Forum PCLab.pl: Gigabyte X570 AORUS ELITE - wasze opinie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gigabyte X570 AORUS ELITE - wasze opinie

#41 Użytkownik jest niedostępny   syrusbp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 23 Paź 11

Napisany 28 Lipiec 2019 - 10:16

Zmieniam mojego 4670k. Zakupiłem już Ryzena 3700x i tę płytę. Zastanawiam się jakie ramy wybrać, co polecicie? Budżet 450 zł. Ramy będę brał na FV także nie będę miał możliwości zwrotu i wszystko musi działać od strzała.

#42 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 28 Lipiec 2019 - 15:21

U mnie spisuje się bardzo dobrze Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15 (2x8GB)

na początku jeszcze słyszałem opinie że nowe ryzeny nie lubią dwustronnej pamięci microna ale jest to bzdura wszystko działa jak należy od miesiąca prawie.

nawet morel wykonywał test pamięci do nowych ryzenów i podobna pamięć byłą tam testowana.

https://www.youtube....h?v=hUZATGEmxrY

Gdyby ta pamięć nie do końca nadawała się do tego zestawu to na pewno by jej tam nie pokazywał.

w filmiku co prawda chodzi o to jakie szybkości najlepiej się spisują, mój wniosek z tego filmiku jest taki że 3000MHz i 3200MHz najlepiej wypadają jeżeli chodzi o jakość do ceny.

najlepiej też słyszałem spisują się układy z 4 kośćmi ale to już niestety nie ten budżet. I tak już masakrą jest fakt że pamięć kosztuje prawie tyle co pół procka czy płyt o której mowa w tym temacie.

#43 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 28 Lipiec 2019 - 15:46

Układy z czterema kośćmi spisują się lepiej na AM4 niż dwie kości? Jesteś tego pewien? Ani AM4 ani LGA1151 nie obsługuje trybu quad channel.

#44 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 28 Lipiec 2019 - 16:21

tak tak, masz racje, quad działa na AM4 TR i Socket 2066

#45 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 28 Lipiec 2019 - 17:34

A już myślałem, że jakiś boost dają 4 kości w dual. :D Dzięki Tobie trochę zgłębiłem tematu i dochodzi jeszcze jedno lub dwustronność pamięci. Te dwustronne działające w dualu działają (chyba?) szybciej od jednostronnych. Wyczytałem również, że dwustronne są ponoć wszystkie kości 16gb. Czyli sweet pointem jest posiadanie 2x xgb dwustronnych. Dobrze myślę?

EDIT.
https://www.youtube....h?v=Vl5DQVmXbR0 - tutaj jest test dwóch vs czterech slotów. Nie wiem czy można ufać ale czytając komentarze wychodzi na to, że jednostronne pamiątki w liczbie 4 sztuk działają podobnie co dwustronne pamiątki w liczbie dwóch. Jeśli ktoś zna temat lepiej i mógłby wytłumaczyć zależności to chętnie poczytam, sam zmieniam platformę i celuje w 32gb ram - czy to jako 2x16gb czy 4x8gb.

Ten post był edytowany przez Ksamek dnia: 28 Lipiec 2019 - 17:36


#46 Użytkownik jest niedostępny   syrusbp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 23 Paź 11

Napisany 28 Lipiec 2019 - 17:40

@zbierek18 czyli najlepiej wziąć Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (BLS2K8G4D32AESBK)? Na liście kompatybilnych modułów jest wersja 1x8gb 3200 MHz, myślę, że z dualem 2x8gb nie powinno być problemu.

Na alledrogo są jeszcze Patriot Viper 4 DDR4 16GB KIT 2x8GB 3200Mhz w tej samej cenie co Cruciale. 397zł vs 400zł.

#47 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 28 Lipiec 2019 - 19:18

RAM polecam Ci Hyperxy lub Cruciale 2x8gb np. 3200mhz cl16

#48 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 28 Lipiec 2019 - 20:38

Zobacz postsyrusbp, o 28 Lipiec 2019 - 17:40, napisał(a):

@zbierek18 czyli najlepiej wziąć Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (BLS2K8G4D32AESBK)? Na liście kompatybilnych modułów jest wersja 1x8gb 3200 MHz, myślę, że z dualem 2x8gb nie powinno być problemu.

Na alledrogo są jeszcze Patriot Viper 4 DDR4 16GB KIT 2x8GB 3200Mhz w tej samej cenie co Cruciale. 397zł vs 400zł.


Tak powinny działać ale radził bym Ci kupić w jakimś sklepie stacjonarnym na miejscu jeśli masz mozliwosc, wiesz zawsze łatwiej oddać w razie czego mi te cruicialr działają, patrioty też na początku miałem kupić ale jakoś kolega tu na forum polecił mi właśnie cruiciale i w sumie jest ok.

#49 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 28 Lipiec 2019 - 21:04

Zobacz postzbierek18, o 28 Lipiec 2019 - 21:38, napisał(a):

Tak powinny działać ale radził bym Ci kupić w jakimś sklepie stacjonarnym na miejscu jeśli masz mozliwosc, wiesz zawsze łatwiej oddać w razie czego mi te cruicialr działają, patrioty też na początku miałem kupić ale jakoś kolega tu na forum polecił mi właśnie cruiciale i w sumie jest ok.


W szczególności, że prawo konsumenckie nie nakłada na sprzedawce obowiązku przyjęcia zwrotu towaru zakupionego stacjonarnie...

#50 Użytkownik jest niedostępny   Zdzisiu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1291
  • Dołączył: Cz, 25 Sie 05

Napisany 28 Lipiec 2019 - 21:48

To te pamięci da się dostać w innych sklepach niż amazon i morele? :lol2:

#51 Użytkownik jest niedostępny   RaVen01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: Pt, 04 Cze 10

Napisany 28 Lipiec 2019 - 22:01

Zobacz postSoonTM, o 20 Lipiec 2019 - 16:54, napisał(a):

Czy ta płytką pociągnie 3950x?

Spokojnie ta płyta na 12 faz na powerstage(6faz + 6 doublerów) dla CPU, podobne rozwiązanie w MSI jest dopiero w modeli ACE za ponad 1.5k czy Taichi u AsRocka, ta płyta ma kosmiczną wręcz sekcje zasilania https://docs.google....#gid=2112472504

Gigabyte w tej generacji poszedł na grubo z sekcją zasilania, nawet bardzo

Ten post był edytowany przez RaVen01 dnia: 28 Lipiec 2019 - 22:04


#52 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 29 Lipiec 2019 - 08:20

Zobacz postKsamek, o 28 Lipiec 2019 - 21:04, napisał(a):

W szczególności, że prawo konsumenckie nie nakłada na sprzedawce obowiązku przyjęcia zwrotu towaru zakupionego stacjonarnie...



Jak kupujesz w normalnym sklepie na miejscu a nie u łapciucha albo przez internet od nie wiadomo kogo to łachy nikt ci nie będzie robił tylko przyjmie s powrotem zakupiony towar. Masz bodajże 14 dni, ja jak kupowałem pamięć to sprzedawca w x-!@# powiedział że bez problemu mogę oddać w razie czego gdyby coś było nie tak. Pomimo tego że pamięć pakowana jest w blister który po otwarciu jest już zniszczony.

Teraz szanujące się sklepy starają się nie szargać sobie opinii błahostkami bo nie chcą komuś przyjąć ramu za 300zł. po co im głupie skandale, ktoś potem się wystraszy i niczego u nich nie kupi, proste.

#53 Użytkownik jest niedostępny   Miszek 

  • Po prostu lubię ciszę
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 888
  • Dołączył: Pn, 12 Mar 07

Napisany 29 Lipiec 2019 - 08:32

Ale to jest zależne od dobrej woli sprzedawcy. Najlepiej podczas kupowania zapytać, czy w razie problemów można towar oddać. Dobry sklep przyjmie, łapciuch oleje temat.

#54 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 29 Lipiec 2019 - 11:21

Zbierek18 ale xkom to sklep internetowy, kup coś w rtv, media czy Saturnie otwórz i spróbuj zwrócić. Zdziwisz się mocno. 14 dni to jest prawo gdy kupujesz na odległość. Na miejscu jest to tylko dobra wola sprzedawcy. Jeśli kupiłeś na miejscu w xkom to ponownie - dobra wola molocha który ma wywalone bo i tak ma obrót i nie oddziela sklepu internetowego od punktu.

Druga sprawa - napisałeś że masz 2x8gb Cruciala. Jesteś pewien że są to pamięci dwustronne? Przymieżam się do 2x16gb, a te na 100% są dwustronne na Micronach. Płyta, no cóż nie wiem - Asus x570 galing-f, gigabyte aorus pro x570 albo msi x570 wifi edge.

#55 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 29 Lipiec 2019 - 13:19

Zobacz postKsamek, o 29 Lipiec 2019 - 11:21, napisał(a):

Zbierek18 ale xkom to sklep internetowy, kup coś w rtv, media czy Saturnie otwórz i spróbuj zwrócić. Zdziwisz się mocno. 14 dni to jest prawo gdy kupujesz na odległość. Na miejscu jest to tylko dobra wola sprzedawcy. Jeśli kupiłeś na miejscu w xkom to ponownie - dobra wola molocha który ma wywalone bo i tak ma obrót i nie oddziela sklepu internetowego od punktu.

Druga sprawa - napisałeś że masz 2x8gb Cruciala. Jesteś pewien że są to pamięci dwustronne? Przymieżam się do 2x16gb, a te na 100% są dwustronne na Micronach. Płyta, no cóż nie wiem - Asus x570 galing-f, gigabyte aorus pro x570 albo msi x570 wifi edge.


powiem tak, zawsze wydawało mi się że są to pamięci dwustronne, zasugerowałem się tym ponieważ oglądałem filmik jednego gościa na yt który naprawia komputery, który kategorycznie odradza kupowanie cruiciali microna do ryzenów ponieważ nie lubią one pamięci dwustronnych. Ale w tej chwili nie dało mi to spokoju i musiałem sprawdzić wyciągnąłem, sprawdzałem sfotografowałem:)

Dodaj obrazek

Wygląda na to jednak że są to jednostronne pamięci, po lewej stronie płytki widać jakąś jakby szynę między płytką a radiatorem. coś jakby termopad albo jakiś dystans. nie wiem ale raczej żadne kości pamięci nie są tam przylutowane. Może właśnie dlatego wszystko chodzi bez zarzutów:)

#56 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 29 Lipiec 2019 - 13:42

A mógłbyś wrzucić link gdzie tak powiedział?

#57 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 29 Lipiec 2019 - 14:20

Zobacz postKsamek, o 29 Lipiec 2019 - 13:42, napisał(a):

A mógłbyś wrzucić link gdzie tak powiedział?


masz

https://www.youtube....h?v=mS9YYvDfC80

6 minuta, odpaliłem jeszcze raz ten film i zgłupiałem ;/ też mam włączony profil XPM i nic mi się nie dziej, dziwna sprawa, też nie wiadomo do końca jaką dokładnie kość trzyma w rękach.

Z drogiej też strony też poleciał po bandzie rzucając jedno znaczne stwierdzenie że cruiciale się gryzą z ryzenami, żeby można było tak powiedzieć trzeba by zrobić wiele eksperymentów z różnymi płytami i procesorami AMD. Ja nie mogę się zgodzić z tym co tam mówi. Wiadomo że lepiej dmuchać na zimne i wybierać inne marki. Ale sługerowanie się nie rzetelnie sprawdzonymi stwierdzeniami też jest bez sensu.

Ten post był edytowany przez zbierek18 dnia: 29 Lipiec 2019 - 16:03


#58 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 29 Lipiec 2019 - 16:16

Dzięki za info, ciekawy przypadek, potwierdza że w spasowaniu zestawy duży czynnik odgrywa niestety losowość jakości zakupionych komponentów. Mówi o Crucialach i dwustronnych pamięciach, tymczasem znalazłem komentarz w jednym sklepie pod pamięciami Cruciala 2x16gb (czyli na bank Micron i dwustronne), że doskonale chodzi na 3700X.

#59 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 29 Lipiec 2019 - 16:35

Moduły 16gb są tylko dual rank, nie ma innych w produkcji.

Odnośnie filmu z WavePC, bzdura. Nie wiem skąd on ma te informacje, że Microny nie lubią się z Ryzenem.

Ponad to, te pamięci co on sprawdzał są na 99% walnięte, a nie doszukuje się magii Voodoo, tylko że on je przetestował na domyślnych 2133mhz, pewnie tylko raz ze 100% przejściem, przez co nic mu nie wyszło. A z profilem XMP nie testował nic. Ponadto memtest86 nie nadaje się podobno do testowania DDR4 + profili XMP. Do tego się używa programów ala Dang Wang Memtest z np. minimum 400% przejściem testu.

#60 Użytkownik jest niedostępny   Zdzisiu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1291
  • Dołączył: Cz, 25 Sie 05

Napisany 29 Lipiec 2019 - 17:42

Już nie pierwszy raz słyszę że się gryzą, ale stare. Te z filmiku wygadają na tą serie: https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html z kodem BLS2C8G4D26BFSTK. To obok E-die nawet nie stało.

Zobacz postKsamek, o 29 Lipiec 2019 - 12:21, napisał(a):

Zbierek18 ale xkom to sklep internetowy, kup coś w rtv, media czy Saturnie otwórz i spróbuj zwrócić. Zdziwisz się mocno. 14 dni to jest prawo gdy kupujesz na odległość. Na miejscu jest to tylko dobra wola sprzedawcy. Jeśli kupiłeś na miejscu w xkom to ponownie - dobra wola molocha który ma wywalone bo i tak ma obrót i nie oddziela sklepu internetowego od punktu.


Tu nie chodzi o to czy to jaki to sklep ale jaki rodzaj transakcji. X-kom jest po prostu jedynym w sklepie w Polsce który w ogóle respektuje prawo w jakimkolwiek stopniu.

Ten post był edytowany przez Zdzisiu dnia: 29 Lipiec 2019 - 17:46


  • (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych