Forum PCLab.pl: Najlepsze B450 ATX pod Ryzen 3600 NIE MSI - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Najlepsze B450 ATX pod Ryzen 3600 NIE MSI

#1 Użytkownik jest dostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15910
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 25 Lipiec 2019 - 12:32

Hej

Szukam płyty pod Ryzena 3600.
O całej akcji z dotychczas wychwalanymi pod niebiosa płytami od MSI nie chcę pisać, czytałem sporo różnych tematów i zasadniczo postanowiłem nie brać ich płyty. Co innego na 450 możecie polecić pod 3600 (bez X)?
Zestaw potrzebny jest w miarę szybko, bo poprzedni komputer zaczął szwankować, także czekanie na wersje MAX odpada.
O problemach z Asusem i mikrokodami czytałem.
O słabej sekcji zasilającej w płytach Gigabyte też.
Wątek o sekcjach zasilania płyt (ten https://www.hardware...55146.html#x470 ) też przeglądałem, ale moja ograniczona wiedza plus nieznajomość niemieckiego nie ułatwiają mi życia.
Procesor nie będzie kręcony ręcznie, tyle co mu automat wrzuci.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 387
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 25 Lipiec 2019 - 12:36

Ja mam B450 Aorus Elite i nie narzekam.

#3 Użytkownik jest dostępny   musichunter1x 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 942
  • Dołączył: Cz, 27 Lip 17

Napisany 25 Lipiec 2019 - 13:52

Pewnie chodzi Ci o montowanie mniejszej kości na bios w MSI? Chyba wszyscy producenci mają tak w b450 i w sporej części x470, a o MSI jest najgłośniej, pewnie dlatego bo najwięcej sprzedali płyt :P .
Jeśli masz inny powód by ich nie kupić to możesz go tutaj lub na PW podać? Sam będę kupował MSI, ale ograniczony BIOS mi nie przeszkadza.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5992
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 25 Lipiec 2019 - 14:31

Ale inni mimo małych kości z różnymi dziwnymi jazdami chodzą lepiej. Do 3600 nie potrzeba porządnego vrm, nawet głupi Gigabyte b450-poor da radę.

#5 Użytkownik jest dostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15910
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 25 Lipiec 2019 - 14:31

https://forum-en.msi...?topic=321288.0
Tych tematów jest więcej.
Co do wielkości RAMu to Asus,Asrock czy też Gigabyte też mają 16MB i nie mają takich problemów..

#6 Użytkownik jest dostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15910
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 25 Lipiec 2019 - 15:00

To może inaczej, którą z tych byście wybrali dla siebie i dlaczego?
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) asrock-b450-pro4

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) gigabyte-b450-gaming-x

Na stronach obu producentów nie ma informacji o aktualnie obsługiwanych pamięciach, ale Ryzen 5 3600 ma chodzić na obu..

Ten post był edytowany przez staffer dnia: 25 Lipiec 2019 - 15:03


#7 Użytkownik jest dostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15910
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 26 Lipiec 2019 - 10:00

Co powiecie na taki zestaw: www.morele.net/inventory/info/57893db7/

Celowo na razie bez grafiki, coś się dobierze, jak wyjdą niereferenty od AMD.

Ten post był edytowany przez staffer dnia: 26 Lipiec 2019 - 10:01


#8 Użytkownik jest niedostępny   kozioolek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 308
  • Dołączył: Pt, 28 Lip 06

Napisany 26 Lipiec 2019 - 12:06

Wybrana przez Ciebie płyta Asus PRIME B450-PLUS poległa w teście Liptona .
https://youtu.be/pttq_FIm6zQ

#9 Użytkownik jest dostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15910
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 26 Lipiec 2019 - 12:45

Dzięki za informację. Sądziłem, że Giguś z tym niepotrzebnym plastikiem będzie miał gorsze chłodzenie..

Asrocki skreślam, Asusa też. MSI... kurcze, czytając na ich forum o ilości problemów naprawdę nie chcę tędy iść..

#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 26 Lipiec 2019 - 14:07

Wstrzymaj się z zakupem, wydadzą maxa i będziesz miał dobrą płytę, a tak to będziesz szedł na kompromis w taki, czy inny sposób.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Miszek 

  • Po prostu lubię ciszę
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 887
  • Dołączył: Pn, 12 Mar 07

Napisany 26 Lipiec 2019 - 14:34

Najgorsze, jak ktoś kupił sprzęcior dwa tygodnie temu :). Moje klamoty leżą i czekają na zapinkę do Fery. jako że jestem teraz nad morzem zgłosiłem odstapienie od umowy w przedostatnim dniu i jednak oddam płytę i poczekam na wersję MAX. Tyle że męczy to czekanie, jest chęć złożyć klamora na płycie z kostką 16MB ale to mówi serce :). Rozum każe zaczekać :)

#12 Użytkownik jest dostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15910
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 26 Lipiec 2019 - 14:35

Nie przeczytałeś dokładnie 1 posta. Nie mogę sobie pozwolić na czekanie optymistycznie miesiąc (gdzieś pisali, że do Polski za niecałe 2 miesiące MAXy trafią). Poza tym istnieje uzasadnione podejrzenie, że MAXy będą droższe od standardowych wersji i to o więcej niż wynikałoby z zastosowania większej kości (co w hurcie jest pewnie śmiesznie tanie) i ewentualnych małych poprawek.

#13 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19815
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 26 Lipiec 2019 - 14:37

Zobacz poststaffer, o 26 Lipiec 2019 - 11:00, napisał(a):

Celowo na razie bez grafiki, coś się dobierze, jak wyjdą niereferenty od AMD.

Ale masz oczywiście jakąś grafikę? Rysiek 3600 nie ma integry.

#14 Użytkownik jest dostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15910
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 26 Lipiec 2019 - 14:40

Taaak :E
Od pasywnego radka 4350 (nieśmiertelna karta przeczekajka z HDMI) po 1070 ITX, który tymczasowo tam wleci..

#15 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 26 Lipiec 2019 - 15:49

A ASUS TUF w wersji PRO? Ma podobny VRM do płyt MSI, lepszy od tego ASUSa w teście Liptona.
www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-b450-pro-gaming-90mb10c0-m0eay0-5566520/
Gdybym miał brać płytę na chipsecie 4gen i odrzucić MSI, to bym wybrał właśnie którąś z płyt ASUSa.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 26 Lipiec 2019 - 15:50


#16 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 613
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 26 Lipiec 2019 - 15:50

jeszcze biostar do wyboru
z 16MB Epromu to miał problem tylko MSI wygląda na to że spowodowany przeładowanym grafikami gui (proste gui się bez problemu mieści) dochodzi jeszcze problem wycofanej przez AMD agessy która nadal jest w beta BIOS'ie na stronie supportu

teraz będzie wersja dietetyczna (lite GUI) i MAX GUI ;)
ciekawe jak długo będą produkować non-MAX

#17 Użytkownik jest niedostępny   kalderon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 248
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 27 Lipiec 2019 - 01:56

Chyba nie będą. Na Twitchu zachęcali tych co niedawno kupili ich płytę i mają jeszcze możliwość zwrotu żeby to zrobili i wzięli wersję MAX.

#18 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 222
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 27 Lipiec 2019 - 10:57

Ja polecam plyte Gigabyte B450 AORUS PRO, nie dosc ze spokojnie sobie poradzi z niekreconymi 8-rdzeniowymi Ryzenami (a Ty bierzesz 6core) to do tego ma LAN Intela + integre ALC1220. Skladalem dwa komputery na tej plycie i Ryzenach 5 2ng gen. Wszystko dzialalo i dziala bez najmniejszych problemow.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32223
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 27 Lipiec 2019 - 11:35

Zobacz postamsztel, o 27 Lipiec 2019 - 11:57, napisał(a):

Ja polecam plyte Gigabyte B450 AORUS PRO, nie dosc ze spokojnie sobie poradzi z niekreconymi 8-rdzeniowymi Ryzenami (a Ty bierzesz 6core) to do tego ma LAN Intela + integre ALC1220. Skladalem dwa komputery na tej plycie i Ryzenach 5 2ng gen. Wszystko dzialalo i dziala bez najmniejszych problemow.

Jak wygląda o/c za pomocą biosu? Z testu https://www.youtube....h?v=7YqfRWqTVaE wynika, że nie ma praktycznie podbijania Vcore, a nie uśmiecha mi się bawienie w programowe O/C R5 3600

#20 Użytkownik jest niedostępny   PeterQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 292
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 27 Lipiec 2019 - 12:01

Dołączę się do tematu. Na dniach będę składał PC'ta z Ryzenem 5 2600 i również słyszałem wiele złego o biosach płyt MSI. W przyszłości planuję zmienić procesor na Ryzena 5 3600. Nie będę robił OC. Czy VRM płyty B450M-A podoła na stockowych ustawieniach Ryzena 5 3600? Wiem, że VRM tej płyty jest bardzo słaby.

Ten post był edytowany przez PeterQ dnia: 27 Lipiec 2019 - 12:05


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych