Forum PCLab.pl: 3000MHz CL15 vs 3200MHz CL16 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3000MHz CL15 vs 3200MHz CL16

#1 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 333
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 14:18

Witam,

1) Crucial 3200MHz Ballistix Sport LT Gray CL16
2) Crucial 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15


Sprzedawca twierdzi ze nie ma miedzy nimi praktycznie roznicy (w granicach bledu pomiarowego). Rzeczywiscie tak jest, ze nizsze opoznienia rekompensuja nizsza czestotliwosc?

#2 Użytkownik jest dostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14713
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 14:28

Jest tak jak mówi sprzedawca.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 333
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 14:30

Dzieki.
Swoja droga dobrze beda takie pamieci dzialac z Ryzen7 3700X? Nie beda go spowalniac przez to ze sa wolniejsze? Nie wiem jak tam wyglada kwestia taktowania pamieci vs IF?


Ostatnie pytanie: Czy te pamieci 3000MHz sa na tych samych kosciach co 3200MHz? Roznia sie tylko profilem XMP?
Czyli tak jak twierdzi sprzedawca, powinno te 3000MHz dac sie puscic na 3200MHz na timingach jak te 3200?

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 18 Lipiec 2019 - 14:33


#4 Użytkownik jest dostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 840
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 18 Lipiec 2019 - 16:13

To juz zależy od konkretnej sztuki. U jednego uda się podkręcić u drugiego nie. Teoretycznie po zluzowaniu timmingow powinny pójść na 3200

#5 Użytkownik jest niedostępny   Griszah 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 493
  • Dołączył: Nd, 15 Lip 18

Napisany 18 Lipiec 2019 - 18:02

Ponoć sztuki z końcówką "AES" w kodzie producenta latają bez problemu na 3400MHz nawet na CL15.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kalderon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 18 Lipiec 2019 - 18:17

Nie ma między nimi żadnej różnicy. Jeśli w kodzie towaru są litery "AES" to w środku są kości Micron E-die. Są one podatne na podkręcanie, nawet na starszym Ryzenie ludzie wykręcali nawet 3600CL14 (po podniesieniu napięcia do 1,4-1,45V, timingi rzędu 14-17-14).

#7 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15573
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 18 Lipiec 2019 - 18:17

3200c16 są o ułamki szybsze od 3000c15, ale prawda jest taka że biorąc 3000c15 z miejsca je ustawisz na 3200c16 i ruszą.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 333
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 18:43

Kupilem te pamieci. Dokladne oznaczenie to: BLS2K16G4D30AESB.M16FE1 LEAD-FREE w/XMP MX 3000MHz 15-16-16-35 DDR4-3000 UDIMM 1.35V
Ciekaw jestem ile pojda bez podnoszenia napiecia. Moze udalo by sie osiagnac 3200MHz CL15 na 1.35V.

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 18 Lipiec 2019 - 18:44


#9 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 333
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 07:32

Jaki soft polecicie do testowania stabilnosci pamieci?

#10 Użytkownik jest niedostępny   ci4stek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 102
  • Dołączył: Pn, 29 Sty 18

Napisany 19 Lipiec 2019 - 08:20

Sprzedawca cię okłamał 3200 cl16 Są oparte o najnowsze chipy microna e-die a to oznacza ze 3600mhz robią bez problemu przy cl 16 na 1.35v, 3000mhz cl prawie się nie podkrecaja

#11 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 333
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 08:33

Zobacz postci4stek, o 19 Lipiec 2019 - 09:20, napisał(a):

Sprzedawca cię okłamał 3200 cl16 Są oparte o najnowsze chipy microna e-die a to oznacza ze 3600mhz robią bez problemu przy cl 16 na 1.35v, 3000mhz cl prawie się nie podkrecaja


List of memory modules with Micron E-dies:

2x8GB Crucial Ballistix Sport LT 3000 15-16-16 - the most popular ones, because of the price
2x8GB Crucial Ballistix Elite 3600 16-18-18 - current OC world record holders
2x16GB CrucialBallistix Sport LT 3000 15-16-16 dual rank
2x16GB CrucialBallistix Sport AT 3200 16-18-18 dual rank

BLS2K16G4D30AESB - AES w nazwie mialo sugerowac E-DIE przeciez.
Zreszta, pamieci kupilem przez neta wiec moge je zawsze oddac w razie czego.

Swoja droga jak w ogole sprawdzic czy sa e-die czy nie?

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 19 Lipiec 2019 - 08:44


#12 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1410
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 19 Lipiec 2019 - 09:07

Ja mam 3200mhz CL16 e-die i nie chcą u mnie działać na 3600mhz cl16 sypie bsody, dawałem 1.35, 1.4v. Ba nawet na 3466mhz też są problemy, ramtest wywala, a na 3466mhz cl14 komp nie wstaje.
Albo RAM trefny albo bios. :hmm:

Sprawdzasz tutaj, tym programem THAIPHOON BURNER:
Dodaj obrazek

#13 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1623
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 09:30

Reddzik może być wina biosu , bo u mnie na wersji 1.8 ram pracował na 3466cl14 1.45v cr1 A na 1.5 3600cl16 1.35v cr2 , więc się zmienila charakterystyka pracy ramu po zmianie biosu . Wróciłem sukcesywnie na bios p1.5 i na nim będę przeprowadzał testy obu zestawu ram .
@Belliash wszystkie z dopiskiem aes w nazwie są na micronach e-die , sprawdzić można thaiphoonem jak jest d9vpp i ciąg identyczny jak u kolegi wyżej z końcówką 075e to są microny e-die

#14 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 333
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 09:34

A czym najlepiej sprawdzic stabilnosc pamieci po przetaktowaniu?

#15 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1623
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 09:42

testmem5 podobno najszybciej wylapuje niestabilnośc . Sam do mojego minitestu go wykorzystam , bo memtest musi z 3h śmigać żeby zrobił 400% . Przy 400% w memtescie można mówić o stabilności, niektórzy dają po 1000% , ale przy 400% nie zauważyłem żadnych problemow z pc używanego miesiąc w różnych zastosowaniach.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 333
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 10:50

Dzieki wielkie! Jak wkoncu dostane CPU to sprawdze co w trawie piszczy.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Fjubens 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 649
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 19 Lipiec 2019 - 11:01

Potwierdzam, TestMem5 jest świetny do takiego wstępnego sprawdzenia stabilności OC pamięci, potrafi bowiem w ciągu pierwszej minuty już błędami sypać, a MamTest potrzebuje czasem kilka godzin na to. Nie przestrasz się tylko za bardzo rosyjskiej strony. :P

#18 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2480
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Lipiec 2019 - 16:14

Jak tego testmem używać? Włączyć i czekać i tyle? Ile zrobić cykli, by wiadomo, że stabilne?

#19 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 860
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 19 Lipiec 2019 - 16:20

TestMem5 robi 3 cykle, trwa to u mnie około 6 minut.
Do wstępnej weryfikacji nadaje się bardzo dobrze - na dłuższą metę pozostaje HCI MemTest (trochę trwa) albo inwestycja w RAM Test.

Ten post był edytowany przez bowipl dnia: 19 Lipiec 2019 - 16:33


#20 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2480
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Lipiec 2019 - 16:21

Ale nic nie ustawiać, tylko włączyć i czekać, tak?

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych