Forum PCLab.pl: Ryzen 5 3600, B450 Tomahawk - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 5 3600, B450 Tomahawk Wybór kości RAM

#1 Użytkownik jest niedostępny   Krecony88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 17

Napisany 16 Lipiec 2019 - 18:28

Cześć,

Niestety ceny RAM zaczęły rosnąć, nie będę dłużej zwlekał z wyborem. Zmieniam platformę, wybór padł na ryzena 3600, do tego b450 tomahawk.
Szukałem po necie różnych opinii i testów (stąd HyperX 3333) Ostatecznie wybrałem poniższe modele, będę wdzięczny za pomoc w wyborze:

Corsair 16GB 3000MHz Vengeance LPX Black CL15 - 329 PLN (cena :D)
G.SKILL 16GB 3200MHz Ripjaws V CL15 - - 530 PLN (b-die?)
HyperX 16GB 3333MHz Predator Black CL16 - 400 PLN (podobno dobrze kręcą się na tej płycie)


Będę wdzięczny za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1007
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 16 Lipiec 2019 - 18:34

https://www.ceneo.pl/47621724

czemu tych nie bierzesz pod uwagę ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 858
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 16 Lipiec 2019 - 18:39

https://www.ceneo.pl/76446648

Ballistix (BLS2K8G4D32AESBK) na Micronach E-die zjadają wszystko inne w tej półce cenowej.

Te Patrioty które @The-Wraith polecił też wyglądają interesująco.

Ten post był edytowany przez bowipl dnia: 16 Lipiec 2019 - 18:42


#4 Użytkownik jest niedostępny   Krecony88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 17

Napisany 16 Lipiec 2019 - 18:45

Zobacz postThe-Wraith, o 16 Lipiec 2019 - 18:34, napisał(a):

https://www.ceneo.pl/47621724

czemu tych nie bierzesz pod uwagę ?



Zwracałem uwagę przede wszystkim na te 3000 i 3200, sugerując się też opiniami z forum.

#5 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6618
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 16 Lipiec 2019 - 18:51

Bierz Crucial Ballistix 3200 cl16, "lubią" się z Ryzenami i latają na 3600mhz na Ryzen 3600 też są takie wpisy na forum. Co do twojego wyboru, to zanim kupisz poczytaj wątek na forum o Ryzenach 3000. W tej chwili lepiej brać Ryzen 2700 8/16 za 730zł i zrobić OC niż Ryzen 3600 6/12. Jak chcesz koniecznie 3600 to poczekaj miesiąc aż biosy na b450 zaczną działać w pełni prawidłowo.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 16 Lipiec 2019 - 18:55


#6 Użytkownik jest niedostępny   Krecony88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 17

Napisany 16 Lipiec 2019 - 19:04

Zobacz postxtn, o 16 Lipiec 2019 - 18:51, napisał(a):

Bierz Crucial Ballistix 3200 cl16, "lubią" się z Ryzenami i latają na 3600mhz na Ryzen 3600 też są takie wpisy na forum. Co do twojego wyboru, to zanim kupisz poczytaj wątek na forum o Ryzenach 3000. W tej chwili lepiej brać Ryzen 2700 8/16 za 730zł i zrobić OC niż Ryzen 3600 6/12. Jak chcesz koniecznie 3600 to poczekaj miesiąc aż sprawy biosów na b450 zaczną działać w pełni prawidłowo.


Stety/niestety procesor już mam, forum i neta przeglądam na bieżąco. Czekałem na testy na tej płycie.

Zobacz postbowipl, o 16 Lipiec 2019 - 18:39, napisał(a):

https://www.ceneo.pl/76446648

Ballistix (BLS2K8G4D32AESBK) na Micronach E-die zjadają wszystko inne w tej półce cenowej.

Te Patrioty które @The-Wraith polecił też wyglądają interesująco.



https://www.x-kom.pl...-gray-cl16.html to będzie to samo tylko pojedyncza kość?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14637
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 16 Lipiec 2019 - 19:07

W przypadku płyty po prostu musisz poczekać na lepszy BIOS - jest już wersja beta, niedługo pewnie będzie ostateczna.

#8 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 858
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 16 Lipiec 2019 - 19:28

Zobacz postKrecony88, o 16 Lipiec 2019 - 20:04, napisał(a):

https://www.x-kom.pl...-gray-cl16.html to będzie to samo tylko pojedyncza kość?


Wygląda na to że tak.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Krecony88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 17

Napisany 16 Lipiec 2019 - 19:33

Co do biosu, gdzieś krąży po necie wersja która niby działa, dziś Lipton u siebie na kanale niby mówił że tomahawk z 3700 mu działał i jakichś temperatur nie łapał dużych (pytanie na jakim chłodzeniu)

#10 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6618
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 18 Lipiec 2019 - 14:58

Bios od wczoraj na stronie płyty.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3785
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 17:53

Hej, wiecie moze jak się ma sprawa nowych BIOSow, plyt do CPU 1/2 gen w kwestii dzielnika dla Infinity Fabric, t.j czy ta opcja jest dostepna dla starszych CPU.

#12 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6618
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 18 Lipiec 2019 - 18:45

Zobacz postQwertypp10, o 18 Lipiec 2019 - 17:53, napisał(a):

Hej, wiecie moze jak się ma sprawa nowych BIOSow, plyt do CPU 1/2 gen w kwestii dzielnika dla Infinity Fabric, t.j czy ta opcja jest dostepna dla starszych CPU.

Ja nie ryzykuję, za dobrze mi wszystko chodzi :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 09:51

Zobacz postQwertypp10, o 18 Lipiec 2019 - 18:53, napisał(a):

Hej, wiecie moze jak się ma sprawa nowych BIOSow, plyt do CPU 1/2 gen w kwestii dzielnika dla Infinity Fabric, t.j czy ta opcja jest dostepna dla starszych CPU.

Na biosie 1.8 w tomahawku i ryzenie 1gen nie miałem możliwości ustawiania if.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych