Forum PCLab.pl: Instalacja R9 3900X na płycie X570 na systemie Windows po Intelu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instalacja R9 3900X na płycie X570 na systemie Windows po Intelu i

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sunchez 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 206
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 03

Napisany 26 Lipiec 2019 - 08:08

Witam
Ma ktoś doświadczenie/a z instalacji nowych Ryzena/ów na Windows 10 Pro 64 bit po systemie z Z370 i 8700K?
Jest coś co trzeba odinstalować wcześniej, żeby nie było zgrzyt?
Może jakieś inne rady i zalecenia.
Z góry dziękuję
Grzegorz

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19980
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 26 Lipiec 2019 - 08:30

Jeżeli chcesz zmaksymalizować szanse że nie będzie zgrzytów i innych problemów najpierw usuń wszelkie oprogramowanie związane z płytą i intelem (sterowniki, programy narzędziowe), a następnie uogólnij system sysprep'em.

Przy przepięciu "na pałę" też zwykle działa, ale jak można, to lepiej po sobie nie śmiecić.

#3 Użytkownik jest dostępny   ODIN85 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17490
  • Dołączył: So, 02 Maj 15

Napisany 26 Lipiec 2019 - 08:31

System odpali ale mogą być cyrki.

#4 Użytkownik jest dostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 295
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 26 Lipiec 2019 - 08:31

Zobacz postSunchez, o 26 Lipiec 2019 - 09:08, napisał(a):

Witam
Ma ktoś doświadczenie/a z instalacji nowych Ryzena/ów na Windows 10 Pro 64 bit po systemie z Z370 i 8700K?
Jest coś co trzeba odinstalować wcześniej, żeby nie było zgrzyt?


Jest takie cos: windows :lol2:
A tak powaznie, to bedziesz potrzebowal nowego klucza do windowsa, jako ze ten OS przypisuje siebie do plyty glownej. Chyba, ze masz wersje retail - wtedy nie bedzie problemu.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2913
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 26 Lipiec 2019 - 08:39

Ja instalowałem Ryzena 2600 po Haswellu. Zero problemów, Windows sam sobie poradził.

#6 Użytkownik jest niedostępny   eagle 

  • עם ישראל חי
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 2220
  • Dołączył: Pn, 05 Kwi 04

Napisany 27 Lipiec 2019 - 20:59

U mnie system był po 4790k -> ryzen2700x -> ryzen3700x. Po zamianie 3700x na 9900k musiałem zainstalować od nowa ponieważ zaczęły dziać się dziwne rzeczy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7271
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 27 Lipiec 2019 - 21:03

U mnie to samo, czysta reinstalacja.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Draghmar 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 02

Napisany 27 Lipiec 2019 - 23:09

Zobacz postamsztel, o 26 Lipiec 2019 - 09:31, napisał(a):

Jest takie cos: windows :lol2:
A tak powaznie, to bedziesz potrzebowal nowego klucza do windowsa, jako ze ten OS przypisuje siebie do plyty glownej. Chyba, ze masz wersje retail - wtedy nie bedzie problemu.


Nieprawda. Wystarczy aktywować system ponownie, bo klucz jest przypisany do konta MS.

Zobacz postSunchez, o 26 Lipiec 2019 - 09:08, napisał(a):

Witam
Ma ktoś doświadczenie/a z instalacji nowych Ryzena/ów na Windows 10 Pro 64 bit po systemie z Z370 i 8700K?
Jest coś co trzeba odinstalować wcześniej, żeby nie było zgrzyt?
Może jakieś inne rady i zalecenia.
Z góry dziękuję
Grzegorz


Generalnie działać będzie. W zależności od "szczęścia" nie będzie problemów, choć będzie Cię czekało trochę roboty, żeby wywalić wszelkie oprogramowanie po poprzedniku. Dlatego wg mnie powinieneś wyważyć to czasowo. Szczególnie, że reinstalacja to jednak świeży system. Pytanie w sumie jeszcze ile czasu miałeś system już. Bo jak niedługo, to i szanse na konflikty są mniejsze.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Walker1982 

  • I'm the one who knocks
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 943
  • Dołączył: Cz, 13 Mar 08

Napisany 28 Lipiec 2019 - 13:15

Ja zmieniałem z 7700K na 9900K. Musiałem nowego Windowsa kupić bo wcześniej miałem klucz z jakiegoś OEM i nie dało się go aktywować na nowej platformie nawet korzystając z pomocy infolinii Microsoftu. Ja jednak postawił bym system na świeżo bo i szansa na jakieś dziwne konflikty softowo sprzętowe mniejsza.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sunchez 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 206
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 03

Napisany 29 Lipiec 2019 - 13:47

Zobacz postMitycznyJeż, o 26 Lipiec 2019 - 09:30, napisał(a):

... najpierw usuń wszelkie oprogramowanie związane z płytą i intelem (sterowniki, programy narzędziowe), a następnie uogólnij system sysprep'em...


Rozwiń "...a następnie uogólnij system sysrep'em" .

Grzegorz

#11 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19980
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 29 Lipiec 2019 - 13:53

KLIK

#12 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 30 Lipiec 2019 - 00:16

Zobacz posteagle, o 27 Lipiec 2019 - 20:59, napisał(a):

U mnie system był po 4790k -> ryzen2700x -> ryzen3700x. Po zamianie 3700x na 9900k musiałem zainstalować od nowa ponieważ zaczęły dziać się dziwne rzeczy.


Nie mogę Ci napisać na priv... więc jak coś to pisze tu, można usunąć jak jest to zakazane.

Nie wiem co robić, chce kupić nowego ryzena 3900x ale z tego co czytam to jest masa problemów... czy to tylko tak wyglada słabo, czy rzeczywiście tak jest? Te 4 rdzenie trochę ważne dla mnie... dużo pracuję z 3d: zbrush, blender, photoshop itd.

Widziałem, że zmienileś platforme na i9 9900k. Możesz napisać co się stało tobie z 3900x? Problemy jakies?

Sry, że tu piszę, ale nie wiem totalnie co robić, a nie mam jak się z Tobą skontakować inaczej.

Ten post był edytowany przez SoonTM dnia: 30 Lipiec 2019 - 00:17


#13 Użytkownik jest niedostępny   Sunchez 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 206
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 03

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 20:41

System Windows 10 Pro PL 64 bit bez problemu wstał po zmianie płyty i procesora bez odinstalowywania czegokolwiek.
Później go przeinstalowałem ale widzę, teraz, że nie było to konieczne.

Z AMD 3900X i płytą główną MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi po aktualizacji do BIOSU 1.2 nie ma żadnych problemów (w wersji 1.0 i 1.1 też chodziło wszystko OK).

Ryzen 3900X w NiceHashu kopie 4 razy więcej niż I78700K. Ustawiam go na 4000MHz na napieciu 1,175 V i jadę non-stop z 2080Ti (też UV).

W tej chwili 2080 Ti wykopuje 4 PLN/dobę a 3900X 2 PLN/dobę -> 230W vs 100W. Nie myślcie, ze kupiłem do kopania :-)
Ale kiedy nie używam to kopie.

JESTEM ZADOWOLONY ZE ZMIANY.

Ten post był edytowany przez Sunchez dnia: 12 Wrzesień 2019 - 20:53


#14 Użytkownik jest dostępny   DariŽ 

  • Syntax error
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1398
  • Dołączył: Pn, 15 Wrz 03

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 13:16

Zobacz postSoonTM, o 30 Lipiec 2019 - 01:16, napisał(a):

Nie mogę Ci napisać na priv... więc jak coś to pisze tu, można usunąć jak jest to zakazane.

Nie wiem co robić, chce kupić nowego ryzena 3900x ale z tego co czytam to jest masa problemów... czy to tylko tak wyglada słabo, czy rzeczywiście tak jest? Te 4 rdzenie trochę ważne dla mnie... dużo pracuję z 3d: zbrush, blender, photoshop itd.

Widziałem, że zmienileś platforme na i9 9900k. Możesz napisać co się stało tobie z 3900x? Problemy jakies?

Sry, że tu piszę, ale nie wiem totalnie co robić, a nie mam jak się z Tobą skontakować inaczej.


Ja był bym ostrożny i dobrze rozważył kupno jednak intela
https://youtu.be/Xdx...pFfVYb3xtxbpDKA

Ten post był edytowany przez DariŽ dnia: 20 Wrzesień 2019 - 13:20


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych