Forum PCLab.pl: Komputer nie włącza się - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer nie włącza się Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Wiciol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 19:01

Kupiłem złożony komputer, jednak on nie włącza się. Producent zalecał, aby sprawdzić czy wszystkie kable są podłączone (według mnie są wszystkie podłączone, z jednym wyjątkiem) oraz aby wyjąć na parę minut baterie płyty głównej (co także spróbowałem, mimo to dalej komp się nie włącza). Z tyłu obok zasilacza znalazłem takie złącze, do niego podpięte są wszystkie wentylatory, power button oraz dysk SSD, jednak nie wiem czy musze go gdzieś podłączyć oraz gdzie go podłączyć. Od tego złącza odchodzą trzy 3-pinowe złącza, które nie są podłączone. Zakładam, że Power Button nie działa.
https://drive.google.com/open?id=1-YVddZjcEEQxMnvJaJNk_KLSCrS5xMVd
https://drive.google.com/open?id=1lG45SQbXf8dGZXxS44No2yBof7SvUoZC

Obudowa: Genesis Titan 700

Ten post był edytowany przez Wiciol dnia: 20 Lipiec 2019 - 19:20


#2 Użytkownik jest dostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2950
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 20 Lipiec 2019 - 19:20

Wygląda jak zeński molex, spróbuj podłączyć to pod molexa.
BTW gdzie to zamawiałeś? Ile dałeś? Co tam w środku siedzi? Jak jest lipa to może lepiej odesłać na 14 dniowy zwrot i kupić coś lepszego/normalnego?

Ten post był edytowany przez poof dnia: 20 Lipiec 2019 - 19:23


#3 Użytkownik jest niedostępny   PiXel2.0 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 18 Sie 08

Napisany 20 Lipiec 2019 - 19:21

To o czym piszesz wygląda na zwykłe przejściówki MOLEX -> 3-pin - do działania PC to bez znaczenia.
Jest jakakolwiek reakcja przy włączaniu, czy kompletnie nic ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2428
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 20 Lipiec 2019 - 19:26

Podał byś konfigurację sprzętu,jaka obudowa bo to mi wygląda na jakiś panel led a nie piszesz nic na temat oswietlenia budy cczy czegoś innego a bez oświetlenia powinno działać...nie działa w sensie nic się nie odpala,nie świeci,wiatraki się nie kręcą ,zasilacz ma wyłącznik i może trzeba go włączyć ale przy tak skromnych informacjach nie da rady pomóc choćby człowiek chciał.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Wiciol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:03

Procesor: i5-9400F
Karta Graficzna: GTX1660
Płyta Główna: MSI H310M PRO-VDH PLUS
Dysk: Crucial SSD 960GB
RAM: ADATA 8gb 2700Mhz
Obudowa: Genesis Titan 700

Jakies 2800PLN

Wyglada na solidnie zrobiony, podzespoły wyglądają i pachną nówką ;D. Kable ładnie schowane, jednak brak jakiejkolwiek reakcji przy wciskaniu przycisku włączania. Tak przełączałem z tyłu włącznik.

Opinie o sprzedawcy były dobre, niemal same na najlepsze, opinie komputera też były same bardzo dobre.

Moge spróbować jeszcze raz wyjąć baterie z płyty głównej, ale nie wiem czy to coś da ;d

https://drive.google...ZdLo7GrSVV1yyvP
https://drive.google...ALSC5wx1WWdyV1M
https://drive.google...Yg6YEpjM88Bo5d6

Pare dodatkowych zdjec, jakbyscie chcieli jakies jeszcze zdjecia moge je dodac

Ten post był edytowany przez Wiciol dnia: 20 Lipiec 2019 - 19:56


#6 Użytkownik jest niedostępny   PiXel2.0 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 18 Sie 08

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:04

Zobacz postWiciol, o 20 Lipiec 2019 - 20:57, napisał(a):

Moge spróbować jeszcze raz wyjąć baterie z płyty głównej, ale nie wiem czy to coś da ;d

Bateria na płycie nie ma znaczenia, nawet jak będzie padnięta, to komputer odpali i też będzie działał.

To cudo kupiłeś ?
https://allegro.pl/o...-6gb-7965920410

#7 Użytkownik jest niedostępny   Wiciol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:08

Tak, wiem ze odradza sie kupowania komputerow z serwisow aukcyjnych. Ale wygladalo dobrze, I w sumie komputer tez wyglada dobrze. Opis tego co prawda jest okropny, ale komputer przyjechal z tymi czesciami co byly podane w opisie.

Komputer nie wyglada jakby byl robiony na szybko I jak najtaniej

Ten post był edytowany przez Wiciol dnia: 20 Lipiec 2019 - 20:07


#8 Użytkownik jest niedostępny   PiXel2.0 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 18 Sie 08

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:17

Gdybyś składał sam, to poleciłbym Ci dokładne sprawdzenie, czy masz wszystko poprawnie powpinane w grupie pinów "JFP1" (patrz załącznik).

Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że handlarz składaków z Allegro nie próbowałby chociaż uruchomić kompa przed wysyłką :hmm:

Załączone pliki

  • Załączony plik  msi.png (24.06K)
    Ilość pobrań: 16

Ten post był edytowany przez PiXel2.0 dnia: 20 Lipiec 2019 - 20:17


#9 Użytkownik jest dostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2950
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:19

Jaki tam zasilacz siedzi? Osobiście to bym to wszystko odłączył (wszystkie kable) i podpiął sam. Szczerze dziwi mnie takie podłączenie "power'a" przez molexy.
@Edit dokładnie to co wyżej

Ten post był edytowany przez poof dnia: 20 Lipiec 2019 - 20:20


#10 Użytkownik jest niedostępny   Wiciol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:22

To znaczy, w JFP byly wpiete LEDy do HDD, Power Switch, Reset Switch, jednak mimo to zero reakcji

#11 Użytkownik jest niedostępny   PiXel2.0 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 18 Sie 08

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:26

Zobacz postWiciol, o 20 Lipiec 2019 - 21:22, napisał(a):

To znaczy, w JFP byly wpiete LEDy do HDD, Power Switch, Reset Switch, jednak mimo to zero reakcji

To, że tam jest coś wpięte, to jeszcze nie znaczy, że poprawnie.
Możesz przeczytać co pisze na wtyczkach i porównać ze schematem, który załączyłem (to screen z instrukcji Twojej płyty).

#12 Użytkownik jest niedostępny   Wiciol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:29

Zasilacz wydaje mi sie ze to ten:
https://m.emag.pl/za...0/pd/DHZ6DSBBM/

Sprawdzalem wtyczki, wydaje mi sie ze sa dobrze wpiete, kazda w dobry pin oraz dobra strona

Napewno wiem ze brakuje wtyczek od Power LED

#13 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 344
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:34

Zobacz postWiciol, o 20 Lipiec 2019 - 20:27, napisał(a):

Sprawdzalem wtyczki, wydaje mi sie ze sa dobrze wpiete, kazda w dobry pin oraz dobra strona

Strona akurat nie ma tu żadnego znaczenia. Ważne, żeby w dobre piny.
Możesz zamienić power z resetem jak chcesz to wyeliminujemy coś tak głupiego jak nie działający przycisk. Oczywiście wtedy spróbuj włączyć resetem.

Ale to dziwne. Mi też się wydaje, że handlarz gotowców z allegro raczej je włącza przed wysłaniem.

Ta wtyczka, którą znalazłeś z napisem POWER to nie jest przycisk Power tylko zasilanie wentylatorów albo LEDów.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Wiciol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:38

Zamiana nie dziala. Moge poprobowac jeszcze je powpinac odwrotnie w sensie zeby zamienic plusy z minusami

#15 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 344
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:41

Zobacz postWiciol, o 20 Lipiec 2019 - 20:38, napisał(a):

Zamiana nie dziala. Moge poprobowac jeszcze je powpinac odwrotnie w sensie zeby zamienic plusy z minusami

To raczej nic nie da. Komputer da się włączyć nawet zwierając te dwa piny na chwilę kawałkiem metalu np. śrubokrętem albo zworką. To właśnie robi przycisk, nic więcej.

Sprawdziłbym zasilacz w pierwszej kolejności.
Tylko, że to nowy sprzęt więc nie musisz się z tym bujać. Jak nie rozwikłasz tego to nie kombinuj tylko go zwróć.

Ten post był edytowany przez domino97 dnia: 20 Lipiec 2019 - 20:43


#16 Użytkownik jest niedostępny   Wiciol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:43

Dalej nic

#17 Użytkownik jest niedostępny   PiXel2.0 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 18 Sie 08

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:44

Zobacz postWiciol, o 20 Lipiec 2019 - 21:29, napisał(a):

Zasilacz wydaje mi sie ze to ten:
https://m.emag.pl/za...0/pd/DHZ6DSBBM/

Napewno wiem ze brakuje wtyczek od Power LED

Zasilacz to syf (może właśnie on padł ?).

Sam fakt, że brakuje świadczy o fuszerce.
Osobiście pewnie bym zwarł piny "power switch" czymkolwiek, ale Tobie nie radzę, bo jeszcze coś pójdzie nie tak, i sfajczysz płytę.
Możesz wpiąć tam wtyczkę resetu i spróbować uruchomić właśnie resetem.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Wiciol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:47

Wiec moze wykluczmy takie proste, glupie bledy... podlaczylem komputer kablem od zasilacza do gniazdka, nastepnie przelaczylem z tylu przelacznik na - klikam power button. Brak reakcji

Zmienialem piny resetu z powerem, niestety brak reakcji

Bo tych pinow nie moge podlaczyc do jfp2?

#19 Użytkownik jest niedostępny   PiXel2.0 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 18 Sie 08

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:48

Wypnij i podłącz ponownie wtyczki zasilania płyty i CPU - to te duże, co prowadzą od zasilacza bezpośrednio do płyty.
Jedna ma 24 piny, druga 4 lub 8.

Zobacz postWiciol, o 20 Lipiec 2019 - 21:47, napisał(a):

Bo tych pinow nie moge podlaczyc do jfp2?

JFP2 jest od beepera.

EDIT:

Zobacz postWiciol, o 20 Lipiec 2019 - 21:47, napisał(a):

podlaczylem komputer kablem od zasilacza do gniazdka

Sprawdzałeś, czy w gniazdku jest prąd ? :D

Ten post był edytowany przez PiXel2.0 dnia: 20 Lipiec 2019 - 20:53


#20 Użytkownik jest niedostępny   blacout 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 177
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 20 Lipiec 2019 - 20:51

zwrócić do 14 dni i dać sobie z tym spokój. Wyślesz na gwarancji, to biedzisz bez komp. z 2 tygodnie. Lepiej samemu wybrać części i poszukać sklepu w okolicy. Z tego twojego grzebania żeby tylko nie wyszło, że komputer sam uszkodziłeś.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych