Forum PCLab.pl: Gigabyte X570 AORUS ELITE - wasze opinie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gigabyte X570 AORUS ELITE - wasze opinie

#1 Użytkownik jest niedostępny   ryzek37 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pn, 08 Lip 19

Napisany 14 Lipiec 2019 - 21:31

Co myślicie o tej płycie głównej? Ma ją już ktoś? Chciałem kupić MSI X570 GAMING PRO ale po przeczytaniu tego wątku http://forum.pclab.p...NG-PLUS-opinie/ chyba zrezygnuję.

#2 Użytkownik jest niedostępny   kammel19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 553
  • Dołączył: So, 25 Gru 10

Napisany 14 Lipiec 2019 - 22:37

Sam podałeś link do tematu więc po co nowy zakładasz, możesz tez tam pytać :)

#3 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6037
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 15 Lipiec 2019 - 10:05

A gigabyte gwarantuje niezawodna prace?? Przeciez biosy sa niedopracowane u kazdego producenta i to tylko kwestia czasu zanim to ogarna.

#4 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 16 Lipiec 2019 - 20:46

Nie wiem dla czego wszyscy narzekają, ja mam tą płytę od tygodnia, katuje ja na wszelkie możliwe sposoby, benchmarki Cinema Blanche i inne narzędzia tortury + oczywiście gierki, wszystko działa ładnie i płynnie z 3600 i balistkaki 3000 2x8. Robie po to żeby móc się do czego przyczepić ale nie mogę bo po prostu wszystko działa(A do możliwości zwrotu został jeszcze 7 dni:)), też miałem wiele zastrzeżeń przed zakupem bo sprzęt nowy nie sprawdzony różnie może być ale złożyłem i jest ok, ktoś tam pisał uruchomia się długo, weź kolego instrukcję i poczytaj dlaczego tak jest wystarczy jedna opcje przestawić ultra fast boot. Ktoś powie po co taka droga płyta, można przecież sobie kupić b450 za 3 stowki tomahawka update biosa zrobić i będzie gi, będzie działać, zgodzę się w 100%. Tylko jest 1 mały problem, minie rok, 2 albo 3 i producent wylej się na ten chipset i cały komputer będziesz musiał modernizowac od podstaw gdy będziesz chciał sobie na przykład na allegro jakaś używke kupic procka (mówię przykładowo, problemy mogą być rozne, producenci zawsze patrzą na to żeby kasę zarobić, nie wielka oszczędność na płycie w dłuższej perspektywie może przynieść wielkie straty w przyszłości). Ja mogę szczerze polecić ta płytę z tym prockiem. Jeśli potrzebujesz jakiś szczegółowych informacji służę pomocą, mogę również wykonać jakieś testy dla Ciebie, może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły jak to porządnie przetestować ta plyte:). Ja tam myślę że nic tego nie zagnie.

Ten post był edytowany przez zbierek18 dnia: 16 Lipiec 2019 - 21:03


#5 Użytkownik jest niedostępny   kliszka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 11

Napisany 18 Lipiec 2019 - 16:40

@zbierek18 - jak wentylator na chipsecie tej płyty ? jest głośny ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 18 Lipiec 2019 - 17:07

Zobacz postkliszka, o 18 Lipiec 2019 - 16:40, napisał(a):

@zbierek18 - jak wentylator na chipsecie tej płyty ? jest głośny ?

Ja nie słyszę go wcale, mam wrażenie że on w ogóle się nie kręci przy normalnym użytkowaniu, testowałem już na różne sposoby ten zestaw, gry programy do testowania. Nie słyszalny jest żaden piskliwy dźwięk małego wentylatora, temp chipset wacha się między 30 a 40 bez obciążenia, myślę że radiator w zupełności wystarczy żeby ta temp podtrzymać, i płyta nie musi uruchamiać wentylatora. Nie wiem o co tyle krzyku z tym wentylatorem ludzie robią.

#7 Użytkownik jest niedostępny   kliszka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 11

Napisany 18 Lipiec 2019 - 17:26

@zbierek18 -thx za info :D :thumbup: dzięki tej opinii kupiłem tą płytę

#8 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 18 Lipiec 2019 - 17:50

będziesz zadowolony, też miałem dużo obaw, ale jak złożyłem, poustawiałem wszystko, potestowałem to poczułem ulgę i satysfakcje. Jest bardzo ok:) Musisz tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz (i nie panikować w razie czego) która się może przytrafić. już napisałem o tym na x-komie w opiniach przy procesorze AMD Ryzen 3600 który kupiłem i tam opiniowałem.

Zacytuje to co tam napisałem:
"zauważyłem że bez obciążenia w procesorze cały czas, samoistnie podnosi się i obniżą temperatura, napięcia, i zegary szaleją na wszystkich rdzeniach, Procesor pracuje na x570 aours elite, Pomogło ustawienie funkcji OC w aplikacji Easy Tune z Gigabyte APP center pobranej ze strony producenta, Po ustawieniu tej funkcji wszystkie zegary i napięcia trzymają się jednym poziomie a temperatura stoi w miejscu. "

dodałem też tam zdjęcie, możesz sobie tam ten screen zobaczyć co i w czym ustawiłem. Po tym zabiegu chociaż to za dużo powiedziane:) komputer działa stabilnie i cicho przede wszystkim bo nie wymusza co chwile głośnej pracy wentylatorów na CPU.

Miłej zabawy...:)

#9 Użytkownik jest niedostępny   kliszka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 11

Napisany 18 Lipiec 2019 - 17:56

Zobacz postzbierek18, o 18 Lipiec 2019 - 18:50, napisał(a):

będziesz zadowolony, też miałem dużo obaw, ale jak złożyłem, poustawiałem wszystko, potestowałem to poczułem ulgę i satysfakcje. Jest bardzo ok:) Musisz tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz (i nie panikować w razie czego) która się może przytrafić. już napisałem o tym na x-komie w opiniach przy procesorze AMD Ryzen 3600 który kupiłem i tam opiniowałem.

Zacytuje to co tam napisałem:
"zauważyłem że bez obciążenia w procesorze cały czas, samoistnie podnosi się i obniżą temperatura, napięcia, i zegary szaleją na wszystkich rdzeniach, Procesor pracuje na x570 aours elite, Pomogło ustawienie funkcji OC w aplikacji Easy Tune z Gigabyte APP center pobranej ze strony producenta, Po ustawieniu tej funkcji wszystkie zegary i napięcia trzymają się jednym poziomie a temperatura stoi w miejscu. "

dodałem też tam zdjęcie, możesz sobie tam ten screen zobaczyć co i w czym ustawiłem. Po tym zabiegu chociaż to za dużo powiedziane:) komputer działa stabilnie i cicho przede wszystkim bo nie wymusza co chwile głośnej pracy wentylatorów na CPU.

Miłej zabawy...:)

Dzięki ,czekam na płytę i dam znać po niedzieli co i jak :D

#10 Użytkownik jest dostępny   kamil093c 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Nd, 01 Paź 17

Napisany 20 Lipiec 2019 - 14:47

Warto dodać, że na xtreem można dostać tę płytkę za 820 plnów

https://xtreem.pl/pl...9331806439.html

Płytkę oczywiście zamówiłem, zamierzam sparować z 3900X. Pierowtnie miał być ASUS x470 Prime pro i bez OC proca. Ale dopłata 200 zł dla lepszej VRM i nowszego chipsetu mnie odstatecznie skusiła.

3900X Po OC da jej niezły wycisk :D Jak skompletuję platformę, to oczywiście zdam relacje jak zachowa się ta płyta, czego jestem ciekaw jak zachowa się jedna z najtańszych x570.

#11 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 15:54

Czy ta płytką pociągnie 3950x?

#12 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 17:30

Zobacz postSoonTM, o 20 Lipiec 2019 - 15:54, napisał(a):

Czy ta płytką pociągnie 3950x?


Czemu miała by nie pociągnąć, x570 przeznaczony jest dla nowych ryzenów. Wszystkie płyty w sposób wydajny rozwiązane mają chłodzenia sekcji zasilania i samą nieźle rozbudowaną sekcję, bo tak były projektowane.
Wszystko zależy jak mocno będziesz chciał podkręcać i tak już mocny procesor i w jakim celu.

#13 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 20 Lipiec 2019 - 21:02

Ja bym był ostrożny z mobo od Gigabyte ze względu na ich kości EEPROM o pojemności 16 MB. Tu jest więcej na ten temat: dobreprogramy.pl/AMD-Ryzen.-Producenci-oszczedzali-na-EEPROMach-a-teraz-maja-problem-z-kompatybilnoscia,News,102715.html .

Ten post był edytowany przez huzar2 dnia: 20 Lipiec 2019 - 21:03


#14 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 21 Lipiec 2019 - 07:37

Zobacz posthuzar2, o 20 Lipiec 2019 - 21:02, napisał(a):

Ja bym był ostrożny z mobo od Gigabyte ze względu na ich kości EEPROM o pojemności 16 MB. Tu jest więcej na ten temat: dobreprogramy.pl/AMD-Ryzen.-Producenci-oszczedzali-na-EEPROMach-a-teraz-maja-problem-z-kompatybilnoscia,News,102715.html .


To poczytaj sobie to kolego, i nie straszyć mi ludzi tutaj:)
LINK

Akurat najgorsza sytuacja jest nie w gigabyte tylko MSI.

WSZYSTKIE X570 MAJĄ 32MB EEPROM!!! i nie ma żadnych powodów do paniki.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Keton 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 21 Lipiec 2019 - 08:05

Zobacz postzbierek18, o 21 Lipiec 2019 - 07:37, napisał(a):

To poczytaj sobie to kolego, i nie straszyć mi ludzi tutaj:)
LINK

Akurat najgorsza sytuacja jest nie w gigabyte tylko MSI.

WSZYSTKIE X570 MAJĄ 32MB EEPROM!!! i nie ma żadnych powodów do paniki.

Nie wszystkie, bo właśnie płyty Gigabyte X570 mają 16MB. Widocznie ich bios jest tak skonstruowany, że im to wystarcza.

#16 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 21 Lipiec 2019 - 14:07

zbierek18, kupiłeś płytę X570 AORUS ELITE i nie wiesz ile ma EEPROM? No to gratulacje. Tu masz specyfikację z informacją o wielkości EEPROM Twojej płyty: www.gigabyte.com/Motherboard/X570-AORUS-ELITE-rev-10/sp#sp.
- "Jednak 128 Mb, to nie to samo, co 32 MB – na jeden MB (megabajt) przypada aż 8 Mb (megabitów), co sprawia, że masz tak naprawdę płytę z 16 MB pamięcią" - to jest cytat z linka który Ty podałeś sam he, he, :cool:

Ten post był edytowany przez huzar2 dnia: 21 Lipiec 2019 - 14:09


#17 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2038
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 21 Lipiec 2019 - 14:11

Pamiętajcie tylko że X570 w ogóle nie wspiera pierwszej generacji, więc moim zdaniem pojemność kostki nie ma aż takiego znaczenia, więcej jak jeszcze jednej generacji i tak nie zobaczymy na AM4.

#18 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 21 Lipiec 2019 - 14:22

Zobacz postMar_S, o 21 Lipiec 2019 - 14:11, napisał(a):

Pamiętajcie tylko że X570 w ogóle nie wspiera pierwszej generacji, więc moim zdaniem pojemność kostki nie ma aż takiego znaczenia, więcej jak jeszcze jednej generacji i tak nie zobaczymy na AM4.

No w ten sposób można się pocieszać, jak ma się mobo z 16MB EEPROM, ale jak świadomie dokonuję zakupu nowej płyty x570 to wolałbym, żeby jednak miała 32MB EEPROM tak jak zaleca AMD. Nigdy nie wiadomo co może być zmienione w nowych wersjach UEFI lub czy AMD nie wyda na AM4 jakiegoś Ryzena 4000X...

#19 Użytkownik jest niedostępny   kliszka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 142
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 11

Napisany 21 Lipiec 2019 - 18:49

Zobacz posthuzar2, o 21 Lipiec 2019 - 15:07, napisał(a):

zbierek18, kupiłeś płytę X570 AORUS ELITE i nie wiesz ile ma EEPROM? No to gratulacje. Tu masz specyfikację z informacją o wielkości EEPROM Twojej płyty: www.gigabyte.com/Motherboard/X570-AORUS-ELITE-rev-10/sp#sp.
- "Jednak 128 Mb, to nie to samo, co 32 MB – na jeden MB (megabajt) przypada aż 8 Mb (megabitów), co sprawia, że masz tak naprawdę płytę z 16 MB pamięcią" - to jest cytat z linka który Ty podałeś sam he, he, :cool:

Widzę że koledze żal d...ę ściska bo pomimo 16MB pojemności kości EPROM i błędnych wniosków @zbierka18 jego platforma zjada twoją na śniadanie ....
a czy będzie to mało ? czas pokaże

https://nl.hardware....k-koeling-a-rgb - tutaj więcej o testach na platformie X570 min. o płycie Gigabyte X570 Aorus Elite

Ten post był edytowany przez kliszka dnia: 21 Lipiec 2019 - 18:55


#20 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 21 Lipiec 2019 - 20:50

Zobacz postkliszka, o 21 Lipiec 2019 - 18:49, napisał(a):

Widzę że koledze żal d...ę ściska bo pomimo 16MB pojemności kości EPROM i błędnych wniosków @zbierka18 jego platforma zjada twoją na śniadanie ....
a czy będzie to mało ? czas pokaże


Widzę że kolega nie potrafi czytać ze zrozumieniem, natomiast wie co komu... (?) ściska. Otóż ja biorę udział w dyskusji o doborze odpowiedniej płyty głównej (bo zamierzam zmienić swoją starą platformę) na x570 i pozwoliłem sobie poddać w wątpliwość zakup płyty Gigabyte (która jest dobrą płytą, tylko ma mały EEPROM).O tym jest dyskusja, jaka płytę główną wybrać i dlaczego. Czekam na profesjonalne testy najnowszych mobo, bo jak na razie jest ich niewiele, natomiast "fachowcy" którzy odpowiadają na pytanie; czy 16MB pojemności kości EEPROM to dużo czy mało - piszą... czas pokaże :kwasny:

  • (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych