Forum PCLab.pl: Problem z Ryzen 7 3700X na x470 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z Ryzen 7 3700X na x470

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sfoqs 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Wed, 07 Sty 15

Napisany 22 Lipiec 2019 - 20:05

Cześć,
Dziś stałem się posiadaczem Ryzen 7 3700x. Wszystkie podzespoły jeszcze dziś stały na i7 9700k na płycie TUF z390 PRO.
Nowego Ryzena założyłem na płytę ROG STRIX x470-f Gaming.
Podłączyłem i niestety nie odpala żaden monitor.
Reszta podzespołów to:
- dysk GOODRAM SSD IRDM ULTIMATE PCIE M.2
- RAM: 2x16 DRAM IRDM X DDR4 DIMM 3000Mhz
- Cooler: NZXT Kraken X62
- Zasilacz: SILENTIUMPC ENDURO FM1 GOLD 650W
Ogólnie płyta się świeci, komp odpala, wszystko się kręci, ale nie ładuje biosa, monitory też pokazuje, że nie są podłączone (próbowałem podłączać do płyty i do gpu), klawiatura i mysz też nie zaczynają się podświetlać.
Płyta główna ma około roku i przez ostatnie 6-10 miesięcy nie była używana.
Pomożecie?

#2 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6989
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 22 Lipiec 2019 - 20:06

A bios na płycie zaktualizowałeś przed odpaleniem? Jak nie to game over, trzeba ryzena 1/2 generacji.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 22 Lipiec 2019 - 20:07


#3 Użytkownik jest niedostępny   Sfoqs 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Wed, 07 Sty 15

Napisany 22 Lipiec 2019 - 20:23

Zobacz postczolgista778, o 22 Lipiec 2019 - 20:06, napisał(a):

A bios na płycie zaktualizowałeś przed odpaleniem? Jak nie to game over, trzeba ryzena 1/2 generacji.


Nie robiłem, myślałem, że sam bios się odpali i będę mógł zrobić z poziomu biosa.

Czy jedyna opcja to założenie starszego procka od AMD?
Możecie polecić kilka konkretnych, to może znajdę coś używanego w okolicy za 100zł.

#4 Użytkownik jest niedostępny   powerxenergy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Nd, 03 Lip 11

Napisany 22 Lipiec 2019 - 20:50

Zobacz postSfoqs, o 22 Lipiec 2019 - 20:05, napisał(a):

Cześć,
Dziś stałem się posiadaczem Ryzen 7 3700x. Wszystkie podzespoły jeszcze dziś stały na i7 9700k na płycie TUF z390 PRO.
Nowego Ryzena założyłem na płytę ROG STRIX x470-f Gaming.
Podłączyłem i niestety nie odpala żaden monitor.
Reszta podzespołów to:
- dysk GOODRAM SSD IRDM ULTIMATE PCIE M.2
- RAM: 2x16 DRAM IRDM X DDR4 DIMM 3000Mhz
- Cooler: NZXT Kraken X62
- Zasilacz: SILENTIUMPC ENDURO FM1 GOLD 650W
Ogólnie płyta się świeci, komp odpala, wszystko się kręci, ale nie ładuje biosa, monitory też pokazuje, że nie są podłączone (próbowałem podłączać do płyty i do gpu), klawiatura i mysz też nie zaczynają się podświetlać.
Płyta główna ma około roku i przez ostatnie 6-10 miesięcy nie była używana.
Pomożecie?


Odbiegając od tematu to serio zamieniłeś i7 9700k na ryzena 7 3700x? xd
Cóż, jeśli zestawik nie był strikcie do gier to może i zrozumiem... :P

Ten post był edytowany przez powerxenergy dnia: 22 Lipiec 2019 - 20:50


#5 Użytkownik jest niedostępny   Sfoqs 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Wed, 07 Sty 15

Napisany 22 Lipiec 2019 - 21:04

Zobacz postpowerxenergy, o 22 Lipiec 2019 - 20:50, napisał(a):

Odbiegając od tematu to serio zamieniłeś i7 9700k na ryzena 7 3700x? xd
Cóż, jeśli zestawik nie był strikcie do gier to może i zrozumiem... :P


Odbiegając od tematu zarobiłem w ten sposób 500zł i zyskałem nowy procesor

Czy do upgradu biosa mogę użyć jakiegokolwiek procesora amd z socketem AM4?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 519
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 22 Lipiec 2019 - 21:38

Zobacz postSfoqs, o 22 Lipiec 2019 - 22:04, napisał(a):

Odbiegając od tematu zarobiłem w ten sposób 500zł i zyskałem nowy procesor

Czy do upgradu biosa mogę użyć jakiegokolwiek procesora amd z socketem AM4?

Możesz użyć nawet niektórych procesorów A4, AMD oferowało zresztą (i nadal oferuje) Boot Kit'y. Szkoda że zawczasu nie zadbałeś o to - pewnie szło by od sprzedawcy uzyskać za drobną opłatą upgrade :).

Zobacz postpowerxenergy, o 22 Lipiec 2019 - 21:50, napisał(a):

Odbiegając od tematu to serio zamieniłeś i7 9700k na ryzena 7 3700x? xd
Cóż, jeśli zestawik nie był strikcie do gier to może i zrozumiem... :P

No faktycznie, 6 punktów procentowych na stock i przy OC to mega dystans... A w zastosowaniach produktywnych bije na łeb niebieskich. To już nie te czasy, Intel JEST GORSZY jeśli chodzi o IPC zegar w zegar, nadrabia tylko taktami ;-).

#7 Użytkownik jest niedostępny   Sfoqs 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Wed, 07 Sty 15

Napisany 23 Lipiec 2019 - 20:04

Dzięki za pomoc. Poszedłem do serwisu i zrobili mi upgrade za 40zł. Wszystko śmiga.

#8 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 24 Lipiec 2019 - 12:26

rozumiem że już sprzedałeś 9700? szkoda myslałem że kupie po okazyjnej cenie :D

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych