Forum PCLab.pl: Baza z 9900K/3900x pod montaż filmów - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Baza z 9900K/3900x pod montaż filmów Oceń temat: -----

Ankieta: Baza z 9900K/3900x pod montaż filmów (19 użytkowników głosowało)

3900X czy i9 9900k

  1. 3900X (15 głosów [78.95%])

    Procent głosów: 78.95%

  2. i9 9900k (4 głosów [21.05%])

    Procent głosów: 21.05%

Głosuj Goście nie mogą głosować

#21 Użytkownik jest niedostępny   virus191 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 107
  • Dołączył: Pn, 03 Sie 15

Napisany 19 Lipiec 2019 - 19:10

Nie wiem czy właśnie tego nie miałem na myśli, że Adobe jest optymalizowane pod Intela. Sam do końca nie wiem co to jest i mam już mętlik w głowie co wybrać. Szczególnie gdy wyczytałem o premierze 3950x we wrześniu :)

#22 Użytkownik jest niedostępny   virus191 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 107
  • Dołączył: Pn, 03 Sie 15

Napisany 30 Lipiec 2019 - 12:58

Czy Crucial 16GB 3200MHz Ballistix Sport LT Gray CL16 będzie ok? Jakaś spora różnica w porównaniu do CL15? W x-kom nie mam za wielkiego wyboru pamięci a CL15 jest póki co niedostepne.

Ten post był edytowany przez virus191 dnia: 30 Lipiec 2019 - 13:48


#23 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 30 Lipiec 2019 - 15:19

Ryzen 3900x jest na równi, a nawet lepszy do Photoshopa. Podjąłeś decyzję co kupisz?

Ten post był edytowany przez SoonTM dnia: 30 Lipiec 2019 - 15:19


#24 Użytkownik jest niedostępny   virus191 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 107
  • Dołączył: Pn, 03 Sie 15

Napisany 30 Lipiec 2019 - 15:20

Dzień dobry,

kontaktujemy się w związku ze złożonym zamówieniem. Uprzejmie informujemy, że dwa z zamówionych przez Pana podzespołów są w tym momencie niedostępne w naszym magazynie. Są nimi:
procesor AMD Ryzen 9 3900 X - dostawy spodziewamy się 3 września
płyta główna Gigabyte X570 AORUS ULTRA - dostawę mieliśmy otrzymać z końcem miesiąca, ale nie została do tej pory potwierdzona przez Producenta

:cry:

#25 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 30 Lipiec 2019 - 15:21

3 września :D Haha. Dobre.

#26 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 30 Lipiec 2019 - 16:33

Powodzenia w kupnie sprzętu Dodaj obrazekA jak już to x299 a nie Z390 Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez MrTooth dnia: 30 Lipiec 2019 - 17:53


#27 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8862
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 30 Lipiec 2019 - 20:33

Sprawdź dobrze 9900K w Adobe. Akceleracja iGPU + GPU nie ma sobie równych.

#28 Użytkownik jest niedostępny   virus191 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 107
  • Dołączył: Pn, 03 Sie 15

Napisany 30 Lipiec 2019 - 21:06

Zobacz postCaps, o 30 Lipiec 2019 - 20:33, napisał(a):

Sprawdź dobrze 9900K w Adobe. Akceleracja iGPU + GPU nie ma sobie równych.


Nie bardzo jak mam to zrobić, mam już ogromny mętlik w głowie co wybrać :/

#29 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 30 Lipiec 2019 - 23:09

i9 9900k, olać 3900x. Wiesz dlaczego? Te 4 rdzenie nic CI nie dadzą. Każdy chce ten numerek mieć większy i chyba tylko to się dla tych ludzi liczy, ja wolę mieć stabilny system, który już jest chwilę na rynku (platforma pod i9 9900k).

Ogólnie Quicksync jest mega dobry i ciężko go przebić. 3900x będzie fajnie kupić jak ktoś rzeczywiście użyje tych rdzeni... ale dopiero za rok jak się wszystko ustabilizuje IMO.

Jak na razie i9 9900k jest mega dobry CPU dzięki quick sync i tego że można podkręcić i mieć lepsza wydajność praktycznie w każdej aplikacji.

Ogarnij ten film

Ten post był edytowany przez SoonTM dnia: 30 Lipiec 2019 - 23:13


#30 Użytkownik jest niedostępny   virus191 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 107
  • Dołączył: Pn, 03 Sie 15

Napisany 31 Lipiec 2019 - 07:44

Warp stabilizer, render z iGPU faktycznie trochę lepszy w 9900K, czytam, że ludzie zgłaszają jakieś problemy - Intel do komfortowej a przede wszystkim stabilnej pracy zawodowej będzie chyba lepszy...

#31 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8862
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 31 Lipiec 2019 - 19:40

https://www.youtube....h?v=LeFsX6TM2aU

#32 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7515
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 31 Lipiec 2019 - 20:24

Caps, jakbyś się przypatrzył to ten koleś robiąc testy procesorów ma włączony mercury engine cuda accelerated... czyli jak większość testów nie ma nic wspólnego z wydajnością cpu, bo w tym momencie liczy gpu i dlatego ma tam zajętość proca 58%, gdyby to przełączył na mercury software to wynik byłby realny... tylko okazałoby się, że wszystko trwa 3x dłużej a gdyby jeszcze zrozumiał, że gpu liczy defaultowo w max quality i 32bitach to na cpu by musiał włączyć max render quality i max depth... wyszłoby 7x dłużej przy jakości adekwatnej do gpu mercury engine

to jest właśnie opieranie się na testach z netu... albo raczej z tyłka :)

#33 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8862
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 31 Lipiec 2019 - 20:26

A 07:00? Tam nie nie są wykresy z Intel iGPU on/off vs CPU?

#34 Użytkownik jest niedostępny   virus191 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 107
  • Dołączył: Pn, 03 Sie 15

Napisany 31 Lipiec 2019 - 20:29

Rano zmieniłem w zamówienie na 9900K - jutro wysyłka - przemyślałem sprawę - nie mam czasu na czekanie do września lub dłużej, am na głowie masę projektów do oddania. Zniechęciły mnie też płyty x570 z wentylatorkiem - Poczekam aż wyjdzie 3950X, wyjdą nowe mobo, dopracują BIOS'y. Jeśli nadal wszystko będzie takie super zamówię AMD i sobie porównam :)

#35 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7515
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 31 Lipiec 2019 - 20:31

wykresy jak wykresy, żeby zrobić porównanie cpu vs cpu to trzeba wyłączyć mercury engine gpu, żeby porównać jak do tego ma się akceleracja intela to trzeba jeszcze dodatkowo przy testach włączać i wyłączać integrę, no jak koleś tłumaczy jak się mają procesory i pokazuje screena, że liczy z gpu... to nie ma co w ogóle brać tego pod uwagę, jego test to taki ogólny performance całego systemu, który można w zależności od użytych materiałów i projektów ustawić tak, żeby wyniki były dokładnie odwrotne


i dlatego to wszystkie porównania inteli do ryzenów nie mają sensu... bo żadne program do video nie liczy samym cpu, wszystko się przekłada na gpu+integra a procesor ma tylko udźwignąć grafiki

Ten post był edytowany przez T_G dnia: 31 Lipiec 2019 - 20:32


#36 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 31 Lipiec 2019 - 21:44

Ogarnij się. To że AMD nie wrzuca do swoich CPU karty graficznej to co ja zrobię? Kupujesz procek od intela z iGPU i TRZEBA to testować razem z iGPU. Taki jest sens tego procka. (i9 9900k)

To tak jakbyś powiedział, że ryzen ma 24 wątki, ale dobra wyłączmy mu 8 żeby było uczciwie dla konkurencji. Durne podejście.

Ten post był edytowany przez SoonTM dnia: 31 Lipiec 2019 - 21:45


#37 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7515
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 31 Lipiec 2019 - 22:01

Zobacz postSoonTM, o 31 Lipiec 2019 - 22:44, napisał(a):

Ogarnij się. To że AMD nie wrzuca do swoich CPU karty graficznej to co ja zrobię? Kupujesz procek od intela z iGPU i TRZEBA to testować razem z iGPU. Taki jest sens tego procka. (i9 9900k)

To tak jakbyś powiedział, że ryzen ma 24 wątki, ale dobra wyłączmy mu 8 żeby było uczciwie dla konkurencji. Durne podejście.


to że nie rozumiesz zagadnienia to nie znaczy, że podejście jest durne... robisz tylko z samego siebie durnia, mercury cuda nie odnosi się do integry tylko do nvidi, więc jak chcesz zestawiać cpu vs. cpu to powinieneś przełączyć mercury cuda na mercury software, wtedy do liczenia używany jest tylko cpu i dopiero można zestawić ryzena z intelem, ponadto pokazać na ile szybszy jest intel z integrą włączoną od intelea bez integry i od ryzena
(tylko nikt takiej konfiguracji nie używa bo jest bez sensu)

#38 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 31 Lipiec 2019 - 22:47

A to luz. Pomyłka! Myślałem, że rzuciłeś się na iGPU haha. Sry!

Ten post był edytowany przez SoonTM dnia: 31 Lipiec 2019 - 22:48


#39 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7515
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 01 Sierpień 2019 - 05:47

Nieeee wrecz przeciwnie, nalezy ludziom uswiadamiac co daja akceleracje intela, tyle ze.... Nikt tego nie robi wlasciwie, to co ma w sobie natywnie premiere przyspiesza oczywiscie prace ale nie daje takiego kopa jakby moglo, jest natomiast plugin intela, ktory dziala od wersji cs6 w gore i w stosunku do eksportu na samym cpu przyspiesza 7-11 razy. No a przeciez mozna uzyc frameserwera i jakiegos jeszcze lepszego enkodera zew. Tylko ze jak taki sklep typu pugesys sklada stacje do video na ryzenach(tez) to nie moze takiego zestawienia zamiescic...

Koles z tego testu od Capsa to porownal audi z passatem, biorac pod uwage przyspieszenie, predkosc maksymalna, spoilery itp... Ale nie wzial pod uwage, ze oba jada na lawetach.

#40 Użytkownik jest niedostępny   virus191 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 107
  • Dołączył: Pn, 03 Sie 15

Napisany 01 Sierpień 2019 - 07:55

Mam ostatnie godziny na zmianę obudowy 3 kieszenie na HDD trochę mało - co ewentualnie do 350zł polecicie?

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych