Forum PCLab.pl: B450 + 3700X = problem z RAM? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

B450 + 3700X = problem z RAM?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 18:45

Witam,


Dostałem dzisiaj w koncu upragniona sztuke - Ryzen7 3700X.
Wzialem sie wiec za skladanie zestawu, w sklad ktorego wchodzi:

* CPU: AMD Ryzen7 3700X
* Mobo: Gigabyte B450 Aorus Elite (BIOS F40, AGESA 1.0.0.2)
* RAM: Crucial Ballistix Sport LT Gray 3000MHz CL15 BLS2K16G4D30AESB (2x 16GB)
* GPU: MSI GeForce GT 710 1GB DDR3 64bit PCI-e
* PSU: Seasonic 550W Focus Plus 80 Plus Gold
* HDD: tymczasowo jakis stary Seagate 80GB SATA/150

Procesor przepastowalem Thermal Grizzly Kryonaut i zalozylem Scythe Mugen 5 Rev.B.

Pierwsze wlaczenia komputera chwile trwalo, ale wlaczyl sie. Wszedlem do BIOSu i zauwazylem ze pamieci pracuja na 2400MHz. XMP bylo wylaczone, wiec ustawilem na "Profile 1" - zreszta tylko to i "Disabled" mialem do wyboru. Restart kompa, wstaje bez problemu. Wydaje sie ze wszystko jest OK. Problem pojawia sie po wylaczeniu kompa i ponownym wlaczeniu. Mianowicie zapala sie dioda CPU, pozniej DRAM, VGA i znowu CPU, DRAM, VGA... Cykl powtarza sie kilkukrotnie az komp ostatecznie sie wlacza. Po wejsciu do BIOSu ukazuje sie informacja o powrocie do ustawien fabrycznych. Przy wylaczonym profilu XMP problem nie wystepuje. Komp wlacza sie od strzala.

Co o tym sadzicie?
Nie probowalem jeszcze odpalac go na 1 kosci, bo nie mialem zbytnio czasu zeby sie bawic. Pamiec jest w slocie DDR4_1 oraz DDR4_2, tak jak napisal producent w instrukcji.

Zastanawia mnie takze fakt, ze nawet przy wylaczonym profilu XMP, dioda od CPU zapala sie na chwilke, a DRAM swieci sie przez kilka sekund zanim zgasnie i zapali sie VGA... Jednak wtedy cykl ten wystepuje tylko raz i BIOS sie nie resetuje.

#2 Użytkownik jest niedostępny   BFA of Suspect 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 19:01

Odpal, zrób "Load bios defaults", zapisz, odpal i później kombinuj. I Ryzeny nie tolerują CL15 - ustaw albo 14 albo 16.

Ten post był edytowany przez BFA of Suspect dnia: 19 Lipiec 2019 - 19:04


#3 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32194
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 19 Lipiec 2019 - 19:04

Sprawdź dokładnie w jakie sloty włożyłeś pamięć.
Sprawdź pamięci oddzielnie, włóż w drugi slot.

Ten post był edytowany przez Alejajca dnia: 19 Lipiec 2019 - 19:06


#4 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 19:06

Zobacz postBFA of Suspect, o 19 Lipiec 2019 - 20:01, napisał(a):

Odpal, zrób "Load bios defaults", zapisz, odpal i później kombinuj.


To pierwsze co zrobilem.
Wszystko dziala jak RAM wystartuje na wartosciach z SPD wg standardu JEDEC, tj na 2400MHz.
Jak tylko wlacze profil 1 z XMP, pamiec dziala jako 3000MHz CL15. Moge kompa rebootowac do woli. Nie ma zadnych problemow az go nie wylacze. Ponowne wlaczenie kompa trwa zauwazalnie dluzej i BIOS przywraca sie do ustawien domyslnych.

Zobacz postAlejajca, o 19 Lipiec 2019 - 20:04, napisał(a):

Sprawdź dokładnie w jakie sloty włożyłeś pamięć.


W takie jak napisalem - DDR4_1 i DDR4_2.

#5 Użytkownik jest niedostępny   BFA of Suspect 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 19:09

Zobacz postBelliash, o 19 Lipiec 2019 - 20:06, napisał(a):

To pierwsze co zrobilem.
Wszystko dziala jak RAM wystartuje na wartosciach z SPD wg standardu JEDEC, tj na 2400MHz.
Jak tylko wlacze profil 1 z XMP, pamiec dziala jako 3000MHz CL15. Moge kompa rebootowac do woli. Nie ma zadnych problemow az go nie wylacze. Ponowne wlaczenie kompa trwa zauwazalnie dluzej i BIOS przywraca sie do ustawien domyslnych.



W takie jak napisalem - DDR4_1 i DDR4_2.


Podbij napięcie RAM-u do 1,4 i zobacz czy to coś da. Poza tym, wyłącz XMP i ręcznie ustaw parametry, a TRFC ustaw na auto - ten parametr u mnie często powoduje objawy jak u Ciebie. Może za ostro jest ustawione w profilu XMP Twojego Ramu.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 19:17

Zobacz postAlejajca, o 19 Lipiec 2019 - 20:04, napisał(a):

Sprawdź dokładnie w jakie sloty włożyłeś pamięć.
Sprawdź pamięci oddzielnie, włóż w drugi slot.


Wyjalem kosc z DDR4_1. Zostawilem 1 kosc w DDR4_2. Wstala bardzo szybko z XMP.
Pozniej zamienilem kosc i dokladnie tak samo. Zero problemow. Jedna kosc wstaje nawet jak przebije taktowanie z Auto na 3200MHz przy pozostalych parametrach z XMP.

Ale dwie kosci nie bardzo chca dzialac jednoczesnie, a przynajmniej nie z XMP.

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 19 Lipiec 2019 - 19:18


#7 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5737
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 19 Lipiec 2019 - 19:23

Nie licz na cuda jak biosy obecne to jest tragedia, trzeba poczekac az doprowadza to do ladu.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 19:30

Sprawdzilem, ze w slotach DDR4_3 i DDR4_4 zachowanie jest dokladnie takie samo.
Najciekawsze, ze na 1 kosci startuje bardzo szybko... na 2 nawet z SPD na 2400MHz trwa to dluzej. Czyzby jakis problem z DualChannel?

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 19 Lipiec 2019 - 19:36


#9 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32194
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 19 Lipiec 2019 - 19:53

To wygląda na niedopracowany BIOS. Jeśli jest nowsza wersja wgraj używając tylko jednej kości RAM.

#10 Użytkownik jest niedostępny   wallec 

  • bzium!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3582
  • Dołączył: Pt, 31 Mar 06

Napisany 19 Lipiec 2019 - 20:04

Wsadź kości w slot 2 i 4 a Twoje problemy zostaną rozwiązane.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 20:05

Zobacz postwallec, o 19 Lipiec 2019 - 21:04, napisał(a):

Wsadź kości w slot 2 i 4 a Twoje problemy zostaną rozwiązane.


Tylko wtedy beda pracowac z Single Channel?

#12 Użytkownik jest niedostępny   ediz4 

  • **Dziadek**
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2042
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 19 Lipiec 2019 - 20:26

Niekoniecznie. Zajrzyj do instrukcji. Przy moim b350m mortar zalecają instalować kości odpowiednio w slocie 2 i 4. Nie wiem jak jest u Gigabyte
Widzę że u Gigabyte jest odwrotnie więc masz dobrze

Ten post był edytowany przez ediz4 dnia: 19 Lipiec 2019 - 20:31


#13 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 20:28

Gigabyte zaleca ładować w sloty 1 i 2. One są numerowane patrząc od strony złącza atx: 1 3 2 4.

http://download.giga...lite_1002_e.pdf


No to teraz pytanie: Da sie cos z tym zrobic, czy lepiej wymienic pamiatki na inne?
Mialem nadzieje ze nie bedzie takich problemow z Micron e-die.

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 19 Lipiec 2019 - 22:23


#14 Użytkownik jest niedostępny   ediz4 

  • **Dziadek**
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2042
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 19 Lipiec 2019 - 23:02

Pewnie da na nowszych biosach. Opcjonalnie możesz próbować z palca wbić parametry i ewentualnie nieco dovoltować.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 06:23

Do wyboru mam tylko 1.0.0.2 i 1.0.0.3ab. Ale wg doniesień są z nimi różne problemy, wręcz nowsza agesa niby powoduje więcej problemów.
Z drugiej strony pisza tez ze 1.0.0.3ab tot akie minimum aby w pelni wspierac Ryzena 3000.


Wyglada to tak:

2 kosci: WYLACZONE XMP, 2400MHz: https://dev.belliash...PD_2modules.mp4
2 kosci, wlaczone XMP Profile 1 - 3000MHz: https://dev.belliash...MP_2modules.mp4
1 kosc, wlaczone XMP Profile 1 - 3000MHz: https://dev.belliash...XMP_1module.mp4

Jak widac na filmikach - przy 2 kosciach zawsze jest jakis problem. zapala sie dioda CPU, po chwili DRAM, pozniej znowu CPU, DRAM, dopiero po kilku takich cyklach zapala sie VGA i BOOT. Dodatkowo przy wlaczonym profilu XMP, po zgasnieciu diody VGA nie zapala sie BOOT, tylko cykl sie znowu powtarza, a ustawienia BIOSu sie resetuja do ustawien fabrycznych.

Jesli wsadze tylko 1 kosc, to nawet przy wlaczonym profilu XMP na 3000MHz wlacza sie od strzala.

I nie ma znaczenia do ktorych portow sa podlaczone kosci. Probowalem wszystkich mozliwych kombinacji. Na filmie widac ze sa podlaczone pod DDR4_2 i DDR4_4. Efekt jest zawsze ten sam na dwoch kosciach.

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 20 Lipiec 2019 - 07:16


#16 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2009
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 20 Lipiec 2019 - 08:24

Agesa 1002 jest chyba w tej chwili najlepsza, i to jest pierwsza wersja która pozwala na w miarę sensowną obsługę oc pamięci.
Jak nie pomaga to chyba 1003 też wiele nie zmieni, problem może być gdzie indziej, ale myślę że warto spróbować.

Ten post był edytowany przez Mar_S dnia: 20 Lipiec 2019 - 08:25


#17 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 08:25

Tutaj info o pamieciach.

Załączone pliki



#18 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2009
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 20 Lipiec 2019 - 08:27

Konfig 2x16GB był na Ryzenie zawsze nie najlepszym wyborem, pamiętam że mój na początku pracował na maks 2400, a najlepszy wynik na Corsairach LPX 2x16GB to było 2666 Mhz, oczywiście to był Ryzen 1700X i X370.

Zerknąłem teraz na te filmy, masz źle włożone pamięci, na pewno moduły nie mogą być w sąsiadujących slotach.

Ten post był edytowany przez Mar_S dnia: 20 Lipiec 2019 - 08:31


#19 Użytkownik jest niedostępny   BFA of Suspect 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 08:42

Cytuj

Zerknąłem teraz na te filmy, masz źle włożone pamięci, na pewno moduły nie mogą być w sąsiadujących slotach.


Dokładnie! Moduły włóż w sloty 1 i 3 (patrząc od wentylatora).

Ten post był edytowany przez BFA of Suspect dnia: 20 Lipiec 2019 - 08:43


#20 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2575
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 20 Lipiec 2019 - 08:46

Ja mam włożone pamiątki w sloty 2 i 4 i działają w dualu.

Do tego najlepiej, by było ustawić im WSZYSTKIE timingi ręcznie. Dosłownie wszystkie. Masz pamięci jak ja, więc podeśle Ci moje ustawienia, napisz priv.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych