Forum PCLab.pl: Ryzen 2600- wysokie temperatury i overclocking - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 2600- wysokie temperatury i overclocking

#21 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 20 Lipiec 2019 - 10:18

Dzięki. Póki co mam ustawione 1.2875 V na 3.9 Ghz, godzinę grałem w Generation Zero - bez problemów. Jednak mam BOX więc OCCT odpada, bo leci ponad 85C, a nie chce go zjechać.

RAMy już ustawione ładnie, spora różnica wydajności między 3200 a 3600 Mhz.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 20 Lipiec 2019 - 10:18


#22 Użytkownik jest niedostępny   Bogdan1986 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 19

Napisany 22 Lipiec 2019 - 13:10

U mnie po oc do 4Ghz na Grandis 2 temperatura max 53 stopnie po 1h w occt

#23 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 22 Lipiec 2019 - 16:30

Podłącze się do tematu zakupiłem zestaw w morele na
MSI B450 Tomahawk + ryzen 5 2600x .właśnie podłączyłem i uruchomiłem ten zestaw a tu bios 7C02v17 domyślnie był na plycie.
w biosie napięcie Vcore def nie ruszane 1,428V cpu def 3600Mhz wtf ?Strasznie wysokie te napięcie domyślne na cpu. ???
Jakie powinno być def w biosie 1,250V ?
1,30V ?nie mam pojęcia
Zaktualizowałem bios do najnowszego i reset do default i lipa dalej plyta ustawia 1,436 V
7C02v19 Release Date 2019-07-10

po 2gie co mi się nie podoba to rodzaj lakieru na laminacie i obcięcie laminatu jakby piłką były pcb rozcinane albo tępymi ostrami i widać ślady poszarpania .Płyta taka przyszła .Na filmach na youtube widziałem jak pcb mechanicznie rozcinają i te krawędzie są płaskie nie widać śladów łączeń laminatu pcb z sąsiednim.generalnie nie ma przekonania do msi a po takich kwaitkach tym bardziej będę się trzymał z daleka od sprzętu tej firmy.
Ustawiłem 1,225V i komp się nie obudził .

Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 22 Lipiec 2019 - 17:04


#24 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 850
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 22 Lipiec 2019 - 16:37

Ustaw ręcznie w bajoesie :P

#25 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6916
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Lipiec 2019 - 17:14

Wgraj sobie bios sprzed Ryzen 3000, czyli wersja 1.5 ze stycznia. Ustaw napięcie na początek na 1,28v, a ratio na 39 i testuj, potem do góry ratio, jak będzie problem to napięcie też. Tak do skutku, aż wynik będzie zadowalający.
Jakie masz chłodzenie?

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 22 Lipiec 2019 - 17:14


#26 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 22 Lipiec 2019 - 17:29

Na razie na potrzeby instalacji systemu win 10 x64
założyłem wraith cooler.Poźniej zmienię na Fera3 v2.
Nie chcę kręcić na razie bo to nie dla mnie komp ,bratankowi składam zestaw:Amd Ryzen 5 2600XMSI B450 Tomahawk
MSI RTX2060 6GB
16GB Cruicial 3000Mhz CL15.0Nvme Adata8200 pro 512GBZasilacz SilentiumPC Vero M2 600W 80plus bronze


Co do biosu to wyskoczyło info że plyta nie pozwala na powrót to starszej wersji biosu o czym nie było info na stronie.najwyżej użyje programatora CH341A i klipsu do flashowania.Generalnie same problemy z tym mobo.
Robię bios flashback ale coś długo trwa to i nie wiadomo czy pomyślnie pójdzie .
Ew gdzie ulokowana jest kość biosu ew nazwa chipu bo nie mogę się doszukać na płycie  ???

Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 22 Lipiec 2019 - 18:34


#27 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6916
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Lipiec 2019 - 18:34

Zobacz postTom Light, o 22 Lipiec 2019 - 17:29, napisał(a):

Na razie na potrzeby instalacji systemu win 10 x64
założyłem wraith cooler.Poźniej zmienię na Fera3 v2.
Nie chcę kręcić na razie bo to nie dla mnie komp ,bratankowi składam zestaw:Amd Ryzen 5 2600XMSI B450 Tomahawk
MSI RTX2060 6GB
16GB Cruicial 3000Mhz CL15.0Nvme Adata8200 pro 512GBZasilacz SilentiumPC Vero M2 600W 80plus bronze


Co do biosu to wyskoczyło info że plyta nie pozwala na powrót to starszej wersji biosu o czym nie było info na stronie.najwyżej użyje programatora CH341A i klipsu do flashowania.Generalnie same problemy z tym mobo.

Nie chodzi o OC tylko właśnie o ograniczenie napięcia. 3,9-4Ghz na stałym napięciu, to mniej więcej poziom wydajności z boosta ale przy stałym napięciu i temperaturach pod kontrolą. Masz pewnie Spire to bez stałego napięcia będzie bardzo ciepło, powyżej 80st w obciążeniu. Na Ryzen 1600x, mam ustawione 3,8Ghz 1,28v na AMD Spire, ustaw u siebie też takie parametry na początek. Na drugim mam AMD Prism i tam jest 1,33 v lub 1,38v(muszę sprawdzić) na 4Ghz i temp pod kontrolą. Fera3 spokojnie da radę z 2600x na 4Ghz ze stałym napięciem 1,3-1,38. Wtedy temp w OCCT nie powinny przekraczać 75st.

Płyta jest dobra tylko nachrzanili z tymi nowymi biosami pod Ryzen 3000... brak słów, jak biosem można popsuć fajną płytę.

#28 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 22 Lipiec 2019 - 18:55

Znalazłem kostkę biosu ,okazało sie że pod dyskiem NVMe się schowała i tamu nie zauważyłem.
obudowa SOP-88 wyprowadzeń kość 128Mbit = 16MBNiesety programator mam 3,3V -5V przejciówki a więc chyba pozostanie cpu na tym biosie.bo kośc na płycie jest 1,80V


Macronix - MX25U12873F

M2I-10G
8F143300
L190800

Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 22 Lipiec 2019 - 19:07


#29 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6916
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Lipiec 2019 - 19:02

Udało Ci się przez flashback?

#30 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 22 Lipiec 2019 - 19:18

Nie działa to wogóle zrobiłem pendrive Fat32
8GB kingstonzmieniłem nazwę biosu na MSI.ROM
wsadzilem do portu flashback ,pare razy dioda migla i zaczeła się świecić nad usb ale trwało to 20min i nic.wyłączyłem włączyłem kompa a bios ten sam.lipa - markieting .


#31 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 25 Lipiec 2019 - 15:46

Czy żeby podkręcać Ryzena trzeba coś zmieniać w LLC i jakieś inne opcje oprócz wyłączenia cool and quiet? Strasznie wysokie temperatury mam na nim. 1.3v a w OCCT 85C na Noctua NH D15...

Co ogółem trzeba zrobić, by ustabilizować go na 4,1Ghz?

#32 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 850
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 25 Lipiec 2019 - 17:35

Ja u siebie ustawiłem mnoznik na 41, napięcie na sztywno 1.35v, wylaczylem c-state i svm i tyle. Podczas realbencha max temp 71stopni w ciasnej obudowie i przy aio skreconym na silent (w biosie)

@ a na stale ustawie 4.0 przy 1.25 czy 1.28 bo temperatury byly w granicach 61-63stopnie przy realbenchu a w sottr czy ac:o max 60stopni


Edit2: ktos wie ile ustawic llc na mojej plycie ? Mam tam opcje llc ale ustawiona jest na auto, nic nie mam do wyboru, chyba moge tylko cyferke z palca wpisac, ktos cos ?

Edit3: teraz tak czytam, i przy dh15 i 1.3v madz 90stopni ?? Niemożliwe. W cpu-z i hwinfo masz 1.3v na pewno ? Bo mi dziad podczas oc ramu mimo ustawionych na stalo napiec vcore, ustawil 1.55v i wtedy podczas realbencha lapal 92stopnie. Przywróciłem zworka bios i ustawilem wszystko to samo z palca i juz jest git. Nie wiem czemu tak sie zawiesił

Ten post był edytowany przez Keel dnia: 25 Lipiec 2019 - 18:37


#33 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 25 Lipiec 2019 - 19:27

A spróbuj OCCT. U mnie 10 C wyższe temperatury. W Real Bench 77C po 8 minutach, w OCCT do 90 dochodzi i off.

No 1.3V, nie wiem co jest grane :hmm: chyba jak zwykle mam pecha i taki model Ryzena :lol2: zmieniałem już pastę, ogólnie cooler jest gorący, także na pewno odprowadza ciepło. No ale też mam tylko 1 wentylator i nie taki od noctua a taki 900rpm...

Real bench ile minut robić?

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 25 Lipiec 2019 - 19:29


#34 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 850
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 25 Lipiec 2019 - 20:27

Ja robilem 2x 15min, cinebencha i w cpuz stress test

#35 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2038
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 25 Lipiec 2019 - 20:30

Zobacz postTom Light, o 22 Lipiec 2019 - 20:18, napisał(a):

Nie działa to wogóle zrobiłem pendrive Fat32
8GB kingstonzmieniłem nazwę biosu na MSI.ROM
wsadzilem do portu flashback ,pare razy dioda migla i zaczeła się świecić nad usb ale trwało to 20min i nic.wyłączyłem włączyłem kompa a bios ten sam.lipa - markieting .



Zgodnie z tym poradnikiem cofnąłem bios na tomahawku z p1.8 na p1.5 : https://forum-en.msi...5563#msg1755563

#36 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 25 Lipiec 2019 - 21:25

Zobacz postKeel, o 25 Lipiec 2019 - 21:27, napisał(a):

Ja robilem 2x 15min, cinebencha i w cpuz stress test


No to mało. Teraz przechodzi mi 30 minut realbench 4050Mhz 1.33V, 73C teraz, max 78, ale w OCCT 90 po 3 minutach i kicha. Dlatego fajnie jakby ktoś mógł porównać temperatury z Real Bench z OCCT, bo chyba OCCT katuje dużo mocniej procesor i jest pewniejszy do testowania stabilności.

#37 Użytkownik jest dostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1697
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 25 Lipiec 2019 - 21:35

Zobacz jaki masz temp w realnych zastosowaniach nie ma sensu się przejmować wypalarką cpu. Bios nic Ci nie zmieni u mnie na 1.5 i 1.8 takie same temp w prime max 76stopni w bf V max 58 stopni

#38 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2677
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 25 Lipiec 2019 - 22:10

Jasne, że temperatury w programach testujących nic nie znaczą, ale jednak stabilność ważna. Podczas grania nie przetestujesz.

#39 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 850
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 25 Lipiec 2019 - 23:16

Sprawdze Ci jutro jak wroce z nocki. Podeslij screena na priv z ustawieniem occt

Edit. Gralem chyba z 5h non stop i jest stabliny, nic nie wyrzucilo ani bsoda takze wydaje mi sie ze jest oki. Bede jeszcze schodzil z napięciem ale mam na głowie inne sprawy i z tydzien bedzie przestoju od oc

Ten post był edytowany przez Keel dnia: 25 Lipiec 2019 - 23:17


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych