Forum PCLab.pl: Crucial na micronach E-die , poradnik , test 4x8gb , podkręcanie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Crucial na micronach E-die , poradnik , test 4x8gb , podkręcanie Oc, 4x8gb , testy, wnioski , poradnik , am4 , ryzen , msi b450 tomah

#1 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1566
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Lipiec 2019 - 22:08

Witam.
Jako , że udało mi się kupić w promocji dodatkowy kit 2x8gb cruciali , postanowiłem przeprowadzić testy porównawcze modułów 3200mhz cl16 i 3000 cl15 , a jako wisienka na torcie, opiszę z jakim maksymalnym taktowaniem udało mi się ustabilizować wszystkie cztery moduły. Z podkręcania ramu nie mam sporego doświadczenia, moje albinosy cruciala wymusiły na mnie podszkolenie w tej dziedzinie by osiągnąć dobre wyniki oc. U bardziej doświadczonej osoby wyniki mogą być lepsze. Na wstępie opiszę moje spostrzeżenia co do obu kitów pamięci. Na pierwszy ogień idą moje albinosy , z którymi się już zdążyłem zaprzyjaźnić.

Pierwszy zestaw są to cruciale BLS2K8G4D32AESCK z profilem xmp zapisanym taktowaniem 3200mhz i opóźnieniem CL16 . Moduły są oparte o kości microna E-die 19nm D9VPP. Jest to biała odmiana modułów, mój egzemplarz został wyprodukowany w Meksyku . Jakość wykonania stoi na najwyższym poziomie, radiatory idealnie przymocowane, z bardzo małymi szczelinkami i co najważniejsze równo . Wcześniej posiadałem moduły G.skill oparte na kościach samsunga b-die bcpb , więc lepszego sortu. Niestety przyzwyczajenia z tych modułów , utrudniały mi podkręcanie moich "nowych" pamięci. Jak już zacząłem wszystko od nowa udało mi się osiągnąć :
3600cl14 cr2 przy napięciu 1.45v
Spoiler

3600mhz cl14 cr1 przy napięciu 1.45v.
Spoiler

Spoiler


3600mhz cl16 cr2 przy napięciu 1.35v.
Spoiler


Drugi kit , który dokupiłem to cruciale BLS2K8G4D30AESBK z profilem xmp zapisanym taktowaniem 3000mhz i opóźnieniem CL15 . Moduły są oparte o kości microna E-die 19nm D9VPP. Jest to szara odmiana modułów, mój egzemplarz został wyprodukowany w Malezji . Jakość wykonania stoi na średnim poziomie, radiatory słabo przymocowane, z dużymi szczelinkami , na jednej kości radiator jest lekko krzywo . Wygląda to tak, jakbym porównywał ram dwóch całkiem innych producentów. Po ściśnięciu radiatorów, ładnie się dokleiły , więc to jak widać była jakaś minimalna wada, która nie miała wpływu na osiągi ramu. Przy pierwszej próbie oc, max co udało mi się na nich osiągnąć to:
3400mhz cl16 cr1 na 1.45v , nic co wyżej niestety nie było stabilne, stabilność potwierdziłem memtestem zapętlonym na 300% + testmem5 który dość skutecznie wyłapuję niestabilności.
Spoiler


Po poznaniu bliżej cruciali , odkryłem coś fajnego, o czym napisałem niżej. Dzięki czemu udało się podkręcić te słabsze egzemplarze w pełni stabilnie na 3600mhzcl16 ! Nie podejmowałem dodatkowych prób na cr1 i np cl14, bo nie miałem na to czasu . A tak z palca, i podbiciu samego napięcia ramu , niestety były niestabilne.

Aktualizacja z dnia 22.07: Udało mi się osiągnąć na szarych 3600mhz cl16 1.37v , złotym środkiem na uzyskanie stabilności , okazało się podbicie tRCDRD z 18 na 20. Patrząc na wcześniejszy wynik , nie liczyłem na stabilne 3600mhz.
Spoiler


Porównanie obu kitów do siebie: Raczej nie ma teorii , która by mówiła , co ma wpływ na lepsze oc ramu, podejrzewam , że ram z fabryk w usa, jest lepszej jakości , niż np Malezyjski , przez co są lepsze osiągi. Ale to jest tylko moje prywatne podejrzenie i obserwacja, nie jest to niczym potwierdzone. Jeśli macie wybierać , między najtanszym ramem np aegis a crucialami, i różnica w cenie jest na poziomie 30-50zł , to wedle mnie , warto dołożyć te parę złotych, cruciale na micronach e-die bardzo dobrze współpracują z ryzenami , nie ważne czy to 1 gen czy 3cia , prawdopodobnie są najlepszym wyborem patrząc cena/osiągi.

Specyfikacja platformy testowej :
Ryzen 1600 3.9ghz 1.35v (taktowania obniżone na czas testu ramu, by wykluczyć ewentualną niestabilność spowodowaną podkręceniem procesora).
Msi b450 tomahawk (bios 1.5)
amd rx570 4gb sapphire nitro+
corsair RM550x


Podejście nr1: Gdy już sprawdziłem potencjał wolniejszych modułów , zamontowałem wszystkie 4 moduły na mojej płycie, w głowie miałem wyniki obu zestawów , ryzen z tego co wiem ma problemy, z zajętymi 4 slotami ramu . Więc bez żadnej nadziei na wyższe taktowania, wszedłem do biosu , ustawiłem profil xmp z płyty: 3200cl16 , i zrobiłem na szybko testmem5 + memtest do 100% , ustawienia wydają się stabilne. Niestety na tych timingach zarzuconych przez płytę wyniki wydajności są tragiczne.

Podejście nr 2
Wczytany profil memory it na 3333mhz cl16 , test przeprowadzony programem tm5 (prawie 9 minutowy) + 100% zapętlone w memtescie , 0 błędów. Wiem że to nie potwierdza 100% stabilności, ale na razie szukam wstępnej stabilności by pójść wyżej. Za chwilę sprawdzę 3400mhz ale już przy nastawach ręcznych. Niestety moja płyta nie ma profilu dla 3400mhz tylko jest przeskok na 3533mhz/3600mhz .

Podejście nr 3
Niestety nic powyżej 3333mhz nie wstaję , nawet ustawienie ręczne na 3333mhz wysypuję pc podczas ładowania systemu. Ustawiłem ręcznie również wszystko tak jak płyta podaję na auto pc też nie wstaję. Więc zostałem do takiego taktowania skazany na użycie profilu z Memory Try It. Niestety 3333 sypnęło jednym błędem pomiędzy 170% a końcowym wynikiem Podbijanie napięcia ram i soc nie pomagało. :
Spoiler



Podejście nr 4 i ostatnie. Udało mi się ustabilizować ram za pomocą memory try it zaszytą w biosie msi, wybrałem profil 3200mhz cl16 płyta dawała 1.36-1.37v dla ramu i oto efekt :
Spoiler

Spoiler


Próba ustawienia timingów ręcznie niestety nie przyniosła żadnych rezultatów Na chwilę obecną mogę stwierdzić, że konfiguracja 4 modułów po 8gb na ryzenie , pracuję stabilnie na 3200mhz cl16 , co jest dość dobrym wynikiem , zważywszy na to , że moduły o taktowaniu 3000mhz dysponują słabszym potencjałem , to ten wynik wydaję się jeszcze lepszy .


Moje odczucie jeśli chodzi 16gb vs 32gb ram ? Jak do gier + internetu to nie widzę sensu inwestować w 32gb ram, wszystko pracuję tak samo, poza google chrome :E .

Moje odczucia co do cruciali:
Potencjał cruciali jest dobry, nawet jak ktoś trafi słabsze sztuki, to nie powinien być rozczarowany, ponieważ otrzymuję za darmo dodatkową wydajność, gdzie kości konkurencyjnych firm , mogą się praktycznie w ogóle nie kręcić. Ważne by w nazwie miały zapisek AES, to świadczy , że pod radiatorami są kości microna e-die , występują w tańszych odmianach np crucial 3000mhz cl15 (wersja cl16 nie jest , na micronach e-die przy prędkości 3000mhz!) , 3200mhz cl16 . Tym bym się kierował przy wyborze ramu.

W każdym przeze mnie teście potwierdzającym stabilność , memtest szedł ponad 300% nieraz nawet pod 600% mimo, że nie załączyłem tego na wszystkich zrzutach ekranu (moja skleroza i wyłączyłem program zanim zrobiłem zrzut). Dodatkowo przy każdym nastawie, była włączana gra/przeglądarka/youtoube , testy stabilności to nie wszystko, nieraz pc potrafi się wysypać w przeglądarce , mimo że znosi testy obciążające.

Moje obserwacje podczas podkręcania:
Zależnie od sztuki ramu , może się zdarzyć , że ram nie będzie chciał pójść wyżej niż 3400mhz. W przypadku szarych miałem taki przypadek, na szczęście weekendowa zabawa z moimi białymi wyrobiła mi pewną teorię co do niestabilności ramu na micronach e-die . Złotym środkiem do uzyskania 3600mhz cl16 1.37v było podbicie tRCDRD z fabrycznych 16t na 20t. Dodatkowo ustawiłem gear down mode disabled i command rate na 2t.
RTTpark ustawiłem na 60ohm , a procODT na 53.3ohmy, vsoc 1.16v . Po tym zabiegu ram wstał i przeszedł memtest do ponad 400%. Trzeba też kontrolować tRFC jakie dobiera płyta , jeśli jest poniżej 500t to warto podbić na około 550, aby zobaczyć czy poprawiło stabilność. Szara wersja na 3600mhz cl16 cr2 i ruszeniu paru timingów, praktycznie dorównała wydajnością moich białych ramów ustawionych na 3600mhz cl14 cr1 , odnoszę wrażenie , jakby płyta do szarych modułów dobierała automatycznie jakieś ciaśniejsze subtimingi, przez co podbiło to wydajność dość znacząco. Już nie będę podejmował prób podkręcania 4 modułów ramu , szare wylądowały właśnie w dziale sprzedam, a ja już nie mam czasu na parogodzinną zabawę. :)

Jak zacząć oc micronów e-die do wyższych prędkości? Mój opis będzie się tyczył platformy amd am4 , dokładnie płyta msi, na innych płytach powinno być podobnie.

Do uzyskania taktowania na poziomie 3600mhz, powinniśmy ustawić panel terminacji i oporności ręcznie. Napięcie vsoc ustalić pomiędzy 1.1v a 1.15v , napięciem ramu manipulować między 1.35v a 1.45v , na czas podkręcania ramu, warto do testów zostawić ustawiony na stock procesor, ewentualnie jak już go kiedyś podkręciliśmy, to warto zrzucić powiedzmy 100mhz, przy tym samym napięciu, żeby wykluczyć ewentualną niestabilność spowodowaną przez procesor. Niżej zamieszczę przykład panelu terminacji i oporności i napięć do osiągnięcia 3600mhz, jako przykład wezmę ustawienia z moich słabszych sztuk, żeby to było takie wstępne podkręcanie .

Uwaga! wyniki mogą nie być powtarzalne u innych użytkowników, ponieważ wpływ na podkręcanie ramu , ma jakość kości w nich zastosowanych, płyta główna i kontroler pamięci w procesorze, wszystkie te 3 składniki wpływają na końcowe osiągnięcia w podkręcaniu ram.

Ustawienie na bardziej oporne sztuki:
1.Napięcie ram (dram voltage) 1.35-1.45v (zalecam sprawdzać 1.35, 1.37, 1.39 , w takiej kolejności) jeśli ram przechodzi wszelkie testy, to nie ma sensu dalej podbijać napięcia.
2. Napięcie soc voltage 1.1-1.15v
3. Taktowanie ram : 3600mhz
Gear down mode : Disabled
Command Rate 2T
BankGroupSwap: Disabled

RttWr: Disabled
RttPark: 60 Ohm
ProcODT: 53.3 Ohm
RttNom: Disabled

AddrCmdDrvStr: 24 Ohm
CsOdtDrvStr: 24 ohm
CKEDrvStr: 24 Ohm
CLKDrvStr 24 Ohm

tCL: 16T
tRCDWR: 16T (jeśli nie będziecie mieć stabilności, to sprobójcie podbić wyżej , nawet do 20, ale tylko wtedy jak będzie nie stabilnie na tych ustawieniach).
tRCDRD: 18T-20T (Na bardziej opornych sztukach polecam 20T)
tRP: 16T
tRas 36T-42T (można próbować od 42, jak bedzie stabilnie to schodzić niżej)
tRC 55T-75T (można próbować od 60T , będzie nie stabilnie to podnosić)

Ważne! Dla użytkowników ryzenów 3xxx zalecam ustawić Fclk na 1800 przy taktowaniu ramu 3600 (dzielnik 1:1)

Po tych ustawieniach spróbujcie sprawdzić stabilność. Jeśli będzie oki, to niebawem dopiszę pociaśnianie timingów, i przeskok
na cr1 , żeby wyciągnąć jeszcze więcej. Dopiszę jak złapie czas.


W wolnych chwilach będę poprawiał spójność moich wpisów i estetykę tekstu. Mam nadzieję , że komuś pomoże ten tescik.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 06 Sierpień 2019 - 19:22


#2 Użytkownik jest niedostępny   Greenboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 25 Wrz 17

Napisany 19 Lipiec 2019 - 22:52

Zobacz postnovi, o 19 Lipiec 2019 - 23:08, napisał(a):

Porównanie obu kitów do siebie: Nie wiem czy jest aż taki rozrzut jakościowy , czy po prostu wersja 3000cl15 posiada kości gorszego sortu, może też mieć wpływ na osiągi fabryka, z której ram wyjechał. Jako , że ostatnio po śledzeniu różnych for, każdy potwierdzał , że ten ram niczym się nie różni poza profilem xmp, zacząłem nagminnie polecać te ramy większości użytkowników co szukali taniego ramu. Już teraz się powstrzymuję z polecania wersji 3000cl15. Nie wiem czy akurat trafiłem słaby egzemplarz, czy po prostu ten model tak ma.


Tylko dlaczego się powstrzymujesz od polecania? Są tanie jak barszcz i można je jeszcze kręcić sobie od XMP sporo w górę. W swojej cenie konkurencji to one zbytnio nie mają.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1340
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 20 Lipiec 2019 - 01:52

Zobacz postGreenboy, o 19 Lipiec 2019 - 22:52, napisał(a):

Tylko dlaczego się powstrzymujesz od polecania? Są tanie jak barszcz i można je jeszcze kręcić sobie od XMP sporo w górę. W swojej cenie konkurencji to one zbytnio nie mają.

Ktoś tu się chyba za bardzo przyzwyczaił do poronionych cen pamięci :E Do "tanio jak barszcz" jeszcze nam dużo brakuje, chociaż pamięci tego typu w promocjach pojawiają się wyraźnie poniżej 300zł.
Tego typu, bo akurat mówimy tutaj o półce cena/wydajność, na której jest masa rożnych pamięci do wyboru, do koloru. Sam ostatnio wziąłem gskille i też bez zająknięcia idą na 3600CL16.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Greenboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 25 Wrz 17

Napisany 20 Lipiec 2019 - 08:23

Zobacz postMakavcio2, o 20 Lipiec 2019 - 02:52, napisał(a):

Ktoś tu się chyba za bardzo przyzwyczaił do poronionych cen pamięci :E Do "tanio jak barszcz" jeszcze nam dużo brakuje, chociaż pamięci tego typu w promocjach pojawiają się wyraźnie poniżej 300zł.
Tego typu, bo akurat mówimy tutaj o półce cena/wydajność, na której jest masa rożnych pamięci do wyboru, do koloru. Sam ostatnio wziąłem gskille i też bez zająknięcia idą na 3600CL16.


Ktoś tu chyba nie potrafi czytać ze zrozumieniem i myśli, że będę odwoływał się do jakichś tam cen, co były kiedyś tam. Liczą się obecne ceny. Jak lubisz wspominać i żyć przeszłością - nic mi do tego. :lol2:

W każdym razie bawi, jak ktoś sobie robi argument z "kiedyś to było". :lol2: :lol2: :lol2:

Ten post był edytowany przez Greenboy dnia: 20 Lipiec 2019 - 08:24


#5 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1566
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 08:27

Akurat za wersję 3000cl15 dałem tyle co 4-5 lat temu za cruciale 2400mhz cl16 , więc można powiedzieć, że tanio jak barszcz;). Ale jak ktoś szuka ramu i nie ma żadnej promo to na Ceneo można wynaleźć 3200cl16 za 340zl , w 2 sklepach są jeszcze . Przy takiej cenie warto rozważyć zakup szybszej odmiany. Nie jestem w stanie odpowiedzieć, czy wszystkie 3200cl16 lepiej się kręcą, kupiłem jeden taki zestaw i dobrze trafiłem. Tak samo nie wykluczam lepszego potencjału w 3000cl15 niż w moich egzemplarzach. Trzeba liczyć na szczęście . Aktualnie leci memtest dopiero do 100% dochodzi , więc ewentualnie potwierdzę czy 3333mhz cl16 na 4 kościach jest stabilne . Wydaje mi się, że 3200 cl16 na 100% będzie stabilne. Więc jakby nie patrzył całkiem dobrze, zważywszy, że wersja 3000cl15 do 3400mhz potrzebowała 1.45v , a płyta aktualnie daje 1.36-1.37v dla czterech modułów. Więc może się okazać, że 4 moduły na micronach e-die całkiem dobrze współpracują ze sobą, i nie trzeba się męczyć z ręcznym oc tylko wybrać profil z płyty. Ps czy ktoś się orientuje , czy niezbyt dobrze przyklejone radiatory podlegają rękojmi? Bo może bym odeslal ram na reklamację, może akurat trafilbym lepsza sztukę przy okazji ;)

Ten post był edytowany przez novi dnia: 20 Lipiec 2019 - 09:00


#6 Użytkownik jest niedostępny   Greenboy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 25 Wrz 17

Napisany 20 Lipiec 2019 - 09:26

Zobacz postnovi, o 20 Lipiec 2019 - 09:27, napisał(a):

Akurat za wersję 3000cl15 dałem tyle co 4-5 lat temu za cruciale 2400mhz cl16 , więc można powiedzieć, że tanio jak barszcz;). Ale jak ktoś szuka ramu i nie ma żadnej promo to na Ceneo można wynaleźć 3200cl16 za 340zl , w 2 sklepach są jeszcze . Przy takiej cenie warto rozważyć zakup szybszej odmiany. Nie jestem w stanie odpowiedzieć, czy wszystkie 3200cl16 lepiej się kręcą, kupiłem jeden taki zestaw i dobrze trafiłem. Tak samo nie wykluczam lepszego potencjału w 3000cl15 niż w moich egzemplarzach. Trzeba liczyć na szczęście . Aktualnie leci memtest dopiero do 100% dochodzi , więc ewentualnie potwierdzę czy 3333mhz cl16 na 4 kościach jest stabilne . Wydaje mi się, że 3200 cl16 na 100% będzie stabilne. Więc jakby nie patrzył całkiem dobrze, zważywszy, że wersja 3000cl15 do 3400mhz potrzebowała 1.45v , a płyta aktualnie daje 1.36-1.37v dla czterech modułów. Więc może się okazać, że 4 moduły na micronach e-die całkiem dobrze współpracują ze sobą, i nie trzeba się męczyć z ręcznym oc tylko wybrać profil z płyty. Ps czy ktoś się orientuje , czy niezbyt dobrze przyklejone radiatory podlegają rękojmi? Bo może bym odeslal ram na reklamację, może akurat trafilbym lepsza sztukę przy okazji ;)


Jakby dobrze to udokumentować, to pewnie przyjmą. Moje akurat (chyba z Malezji, nie chce mi się do skrzynki sięgać :E ) w rękach były bardzo solidne i sprawiały wrażenie jednej całości. Najwyraźniej nawet jakość przyklejonych radiatorów to loteria. :lol2:

#7 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1566
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Lipiec 2019 - 09:31

No cóż mam drugi zestaw na szczęście białych więc porobie zdjęcia obu zestawów, gdzie ewidentnie widać niezbyt dobre wykonanie w porównaniu do białych. Paczkomat , więc mogę za darmo je odesłać. Oddawać się nie kalkuluje bo za tanio mnie kosztowały :)
Edit . Memtest już ma ponad 150% bez błędów.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 20 Lipiec 2019 - 09:35


#8 Użytkownik jest niedostępny   UberF33 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 233
  • Dołączył: Nd, 28 Gru 08

Napisany 20 Lipiec 2019 - 09:37

Cytuj

Drugi kit , który dokupiłem to cruciale BLS2K8G4D30AESBK z profilem xmp zapisanym taktowaniem 3000mhz i opóźnieniem CL15 . Moduły są oparte o kości microna E-die 19nm D9VPP. Jest to szara odmiana modułów, mój egzemplarz został wyprodukowany w Malezji . Jakość wykonania stoi na średnim poziomie, radiatory słabo przymocowane, z dużymi szczelinkami , na jednej kości radiator jest lekko krzywo . Wygląda to tak, jakbym porównywał ram dwóch całkiem innych producentów. Max co udało mi się na nich osiągnąć to:
3400mhz cl16 cr1 na 1.45v , nic co wyżej niestety nie było stabilne, stabilność potwierdziłem memtestem zapętlonym na 300% + testmem5 który dość skutecznie wyłapuję niestabilności.


Od wczoraj jestem posiadaczem tego samego ramu, kupione w xtreem razem z B450 Mortar i R5 2600. Identyczne numery seryjne i kraj pochodzenia. Wizualnie są w porządku, żadnych defektów.

Co do OC miałem się w to nawet nie bawić, bo nie widzę w tym żadnego sensu przy setupie jaki planuje, ale chyba sprawdzę z ciekawości i dla sportu, z tym że jako miłośnik egzotyki zamówiłem sobie zasilacz Bitfenixa na który przyjdzie mi czekać 10 dni.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2460
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 20 Lipiec 2019 - 09:57

Jest duża różnica w minimalnym fps podkręcając z 3200 cl16 na 3600cl16. W Far Cry Primal 5-6fps w benchmarku.

#10 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1566
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 09 Sierpień 2019 - 11:55

Zaktualizowany pierwszy post, doszło podkręcanie oporniejszych sztuk na 3600mhz .

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych