Forum PCLab.pl: Asus TUF Win 10 wolna praca - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asus TUF Win 10 wolna praca

#1 Użytkownik jest niedostępny   rasputin2604 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: So, 20 Lip 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 17:27

Witam, posiadam niżej wymienionego laptopa od 2 miesięcy. Kupiony nowy w sklepie. Laptop uruchamia się 10 minut i włączenie chociażby przeglądarki internetowej wymaga dobrych 5 minut. Laptop bardzo wolno chodzi. Nie da się tego komputera używać. Mój 10 letni laptop chodzi o niebo lepiej. Przeprowadziłem skan HD Tune, dane zamieszczam poniżej. Proszę o porady czy go reklamować czy coś mogę zdziałać.

Asus TUF FX5004

Pamięć: 8gb
Procesor: Intel i7 8750H 2.20GHz
Karta graficzna: GF GTX 1060 6GB
Dysk twardy: Seagate FireCuda 1TB ( ST1000LX015-1U7172)

Wyniki z HF Tune:

Transfer rate
:

Minimum - 0,0MB/s
Maximum - 17,3 MB/s
Average - 2,3 MB/s

Access time: 6,7 ms


Burst rate: 18,6 MB/s


CPU Usage: 4,9 %

#2 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2605
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 21 Lipiec 2019 - 15:30

Gdybyś zamiast kupować na przecenie w sklepie "nie dla idiotów" bądź innym z ekstra okazjami zapytał wcześniej to pierwszą rzeczą jaką byś się dowiedział byłoby :
NIE KUPUJE SIĘ LAPTOPÓW jedynie z HDD

Ok, nawet wtedy nie powinno tak zamulać ale winda ewidentnie leży tutaj- możesz albo reklamować bo dysk pewnie walnięty ( o co nie trudno bo taka jego natura że łatwo go uszkodzić w transporcie) albo kupić dysk SSD czego i tak nie unikniesz.

Przykładowo jeden z najlepszych dysków do tego bardzo tani i na 5 letniej gwarancji:
ADATA 256GB M.2 PCIe XPG SX8200 Pro - 219 zł

Swoją drogą jeśli chcesz się upewnić że to wina dysku zainstaluj HDTune i wrzuć screena zakładki SMART

Ten post był edytowany przez manuelos dnia: 21 Lipiec 2019 - 15:31


#3 Użytkownik jest niedostępny   PeterQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 21 Lipiec 2019 - 15:43

Mam to samo w przypadku laptopa Acer E5-575, ale w SMARCIE nie ma nic niepokojącego. Jaki masz dysk? Od Toshiby? Mam ten sam problem i nie wiem co zrobić. Na reklamację wolałbym nie dawać, ponieważ mam ważne dane na dysku.

P.S. Z jakiego sklepu kupiłeś sprzęt? Ja z x-koma i niestety pierwszy raz mam problem z laptopem. Wcześniej kupowałem sprzęt z esc.pl i zawsze wszystko śmigało :/

Ten post był edytowany przez PeterQ dnia: 21 Lipiec 2019 - 15:44


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych