Forum PCLab.pl: UPS do domu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

UPS do domu

#1 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 16 Lipiec 2019 - 15:04

Cześć, wrzuciłem to w serwery bo chodzi o serwery :) Kolejny rok, kolejny urlop i w między czasie sypie się mój domowy lab. Z nim Plex, moje portfolio i parę innych rzeczy. Pytanie, co kupić do domu, żeby nie strzelać miotaczem ognia do komara ? W zasadzie nawet na jedno urządzenie działające z zasilacza 12V - mianowicie sprzętowy firewall. Podniesie się to, jestem w stanie podnieść resztę. Najlepiej jakby nie padało wcale bo zależy mi też na uptime. Przerwy w dostawie randomowe, nie trwające chyba więcej jak 10 - 15 minut. Max 3 urządzenia, zasilane przez kolejno 300W zasilacz (serwer www/mumble - tu uptime), 550W zasilacz (esxi) i 12V zasilacz (firewall). Macie jakieś propozycje ?

P.S. żeby nie było, nie chodzi mi o robienie google za mnie. Niech ktoś napisze dlaczego tak a nie inaczej, ewentualnie jakimi kategoriami się kierować przy wyborze. Z góry dzięki.

Ten post był edytowany przez j3zz dnia: 16 Lipiec 2019 - 16:16


#2 Użytkownik jest dostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9197
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 16 Lipiec 2019 - 18:50

Inverter 1kw + duży akumulator choćby samochodowy ale musiałbyś zamontować odcięcie zasilania przy około 11,9v żeby nie wykończyć takiego akumulatora.
Taki inverter ładuje napięciem 13,6-13,8v więc wodoru nie będzie.
Mój obecny 85Ah poleci do auta za jakiś czas a w miedzyczasie buduje baterie oparta o LiFePo4 w układzie 4x4 pack i 4 takie paczki aby uzyskać 120A wydajności na pack.
Grupuje je po 12v z tego względu że do większej ilości sprzętu można wykorzystać a raz zaspawane/lutowane to szkoda rozkladac

#3 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 16 Lipiec 2019 - 19:46

Zobacz postSzczota, o 16 Lipiec 2019 - 19:50, napisał(a):

Inverter 1kw + duży akumulator choćby samochodowy ale musiałbyś zamontować odcięcie zasilania przy około 11,9v żeby nie wykończyć takiego akumulatora.
Taki inverter ładuje napięciem 13,6-13,8v więc wodoru nie będzie.
Mój obecny 85Ah poleci do auta za jakiś czas a w miedzyczasie buduje baterie oparta o LiFePo4 w układzie 4x4 pack i 4 takie paczki aby uzyskać 120A wydajności na pack.
Grupuje je po 12v z tego względu że do większej ilości sprzętu można wykorzystać a raz zaspawane/lutowane to szkoda rozkladac

Dzięki, czytam, chyba ma to sens. Nawet nie musi być podłączone na okrągło. Bardziej w momencie kiedy zostaje "pusta chata".

Co do samych inverterów to takie coś : (przykładowo) powinno dać radę ? -> KILK

Ten post był edytowany przez j3zz dnia: 17 Lipiec 2019 - 15:47


#4 Użytkownik jest dostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9197
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 28 Lipiec 2019 - 08:46

Zwróć uwagę aby inwerter miał pełna sinusoidę.
Pure sin
Mniej problemów będzie.

Dobierz moc.
W przypadku akumulatora samochodowego moc wyjściowa akumulatora nie ma znaczenia.
Przy litowych już tak

#5 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4120
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 28 Lipiec 2019 - 11:07

Tu gość opowiada, jak w domu rodziców zrobił sobie zasilanie awaryjne z akumulatorów właśnie:
https://www.youtube....h?v=1q4dUt1yK0g

#6 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 28 Lipiec 2019 - 12:55

Jeszcze raz dzięki, wszystkim. Mam już mniej więcej obraz tego co zrobię. Koledzy z pracy ogarną mi inwerter, akumulator i całą resztę. W sensie DIY projekt :) Zainteresowało to kilka osób. Będziemy działać. Pewnie wrzucę tu też jakiś worklog z tego.

Zobacz postSzczota, o 28 Lipiec 2019 - 09:46, napisał(a):

Zwróć uwagę aby inwerter miał pełna sinusoidę.
Pure sin


:thumbup:

Ten post był edytowany przez j3zz dnia: 28 Lipiec 2019 - 13:02


#7 Użytkownik jest niedostępny   bialy100k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 28 Lipiec 2019 - 21:45

Mam w domu CCTV/IP/ i trochę różnych sprzętów - w tym NAS'a router LTE etc.

Obok UPS'a rozważałem zasilacz bezprzerwowy 12V do CCTV - polecali mi taki https://www.tme.eu/i...lies/mean-well/ (to chińczyk, ale cenę mają tu akceptowalną).
Jaka różnica z UPS? Ano NIE traci się na przemianach energii:

UPS:
230V-aku-inwerter-230V-zasilacze_jakie_masz_12V-urządzenie

ZB:
230V-aku-wyjście_na_12V-urządzenie

Czyli na takim samym akumulatorze podziała prawdopodobnie nieco dłużej.
Oczywiście PC czy monitora tak nie zasilisz...

Minus: wszystko musi być relatywnie blisko jeżeli są większe prądy - bo albo trzeba bardzo grube kable, albo spadki napięć będą nieakceptowalne.

Na razie tego NIE instalowałem, ale być może się pokuszę, jeszcze analizuję - a inne rzeczy na głowie.

#8 Użytkownik jest dostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9197
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 06 Sierpień 2019 - 18:46

Dodaj obrazek

U mnie tak wygląda pack z LiFePo4.
Ogniwa 32700 o pojemności 7AH i wydajności 30A.
Zaleta taka że ogniwa wytrzymują 5000-8000 cykli ladowan zachowując około 80% swojej pierwotnej pojemności.
Dodatkowo nie wybuchają przy uderzeniu bądź przegrzaniu.
Docelowo połączenie będzie 4x3 aby uzyskać 120A na 12v
Takie paczki będą łączone w pakiety aby uzyskać 48v.
Jak widać brakuje jeszcze 12 ogniw i będzie później BMS itp.
Docelowo chce uzyskać pojemność w okolicach 2-3kwh.
Obecnie jest około 1,3kwh.
Inwerter będzie 5kw ciągłej mocy i poleci taryfa nocna w celu zaoszczędzenia złotówek
Jeśli raz dziennie będą rozładowane i naładowane to prędzej ja umrę niż ogniwa

#9 Użytkownik jest niedostępny   bialy100k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 06 Sierpień 2019 - 22:24

Zobacz postSzczota, o 06 Sierpień 2019 - 19:46, napisał(a):

Dodaj obrazekJeśli raz dziennie będą rozładowane i naładowane to prędzej ja umrę niż ogniwa

O, to w takim razie coś dla mnie - bo jestem ~20 lat starszy niż ty. To już niemal na bank wytrzymają :)
Bardzo fajny zestaw, będę myślał o czymś podobnym za rok, półtora.

Pytanie: jak to ładujesz/rozładowujesz? Jakiś standardowy moduł z inwerterem? Czy coś sam grzebałeś?

Ten post był edytowany przez bialy100k dnia: 06 Sierpień 2019 - 22:24


#10 Użytkownik jest dostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9197
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 07 Sierpień 2019 - 11:13

Planowo miał być inwerter volt 3kw. On by ladowal i przełączał. Ma możliwość podłączenia instalacji solarnej.
Jednak ja bym musiał mieć 5kw.
Obecnie zwykła ładowarka do ogniw ładowałem w celu sprawdzenia samorozladowania.
Ogólnie Li-Ion mają większą gęstość energii i w przeliczeniu na kWh/zł wychodzą lepiej.
Jednak są dość niebezpieczne (sprawa do ogarnięcia bezpiecznikami) i około 500 cykli ladowan przeżyją.
Więc przy Li-Ion BMS musi być. Przy moich jest zalecane ale będzie na 100% BMS sterujący ładowaniem ogniw. Za ładowanie będzie odpowiedzialny inwerter

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych