Forum PCLab.pl: Wtapianie napisów do filmu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wtapianie napisów do filmu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mysz0neq 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 01 Sie 19

Napisany 01 Sierpień 2019 - 18:37

Mam taki problem, że mam dwa filmy .mkv. Jeden jest dual audio, drugi jest po angielsku. Do obu chciałbym wtopić napisy, które mam w .srt, z polskimi znakami itd.

Uwaga!
Wtopić, nie wmuksować. Tak, żeby stały się częścią filmu i nie dało się ich wyłączyć!


Instalowałem już dziesiątki programów i albo w ogóle nie działało, albo dodawało napisy do kontenera, ale ich nie wtapiało, albo nie obsługiwało .srt, albo nie obsługiwało tak dużego bitrate'u filmu, tzn chciało go zmniejszyć, czego też nie chcę.

Przeszukałem całą masę tematów na różnych forach, ale wszystko albo nie działało, albo kończyło się tylko dodaniem napisów do kontenera.

Mam stary telewizor, który nie obsługuje napisów, ani w ogóle niczego co ma dodane dwie ścieżki językowe, dlatego tu pojawia się moje drugie pytanie: czy ten film dual audio da radę zmienić na dwa filmy, z czego jeden ma jedną ścieżkę dźwiękową, a drugi drugą?

Na komputerze w VLC wszystko działa, ale chodzi o ten telewizor.

Jeszcze jedna uwaga:
Próbowałem to zrobić w VLC. Kończyło się na przeróżne sposoby, jednak żaden z nich nie dał mi tego efektu, którego oczekuję.

Oto pełna lista programów, którymi próbowałem to zrobić:
VLC Media Player
MkvToolNix
HandBrake
VidCoder
AVIAddXSub
Format Factory
Avidemux
TenCoder
Allok 3GP PSP MP4 iPod Video Converter

Jednak możliwe, że po prostu nie wyszło mi ze względu na mój brak znajomości programu. Dlatego też liczę nie tylko na nazwę programu, ale też na jakąś instrukcję odnośnie tego jak to zrobić.

Za każdą odpowiedź z góry dziękuję.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Nyat 

  • przedstawiciel lobby hentajowego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1566
  • Dołączył: So, 19 Mar 05

Napisany 01 Sierpień 2019 - 19:17

https://trac.ffmpeg....titlesIntoVideo
https://video.stacke...mpeg-in-windows

#3 Użytkownik jest niedostępny   Mysz0neq 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 01 Sie 19

Napisany 01 Sierpień 2019 - 20:50

Zobacz postNyat, o 01 Sierpień 2019 - 19:17, napisał(a):



Niby wszystko ok, ale polskie znaki są zamieniane na znaki zapytania.

#4 Użytkownik jest niedostępny   dolec 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 225
  • Dołączył: Cz, 11 Lut 10

Napisany 02 Sierpień 2019 - 12:54

A próbowałeś w VLC w/g tego poradnika https://www.youtube....h?v=ne1XJRDTOb4 , bo mnie normalnie wtapia. Jest jeszcze Avi Recomp, ale jak sama nazwa wskazuje przyjmuję formaty avi.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Mysz0neq 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 01 Sie 19

Napisany 02 Sierpień 2019 - 15:09

Zobacz postdolec, o 02 Sierpień 2019 - 12:54, napisał(a):

A próbowałeś w VLC w/g tego poradnika https://www.youtube....h?v=ne1XJRDTOb4 , bo mnie normalnie wtapia. Jest jeszcze Avi Recomp, ale jak sama nazwa wskazuje przyjmuję formaty avi.


Próbowałem, ale teraz robi się drugi raz, może coś źle zrobiłem. Napiszę wieczorem.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Nyat 

  • przedstawiciel lobby hentajowego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1566
  • Dołączył: So, 19 Mar 05

Napisany 02 Sierpień 2019 - 17:56

Zobacz postMysz0neq, o 01 Sierpień 2019 - 21:50, napisał(a):

Niby wszystko ok, ale polskie znaki są zamieniane na znaki zapytania.

https://en.wikibooks...ding_Conversion
Spróbuj z opcją UTF-8 lub ISO-8859-2.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Mysz0neq 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 01 Sie 19

Napisany 02 Sierpień 2019 - 22:09

Nie, siedem godzin pracy VLC, a film się nie odpala.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Mysz0neq 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 01 Sie 19

Napisany 02 Sierpień 2019 - 22:31

Zobacz postNyat, o 02 Sierpień 2019 - 17:56, napisał(a):

https://en.wikibooks...ding_Conversion
Spróbuj z opcją UTF-8 lub ISO-8859-2.


Te wszystkie wikipedie mi niewiele mówią, bo tu jest tylko co dopisać. Tymczasem przez ostatnie 24 godziny zdążyłem się zorientować jak potężnym narzędziem jest FFmpeg i że tutaj kolejność wpisywania komend jest istotna. Mi wywaliło błąd, a jak zrobiłem według innej instrukcji na tej samej stronie, tylko trochę wyżej, to udało mi się tylko wmuksować napisy, jednak mimo zastosowania UTF-8 polskich znaków nie było.

Ja już nie wiem czy to z moim komputerem jest coś nie tak, z tym filmem i napisami jest coś nie tak, a może po prostu ja jestem taki głupi, że nie umiem tego zrobić dobrze :P

#9 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1797
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 02 Sierpień 2019 - 23:12

Zawsze można użyć metody na chama czyli nagrywania z ekranu przy pomocy HyperCam 2. Ja tak robiłem gdy Avi Recomp nie dawało rady. Czyli nagrywam HC2 z ogromnym bitrate na SSD, a potem konwertuję dwuprzebiegowo dzięki temu jakość mam jak w Avi Recomp (a dużo lepszą niż AVC itp).

Oczywiście do twojego mkv są inne programy, ale często konwertują ze słabą jakością (mimo normalnego bitrate).

#10 Użytkownik jest niedostępny   Mysz0neq 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 01 Sie 19

Napisany 02 Sierpień 2019 - 23:19

Zobacz postsino, o 02 Sierpień 2019 - 23:12, napisał(a):

Zawsze można użyć metody na chama czyli nagrywania z ekranu przy pomocy HyperCam 2. Ja tak robiłem gdy Avi Recomp nie dawało rady. Czyli nagrywam HC2 z ogromnym bitrate na SSD, a potem konwertuję dwuprzebiegowo dzięki temu jakość mam jak w Avi Recomp (a dużo lepszą niż AVC itp).

Oczywiście do twojego mkv są inne programy, ale często konwertują ze słabą jakością (mimo normalnego bitrate).


Dobra myśl :D

i chyba tak zrobię, jak już nic innego nie zadziała.

#11 Użytkownik jest niedostępny   dolec 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 225
  • Dołączył: Cz, 11 Lut 10

Napisany 03 Sierpień 2019 - 05:37

Jeszcze jest Freemake Video Converter. Po dodaniu video z prawej strony będzie napis brak napisów, klikasz na to i dodajesz napisy.Tylko film będzie się zaczynał od ich logo. I jest dość szybki, zajmie Ci około 2 godzin.

Ten post był edytowany przez dolec dnia: 03 Sierpień 2019 - 07:46


#12 Użytkownik jest niedostępny   Mysz0neq 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 01 Sie 19

Napisany 03 Sierpień 2019 - 14:22

Dobra, spróbowałem drugi raz przy użyciu HandBrake i wszystko działa. Temat do zamknięcia.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych