Forum PCLab.pl: Wysokie temperatury 3700X - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wysokie temperatury 3700X

#21 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 15:39

Zobacz postJenot, o 15 Lipiec 2019 - 16:32, napisał(a):

Oj, sens by miało, jakby miedziany klocek położyć bezpośrednio na krzem. Beret+lut to jednak taki mały kocyk skutecznie jak widać ograniczający przepływ ciepła. No chyba, że problemem jest powierzchnia krzemu (7nm to teoretyczie 4x mniejsza powierzchnia oddawania ciepła niż 14, przy tej samej ilości tranzystorów).

No własnie różnice nie są znaczące. Gdzieś ktoś już tutaj zapodał info, że ten znany gość od ściągania ISHów zrobił to dla AMD i nie dało to nic sensownego. Generalnie lut jest na tyle dobry, że zysk, to max parę stopni.

#22 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18470
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 15 Lipiec 2019 - 17:53

No to ma być procesor, czy nie ?
Beblacie jak fachowcy

#23 Użytkownik jest niedostępny   .vosS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pt, 07 Sie 15

Napisany 15 Lipiec 2019 - 17:56

Ciężko wróżyć jak nie podałeś vcore.

#24 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 18:41

Zobacz post.vosS, o 15 Lipiec 2019 - 18:56, napisał(a):

Ciężko wróżyć jak nie podałeś vcore.

Jeśli vcore, to to co myślę, to ma wysoko, bo wartości wg HWiNFO są następujące: średnia 1.478V, max 1.531V, min 0.981V. To są dane z ostatnich ~2h, gdzie przez większość czasu komp zostawiony był sam sobie (czyt. nic nie robił).

#25 Użytkownik jest niedostępny   .vosS 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pt, 07 Sie 15

Napisany 15 Lipiec 2019 - 18:44

A podczas testowania np. w Prime95?

#26 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 18:47

Zobacz post.vosS, o 15 Lipiec 2019 - 19:44, napisał(a):

A podczas testowania np. w Prime95?

Ok. 1.33 było.

#27 Użytkownik jest dostępny   ODIN85 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17247
  • Dołączył: So, 02 Maj 15

Napisany 15 Lipiec 2019 - 18:50

Ustaw ręcznie vcore a nie na auto.

#28 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 18:55

To tak trochę wbrew temu co AMD mówi ;) Inna sprawa, że na ile miałbym to ustawić? I co mi to da?Podobno w idle powinno być poniżej 1.3V wg AMD...U mnie nie jest. Plan Win mam ustawiony na AMD Balanced. Muszę do BIOS skoczyć widać i powyłączać rzeczy aby mieć wgląd w standardowe ustawienia.

Ten post był edytowany przez Draghmar dnia: 15 Lipiec 2019 - 18:56


#29 Użytkownik jest dostępny   ODIN85 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17247
  • Dołączył: So, 02 Maj 15

Napisany 15 Lipiec 2019 - 19:06

No mi to ładnie temperatury zbiło.

A na ile masz ustawić to już ktoś inny niech powie.

Ten post był edytowany przez ODIN85 dnia: 15 Lipiec 2019 - 19:06


#30 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 487
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 15 Lipiec 2019 - 19:06

A nie lepiej odinstalowac caly ten syf od AMD? Zostawic tylko sterowniki i pozwolic aby Windows i/lub BIOS w spokoju zarzadzali czasem procesora?

#31 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 19:15

Zobacz postODIN85, o 15 Lipiec 2019 - 20:06, napisał(a):

No mi to ładnie temperatury zbiło.

A na ile masz ustawić to już ktoś inny niech powie.
Ustawiłem offset na -0.075 i fakt było nieco chłodniej, bo to 89.9C dobiło "tylko". Ale to jest kosztem wydanojności + to nadal jest znacznie cieplej niż inni mają i zdrowy rozsądek podpowiada. :/


Zobacz postBelliash, o 15 Lipiec 2019 - 20:06, napisał(a):

A nie lepiej odinstalowac caly ten syf od AMD? Zostawic tylko sterowniki i pozwolic aby Windows i/lub BIOS w spokoju zarzadzali czasem procesora?
Ryzen Master mogę odinstalować, ale poza tym, to wg wyjaśnień AMD plan zasilania powinien być ustawiony na AMD balanced, żeby wszystko poprawnie działało: https://www.reddit.c..._3rd_gen_ryzen/

Ten post był edytowany przez Draghmar dnia: 15 Lipiec 2019 - 19:15


#32 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 487
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 15 Lipiec 2019 - 19:23

Zobacz postDraghmar, o 15 Lipiec 2019 - 20:15, napisał(a):

Ustawiłem offset na -0.075 i fakt było nieco chłodniej, bo to 89.9C dobiło "tylko". Ale to jest kosztem wydanojności + to nadal jest znacznie cieplej niż inni mają i zdrowy rozsądek podpowiada. :/


Ryzen Master mogę odinstalować, ale poza tym, to wg wyjaśnień AMD plan zasilania powinien być ustawiony na AMD balanced, żeby wszystko poprawnie działało: https://www.reddit.c..._3rd_gen_ryzen/


Nie wydaje mi sie.
Po pierwsze juz kilka razy czytalem, ze u kilku osob dziala poprawnie na innym planie zasilania.
Po drugie co w sytuacji gdy masz inny system niz Windows?
Takimi rzeczami powinien sterowac BIOS a nie soft pod Windowsa.

#33 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 19:26

No tak...a ja czytałem w tym wątku, że innym nie działa na Win i stąd AMD poleca zainstalowanie tego dla Win...bo to Win powoduje problem w tej sytuacji z tego co zrozumiałem i ten plan zasilania jest niejako korektą tego.

#34 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 487
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 15 Lipiec 2019 - 21:35

Apropo wysokich temperatur, myslalem aby posmarowac CPU pasta Thermal Grizzly Kryonaut i nastepnie zalozyc 1 z 3 coolerow:
1) Boxowy cooler
2) Scythe Mugen 5 Rev.B
3) SilentiumFC Fortis 3 HE1425 v2

SilentiumPC podobo jest juz wyraznie slyszalny na wyzszych obrotach. Zastanawiam sie zatem czy nie kupic Mugena...

#35 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 15 Lipiec 2019 - 21:39

Ja miałem przez chwilę Conductonaut, czyli ciekły metal - nie ma specjalnie dużej różnicy niestety. Choć jeśli zyskam pewność, że mój procesor nie jest wadliwy, to zdejmę chłodzenie i ponownie go zaaplikuje, bo nawet jakby miał zbić te parę stopni, to w tym przypadku będzie to już robiło rożnicę.Dołączone chłodzenie jest...no...jest...w szczególności bardzo głośne. Z mojego pkt widzenia bezuzyteczne przez to.Jeśli chodzi o inne chłodzenie, to nie mam zaufania do niczego, co się Noctua nie nazywa. ;)

Ten post był edytowany przez Draghmar dnia: 15 Lipiec 2019 - 22:13


#36 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 487
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 15 Lipiec 2019 - 21:45

Ale Noctua to inna polka - zarowno jakosciowa jak i cenowa.
Nie chcialbym wydawac na chlodziwo wiecej niz 200zl, chociaz uwazam ze to i tak juz duzo.

#37 Użytkownik jest niedostępny   Adi_Rybnik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 561
  • Dołączył: Wt, 12 Cze 07

Napisany 16 Lipiec 2019 - 18:05

@Belliash

Mam Mugena 5 z dołożonymi wentylatorami od Cooler Mastera.

CPU Ryzen 5 1600X skręcony na 3,9 GHz, VC 1,42V - w stresie w OCCT temperatury sięgają 73 stopni, także jak dla mnie jest to bardzo dobre chłodzenie.

#38 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 487
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 06:21

Nie lubie halasu. DLa swietego spokoju tez zamowilem Mugena 5.

#39 Użytkownik jest dostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 17 Lipiec 2019 - 16:18

Zobacz postDraghmar, o 15 Lipiec 2019 - 11:45, napisał(a):

Hej.Po wszystkich zapowiedziach i testach jakie widziałem, postanowiłem przesiąść się w końcu po wielu latach z mojego i7-3770K (@4.2GHz) na nowego Ryzena. Wybrałem model 3700X, bo wydał mi się najlepiej zbalansowany cena/wydajność. Musiałem oczywiście zakupić cały zestaw...także moje nowe zabawki:
  • Ryzen 3700X (wiadomo),
  • Asus Prime X570-Pro (najnowszy BIOS),
  • Fractal Design Define C (dwa wiatraki z przodu, jeden z tyłu),
  • 2x16GB 3600MHz RAM G.Skill (XMP).

Ze starego kompa wziąłem:
  • MSI GTX 1070 Gaming X,
  • Asus Xonar DX,
  • Noctua NH-U12P SE2,
  • kilka dysków (3xHDD i 2xSSD 2.5"),
  • oraz jakiś zasilacz Thermaltake - nie pamiętam modelu, ale na pewno coś ponad 600W.

Po złożeniu wszystkiego zdziwiłem się nieco, bo CPU grzał się...mocno. Po pierwszym uruchomieniu w BIOSie było ponad 40°C. W Windows temperatury w idle są niby na poziomie 50-55°C. Cinebench R20 skacze do ponad 80°C. Ale najlepszy jest Prime95, gdzie w ciągu 1-3s skacze do ponad 90°C i więcej nie sprawdzam, bo nie chcę ryzykować.Z początku myślałem, że źle chłodzenie zamontowałem. Dlatego zdjąłem je, oczyściłem z ciekłego metalu i na wszelki wypadek przetestowałem z inną pastą - nic się nie zmieniło. Wtedy pomyślałem, że może moja leciwa Noctua nie daje jednak rady, więc wziąłem stockowe chłodzenie z ichnią pastą i...było bardzo głośno i bardzo ciepło. Także wróciłem ponownie do mojego chłodzenia z jeszcze inną pastą (a tak na wszelki wypadek) i nadal wystarczy niewiele, żeby osiągało takie temperatury...Zagrałem w For Honor. Po jakimś czasie komp się zawiesił, a w miejscu gdzie stoi obudowa było jak w piekarniku. Zdjęcie blach nic nie daje.Co dziwne - dotykałem obydwu radiatorów w czasie obciążenia, gdzie temperatury były ponad 80°C i były one chłodne. Rurki cieplne również...a przecież powinny być chociaż ciepłe skoro mają odprowadzać temperaturę...

Jakieś sugestie? Czy to możliwe, żebym miał jakiś felerny egzemplarz?

Strasznie to irytujące powiem szczerze, bo zamiast cieszyć się przez weekend z nabytku, walczyłem z problemami. :(


https://www.reddit.c..._3rd_gen_ryzen/

#40 Użytkownik jest niedostępny   Ryza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Cz, 09 Kwi 15

Napisany 17 Lipiec 2019 - 17:39

Od siebie polecam Mugen 5 rev B, także posiadam to chłodzenie i w połączeniu z Ryzen 5 2600 którego udało mi się podkręcić do 4ghz na VC 1,2375V mam temperatury w stocku około 28-32 stopnie, a w stresie max jaki mi się udało zaobserwować to coś 68 stopni ? przy 100% użyciu procka, także wydaje mi się, że jest spoko.

Ten post był edytowany przez Ryza dnia: 17 Lipiec 2019 - 17:40


  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych