Forum PCLab.pl: i9 - zbyt gorący? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i9 - zbyt gorący? Błąd przy składaniu?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Piotru26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 18 Lipiec 2019 - 14:48

Hej,

Przyszedł do mnie parę dni temu nowy sprzęt.

i9-9900K,
Gigabyte Z390 Aorus,
32GB RAM
Seasonic 750W
Obudowa Fractal Define R6
Chłodzenie be quiet! Dark Rock Pro 4
MP510 960 GB

Za grafikę robi na razie stary Radeon

Zestaw został złożony przez duży sklep. Prosiłem (zapłaciłem) o użycie lepszej pasty (Thermal Grizzly Kryonaut 1g).
Sam nie chciałem składać kompa ze względu na brak czasu (i doświadczenia bo ostatni składałem sam 8-9 lat temu).


Z ciekawości, wieczorem wrzuciłem szybki teścik - OCCT i Prime 95. Od razu odpaliłem wersję najbardziej obciążające procesor.

OCCT pokazało 35 stopni w idle i sekundę po odpaleniu testu temperatura wskoczyła na 91 stopni. Po wyłączeniu od razu było 35. Bez żadnych pośrednich wartości.

Przy prime 95 włączyłem HWinfo do sprawdzania temperatury. I tu szok. Niektóre rdzenie doszły do 99 stopni.
Komputer w Biosie jest na defaultowych ustawieniach (bez OC).
BIOS pokazuje 27 stopniu temperaturę procesora.

W związku z tym mam pytania:

Jak poprawnie mierzyć temperaturę. Który wynik temperatury procesora z HWinfo brać pod uwagę. Ogólny czy oddzielnie dla każdego rdzenia? Czy wyniki z HWinfo są miarodajne?
Którego testu używać do sprawdzenia temperatury. Tych ogólnych czy właśnie tych najbardziej obciążających procesor? Prime 95 Small FFTs?
Czy zakładać że komp jest źle złożony (pasta źle rozprowadzona)? Sklep z komputerem wysłał wydruk z programu BurnIn test. Najwyższa zanotowana temperatura po godzinnym teście to 85 stopni.


Tu jest ciekawostka która mnie zaniepokoiła:
https://www.reddit.c...y_i9_9900k_rig/
znalazłem opis gościa testującego 9900K w prime 95. Najwyższe temperatury wyszły mu koło 80 stopni. Ale na wodnym chłodzeniu.

#2 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 18 Lipiec 2019 - 15:03

Kolejny który nie przegląda for internetowych w uzyskaniu wiedzy na temat 9900k :/ może chłodzenie nie jest najgorszych lotów -> Dark Rock Pro 4 to i tak ciężko będzie zbić temperaturę :) Co proponuję to najpierw ss cpu-z podczas obciążenia w prime95 Small FFT oraz ss z HWiNFO64 ... Trzeba zobaczyć jaką wartość napięcia pokaże podczas obciążenia.Będziesz musiał wbijać w biosie od palca sam wartości napięcia na procesorze przedział między 1.20v a 1.25v powiedzmy na 4,5 GHz i krótko potestować temperaturę na wcześniej zaproponowanych programach.Nie zapominaj że na default ustawieniach ten proc bierze z kosmosu napięcia i dlatego masz takie temperatury :/ A po drugie żaden błąd składania kompa te procki tak mają :)

Ten post był edytowany przez MrTooth dnia: 18 Lipiec 2019 - 15:15


#3 Użytkownik jest niedostępny   Piotru26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 18 Lipiec 2019 - 15:20

Coś tam czytałem wcześniej - ale komp i tak jest wypadkową przypadku i przymusu chwili bo pewnie jak byłoby więcej czasu to bym Ryzena brał.

W sumie to pocieszyłeś mnie, że jest to kwestia setupu a nie wymaga rozkładania/odsyłania sprzętu.


Czy ta zabawa z napięciami to jest ten undervolt który się często pojawia w OC poradach czy mylę pojęcia?

#4 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 18 Lipiec 2019 - 15:26

Tak dokładnie jak piszesz ... Jeśli po ustawieniu napięcia i zegarów temperatura podczas testu będzie utrzymywała się do 80-85*C będzie wszystko ok w grach i tak do tych temperatur nie dobije :) Masz w podpisie mojego proca a tam więcej rdzeni i o wiele gorsze chłodzenie od twojego egzemplarzu a i tak przy prime95 mam max 92-93*C w grach dochodzi do 60 może 65*C i też mam z palca wbite wartości minimalne dla tego procka. Szczerze szkoda że nie brałeś Ryzena nie miałbyś tyle zabawy co z 9900K.

Ten post był edytowany przez MrTooth dnia: 18 Lipiec 2019 - 15:32


#5 Użytkownik jest niedostępny   Piotru26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 18 Lipiec 2019 - 15:34

Z różnych powodów Ryzen odpadł. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, trzeba rękawy zakasać i brać się do roboty.


Tu chyba filmik na ten temat znalazłem:

https://www.youtube....h?v=0N3Na5UrNcw

#6 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5420
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 15:46

Pewnie masz napiecia na auto i Prime 95 Small FFTs przy tym chlodzeniu to nie ma to prawa dzialac. Odpusc sobie ten test, wrzuc Real Bench i ustaw napiecie recznie.

Zobacz postMrTooth, o 18 Lipiec 2019 - 15:03, napisał(a):

Kolejny który nie przegląda for internetowych w uzyskaniu wiedzy na temat 9900k :/ może chłodzenie nie jest najgorszych lotów -> Dark Rock Pro 4 to i tak ciężko będzie zbić temperaturę :) Co proponuję to najpierw ss cpu-z podczas obciążenia w prime95 Small FFT oraz ss z HWiNFO64 ... Trzeba zobaczyć jaką wartość napięcia pokaże podczas obciążenia.Będziesz musiał wbijać w biosie od palca sam wartości napięcia na procesorze przedział między 1.20v a 1.25v powiedzmy na 4,5 GHz i krótko potestować temperaturę na wcześniej zaproponowanych programach.Nie zapominaj że na default ustawieniach ten proc bierze z kosmosu napięcia i dlatego masz takie temperatury :/ A po drugie żaden błąd składania kompa te procki tak mają :)

Po co ma obnizac zegary?? jak spokojnie 4.7-8 zrobi na takich napieciach.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Piotru26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 18 Lipiec 2019 - 15:49

Zobacz postPhoenixsuple, o 18 Lipiec 2019 - 15:46, napisał(a):

Pewnie masz napiecia na auto i Prime 95 Small FFTs przy tym chlodzeniu to nie ma to prawa dzialac. Odpusc sobie ten test, wrzuc Real Bench i ustaw napiecie recznie.


Po co ma obnizac zegary?? jak spokojnie 4.7-8 zrobi na takich napieciach.


To na czym najbardziej mi zależy to jak najniższa temperatura przy niezmienionej (w stosunku do stock-u) wydajności (bez OC). W tym kierunku będę podążał ...

#8 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5420
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 15:53

No to tylko zjedz z napieciami, wrzuc 1,25v i odpal Real Bench na godzinke. Jak przejdzie to obnizaj napiecie 0.01v az znajdziesz najnizszy vcore. Przy tych napieciach bedzie wporzadku z temp a Prime sobie daruj.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1322
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Lipiec 2019 - 16:48

Zobacz postMrTooth, o 18 Lipiec 2019 - 16:03, napisał(a):

Kolejny który nie przegląda for internetowych w uzyskaniu wiedzy na temat 9900k :/

A co się dziwisz,skoro na forum tematy o przegrzewaniu procka zakładają osoby,które się na tym nie znają i nawet nie mają pojęcia że istnieje coś takiego jak undervolting

#10 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 18 Lipiec 2019 - 17:01

Zobacz postPhoenixsuple, o 18 Lipiec 2019 - 16:46, napisał(a):

Pewnie masz napiecia na auto i Prime 95 Small FFTs przy tym chlodzeniu to nie ma to prawa dzialac. Odpusc sobie ten test, wrzuc Real Bench i ustaw napiecie recznie.
Po co ma obnizac zegary?? jak spokojnie 4.7-8 zrobi na takich napieciach.

Tak ale autorowi tego tematu zależy na jak najniższych temperaturach.

Zobacz postPiotru26, o 18 Lipiec 2019 - 16:49, napisał(a):

To na czym najbardziej mi zależy to jak najniższa temperatura przy niezmienionej (w stosunku do stock-u) wydajności (bez OC). W tym kierunku będę podążał ...

Jeśli na tym Tobie zależy to nie takty rzędu 4,7 - 4,8 GHz tylko to co wcześniej pisałem. Ja bym go sprawdził przy napięciu 1,15v 4,5 GHz czy się nie wykłada oraz czy są w miarę odpowiednie temperatury :) I tak róźnicy fps rzędu 3-5fps nie odczujesz a sporo możesz stracić na temperaturze jak i głośności całego zestawu.

Zobacz postSplendor_97, o 18 Lipiec 2019 - 17:48, napisał(a):

A co się dziwisz,skoro na forum tematy o przegrzewaniu procka zakładają osoby,które się na tym nie znają i nawet nie mają pojęcia że istnieje coś takiego jak undervolting

Ja się nie dziwę i tylko mnie to zastanawia że ciężko ludziom poświęcić więcej czasu na przeglądnięcie testów i zadaniu pytania na forum przed złożeniem kompa.To nie jest aż tak czasochłonne zajęcie a jeśli by nie mieli tego czasu to chociaż naskrobać temat.

Ten post był edytowany przez MrTooth dnia: 18 Lipiec 2019 - 17:09


#11 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1357
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 17:48

Panie mechanik, wrzucam jedynkę, wbijam gaz do dechy i silnik mi się grzeje. W dodatku głośny jest. Co robię nie tak?


Przede wszystkim, przestań nabijać kieszenie elektrowni takimi testami. Są one zupełnie oderwane od rzeczywistości i nie mają zastosowania do normalnego życia.
Po drugie, lekki undervolt nie zaszkodzi. Testowanie po kilka godzin przy każdym 0,01V polecają tajni agenci na usługach elektrowni. Nie słuchaj ich. O obniżaniu napięć poczytasz w necie. Lekkie obniżenie nie wpłynie na wydajność.
Po trzecie, dobre chłodzenie i przewiew w obudowie.

Kupiłeś potwora z potężną wydajnością i równie dużym wydzielaniu ciepła. Chłodno nie będzie, ale w normalnych zastosowaniach, nawet intensywnych, paniki też nie będzie.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5420
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 17:51

Zobacz postMakavcio2, o 18 Lipiec 2019 - 17:48, napisał(a):

Panie mechanik, wrzucam jedynkę, wbijam gaz do dechy i silnik mi się grzeje. W dodatku głośny jest. Co robię nie tak?


Przede wszystkim, przestań nabijać kieszenie elektrowni takimi testami. Są one zupełnie oderwane od rzeczywistości i nie mają zastosowania do normalnego życia.
Po drugie, lekki undervolt nie zaszkodzi. Testowanie po kilka godzin przy każdym 0,01V polecają tajni agenci na usługach elektrowni. Nie słuchaj ich. O obniżaniu napięć poczytasz w necie. Lekkie obniżenie nie wpłynie na wydajność.
Po trzecie, dobre chłodzenie i przewiew w obudowie.

Kupiłeś potwora z potężną wydajnością i równie dużym wydzielaniu ciepła. Chłodno nie będzie, ale w normalnych zastosowaniach, nawet intensywnych, paniki też nie będzie.

:lol2: :lol2: :lol2:

#13 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1322
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Lipiec 2019 - 20:19

Zobacz postPhoenixsuple, o 18 Lipiec 2019 - 16:53, napisał(a):

Jak przejdzie to obnizaj napiecie 0.01v az znajdziesz najnizszy vcore.

Bez przesady.
Co do undervoltingu 9900K to można zacząć od 1,2V,jak będzie stabilnie to wtedy 1,15V i potem dalsze obniżenie napięcia już zależy od sztuki i szczęścia

Zobacz postMakavcio2, o 18 Lipiec 2019 - 18:48, napisał(a):

Testowanie po kilka godzin przy każdym 0,01V polecają tajni agenci na usługach elektrowni.
Lekkie obniżenie nie wpłynie na wydajność.

Tutaj też przesada o testowaniu przy każdym obniżeniu napięcia o 0,01V
Undervolting jest niegroźny,najwyżej przy przesadzonym obniżonym napięciu będzie niestabilnie

#14 Użytkownik jest niedostępny   Piotru26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 18 Lipiec 2019 - 21:08

Odpowiem wszystkim zbiorczo, chociaż początkowo miałem cytować.

Po pierwsze dzięki za zainteresowanie tematem i rady chociaż jak widzę nie jestem pierwszy i pewenie ostatni.
Cenię, że mi pewnej złośliwości (kolejny który nie poczytał) pomagacie!
Pewnie sobie zdajecie sprawę że jesteście wśród 5-10% społeczeństwa (chyba nawet z tymi procentami przesadzam), którzy "bawią" się w komputery dla przyjemności lub zawodowo i jeszcze się udzielają na forach.
Też taki byłem kiedyś ;-)
Ale inne obowiązki skutecznie mnie na parę lat od tej zabawy odciągnęły.
Teraz zmuszony byłem szybko coś sobie poskładać i jak się okazało w najgorszym możliwym momencie (atak AMD).
Muszę mieć kompa do obrobienia sporej ilości materiału filmowego i muszę mieć go na już (choć wcześniej myślałem, że będę mógł poczekać). Za 2-3 miesiące jak się z tym zadaniem uporam, kompa będzie pewnie używał syn do gier (fuksnęło mu się)
Nie będę ukrywał, że chociaż pewnie bym trochę na Ryzenie ugrał w kwestii mocy przy obróbce w Resolve. Ale bałem się kłopotów wieku dziecięcego i do tego spóźniłem się z zamówieniem a procki rozeszły się jak ciepłe bułeczki. Ryzen 9 będzie dostępny po 5 sierpnia być może a ja nie mogę już czekać, od poniedziałku będę parę godzin dziennie spędzał przy kompie, żeby się z tym projektem wyrobić.

Wracając do tematu, zaczynam zabawę. Może dam trochę elektrowni zarobić, z czystej ciekawości jakie osiągnę rezultaty.
Pozwolę sobie też wrócić z paroma pytaniami bo pierwsze zmiany napięcia skończyły się się szybkimi BSOD-ami.
Na razie mam jedno.

1. Czy pamięci mogę być ustawione na auto zgodznie z XMP2? Są teraz na 3200, Cl16 (to Patrioty Viper 2 x 16GB)

Poniższy screen dotyczy sytuacji wyjściowej - tzn wszystko na auto - po teście w RealBench.

Załączone pliki

  • Załączony plik  auto.PNG (91.24K)
    Ilość pobrań: 22


#15 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1322
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Lipiec 2019 - 21:21

Szkoda,że w załączniku z Hwinfo nie pokazałeś jakie masz Vcore,które w biosie masz ustawione na auto.
co do temperatur to wygląda lepiej niż kolegi z poprzedniego wątku o 9900K(kolega miał chłodzenie Fera 3,zauważalnie gorsze niż Dark Rock Pro 4) - a takie same źródło problemu - płyta podaje za wysokie napięcie na auto

Zobacz postPiotru26, o 18 Lipiec 2019 - 22:08, napisał(a):

1. Czy pamięci mogę być ustawione na auto zgodznie z XMP2? Są teraz na 3200, Cl16 (to Patrioty Viper 2 x 16GB)

Pamięci możesz zostawić na profilu XMP,bowiem nie będziesz ruszał pamięci,a tylko CPU Core Voltage w biosie

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 18 Lipiec 2019 - 21:26


#16 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6589
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 21:31

V Core jest w okolicach 1.32V

Możesz potwierdzić?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Passt 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 558
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 13

Napisany 18 Lipiec 2019 - 21:39

Zobacz postPiotru26, o 18 Lipiec 2019 - 21:08, napisał(a):

Poniższy screen dotyczy sytuacji wyjściowej - tzn wszystko na auto - po teście w RealBench.


Mam prawie identyczne temperatury w RealBench na chłodzeniu z sygnatury.

Dlatego zamierzam wziąć jakieś dobre AiO do tego proca. Niezła grzałka z niego.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1322
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Lipiec 2019 - 21:43

Zobacz postPasst, o 18 Lipiec 2019 - 22:39, napisał(a):

Dlatego zamierzam wziąć jakieś dobre AiO do tego proca. Niezła grzałka z niego.

Niekiedy undervolting daje lepsze rezultaty niż zmiana chłodzenia z powietrznego na aio

#19 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 18 Lipiec 2019 - 21:53

Na sztywno wbij 1,15v i 4,5 GHz zadnego AiO nie potrzeba Dodaj obrazek

#20 Użytkownik jest niedostępny   Piotru26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 18 Lipiec 2019 - 21:55

Zobacz postPrimoGhost, o 18 Lipiec 2019 - 21:31, napisał(a):

V Core jest w okolicach 1.32V

Możesz potwierdzić?


W sumie to jest jakieś zaskakujące, chyba że na złą linię patrzę.
1,177 ????



Zrobiłem screeny, spojrzyj proszę. Robione w trzeciej minucie benchmarku.

tu chyba

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Piotru26 dnia: 18 Lipiec 2019 - 21:59


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych