Forum PCLab.pl: OC Ramu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OC Ramu

#1 Użytkownik jest niedostępny   Morelowy Banan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Cz, 13 Lip 17

Napisany 21 Lipiec 2019 - 21:49

Cześć! Chciałbym podkręcić ram którym mam w komputerze 2133 na chociaż 2666 lub 2400, jak się uda wyżej to super ;D Tylko, że mam 2 różne kości. Jedna jest taka: https://www.x-kom.pl...33mhz-cl15.html JEST NA NIEJ ZAŁOŻONY RADIATOR! A druga: https://www.x-kom.pl...black-cl15.html
Czy będzie problem z podkręceniem różnych pamięci? Czy pójdą na te same taktowania? Dziękuję za pomoc!

#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6682
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Lipiec 2019 - 00:02

Jak spróbujesz to będziesz wiedział. Próbowałem zrobić OC na kościach 2400mhz od Goodrama i były bardzo niechętne podkręcaniu. Próbuj na napięciu 1,35v 2400-2666-2800-2933-3000.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1356
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 22 Lipiec 2019 - 01:00

Xtn optymista :D

Goodram niestety jest bardzo słaby, o czym przekonałem się na swojej skórze. Standardowe opóźnienia tych pamięci (mowa o opóźnieniach drugorzędnych i trzeciorzędnych) są katastrofalne i pamięci są wyraźnie wolniejsze od teoretycznie takich samych pamięci innych producentów.

Tutaj oczywiście możesz próbować, ale na wiele bym nie liczył. Uważaj raczej z napięciem. Te radiatorki dużo nie dają, ale nie przekraczaj 1,35V, co jest poziomem w miarę bezpiecznym. No i tak jak Xtn mówi, krok po kroku jedziesz. Jeśli system wstanie, jesteś praktycznie w domu.

Z drugiej strony, taktowanie ramu to przede wszystkim korzyść dla procesora. Dodatkowe kilka procent wydajności. W twoim wypadku nie wiem, na ile zauważysz różnicę :]

#4 Użytkownik jest niedostępny   Babymoore 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: So, 03 Sie 13

Napisany 22 Lipiec 2019 - 06:22

Zobacz postMakavcio2, o 22 Lipiec 2019 - 01:00, napisał(a):

Tutaj oczywiście możesz próbować, ale na wiele bym nie liczył. Uważaj raczej z napięciem. Te radiatorki dużo nie dają, ale nie przekraczaj 1,35V, co jest poziomem w miarę bezpiecznym. No i tak jak Xtn mówi, krok po kroku jedziesz. Jeśli system wstanie, jesteś praktycznie w domu.

Jest jeszcze sprawa stabilności, jeśli w memtest pokaże mu błędy to nawet nie przejdzie testu stabilności np. w Aida64 :E

#5 Użytkownik jest niedostępny   Morelowy Banan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Cz, 13 Lip 17

Napisany 22 Lipiec 2019 - 18:05

Zobacz postMakavcio2, o 22 Lipiec 2019 - 02:00, napisał(a):


Jeśli system wstanie, jesteś praktycznie w domu.



Dobra, a jeżeli nie wstanie to co? Będę miał możliwość wejścia do biosu po restarcie komputera? Bo wiadome, że jak nie wstanie to wyskoczy BS ;) Wtedy restart na przycisku, i mogę normalnie wejść do biosu?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Babymoore 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 329
  • Dołączył: So, 03 Sie 13

Napisany 22 Lipiec 2019 - 18:28

Zobacz postMorelowy Banan, o 22 Lipiec 2019 - 18:05, napisał(a):

Dobra, a jeżeli nie wstanie to co? Będę miał możliwość wejścia do biosu po restarcie komputera? Bo wiadome, że jak nie wstanie to wyskoczy BS ;) Wtedy restart na przycisku, i mogę normalnie wejść do biosu?

U mnie na B450 Tomahawk jeżeli po wyjściu z biosu i restartu komputer wgl nie wstaje, komputer sam resetuje się chyba 5 razy i potem przywraca wszystkie ustawienia do fabrycznych.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Fjubens 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 645
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 22 Lipiec 2019 - 21:18

Nie znam się jakoś bardzo na OC RAMu, dopiero się edukuje w temacie i poprzednie oraz aktualne moduły trochę podbijam, ale mam tę samą płytę co Ty (Z70 Tomahawk od MSI) i nawet jak przesadziłem z OC pamięci na tyle, że komputer się nie bootował czy wręcz zapętlił jeśli takie określenie istnieje, to nic tragicznego się nie działo:
a) po kilku nieudanych próbach włączenia w końcu wyświetlał się czarny ekran z zapytaniem czy chcę wcisnąć F1 aby wejść do BIOSu z domyślnymi ustawieniami, czy ALT + F(X) aby wczytać profil czy w ogóle ostatni aktualny działający profil w BIOSie;
b) czasami jak widziałem, że się nie włączy, to nawet wystarczyło, że wyłączyłem PC i odłączyłem zasilanie na minutę i później po włączeniu już od razu ten ekran z zapytaniem jak wyżej mnie witał;
c) działa też sposób z wyjęciem pamięci i zamienieniem je miejscami, ew. włożenie do miejsc 1 i 3 zamiast 2 i 4, wtedy wyświetla się informacja o nowych pamięciach i załadowaniu ich i sprawdzeniu i przywracane są domyślne wartości.

Nie zdarzyło mi się żebym musiał wyjmować baterię albo jakieś inne cuda robić.

Ten post był edytowany przez Fjubens dnia: 22 Lipiec 2019 - 21:20


#8 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6682
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 23 Lipiec 2019 - 23:59

Zobacz postMorelowy Banan, o 22 Lipiec 2019 - 18:05, napisał(a):

Dobra, a jeżeli nie wstanie to co? Będę miał możliwość wejścia do biosu po restarcie komputera? Bo wiadome, że jak nie wstanie to wyskoczy BS ;) Wtedy restart na przycisku, i mogę normalnie wejść do biosu?

Jak nie wstanie to nic nie wyskoczy. Bawiłem się sporo RAMami na msi z170 i nigdy nie musiałem używać zworki. Po prostu pokazywał się komunikat o konieczności wejścia do biosu, naciskałem chyba F1 i ustawiałem inne parametry. Na b450 zworka jest non stop w użyciu przy OC RAMu ... :(

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych