Forum PCLab.pl: Ryzen 2600 i OCCT. Temperatury - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 2600 i OCCT. Temperatury

#41 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6082
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 18 Sierpień 2019 - 19:57

Zobacz postgalakty, o 18 Sierpień 2019 - 09:53, napisał(a):

Ty masz Ryzena 1600, wiesz, co innego podbić starszy model z 3.6 MHz na 4.0 MHz, a co innego nowszy z 3.9 MHz na 4.0 MHz ;) Tak wiem, boost nie jest na allcore, bo allcore w grach spada do 3750-3800 MHz, ale wiadomo o co chodzi. Ja przy 4.0 GHz mam jedynie 1.25V (LLC podbija czasem na 1.26V).

No i spotkałem się z opinią, że Mugen to raczej średni jest.

Ewentualnie wywala Ci z innego powodu, może niestabilność napięć? LLC ustawiałeś? RAM? SoC?

Mugena 1 na AM4 trzeba zamontować w "złą" stronę, więc cudów się nie spodziewam - szczegóły w linku w sygnaturce.
Aktualnie podbiłem LLC z auto na level 6, bo mam wrażenie że on wywal gdy CPU był obciążony tak mało, że CPU zaczynał żonglować stanami i jebs.
Powiedzmy że na boxie robiłem stabilne 3.6 (a wszędzie poza dirtem 3.7 :E) przy def. Vcore i te 4.0 wydaje mi się takie wymęczone :)

Zobacz postWpotrzebie2017, o 18 Sierpień 2019 - 20:00, napisał(a):

Czyli nie masz stabilnego procka. To nie wina programu testującego.

Są jeszcze Prime, czy Linx

OCCT szczególnie ten nowy na AMD potrafi wywalać błędy na stock, więc to słaby tester stabilności.

#42 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 08:04

Zobacz postWpotrzebie2017, o 18 Sierpień 2019 - 20:00, napisał(a):

Czyli nie masz stabilnego procka. To nie wina programu testującego.

Są jeszcze Prime, czy Linx


Tak tak, procesor na gwarancję bo OCCT wywala błędy... ;)

#43 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2320
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Sierpień 2019 - 08:33

Dokładnie, occt sypie bledy , i nie ma co się nim podpierać. Ja używam Prime95 , ewentualnie aida stres test i tam błędów żadnych nie mam.

#44 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6659
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 19 Sierpień 2019 - 08:50

No właśnie nie sypie przynajmniej 4.5.1 (bo nowego nie używałem) ale nagle musisz mieć bardzo dobre temperatury i znacznie wyższe napięcie :P Tutaj pamiętajcie, że jak zapodacie tak szybki ram to CPU będzie miał co najmniej parę stopni więcej. Prime95 bez fma3/avx to można ganiać na niestabilnym cpu godzinami, a aide dniami :E OCCT na dużym teście wydyma ci OC w miarę stabilne w 10 minut, a w 15-20 minut takie co wydawało się stabilne jak skała :lol2:
Nie zmienia to faktu, że w grach to nawet takie co wytrzymuje 5 minut będzie latało na chilu bez sypania się bo rzadko która gra ci wykorzysta 60% CPU a wtedy temperaturki ma się eleganckie i CPU się nie krzaczy.

#45 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2320
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Sierpień 2019 - 08:56

Mi niestety w occt 2 cepy sypały błędami , ryzen 2600 nawet na stock po 5 minutach pluł błędami , nie pamiętam jaka wersja . Prime95 sprawdzam na small FFT , więc chyba z avx ? Napięcie vsoc wpływa na temperatury cepa z tego co zauważyłem . W metro exodus też nie mam żadnych problemów ze stabilnością sprzętu , ale są miejsca gdzie ryszarda ciśnie po ponad 90% praktycznie na wszystkich 12 wątkach na raz. A occt jak teraz włączę to daje max 10minut i mam błędy pokazane :D.

Zwracam honor, komp 10 minut przeszedł occt bez problemu , i pewnie szedłby dalej . Zmieniłem tylko kartę graficzną i chłodzenie , na fortisie temp miałem niby podobne , a sypał błędem do 5minut . W biosie poza krzywą wentylatorów na noctule nic nie zmieniałem , mam ją ustawioną tak , że nawet przy max obciążeniu jest bezgłośna.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez novi dnia: 19 Sierpień 2019 - 09:15


#46 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 09:21

Zobacz postArt385, o 19 Sierpień 2019 - 09:50, napisał(a):

No właśnie nie sypie przynajmniej 4.5.1 (bo nowego nie używałem) ale nagle musisz mieć bardzo dobre temperatury i znacznie wyższe napięcie :P Tutaj pamiętajcie, że jak zapodacie tak szybki ram to CPU będzie miał co najmniej parę stopni więcej. Prime95 bez fma3/avx to można ganiać na niestabilnym cpu godzinami, a aide dniami :E OCCT na dużym teście wydyma ci OC w miarę stabilne w 10 minut, a w 15-20 minut takie co wydawało się stabilne jak skała :lol2:
Nie zmienia to faktu, że w grach to nawet takie co wytrzymuje 5 minut będzie latało na chilu bez sypania się bo rzadko która gra ci wykorzysta 60% CPU a wtedy temperaturki ma się eleganckie i CPU się nie krzaczy.


Przecież piszemy że NOWY sypie błędami :hmm:

I skoro 55 stopni to za dużo, to ja nie mam pytań. 1.225V to też za dużo? Wszystko inne działa bez błędów, tylko OCCT świruje od pierwszej sekundy.

#47 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6659
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 19 Sierpień 2019 - 09:22

Zobacz postnovi, o 19 Sierpień 2019 - 09:56, napisał(a):

Zwracam honor, komp 10 minut przeszedł occt bez problemu , i pewnie szedłby dalej . Zmieniłem tylko kartę graficzną i chłodzenie , na fortisie temp miałem niby podobne , a sypał błędem do 5minut . W biosie poza krzywą wentylatorów na noctule nic nie zmieniałem , mam ją ustawioną tak , że nawet przy max obciążeniu jest bezgłośna.

Dodaj obrazek



Ja pomijając OCCT to mogę z napięcia zdjąć 50mv kiedyś myślałem, że aktualnie occt jest skopane dopóki nie dowaliłem napięcia, nie spiąłem push-pull na chłodnicy nie odpaliłem wiatraczków na max i okazało się że sobie tam chodził nie wysypując się errorem lub się nie resetując. Linx jeszcze potrafi sypnąć z ustawionym co najmniej 12 GB i avx tylko dopiero po 1h mielenia, bo na mniejszej próbce można ganiać godzinami. IMO tempy powyżej 70 już znacząco wpływają na stabilność, a że podczas grania rzadko kiedy widzę 60 stopni to można w sumie mieć wywalone na 100% stabilność.

Edit: a widzisz :) pociągnij do 20 minut bo lubi się sypnąć po 15 minucie. Edit2:Widzę masz grubo dovoltowany SOC i 1600 to na 3.9 GHz@1.35v nie ma bata aby wywaliło i po 20

Ten post był edytowany przez Art385 dnia: 19 Sierpień 2019 - 09:28


#48 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2320
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Sierpień 2019 - 09:26

Przetestuj prime95 wejdź w torture test , wpisz 12 wątków, wybierz Small fft i zostaw niech zrobi test , jak będzie Oki to masz stabilny pc. Ja occt nie używałem już od dłuższego czasu do testów bo było Max 5 minut i miałem bledy , nawet na ryzenie 2600 na stocku i ram też miałem na 2133mhz ustawiony , i się wysypywal do 5 minut , z fortisem 3 . Teraz o dziwo przeszło 10min testu , a w biosie nic, poza krzywą wentylatorów nie dotykalem...

#49 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 09:34

Może inna wersja OCCT? Bo mi serio po sekundzie błędy wywalał, nawet na stocku.

Jest sens torturować procesor? Skoro Aida przechodzi 10-20 minut i nic nie wywala, benchmarki chodzą, gry też, 2 dni śmiga PC 24/7? Takiego obciążenia jak w Prime i tak nigdy nie dostanie, grać w niego nie będę :D

#50 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2320
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Sierpień 2019 - 09:44

Tym razem po 3 minutach pc zamarzł w occt :D. Ja pod ryzenem nie używam tego programu bo mam z nim problem , że się wysypuję .

#51 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 09:55

Pytanie mnie naszło. Czy jeśli CPU jest niedovoltowany, to może mieć mniejszą wydajność? Poza stabilnością? Bo stress w Aida przechodzi bez problemu, ale skąd mam wiedzieć czy więcej papu nie trzeba?

#52 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2923
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Sierpień 2019 - 10:55

Zobacz postgalakty, o 19 Sierpień 2019 - 09:04, napisał(a):

Tak tak, procesor na gwarancję bo OCCT wywala błędy... ;)


Nie, raczej trzeba go dovoltować i dobrze ustawić.


Zobacz postgalakty, o 19 Sierpień 2019 - 10:55, napisał(a):

Pytanie mnie naszło. Czy jeśli CPU jest niedovoltowany, to może mieć mniejszą wydajność? Poza stabilnością? Bo stress w Aida przechodzi bez problemu, ale skąd mam wiedzieć czy więcej papu nie trzeba?


Może. Tak samo jak pamięci nie są ustawione bezbłędnie mogą mieć niższą wydajność.

Sam test AIDA 20 minut to jest nic. Można Prime torture, a nawet blend (ale godzinę minimum), można Linx, można RealBench także minimum godzina stress testu. OCCT nigdy mi nie wysypywał, jeśli dobrze ustawiłem procesor, jedynie wysokie temperatury na nim są i wywala że przegrzanie jest po 90C. No ale to nie po sekundzie, a choć 3-5 minutach. Zero błędów wtedy.

Polecam testować z pamięciami na stocku, bez XMP nawet na 2400Mhz. Wtedy i 30 minut udało mi się OCCT pociągnąć z temperaturami około 85C. Osobno testuje RAM i procesor, razem to dopiero na końcu jak wiem że jeden podzespół podkręcony jest an 100% stabilny.

Chcecie wiedzieć, że macie full stabilne o/c to testujecie w każdym z tych programów dłuższy czas, a nie chwilę, a potem zdziwienie :E w grach może nie sypnie póki co bo rzeczywiście mało obciążają, może nie gracie po 4-5h dziennie :E ale nie znaczy że macie full stabilnego proca.

Ludzie to nawet na 12h potrafią zarzucić testami stabilności czy to memów czy proca by wiedzieć jak jest.

Ale jak są błędy to może być różnie, może SOC za nisko (a czasem i za wysoko powoduje błędy), może inne napięcie. W podkręcaniu jednak trzeba patrzeć na każdy aspekt i po kolei testować dany parametr, dane napięcie, by wiedzieć, że coś chodzi na 100% okej.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 19 Sierpień 2019 - 11:04


#53 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2320
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:02

Każdy ma swoje zdanie na temat programów testujących , ja osobiście jak już miałbym testować to Prime95. Spadku wydajności lub jakichś scinek / błędów/ wyrzucania gier nie mam , więc po co mam sobie głowę zawracać:). A że occt mi się wysypuje to już problem tego programu.

#54 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:03

Ty nie rozumiesz że nawet bez OC na stocku w automacie OCCT wywala błędy? :E Mam dowoltować 1.4V na 3.7GHz? :D

Zobacz postnovi, o 19 Sierpień 2019 - 12:02, napisał(a):

Każdy ma swoje zdanie na temat programów testujących , ja osobiście jak już miałbym testować to Prime95. Spadku wydajności lub jakichś scinek / błędów/ wyrzucania gier nie mam , więc po co mam sobie głowę zawracać:). A że occt mi się wysypuje to już problem tego programu.


Spróbuję Prime95, ale jak zamontuję nowe chłodzenie, nie będę go katował na Spartanie.

#55 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2923
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:06

Zobacz postgalakty, o 19 Sierpień 2019 - 12:03, napisał(a):

Ty nie rozumiesz że nawet bez OC na stocku w automacie OCCT wywala błędy? :E Mam dowoltować 1.4V na 3.7GHz? :D


Rozumiem i nie wierzę :) daj filmik z ustawieniami ramu, napięć i procka + occt to się okaże. Blefujesz lub masz niesamowity przypadek, albo płyta na stock/auto ustawia dziwne wartości :) Oczywiście OCCT najnowszy (nie beta), po co się babrać w starocie.

A jak nie blefujesz to zgłoś błąd do twórcy OCCT żeby poszperał co może być problemem.


support@ocbase.com

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 19 Sierpień 2019 - 11:08


#56 Użytkownik jest niedostępny   Aureus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 20 Sierpień 2019 - 01:33

Cześć

Jakiś czas temu też miałem problemy z OCCT, nie działał stabilnie, a niektóre testy wywalały system.
Prime95 przy kilkunastominutowych testach nie wyrzucał błędów.
Sytuacja związana z OCCT zmieniła się po wymianie zasilacza.

Wątek na forum zmobilizował mnie, by poustawiać nieco swój procesor.
Efekty na załączonym obrazku.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Aureus dnia: 20 Sierpień 2019 - 01:40


#57 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6659
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 20 Sierpień 2019 - 07:02

Zobacz postnovi, o 19 Sierpień 2019 - 10:44, napisał(a):

Tym razem po 3 minutach pc zamarzł w occt :D. Ja pod ryzenem nie używam tego programu bo mam z nim problem , że się wysypuję .

Ja wczoraj stwierdziłem hrum, hrum, mlask, mlask 4x8gb@3400@CL14 daje sporego kopa podkręcę więc do 4.1. Jak 4.1 chodziło na 1.35v przy 2x8gb 3200@cl14-17-17-34 i takimi se subami. Tak teraz dopiero 1.4v :E nie powoduje resetu w prime95 fft :lol2: po kilku minutach 80+ stopni :lol2:

Zobacz postgalakty, o 19 Sierpień 2019 - 10:55, napisał(a):

Pytanie mnie naszło. Czy jeśli CPU jest niedovoltowany, to może mieć mniejszą wydajność? Poza stabilnością? Bo stress w Aida przechodzi bez problemu, ale skąd mam wiedzieć czy więcej papu nie trzeba?

Odpowiem tak Dodaj obrazek oprócz tego możesz mieć przycinki w grach i/lub dziwne ich zachowanie.

#58 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2320
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Sierpień 2019 - 09:00

U mnie zasilacz odpada . Jeszcze na starym cx600m miałem to samo , zasilacz z sygnaturki mam 3 miesiące kupiony nowka , jakość zasilacza wysoka więc na moje nie ma on wpływu na occt.

#59 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2923
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 20 Sierpień 2019 - 16:55

Zobacz postAureus, o 20 Sierpień 2019 - 02:33, napisał(a):

Cześć

Jakiś czas temu też miałem problemy z OCCT, nie działał stabilnie, a niektóre testy wywalały system.
Prime95 przy kilkunastominutowych testach nie wyrzucał błędów.
Sytuacja związana z OCCT zmieniła się po wymianie zasilacza.

Wątek na forum zmobilizował mnie, by poustawiać nieco swój procesor.
Efekty na załączonym obrazku.

Dodaj obrazek


Czemu go nie ciśniesz na 4,1-4,2ghz? Bardzo dobre napięcia.

Chociaż realne napięcie jest niżej pod SVI2

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 20 Sierpień 2019 - 16:56


#60 Użytkownik jest niedostępny   Choosen2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: So, 10 Lut 18

Napisany 20 Sierpień 2019 - 18:47

Zobacz postWpotrzebie2017, o 20 Sierpień 2019 - 16:55, napisał(a):

Czemu go nie ciśniesz na 4,1-4,2ghz? Bardzo dobre napięcia.

Chociaż realne napięcie jest niżej pod SVI2


Mam podobną sztukę. Też mam 4.0 GHz na napięciu 1.22v. 4.1 na 1.32v ale 4.2Ghz to już leci napięcie w okolicach 1.45V :kwasny: Ale i tak zostawiłem na 4.0Ghz temperatury pod czas grania to 45 stopni a w stresie to 56-58 stopni. Chłodzenie silentiumpc navis rgb 240

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych