Forum PCLab.pl: Ryzen 2600- wysokie temperatury i overclocking - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 2600- wysokie temperatury i overclocking

#1 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 17 Lipiec 2019 - 15:43

Zmieniłem platformę ze starego Intela na Ryzena, zero potrzeby instalacji Windowsa od nowa co jest świetne, wydajność zależy od gry. Oprócz gier UBI póki co Ryzen sprawuje się lepiej bez o/c

Ale tu też moje pytanie, czy to normalne, że on w grach chodzi na 3600Mhz?

Drugie, temperatury na boxie do 64C, zwykle 60.

W OCCT niestety ponad 80.

RAMKI 3200 CL16 póki co, funkcją TryIt, nic więcej tam nie grzebałem.

Coś można więcej zrobić? O/C zupełnie nie wiem jak włączyć bo mam tylko CPU ratio i manualnie wpisuje, nie widzę nawet gdzie napięcie cpu jest mimo, że oczywiście dałem expert.

==
Edit. Zmieniłem cooler na Noctua NH D15 i... spokojnie dobija do 90C w teście OCCT i to przy 1.3v. Jakbym używał boxowego...

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 25 Lipiec 2019 - 17:20


#2 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11795
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 15:49

Temp.w normie

#3 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 17 Lipiec 2019 - 15:54

A taktowanie? Nie powinno być 3700-3800Mhz?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 850
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 17 Lipiec 2019 - 16:17

Bazowe 3.4, turbo 3.9 wiec jest ok

Ten post był edytowany przez Keel dnia: 17 Lipiec 2019 - 16:17


#5 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 17 Lipiec 2019 - 16:22

Wątpie, w normalnych grach z te 3.7 powinien mieć raczej. 3.9 nie liczyłem przy obciążeniu 6 rdzeni, ale czterech np?

Zobaczcie tu, ponad 3700

https://www.youtube....h?v=XCM9vFNwY7A

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 17 Lipiec 2019 - 16:27


#6 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6916
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Lipiec 2019 - 16:48

W końcu kupiłeś fajny zestaw :) Jak dokupisz fera3 to możesz robić oc na początku do 4Ghz potem ewentualnie 4,1-4,2 ale na stockowym chłodzeniu to nawet nie próbuj przejść przez 3,8ghz, a nawet tego bez AMD Spire bym nie robił.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 17 Lipiec 2019 - 16:52

Na boxowym ludzie nie podkręcają?

No kupiłem bo sprzedałem swój, choć jak mówię, bardzo podobna wydajność, czasem ten lepszy, czasem ten gorszy.

Np Far Cry'ye chodzą do bani. Minimalny fps o 10 fps niższy niż na starym i7. Będę zadowolony jak będzie ciułał na 4Ghz chociaż na stałe.

#8 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6916
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Lipiec 2019 - 17:10

Ustaw sobie RAMy na 3600mhz tak jak mamy w temacie o tych Crucialach, @novi w którymś poście chyba wklejał dokładnie ustawienia, coś 3600mhz cl16 18 18 18 1,15v na kontrolerze i 1,36v na RAMie. Do 4Ghz wystarczy fera3 spokojnie. Stokowy to max 3,8Ghz i tak może być ciepło i głośno.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 17 Lipiec 2019 - 17:43

Z Ramami pozniej będę kombinował. Z procem muszę wiedzieć co i jak, bo nawet opcji na vcore tu nie znalazłem a tylko ratio. Mając kiedyś Phenoma i box to są jaja jak się poprawiło AMD w kwestii boxów - dla mnie full cisza.

#10 Użytkownik jest niedostępny   AquilaRoja 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Cz, 12 Lip 12

Napisany 17 Lipiec 2019 - 18:10

Być może potrzebujesz aktualizacji BIOSu.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 17 Lipiec 2019 - 19:10

Zobacz postAquilaRoja, o 17 Lipiec 2019 - 19:10, napisał(a):

Być może potrzebujesz aktualizacji BIOSu.


Z jakiego powodu?

#12 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6916
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Lipiec 2019 - 19:26

Sprawdz jaki masz bios i wgraj maksymalnie ze stycznia https://pl.msi.com/M...ort/B450-A-PRO.
Włączyłeś zakładkę Advance? Potem OC i w górnej części masz ratio, które ustawiasz na 38, a vcore masz dużo niżej tam gdzie też jest napięcie RAM, ustaw na początek na 1,28v
przygotuj się do resetów biosu zworką, więc musisz takie coś mieć Zanim zaczniesz robić OC na Ryzenie, bo często nie odpala po ustawieniu nowych parametrów w ogóle.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 17 Lipiec 2019 - 19:27


#13 Użytkownik jest niedostępny   Khold 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 156
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 21:46

Twoje temperatury są okej, zwłaszcza na boxie. Ja, gdy zmieniłem platformę na AMD to przy OC 4 Ghz i Fortisie 3 w OCCT miałem 70 stopni a w Far Cry 5 nawet 65 stopni. Wtedy wydawało mi się to dużo i myślałem że coś nie tak z chłodzeniem :E Gry Ubi po prostu tak mają. Teraz pogrywam w Rage 2 i tam temperatura nie przekracza 60 stopni.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 03:53

Pytanie czemu proc zjeżdża sam taktowaniami? Mam na sztywno ustawione 1.28V i 3800Mhz = occt dosłownie po minucie 3600Mhz zwalnia.

Bios niestety od razu po zakupie był wgrany z czerwca, nie da się go cofnąć.

#15 Użytkownik jest niedostępny   henryk nowak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1484
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 07

Napisany 18 Lipiec 2019 - 04:24

Może lekko podnieś napięcie. Ja mam na sztywno 1.2750, jak ustawiłem niższe, to turbo spadało.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 04:25

A jakie V jest potrzebne do utrzymania 3,9Ghz na wszystkich rdzeniach dla Ryzenów? Tak średnio?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 850
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 18 Lipiec 2019 - 04:56

Podnoś stopniowo i sprawdzaj. V zalezne jest od sztuki. Masz 1.28v to daj 1.29 czy 1.3

#18 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 09:39

Nici ze zwiększania napięcia, bo temperatury niezbyt. Cóż, czekam na podstawkę do noctua i wtedy się pobawię. Jak ktoś ma jakieś rady do o/c ryzena, czy ustawień w windowsie to poproszę.

#19 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6916
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 18 Lipiec 2019 - 15:02

Zobacz postWpotrzebie2017, o 18 Lipiec 2019 - 04:25, napisał(a):

A jakie V jest potrzebne do utrzymania 3,9Ghz na wszystkich rdzeniach dla Ryzenów? Tak średnio?

To zależy od konkretnej sztuki. U mnie do 3,9Ghz wystarczy 1,28v ale np. na Ryzen 1600x musiałem ustawiać 1,38v.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Khold 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 156
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 15:11

Widziałem u ludzi, którzy mieli 4,1 Ghz poniżej 1,3v. U mnie przy 4 Ghz na 1,28v syntetyki ok, natomiast gry wywalało po kilkunastu minutach. 3,9 Ghz to spokojnie myślę że poniżej 1,3v powinien trzymać spokojnie, ale radzę zainwestować w chłodzenie jakieś bo mimo wszystko będą wysokie temperatury. Tak w ogóle to w jakim programie najlepiej sprawdzać napięcie procesora ? Bo w CPU-Z mam 1,32 a w HWInfo 1,30-31 a w biosie jeszcze inaczej :E

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych