Forum PCLab.pl: b450 tomahawk problem z usb - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

b450 tomahawk problem z usb

#1 Użytkownik jest niedostępny   skyline2000 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 882
  • Dołączył: Wt, 04 Paź 05

Napisany 19 Lipiec 2019 - 20:24

po 2 godzinach walki udało się odpalić ryza 3600 na msi tomahawk b450,
ale napotkałem problem z instalacją windowsa, otóż porty usb działają do momentu załadowania instalki windowsa... ;] potem usb przestaje działać i nie da się nic wybrać z menu instalki ;]
miał ktoś taki problem ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 19 Lipiec 2019 - 20:56

Skąd masz pewność że nie działają??, wpinałeś innego pendrive, w jakim programie przygotowywałeś pena z systemem, ja gdy robiłem pena za pomocą microsoftowego programu to za chiny nic nie mogłem zrobić i też różne cuda się działy uruchamiała się instalaka i tak nic z tego , dopiero Rufus przygotował mi pena tak że wszystko chulało koniecznie z ustawioną opcją GPT a nie MBR w samym rufusie. Jeśli to nie pomoże spróbuj też popatrzyć w biosie, będzie tam taka opcja jak uefi i legancy , też miałem wcześnie płytę MSI i szlak mnie trafiał jak miałem system wgrać. Czasami reset w nie odpowiednim momencie powodował że płyta traciła ustawienia, i nie uruchamiała systemu, to jest właśnie MSI i ich płyty główne. Łakomy kąsek ze względu na atrakcyjną cenę a potem trzeba się bujać z niedoskonałościami wykonania i nie dopracowania przez producenta.

#3 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19674
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Lipiec 2019 - 20:57

Pewnie instalowany jest windows 7. Instaluj windows 10 to problemu nie będzie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2443
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Lipiec 2019 - 21:00

Warto mieć klawiaturę lub mysz na PS2 by pociągnąć instalację dalej.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1617
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 19 Lipiec 2019 - 21:38

Zobacz postWpotrzebie2017, o 19 Lipiec 2019 - 21:00, napisał(a):

Warto mieć klawiaturę lub mysz na PS2 by pociągnąć instalację dalej.
Warto używać nowoczesnych systemów (np. Win 10 1903, oczywiście 64bit), zamiast bawić się z antykami pokroju PS/2.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 19 Lipiec 2019 - 21:38


#6 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2443
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Lipiec 2019 - 21:40

Też prawda, ale czasem zapasowy Windows się przydaje np. na innym dysku, jak jeden szlag trafi.

#7 Użytkownik jest niedostępny   skyline2000 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 882
  • Dołączył: Wt, 04 Paź 05

Napisany 20 Lipiec 2019 - 21:55

Zobacz postMitycznyJeż, o 19 Lipiec 2019 - 21:57, napisał(a):

Pewnie instalowany jest windows 7. Instaluj windows 10 to problemu nie będzie.

dokładnie na win 10 wszystko poszło.

I jeszcze pytanie do użytkowników tomahawka:
Ile czasu u was trwa od włączenia "POWER" do ładowania systemu ??
Bo u mnie masakra ponad 30 sekund
Między czasie miga kreska w lewym górnym rogu, później mniej więcej na środku, następnie znowu w górnym lewym, dopiero pokazuje się "POST" i zaczyna ładować Windows...
Czy to normalne ?

Ten post był edytowany przez skyline2000 dnia: 20 Lipiec 2019 - 21:58


#8 Użytkownik jest niedostępny   wąsacz11 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 786
  • Dołączył: Nd, 08 Paź 17

Napisany 21 Lipiec 2019 - 14:27

pewnie stabilność ramów u ciebie szwankuje, ustaw domyślne i zoba jak szybko się załaduje.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2443
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 21 Lipiec 2019 - 15:15

A masz SSD?

U mnie na HDD to z minuta spokojnie, nigdy nie sądziłem, że może być szybciej :E

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych