Forum PCLab.pl: Ile RAMu dołożyć ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ile RAMu dołożyć ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   adriano435 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Nd, 02 Sie 15

Napisany 14 Lipiec 2019 - 10:29

Cześć
Chciałem zmodernizować kompa, tak żeby jeszcze posłużył mi z rok. Do tego zestawu dołożę SSD i RAM.
Główne zastosowanie to praca biurowa- troche kart w chrome, wordy itp plus trochę grania- ale nie musi być UHD :D

Mam 4 GB, i pytanie czy odczuje różnicę pomiędzy 8 (2x4 GB) a 16 (2x8GB) oraz czy odczuje róznicę między np taktowaniem 1600, a 2133 ?

-Gigabyte ga-h81m-s2v 1150 2xDDR3 SATA3
-Patriot DDR3 4GB/1600 CL11
-Segate 1TB, 64MB SATA3
-intel core i5-4460 3.2 GHz 6MB BOX LGA1150 84W
-Gigabyte gtx750 OC 2GB DDR5 D/H/PCI-E 128 bit

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kris194 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4213
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 10

Napisany 14 Lipiec 2019 - 10:35

Dołóż z 4GB RAM, do tego dysk SSD na system i najważniejsze aplikacje i masz zupełnie inny komfort pracy ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   adriano435 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Nd, 02 Sie 15

Napisany 14 Lipiec 2019 - 11:03

Czyli nie odczuję różnicy jak założę 16 do tego zestawu? Bo ceny RAM DDR3 w porównaniu do DDR4 są chore ;p

#4 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1296
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 14 Lipiec 2019 - 11:09

Zobacz postadriano435, o 14 Lipiec 2019 - 12:03, napisał(a):

Czyli nie odczuję różnicy jak założę 16 do tego zestawu? Bo ceny RAM DDR3 w porównaniu do DDR4 są chore ;p

To zależy co na kompie będziesz robił.
Do pracy biurowej 8GB ramu zupełnie wystarczy,ale też piszesz że trochę grasz i tu zależy w co grasz,jeśli grasz w nowe gry to wtedy 16GB jest musem.
Też piszesz że chcesz użytkować sprzęt jeszcze rok,i tu dokładanie ramu z 4 do 16GB traci moim zdaniem sens.
Więc tak jak kolega wyżej napisał dołoż ramu do 8GB(najlepiej pamięci w dual channel) i ssd i będzie dobrze

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kris194 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4213
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 10

Napisany 14 Lipiec 2019 - 13:31

W nic wymagającego raczej nie gra patrząc na kartę graficzną.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 837
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 14 Lipiec 2019 - 13:49

Przy tych podzespołach 8GB wystarczy spokojnie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   adriano435 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Nd, 02 Sie 15

Napisany 14 Lipiec 2019 - 15:10

Dzięki za odpowiedzi
Czy aby pamięci działały w dual to muszą być dokładnie takie same? Czy wystarczy takie samo taktowanie? Bo jeżeli takie same to patrząc na ceny muszę chyba kupić nową kość za 91 zł

#8 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1296
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 14 Lipiec 2019 - 19:16

Zobacz postadriano435, o 14 Lipiec 2019 - 16:10, napisał(a):

Dzięki za odpowiedzi
Czy aby pamięci działały w dual to muszą być dokładnie takie same? Czy wystarczy takie samo taktowanie? Bo jeżeli takie same to patrząc na ceny muszę chyba kupić nową kość za 91 zł

Najlepiej żeby miało takie same parametry(taktowanie i opóźnienia).Kości nie muszą być identyczne,ale jak do tej kości 1600 CL11 zamontujesz kość DDR3 1333 to jak zadziałają w dualu to automatycznie dostosowują parametry do wolniejszej kości.Tak samo będzie jak do tej samej kości dołożysz kość 1600 CL9

#9 Użytkownik jest niedostępny   adriano435 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Nd, 02 Sie 15

Napisany 28 Lipiec 2019 - 15:03

Czy warto dołożyć do takich kości z takim taktowaniem ?
https://www.olx.pl/o...html#feed731bf0

Czy nie odczuje różnicy i wziąć te ?
https://www.olx.pl/o...html#feed731bf0

#10 Użytkownik jest niedostępny   adriano435 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Nd, 02 Sie 15

Napisany 29 Lipiec 2019 - 09:33

Pomoże ktoś ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1020
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 29 Lipiec 2019 - 10:59

Twoja płyta nie obsłuży szybszych pamieci od 1600 mhz w sesnie jak wlozsz 2400 to i tak zjedzie CI do 1600. Weź sobie 4gb 1600 mhz tak zeby zrobił się dual hannel.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych