Forum PCLab.pl: Vega64 problem z uzyskaniem 4k@60fps na Samsung QLED 65' - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Vega64 problem z uzyskaniem 4k@60fps na Samsung QLED 65' Obraz pojawia sie i znika Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Wiskas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 07

Napisany 17 Lipiec 2019 - 15:44

Witam.
Po podłączeniu 65' 4k Samsung do Vegi64 przez hdmi nie mogę uzyskać 4k@60hz mruga obraz (jest i nie ma i tak na zmianę) na 4k 30hz jest oki. Ogólnie i tak będę sie bawił w fullhd na 120hz ale dla testu powolnych gier chciałem 4k@60hz przetestować. Kabel świeżo zakupiony Hdmi 2.0. jakieś rady co do ustawień w panelu ati? 8bit itd?

#2 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13558
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 17 Lipiec 2019 - 15:49

obstawiam kabel - do 4k/60hz to musi być na prawdę porządne hdmi (i krótkie)

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 17 Lipiec 2019 - 15:50


#3 Użytkownik jest niedostępny   Wiskas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 07

Napisany 17 Lipiec 2019 - 16:14

Dziś podłącze lapka na tym kablu, ale 4k@60hz MX150 chyba nie ukręci. Nawet nie mam pojęcia jaka wersja hdmi jest na tym mx150. Ogólnie korzystam z Samsunga 34' VA 3440x1440 100hz na DP więc zero problemów na stacjonarce. Ale mam kompa toż za ścianą telewizora więc postanowiłem sie przewiercić i puścić hdmi. Reszta działa przez ścianę jak malina ( bezprzewodowe pady od xboxa, logitech G613 i mx2 anyware) taka fifa 19 w full HD na 120hz na 65 wygląda i chodzi naprawdę dobrze. Aż jestem w szoku ze fullhd tak się trzyma

Ten post był edytowany przez Wiskas dnia: 17 Lipiec 2019 - 16:16


#4 Użytkownik jest niedostępny   mick.alderr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 186
  • Dołączył: Wed, 24 Kwi 19

Napisany 17 Lipiec 2019 - 16:44

Jakiej długości jest ten kabel?

#5 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 380
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 17 Lipiec 2019 - 16:53

Upewnij się że kabel jest podłączony do HDM1 w TV.
Pytania czy kabel ma wystarczającą przepustowość. Do 4K 60Hz 4:4:4 18Gbit/s, więc może zmiana chroma subsampling na 4:2:0 jest wymagana.
Albo spróbować przez display port.

Ten post był edytowany przez qrek1 dnia: 17 Lipiec 2019 - 16:55


#6 Użytkownik jest niedostępny   Wiskas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 07

Napisany 17 Lipiec 2019 - 17:26

Zakupiłem dwa takie kable jeden 3m (hdmiport1 3 metry nc+ podłączone, drugi 5 metrów hdmiport2 vega 64). Jak wrócę z roboty będę testował. Ale objawy takie same jak na hdmi 1.4 pewnie jakąś lipe zakupiłem. Opis kabla.

"Premium v2.0 high-performance HDMI to HDMI cable with full v2.0 specifications. Manufactured to ensure maximum transfer rates with absolutely no loss of data and designed to meet hi-speed connections for next-generation devices such as Blu-Ray, 3D HDTV, Virgin Media, Sky TV, Projectors, 24p True Cinema, XBOX 360, PS3, PS4, XBOX One and supports future devices with resolutions of 4k x 2k.



The cable’s construction features precise engineering with a die-cast metal headshell and 24k gold contacts. High-grade 28 AWG oxygen-free, shielded with a triple-layered aluminised Mylar foil for interference-free connections.



With this cable, next-generation devices that support HDMI v2.0 will be able to transfer and receive picture reolutions of up 4096 x 2160p (Ultra HD) or dual streams of 1080p for 3D TV. HDMI v2.0 includes support for ethernet to allow for direct internet connectivity without the requirement for extra cables to your TV.



HDMI cables over 10m may require a HDMI booster depending on the signal strength from your output device. Check first before ordering"

#7 Użytkownik jest niedostępny   mick.alderr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 186
  • Dołączył: Wed, 24 Kwi 19

Napisany 17 Lipiec 2019 - 17:37

Przerabiałem temat i do 4k60fps HDR 5 metrów potrzebujesz kabla z certyfikatem. Ja mam PureLink PS3000-050 (100zł na amazon). Oczywiście może zadziałać inny, ale musisz kupić i sprawdzić. Z certyfikatem działa na 100%.

Spróbuj jeszcze w ustawieniach telewizora wyłączyć HDR dla portu hdmi podpiętego do komputera i kolory 8bit pełne RGB w sterowniku.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez mick.alderr dnia: 17 Lipiec 2019 - 17:42


#8 Użytkownik jest niedostępny   Olson 

  • wczoraj morze, dziś góry
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2807
  • Dołączył: Pt, 04 Lip 03

Napisany 17 Lipiec 2019 - 18:48

3 rożne kable i każdy tracił obraz... 4 kabel - z proline.pl - "Kabel HDMI Lux 4K 2.0 Unitek" ten działa perfekt. :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Wiskas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 07

Napisany 17 Lipiec 2019 - 21:18

Dzięki za pomoc. Zamawiam nowe kable. Napisałem do sprzedawcy ze to jest lipa i nie ma szans na 4k60hz. Oddał kasę i kazał zatrzymać kable wiec git. Do Vegi warto zapodac hdmi 2.1? By był zapas? Pomimo ze vega to chyba 2.0b

Ten post był edytowany przez Wiskas dnia: 17 Lipiec 2019 - 21:18


#10 Użytkownik jest niedostępny   mick.alderr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 186
  • Dołączył: Wed, 24 Kwi 19

Napisany 17 Lipiec 2019 - 21:24

To zależy po ile ten kabel "hdmi 2.1" bo nie ma jeszcze oficjalnych. Jak tanio to bierz.
Mogę potwierdzić, że Unitek 2m za 40zł też działa idealnie.

#11 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18450
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 17 Lipiec 2019 - 21:35

Do 4K wystarczy HDMI w wersji 2.0 ale nie dłuższy niż 1.8 metra.
Najlepiej HDMI 2.0b lub 2.1.
Te standardy pozwalają na 4K + HDR, HDR10+ i dynamic HDR.

Dzisiaj kupiłem HDMI w wersji 2.0b z certyfikatem Premiu w morelach.
Kabel ma bardzo wysokie notowania - polecam.

https://www.ceneo.pl/49998340

https://www.silverst...pid=713&area=en

Ten post był edytowany przez leven dnia: 17 Lipiec 2019 - 21:39


#12 Użytkownik jest niedostępny   Wiskas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 07

Napisany 17 Lipiec 2019 - 21:39

A teraz pytanie czy kabel 5 metrów da radę (tyle potrzebuję) może ktoś zerknąć na ten kabel
https://rover.ebay.c...tm/111720327421

Idą jak ciepłe bułeczki 6500 sprzedanych

Ten post był edytowany przez Wiskas dnia: 17 Lipiec 2019 - 21:40


#13 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18450
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 17 Lipiec 2019 - 21:41

5 metrów kabel HDMI 2.0 za 4 funty ?

Czytałem, że kabel nie powinien być dłuższy niż 1.8 metra, bo jak dłuższy to traci się na sygnale.
Chyba, że światłowodowe, ale to drogie jak diabli.

#14 Użytkownik jest niedostępny   mick.alderr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 186
  • Dołączył: Wed, 24 Kwi 19

Napisany 17 Lipiec 2019 - 22:12

Nie lepiej kupić pewny kabel z certyfikatem?
https://www.amazon.d..._mk_pl_PL=ĹMĹŐŃ

#15 Użytkownik jest niedostępny   Wiskas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 07

Napisany 17 Lipiec 2019 - 22:44

5 metrowy 10£ a nie 4£. Trochę zależy mi na czasie bo muszę to dokończyć wieszanie TV permanentnie. Może warto spróbować ten za 10£ jak nie to odeśle albo kolejny sprzedawca pozwoli go zachować.;)
Albo ten niby z certyfikatem
https://rover.ebay.c...tm/401572076289

Ten post był edytowany przez Wiskas dnia: 17 Lipiec 2019 - 22:48


#16 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18450
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 17 Lipiec 2019 - 23:11

No to już jest 2.0b i certyfikat.
Tylko czy te 5 metrów nie będzie za dużo ?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Wiskas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 07

Napisany 18 Lipiec 2019 - 16:00

Zakupiłem ten certyfikowany,jak dojdzie dam znać czy działa

#18 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18450
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 18 Lipiec 2019 - 16:12

Ja też czekam na kabel 2.0b :P

#19 Użytkownik jest niedostępny   came11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 20 Wrz 15

Napisany 19 Lipiec 2019 - 10:37

Mam podobny zestaw monitorów, lg 34 3440x1440 po DP i Philips Momentum 43 podłączony przez kabel hdmi 2.0b o długości 5m (https://www.euro.com.pl/kable/reinston-ek022.bhtml). Wszystko działa bez problemu. Nie wiem czemu 5 metrowy kabel miał by być za długi, tak długo jak jest z certyfikatem i o odpowiedniej przepustowości powinno być ok.

#20 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18450
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Lipiec 2019 - 13:05

Twój Reinston jest w wersji 2.0, ale jak działa, to nie ma problemu.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych