Forum PCLab.pl: MSI x570 Gaming Plus R5 3600 VGA Debug LED - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

MSI x570 Gaming Plus R5 3600 VGA Debug LED

#1 Użytkownik jest niedostępny   setronius 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: So, 19 Gru 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 14:56

Witam

Dziś po zmontowaniu nowego zestawu (płyta, procesor, pamięci) i odpaleniu przywitała mnie dioda VGA debug LED na płycie głównej i brak obrazu na ekranie. Pierwsza opcja było sprawdzenie czy wszystko podłączone jak należy, drugą wyjęcie baterii, trzecią reset CMOS, czwarta aktualizacja biosu. winowajcą okazał się dysk plextora M8Pe(G) z adapterem pcie (po jego wyjęciu jest obraz na monitorze i mogę wejść do biosu) jednak załadowanie defaultowych ustawień nic nie zmienia w tym temacie. Bez dysku świeci się dioda boot LED. Rozkręciłem adapter, wyciągnąłem z niego dysk i wypróbowałem oba sloty m.2 na płycie głównej, efekt taki sam - brak obrazu i swiecąca dioda vga debug led. Ten sam dysk włożony do laptopa nie powoduje takich problemów. Karta graficzna przetestowana w obu slotach pcie, bez zmian (GTX 960). I teraz czy to wina kulawego biosu od MSI czy coś jest walniete i odsyłać to badziewie? Być może jakieś ustawienia w biosie dotyczące pci-e trzeba pozmieniać? Nie znam się niestety, będę wdzięczny za każdą poradę. Zasilacz seasonic focus plus gold 550w

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3787
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Lipiec 2019 - 17:50

W Biosie masz ustawienia dla szyny Pcie, podaj najlepiej zdjecia z menu z opcjami gdzie bedziesz mial wybor trybow predkosci pcie dla gniazd typu: 2 x 16. Mozliwe ze przy dysku pcie i gpu na pcie trzeba cos zmienic w tych ustawieniach, ale tylko strzelam. Wejdz do BIOSu bez dysku ssd. GPU powinno byc tylko w 1 slocie od gory.

#3 Użytkownik jest niedostępny   setronius 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: So, 19 Gru 09

Napisany 18 Lipiec 2019 - 19:16

Zobacz postQwertypp10, o 18 Lipiec 2019 - 18:50, napisał(a):

W Biosie masz ustawienia dla szyny Pcie, podaj najlepiej zdjecia z menu z opcjami gdzie bedziesz mial wybor trybow predkosci pcie dla gniazd typu: 2 x 16. Mozliwe ze przy dysku pcie i gpu na pcie trzeba cos zmienic w tych ustawieniach, ale tylko strzelam. Wejdz do BIOSu bez dysku ssd. GPU powinno byc tylko w 1 slocie od gory.

O to chodzi?
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   piet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 05

Napisany 18 Lipiec 2019 - 19:44

Ja będe to badziewie chyba oddawał. Albo razem z procesorem. Permanentny cold boot. Niezaleznie od: innej grafiki, dysku lub jego braku, innych pamięci ram, innego zasilacza, wpiętych lub nie wentyli. ZAWSZE po kilku/kilkunastu godzinach od wyłączenia komputera płyta nie wstaje i świeci się dioda cpu. Kilkukrotne dłuższe przytrzymanie resetu pomaga. Ale wpienia mnie to niemiłosiernie. Przerabiałem podobne problemy 10 lat temu z asusem na intelu p35. Wtedy też po wymianie wszystkiego została już tylko płyta. Oczywiście w pełni sprawna w/g serwisu Komputronika. Tym razem będę kopał się z Proline. Spodziewam się podobnej, jakże trafnej diagnozy. Tyle że jestem lekko podminowany cała sytuacją, także tym razem nie odpuszczam. Ewidentnie z moją płytą jest coś nie tak. Zfrajerowałem się jak napalony betatester wycenionego wyżej niż złoto x570 gaming plusa.

Ten post był edytowany przez piet dnia: 18 Lipiec 2019 - 19:47


#5 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 126
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 19 Lipiec 2019 - 13:40

Ja z płytą z tematu nie mam żadnego problemu.
Wgrałem nowy BIOS A20 z AGESA 1.0.0.3a

Miałem wcześniej dwa SSD i dwa HDD i tak przejęty set starej platformy, ruszył bez problemu na nowej.
Dzisiaj instaluję NVMe i stawiam na nim system. Napiszę czy poszło od strzała, czy nie.

Ten post był edytowany przez tekkno dnia: 19 Lipiec 2019 - 13:49


#6 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 126
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 19 Lipiec 2019 - 13:57

Zobacz postpiet, o 18 Lipiec 2019 - 20:44, napisał(a):

Ewidentnie z moją płytą jest coś nie tak.

Może spróbuj sflashować BIOS z PenDrive'a.
Masz fabryczny ?

Z tym, że jak próbowałem to zrobić z przycisku flashowania i bez uruchamiania komputera, to nie było zmiany.
Nie jestem pewien, czy tak to powinno być robione, nie mam doświadczenia.

Flashowałem skutecznie M-FLASH'em z poziomu BIOS.

Ten post był edytowany przez tekkno dnia: 19 Lipiec 2019 - 14:01


#7 Użytkownik jest niedostępny   piet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 05

Napisany 19 Lipiec 2019 - 14:17

Na fabrycznym sieciówka była martwa. Czy były cold booty nie wiem bo wgrałem od razu najnowszy bios mflashem. Sieciówka ożyła. Robiłem nawet wgrywanie bez procesora. Moim zdaniem wada fabryczna z tym zimnym startem.

#8 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 126
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 19 Lipiec 2019 - 14:45

Ja wszystkiego jeszcze nie sprawdziłem, bo używam karty USB WIFI.
NVMe dopiero dzisiaj.
Ale urządzenia są widoczne w Windows i zainstalowały się do nich wszystkie sterowniki.

Jak Twoja płyta nie działa w pełni, to może rzeczywiście nie warto się męczyć.

Ten post był edytowany przez tekkno dnia: 19 Lipiec 2019 - 14:46


#9 Użytkownik jest niedostępny   piet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 05

Napisany 20 Lipiec 2019 - 07:51

Zobacz posttekkno, o 19 Lipiec 2019 - 15:45, napisał(a):

Ja wszystkiego jeszcze nie sprawdziłem, bo używam karty USB WIFI.
NVMe dopiero dzisiaj.
Ale urządzenia są widoczne w Windows i zainstalowały się do nich wszystkie sterowniki.

Jak Twoja płyta nie działa w pełni, to może rzeczywiście nie warto się męczyć.


Mega, mega wybredna platforma jeśli chodzi o pamięci. Niesupportowane Adaty 3000 wyjęte z platformy 8600k zachowywały się identycznie jak supportowane ballistix 3200 cl16 na E-die. Teraz najlepsze. Drugi wymieniony już komplet cruciala nie problemu ze wstawaniem na 3200 z A-xmp. Ale, tym razem brak stabilności na 3466. Z dwojga złego wybieram default, przynajmniej system wstaje bez problemu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 126
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 20 Lipiec 2019 - 22:17

Dla pamięci które nie wstają można podać wyższe napięcie.
Np. dla nominalnych 1.35v dajesz 1.45v i sprawdzasz.

Ja tak odpaliłem 4400 na 1.7v dla nominalnych 1.45v
Dalej tego nie ciągnę bo nie mam czasu.
Dobrze chodzi na 3733 a ja nie używam komputera do benchmarków.

Zainstalowałem NVMe i działa bez problemu.
Mam nadzieję że tak to już pozostanie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych