maksymalnego osiągniętego napięcia.
Dodam, że moje boosty są chyba wyższe przez to, że GPU blokuje procka, albo bios v18 z agesa 1003, który trzyma inny boost?

Na stocku mam vcore do 1.362v gierkach.

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 11 Sierpień 2019 - 10:55


#88 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 11 Sierpień 2019 - 11:08

Jeśli by to napięci było niebezpieczne to AMD by tego nie dało aby vcore do 1,50V dobijało z boostem.Bo to by strzał w stopę był ,przecież cpu musi wytrzymać te 3lata gwarancji a więc wiedzą co robią..
Po 2gie algorytm boosta jest bardzo agresywny byle pierdoła i cpu idzie ponad 4,30Ghz-4,40Ghz

filmik wam trochę rozjaśni i wyjaśni why ?
https://www.youtube....h?v=ORHYffg5ipM


#89 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 11 Sierpień 2019 - 11:11

Zobacz postReddzik, o 11 Sierpień 2019 - 11:54, napisał(a):

U siebie na Ryzenie 3600, przy daniu PBO + autooc 200mhz, w grach wrzucał napięcie nawet powyżej 1.45v, np w takiej starej gierce AC3, która ciśnie po 1 max 2 rdzeniach, miałem boost 4.4ghz i maks 1.45v. W przypadku gier AC Origins/Odyssey było to już 4300-4350, czasem mignęło 4275mhz, a napięcie potrafiło przeskoczyć 1.45v. Jak dałem offset -0,05v to napięcie w AC Origins/Odyssey było maks 1.42v ale za to boost przez większość czasu siedział na 4275mhz, temperatury i tak wyższe niż na stocku.
Wszystko mierzone przez HWinfo, bo w MSI Afterburner nie mam możliwości sprawdzenia napięcia na procku (najnowsza beta). Nie sprawdzałem gier w oknie, by porównać z otwartym Ryzen Masterem, który nie zapisuje maksymalnego osiągniętego napięcia.
Dodam, że moje boosty są chyba wyższe przez to, że GPU blokuje procka, albo bios v18 z agesa 1003, który trzyma inny boost?

Na stocku mam vcore do 1.362v gierkach.


W grach w sumie nie ma problemu, dopóki proc się nie grzeje. A co np. z Cinebench? Jak zrobisz 4-5 testów pod rząd to jak napięcia i temperatura wyglądają?

#90 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1544
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 11 Sierpień 2019 - 11:50

Zobacz postgalakty, o 11 Sierpień 2019 - 12:11, napisał(a):

W grach w sumie nie ma problemu, dopóki proc się nie grzeje. A co np. z Cinebench? Jak zrobisz 4-5 testów pod rząd to jak napięcia i temperatura wyglądają?

Nie mam cinebencha, nigdy nie testowałem jak wygląda sprawa.

W grach mam różnie, na stocku ok 60C +- 3-5C. Jak odpalę OBS nagrywam x264 przez CPU to miewam nawet 75-80C, zegary wtedy spadają do okolic 4000-4100mhz.

Tak jak tutaj, pierwszy raz złapałem 100% wykorzystania procka, przy ustawieniu na sztywno 70fps jest lepiej:
Dodaj obrazek


edit:
Napięcie mam 1.331v jak na filmiku. To poniżej wykresu frametime to dane z HWinfo. Najnowszy MSI A. jedynie co to monitoruje temp, ale napięcia już nie.

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 11 Sierpień 2019 - 12:01


#91 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 11 Sierpień 2019 - 18:56

Jeszcze 1 rzecz mi się nie pasi płyta po ustawieniu
UCLK DIV1 MODE : 1:1
plus
FCLK Frequency = np 1900Mhz bo pamięci puściłem na 3800Mhztkzw infinity fabric to sie nazywa

zapisuje ustawienia ale się nie uruchamia.dopiero po wyłączeniu zasilania przyciskiem power wstaje z ustawionymi parametrami .
Przy ustawieniu pamięci na 3800Mhz 4 kostki odczyt nie chce ponad 50GB/s skoczyć ,czas oczekiwania pamięci 69,5ns.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 11 Sierpień 2019 - 19:12


#92 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3009
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 11 Sierpień 2019 - 21:56

Zobacz postTom Light, o 09 Sierpień 2019 - 07:05, napisał(a):

Wyłaczam wszystkie opcje oszczedzania energii + ustawiam load line na 8 żeby stabilne napiecie było.w biosie auto OC wyłączone PBO + Game Boost .
Ustawiam manualnie mnożnik 42,00 x100 = 4200Mhz na all core
napięcie override 1,30V
i dupa ,daje aida stress test i system gaśnie ekran , po tym musze wyłączyć kompa manualnie power switch.
Możliwe że :1: płyta ma jeszcze bios skopany do OC ryzen 3 gen, temperatury w okolicach 80stC przy obciążęniu ,niestety wentylatory lecą na 100% i szum nieznośny .
2: coś robiem nie tak
3: Po prostu słaba sztuka procka albo taka architektura.
4:Przy 4350Mhz na wszystkich rdzeniach 1,4250 w ryzen master na manualnym trybie temperatury momentalnie idą w kosmos możliwe że przy dobrym AIO 360mm będzie ok ale w linX albo innym wygrzewaczu ponad 85stC będzie pewne.

Poniżej fotka z napięciami minimalnym a więc należy dodać trochę na zapas z której wychodzi że niby Ryzen 7 3700X do 4300Mhz minimum 1,260V potrzebuje z zapasem daje no i 4200Mhz, tak samo 4200Mhz 1,17V na fotce .
Coś mi się wydaje że pozbęde się tego cpu i przeczekam na lepsze czasy i nowe biosy o ile takowe będą.

Chyba przeproszę się ze swoją plyta Asrocka X99 Taichi i wrócę na 2011-3 ,bez problemu można taniego cpu kupic no i quad channel.

Przecież ustawienie LLC na 8 to jest najniższa wartość im mniejsza liczba tym LLC działa agresywniej

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 11 Sierpień 2019 - 21:56


#93 Użytkownik jest niedostępny   Kayoshi111 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: So, 02 Mar 13

Napisany 16 Sierpień 2019 - 07:50

Pytanie do tych co mają MAX:
1. Czy wszystkie problemy zostały rozwiązane? chodzi o problemy z WHEA, długim bootowaniem itd?
2. Jak jest z obsługą pamięci? Ballistix Sporty e-die dobrze się kręcą?

#94 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 16 Sierpień 2019 - 09:36

Bratankowi złożyłem kompa ,może 2,5tyg temu z ryzenem 5 2600x i na biosie przed ostatnim
i B450 Tomahawk zwykłe Ballistick Sport (3000Mhz CL15.0) nie chciały iść więcej niż 2933MhzXmp ustawiam ale za chiny 3000Mhz nie ustawiał.
Dzisiaj mu biosa zaktualizuje do najnowszego R19 = 1A i zobaczę czy poprawa jest z pamięciami.NO i jak wygląda sprawa OC pamięci.
Gskill 3200Mhz CL16.0 na Hynixach CJR idą nawet na 3800Mhz.Niestety na 4000Mhz nie chcą iść chociaż może coś źle robię .

Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 16 Sierpień 2019 - 09:38


  • (5 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych