Forum PCLab.pl: Zestaw 3900x? i 64GB ram, ew 32gb do rozbudowy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zestaw 3900x? i 64GB ram, ew 32gb do rozbudowy Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   7oker 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pn, 19 Kwi 10

Napisany 18 Lipiec 2019 - 10:16

Dzień dobry,

Potrzebuję pomocy przy wyborze podzespołów do mocnego komputera do obliczeń w programie wykorzystującym do 16 rdzeni [(Limitations:Uses up to 16 CPU cores (16 hardware threads)] (program)

Mam 2 dyski SSD w starym laptopie. Jeden 750GB SSD Crucial mogę przełożyć do nowego komputera. Jeżeli się przyda mogę dokupic dysk m2.

Czy lepiej kupić płytę 470x czy 570x?

Czy 3900x będzie optymalny pod kątem cena do mocy do moich zastosowań?

Karta graficzna nie jest konieczna i mogę dokupić później, ewentualnie kupić jakąś nową lub używaną.

Budżet to 8k, maks 8.5k zł chętnie mniej, szczególnie jeżeli dodatkowe pieniądze przekładają się w małym stopniu na wydajność.

Z góry dziękuję za propozycje konfiguracji i podpowiedzi gdzie można kupić podzespoły najkorzystniej.

pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14710
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 10:29

Skoro do 16 rdzeni, to może poczekaj na Ryzena 9 3950X? Tam będziesz miał 16 jajek, bo w 3900X jest ich 12. Cenowo będzie drożej, ale zmieścisz się w budżecie spokojnie.

Premiera ma być we wrześniu.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 18 Lipiec 2019 - 10:29


#3 Użytkownik jest niedostępny   7oker 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pn, 19 Kwi 10

Napisany 18 Lipiec 2019 - 10:42

Komputer przydałbym się już teraz. Myślę że konfiguracja pod 3900x będzie się spisywać również pod 3950x, więc jeżeli bedzie brakowało mocy będę mógł sprzedać procesor z lekką stratą i wymienić na 33-35% szybszy układ i pewnie 50-60% droższy.
3950X zapowiada się świetnie, pomimo ceny około 3500 będzie warty uwagi.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14710
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 11:16

W takim razie coś takiego:

https://www.x-kom.pl/lista/d8el9s5ld

Ryzen 9 3900X + wydajne chłodzenie, porządna płyta główna z mocną sekcją, 64 GB RAM, SSD 512GB na system i programy, przewiewna obudowa, markowy zasilacz i karta graficzna (jakąś kupić trzeba bo procesor nie ma zintegrowanej grafiki).

#5 Użytkownik jest niedostępny   7oker 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pn, 19 Kwi 10

Napisany 18 Lipiec 2019 - 12:26

Zobacz postDirian, o 18 Lipiec 2019 - 12:16, napisał(a):

W takim razie coś takiego:

https://www.x-kom.pl/lista/d8el9s5ld

Ryzen 9 3900X + wydajne chłodzenie, porządna płyta główna z mocną sekcją, 64 GB RAM, SSD 512GB na system i programy, przewiewna obudowa, markowy zasilacz i karta graficzna (jakąś kupić trzeba bo procesor nie ma zintegrowanej grafiki).


Dziękuję!

Czy jeżeli zastosowałbym starszą płytę główną x470 pro za około 600zł to czy będzie ona limitować w jakiś sposób któryś z podzespołów?


Chyba jednak zdecyduje się wersję 1TB SDD ADATA.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14710
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 12:39

W przypadku płyt X470 / B450 obecnie są problemy z niedopracowanymi BIOS-ami. O ile od strony technicznej takie płyty poradzą sobie z tym prockiem, o ile będą miały mocną sekcję zasilania (np. Asus Prime X470-Pro), tak mogą być pewne problemy od strony BIOS. Na X570 też nie zawsze jest idealnie, no ale na pewno problemy są mniejsze. Oczywiście kwestia pewnie miesiąca-dwóch i wyjdą nowsze BIOS gdzie większość problemów zostanie załatana.

No i z myślą o ewentualnej przesiadce na 3950X czy kolejną generację (pewnie odświeżoną wersję obecnych procków 3xxx) taka płyta X570 może się przydać.

Z trochę tańszych można rozważyć np. https://www.x-kom.pl...orus-elite.html

Co do dysku - jasne, jak potrzebujesz większy to weź.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych