Forum PCLab.pl: Zestaw komputerowy z monitorem do 4000zl - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zestaw komputerowy z monitorem do 4000zl Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Goral6 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1192
  • Dołączył: Pn, 07 Maj 07

Napisany 24 Lipiec 2019 - 06:04

Witam potrzebuję złożyć zestaw komputerowy z monitorem 27" do 4000zl. Na tym zestawie nie będzie robione oc, i chłodzenie zostanie boxowe. Myślałem złożyć zestaw oparty na ryzenie 5 3600,ale podobno są problemy z biosami. Zastosowanie uniwersalne, ale ma być dobry procesor. Z góry dziękuję za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 554
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 24 Lipiec 2019 - 07:33

Wstrzymaj się do czasu wydania poprawnego AGESA i update BIOSu bo serio - wiele osób czeka na stabilne BIOSy bo ma ten sam problem :). 3600 rządzi, sam się przymierzam, ale nie kupię czegoś niesprawdzonego ;). Premiera AMD była na wariata i to widać, ale procki kozackie więc IMHO warto czekać - Intel w takiej samej cenie po prostu nie ma niczego sensownego.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15148
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 24 Lipiec 2019 - 08:01

Zaproponuję taki zestaw:

www.morele.net/inventory/info/b7fe62a7/

Ryzen 5 3600 + chyba najmniej problematyczna płyta B450.

Alternatywnie można kombinować z Ryzenem 5 2600 i spróbować wcisnąć RTX 2060 jeśli to zestaw głównie do gier - mocniejsza karta da lepsze wyniki, niż lepszy procek i słabsza karta.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9138
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 24 Lipiec 2019 - 09:56

Nie szedłbym w Ryzena 5 3600 tak mocno w takim budżecie.
GTX 1660 wg mnie trochę słabo jak na taki budżet.

Kosztem zejścia do monitora 24 cale masz nawet RX 5700 o wydajności ~ RTX 2070.
Co prawda chłodzenie blower ale tragedii na tych modelach nie ma

https://proline.pl/koszyk/e18ebbe8

Inna opcja to zejście do RTX 2060 i monitor 27 cali jak jest to "must have"
Do obudowy masz słuchawy gratis https://proline.pl/?...ngowe-sluchawki
Jak pójdziesz w RTX 2060, to i gry dodatkowo https://proline.pl/?...kie-super-mocne

#5 Użytkownik jest niedostępny   Goral6 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1192
  • Dołączył: Pn, 07 Maj 07

Napisany 25 Lipiec 2019 - 06:17

Jednak budżet zwiększył się do 4 tys zł bez monitora. Jaki w takim razie wziąć zestaw z dyskiem SSD+ HDD 2tb oraz procesorem ryzen 5 3600. Chodzi mi o to,zeby nie było problemu z biosem,bo to ma być dla osoby,która nie zna się i ma działać odrazu po złożeniu przez sklep lub po ewentualnej aktualizacji biosu przez sklep.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9138
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 25 Lipiec 2019 - 09:55

Jak upierasz się na Ryzena 5 3600 i chcesz bez aktualizacji biosu z jak najmniejszą szansą na problemy, to i tak nie ma to sensu. Ryzen 5 3600 i X570 Gaming X, to koszt 1650 zł. Odbija się to strasznie na GPU a przecież to zestaw do gier. Taki zestaw jest kompletnie nieopłacalny https://proline.pl/koszyk/fee1d22c

W pierwszym zestawie wyżej daj Seagate 2TB oraz SX 8200 Pro 512 GB.
Możesz podbić do RTX 2060 Super ale nadal zostaje Ryzen 5 2600 i B450.

https://proline.pl/koszyk/5a295090
Złożenie za 1 zł w proline z kodem PROSET

Najwydajniejsze połączenie bez zabawy w biosy, problemy itp.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Goral6 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1192
  • Dołączył: Pn, 07 Maj 07

Napisany 25 Lipiec 2019 - 13:41

A ryzen 5 3600 z plyta Gigabyte B450 GAMING X AM4 po aktualizacji biosu dziala bez problemu? Pytam, poniewaz widziałem w innym temacie, ze ktos poleca taki zestaw.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9138
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 25 Lipiec 2019 - 22:23

Mogą ale nie muszą jakieś problemy ale to też bardziej problemy z pamięciami ram, które i tak raczej rozwiążą kolejne wersje biosów.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Goral6 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1192
  • Dołączył: Pn, 07 Maj 07

Napisany 25 Sierpień 2019 - 16:13

W przyszłym tygodniu znajomy kupuje komputer, przesyłam zestaw jaki chce kupić . Kwota do 4000zl sam zestaw https://proline.pl/koszyk/7ce12bed
Mam pytanie czy sklep za darmo aktualizuje bios przy składaniu pc? Czy na tej płycie tak jak wcześniej pisano trzeba ustawić taktowanie i napięcie ram,poza tym wszystko jest ok? Chodzi o to,czy komputer się nie resetuje,czy napięcia procesora ustawiane są prawidłowo w idlu i stresie,itp. ogólnie chodzi o to czy komputer będzie działać w pełni ok u osoby,która nie zna się na ustawianiu jakiś parametrów w biosie,czy lepiej może poczekać na płytę msi b450 max.poza plyta,warto coś zmienić w zestawie?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9138
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 25 Sierpień 2019 - 16:52

Sam zestaw jest ok. Bios zaktualizują za free podczas składania ale lepiej się upomnieć. Problemów nie będzie. Jak chcesz to czekaj na dostępność MAX'ów.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Goral6 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1192
  • Dołączył: Pn, 07 Maj 07

Napisany 25 Sierpień 2019 - 18:05

Ok czyli ustawiam znajomemu w biosie napiecie ram i taktowanie i juz nie bedzie zadnych problemow? Jaki inny zasilacz mozna brac w podobnej cenie ,bo be quiet! System Power 9 500W nie ma na stanie

#12 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9138
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 25 Sierpień 2019 - 19:27

Możesz dać za kilka zł więcej System Power 9 600, Pure Power 11 500W (bez dopisku CM)

#13 Użytkownik jest niedostępny   wiemar 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 25 Sierpień 2019 - 22:35

jedno pytanie: dlaczego akurat taki procesor? jakiś konkretny argument?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych