Forum PCLab.pl: Pytanie odnośnie procesora - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pytanie odnośnie procesora Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 288
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 20 Lipiec 2019 - 18:50

Witam. Mam pytanie odnośnie OC Ryzen 7 2700. Działa mi stabilnie na 4ghz z napięciem 1.34v (bios pokazuje 1.3375). Wszystko jest ok, temp w grach ~60 stopni. Chciałbym podkręcać wyżej, jednak wywala mi cinebench r20 w trakcie 2 próby na 4.1ghz z napięciem 1.42v (bios 1.4125). Mam pytanie czy próbować na 1.43v czy to już będzie zbyt niebezpieczne napięcie na ryzena? Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez Bodzi3k dnia: 20 Lipiec 2019 - 18:51


#2 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1646
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 20 Lipiec 2019 - 19:12

Nie ma sensu powyżej 4ghz pobór rośnie nie współmiernie do wydajności

#3 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2809
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Lipiec 2019 - 19:49

Ja bym zostawił to magiczne 4Ghz i pobawił się ramem na twoim miejscu jeśli tego nie robiłeś a rysiek to lubi, skoro te 100mhz potrzebuje takiego dużego dovoltowania to nie ma sensu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 288
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:59

Zobacz postSend1N, o 20 Lipiec 2019 - 19:49, napisał(a):

Ja bym zostawił to magiczne 4Ghz i pobawił się ramem na twoim miejscu jeśli tego nie robiłeś a rysiek to lubi, skoro te 100mhz potrzebuje takiego dużego dovoltowania to nie ma sensu.

Wcześniej próbowałem ale na 3466 mi nie wstaje tylko piszczy 5 razy i gaśnie. Domyślnie mam 3333mhz hyperx predator

#5 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2809
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Lipiec 2019 - 21:45

Zobacz postBodzi3k, o 20 Lipiec 2019 - 21:59, napisał(a):

Wcześniej próbowałem ale na 3466 mi nie wstaje tylko piszczy 5 razy i gaśnie. Domyślnie mam 3333mhz hyperx predator

Dowal napięcie 1.5v na początek żeby tylko sprawdzić czy wstanie jak nie to poluzuj timingi delikatnie (nie muszą być wszystkie)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Babymoore 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: So, 03 Sie 13

Napisany 20 Lipiec 2019 - 22:01

1.5v to nie za dużo dla pamięci, tak na użytkowanie 24/7 ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2809
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Lipiec 2019 - 22:06

Zobacz postBabymoore, o 20 Lipiec 2019 - 23:01, napisał(a):

1.5v to nie za dużo dla pamięci, tak na użytkowanie 24/7 ?

Do 1.5 można używać bez obaw, druga sprawa że ja napisałem aby sprawdził testowo czy w ogóle wstanie czy to kwestia tego czy czegoś innego.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 288
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 20 Lipiec 2019 - 22:56

Jakie timingi proponujesz tak na początek? Bo na domyślnych 16-18-18-36 nie wstaje

#9 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2809
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Lipiec 2019 - 23:16

Zobacz postBodzi3k, o 20 Lipiec 2019 - 23:56, napisał(a):

Jakie timingi proponujesz tak na początek? Bo na domyślnych 16-18-18-36 nie wstaje

Sprawdz np 16-19-18-38 albo 16-18-19-38,16-19-19-38 1.45V chodzi o to aby nie wbijać wyższego CL między 3333mhz a 3466 bo nie ma to zbytnio sensu jak nie pójdzie 3466 z cL16 to nie ma co się bawić. Można jeszcze subtimingi pozmieniać ale to już dłuższa zabawa.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 288
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 21 Lipiec 2019 - 10:27

Ustawiłem 16-18-19-18-38 z napięciem 1.35v, raz sprawdziłem na napięciu 1.45 jak pisałeś i wstał to zmniejszyłem. Tylko nie wiem dlaczego jak sprawdzam w programie maxmem to jest przyrost około 1.3gb w odczycie, jednak jednak te wartości zarówno na 3333mhz czy teraz 3466 oscylują w okolicach 30gb. To normalne czy prędkość odczytu i zapisu lepiej sprawdzać innym programem?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Babymoore 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: So, 03 Sie 13

Napisany 21 Lipiec 2019 - 11:39

System wstał to nie oznacza jeszcze końca, sprawdź stabilność jakimś programem np.memtest, tutaj się dopiero zaczynają schody :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 288
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 21 Lipiec 2019 - 11:55

Memtest to za długo trwa, bf5 mi wystarcza i wyłącza się po 2 minutach D: także trudno ale dla 100mhz nie chce mi się x razy wchodzić i zmieniać. Z resztą w C20 przyrost był 3 pkt także żaden

#13 Użytkownik jest niedostępny   Babymoore 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: So, 03 Sie 13

Napisany 21 Lipiec 2019 - 12:57

Zobacz postBodzi3k, o 21 Lipiec 2019 - 11:55, napisał(a):

Memtest to za długo trwa, bf5 mi wystarcza i wyłącza się po 2 minutach D: także trudno ale dla 100mhz nie chce mi się x razy wchodzić i zmieniać. Z resztą w C20 przyrost był 3 pkt także żaden

W C20 jak zrobisz 3 testy pod rząd to różnica w punktach może się znacząco różnic :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 288
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 21 Lipiec 2019 - 13:33

Zobacz postBabymoore, o 21 Lipiec 2019 - 12:57, napisał(a):

W C20 jak zrobisz 3 testy pod rząd to różnica w punktach może się znacząco różnic :)

No tak średnio bo zawsze po OC puszczam ze 3-4 razy Cinebencha i roznica punktowa o ile przejdzie test prawidłowo to maksymalnie 5-10pkt

#15 Użytkownik jest niedostępny   Babymoore 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: So, 03 Sie 13

Napisany 21 Lipiec 2019 - 17:40

U mnie różnica czasami dochodzi do 30 punktów.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych