Forum PCLab.pl: Czerwony Ballistix Sport LT warto ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czerwony Ballistix Sport LT warto ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Barti131 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: Wt, 19 Sty 10

Napisany 16 Lipiec 2019 - 21:48

BLS8G4D32AESEK będzie działać z ryzen 5 2600 ? Ta pamięć jest na kościach e-die ?
2x8gb

Ten post był edytowany przez Barti131 dnia: 16 Lipiec 2019 - 22:09


#2 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 07:30

Działać będą, kręcenie też możliwe zależnie od jakości samego ramu , kontrolera pamięci w procku i od płyty głównej (bo to wszystko składa się na ewentualny potencjał oc) . Tak są to e-die .

Ten post był edytowany przez novi dnia: 17 Lipiec 2019 - 07:31


#3 Użytkownik jest niedostępny   DillGang 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 920
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 13

Napisany 17 Lipiec 2019 - 07:53

Również zastanawiam się nad tymi kośćmi, ale boje się że nie postawię ich na swoim konfigu na XMP, Ryzen 1. generacji i płytka na B350. Aktualnie mam jedną kość 8 GB 2133 co jest zbrodnią na Ryżym :E

#4 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 07:56

Z xmp wstaną bez problemu, tylko wgraj bios z tego roku jakiś i bez problemu powinny pójść. No jest sporą zbrodnią takie taktowanie ;). Można by spróbować jeszcze kręcić te cruciale, raczej pójdą na tyle na ile płyta pozwoli , bo nie wiem jak na tym gigusiu się kręci ram, na msi b450 tomahawk + 1 gen ryzena miałem 3600mhz cl16 puszczone cruciale , na biosie z początku roku, na najnowszym nie dyga na 3600mhz :).

#5 Użytkownik jest niedostępny   DillGang 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 920
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 13

Napisany 17 Lipiec 2019 - 07:59

Znaczy ten komputer złożyłem rok temu i ta kostka GoodRAMa kosztowała mnie 80 zł za 8 GB więc deal życia :E Z 2133 CL15 zrobiłem 2800 CL16 ale patrzę aby zrobić upgrade na coś normalnego

#6 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 08:46

Z tego co słyszałem to ram już tańszy nie będzie , wręcz odwrotnie . 339zl są cruciale 3000cl15 na morelowym, siedzą na tych samych kościach co 3200cl16 .

Ten post był edytowany przez novi dnia: 17 Lipiec 2019 - 08:46


#7 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 18 Lipiec 2019 - 10:17

Czyli jest szansa ze te ktore kupilam beda ok czerwone 3000hz cl 15 BLS2K8G4D30AESEK

Ten post był edytowany przez Ania923 dnia: 18 Lipiec 2019 - 10:17


#8 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 12:40

Jak najbardziej będą Oki;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 18 Lipiec 2019 - 19:27

Dziekuje.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Lone_Wolf 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 195
  • Dołączył: So, 13 Lis 04

Napisany 19 Lipiec 2019 - 10:24

Ballistixy z AES w nazwie to na 100% e-die. Ostatnie dwie litery to tylko oznaczenie koloru. Nie robią problemów z pracą na 3000/3200 nawet na athlonie 200ge (niektóre płyty pozwalają podkręcić ponad 2667), więc z serią 2000 tym bardziej nie będą.

#11 Użytkownik jest niedostępny   DillGang 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 920
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 13

Napisany 19 Lipiec 2019 - 11:14

Wczoraj właśnie otrzymałem te pamięci i nie mogę postawić ich wyżej niż standardowe 3000 MHz i CL15, próbowałem po prostu podnieść je na 3200 MHz i CL16, ale zarówno hciMemtest jak i Prime95 pod testowanie RAMu po chwili się wykrzacza, próbowałem podnosić napięcie SOC jak i RAMu, ale to nic nie daje. Komputer w sygnaturze, z najnowszym BIOSem

#12 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 19 Lipiec 2019 - 19:02

Kurcze mam pytanie kupilam te czerwone 3000hz ale procek r5 3600 ma w specyfikacji

System Memory Specification
3200MHz
System Memory Type
DDR4
Memory Channels
2

Zadzialaja one bo jeszcze sa nie rospakowane.Jak nie to oddaje na zwrot zostalo mi 7 dni.Czy poprostu krecimy je na 3200 albo wyzej jak sie da.Plyta glowna to Msi mpg x570 gaming plus.

Ten post był edytowany przez Ania923 dnia: 19 Lipiec 2019 - 19:44


#13 Użytkownik jest dostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 326
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 20:24

Spróbował bym je uruchomić na Twoim miejscu i wtedy ew oddać

#14 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 19 Lipiec 2019 - 20:49

Chyba tak zrobie ogarne kompa i najwyzej wysle w poniedzialek.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Lone_Wolf 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 195
  • Dołączył: So, 13 Lis 04

Napisany 19 Lipiec 2019 - 22:55

Heh, rozpakować możesz, to jest normalny użytek. Dokładny cytat z ustawy o prawach konsumenta to "Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy". Nie sprawdzisz przecież bez otwierania pudełka, to nie przedmiot kolekcjonerski :)

Jak się bardzo martwisz, to możesz też wyciągnąć te pamięci bez rozrywania plomb, opakowanie jest z bardzo miękkiego plastiku i można je wysunąć bokiem.


A poza tym będzie ok. 3200 to tylko taka oficjalnie wspierana przez AMD prędkość kontrolera pamięci, to nie oznacza, że wolniejsze ani szybsze nie będą działać. Zresztą problemy z pamięciami to odległy śpiew przeszłości z czasów Ryzenów 1, który w dużej mierze załatwiły aktualizacje mikrokodu. Uruchomi się pewnie z prędkością 2400, wczytasz profil XMP w biosie i wszystko będzie dobrze.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 19 Lipiec 2019 - 23:34

Dzieki Gaduła.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych