Forum PCLab.pl: Małe FPS w grach przez router ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Małe FPS w grach przez router ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   destrooy10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 03 Sierpień 2019 - 08:54

Witam.
Mam pytanie. Mój znajomy zna się na informatyce i powiedział mi że mam takie mulenie w cs go przez mój router i słaby internet. Otóż mam takie problemy nie tylko w tej grze a są one takie że jak tylko pojawi się więcej graczy na serwerze niż 2 lub 3 to lagi raz występują a raz nie. Wystarczy że wejde w jakieś określone miejsce na mapie i tam mi ścina albo w momencie oddawania strzałów do przeciwnika. Tak to gra działa płynnie lecz w tych sytuacjach opisanych we wcześniejszym zdaniu gra działa jakby te tnięcia były takie lekko szarpane i co dziwne to gra działa płynnie tylko w tych przypadkach występuje taki problem mulenia gry jakby chciała gra działać płynnie ale coś ją blokuje.

Dobra przechodząc do kwestii routera i internetu to mój internet to internet mobilny od Plusa, a router podam niżej

Oto mój router :

http://www.plus.pl/t...wE&gclsrc=aw.ds

Bardzo prosze o potwierdzenie czy mój znajomy znający się dość na informatyce ma racje że to od gubienia pakietów w routerze przekłada się na klatki na sekunde (net graph w cs go) i to że internet mobilny nie nadaje sie do grania.

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

Ten post był edytowany przez destrooy10 dnia: 03 Sierpień 2019 - 08:55


#2 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1401
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 03 Sierpień 2019 - 09:41

Ten znajomy to chyba jakiś ekspert z podkarpackiej informatyki :]
Router nie ma wpływu na wydajność aplikacji uruchomionych na komputerze. Może co najwyżej powodować lagi rozumiane w sposób tradycyjny, czyli ty do gościa strzelasz, a okazuje się, że on wtedy był już gdzieś indziej.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11764
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 03 Sierpień 2019 - 09:52

Zobacz postMakavcio2, o 03 Sierpień 2019 - 10:41, napisał(a):

Ten znajomy to chyba jakiś ekspert z podkarpackiej informatyki :]
Router nie ma wpływu na wydajność aplikacji uruchomionych na komputerze. Może co najwyżej powodować lagi rozumiane w sposób tradycyjny, czyli ty do gościa strzelasz, a okazuje się, że on wtedy był już gdzieś indziej.

Taa a może spec z tzw."Warszawki" :Up_to_s:

Co do problemu to szukaj go w sprzęcie

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 03 Sierpień 2019 - 09:54


#4 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 592
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 03 Sierpień 2019 - 10:07

wyłącz vsync
napisz resztę konfigu
dowiedz się, jakie adresy IP mają serwery gry i zrób
ping ADRES_IP -t -l 1024


#5 Użytkownik jest niedostępny   destrooy10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 03 Sierpień 2019 - 12:15

Znaczy ja powiem tak wystarczy jak gram w rocket league sprawdzić w tabeli i jest znaczek z trzema kreskami sugerujacy jakość połączenia i jest on zielony ale w momencie gdy spada na czerwony z wykrzyknikiem są lagi takie jak opisane wyżej i ping potrafi skoczyc do 300-400. Dalej mam szukać przyczyny w sprzęcie?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 03 Sierpień 2019 - 13:32

Zobacz postdestrooy10, o 03 Sierpień 2019 - 13:15, napisał(a):

ale w momencie gdy spada na czerwony z wykrzyknikiem są lagi takie jak opisane wyżej i ping potrafi skoczyc do 300-400. Dalej mam szukać przyczyny w sprzęcie?

Po pierwsze sprawdzić na speedtest.net i pokaż jakie masz parametry łącza.
Po drugie czy w tym momencie ktoś inny nie uruchamia np youtuba? Czy z tego routera korzystasz sam czy jeszcze ktoś inny (lub jakieś inne urządenie)?

#7 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1931
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 04 Sierpień 2019 - 08:47

Wedle tytułu , fps nie mają nic wspólnego z routerem . Prawdopodobnie Twój net jest słaby do takich rozgrywek . Ewentualnie podaj jaką konfigurację pc masz, cs go od 3-4 lat to nie gierka gdzie na i5 6600 i gtx1070 wykręcisz 300 stałych fps, będziesz miał dropy do 160 nawet i ten stuttering może Cię mylić , że to problem pingu . Ja mam radiówkę czyli wedle większości badziew , a problemu z netem nie mam żadnego, mimo że cały czas jest podłączony na dole laptop na wifi , i z 2 telefony , a fps mam tyle na ile sprzęt pozwala. https://www.speedtes...sult/8472740144

Ten post był edytowany przez novi dnia: 04 Sierpień 2019 - 08:49


#8 Użytkownik jest niedostępny   destrooy10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 07 Sierpień 2019 - 11:08

Ogólnie to w konsoli cs kiedy podłączyłem się do serwera Ping mi skakal 30 ms 240 ms 410 ms i to pewnie od tego te zmulenia
Właśnie takie lagi jak na 10 fps a w Rocket league też tak mam a jeżeli ping bardzo skoczy i jakość połączenia na czerwono to wtedy mam takie same lagi jak w cs a w rocket league gdy ping spadnie do normy to jest 100% płynna gra zresztą tak samo jest w cs

Ten post był edytowany przez destrooy10 dnia: 07 Sierpień 2019 - 11:32


#9 Użytkownik jest niedostępny   destrooy10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 07 Sierpień 2019 - 23:06

Zobacz postQwinto, o 03 Sierpień 2019 - 13:32, napisał(a):

Po pierwsze sprawdzić na speedtest.net i pokaż jakie masz parametry łącza.
Po drugie czy w tym momencie ktoś inny nie uruchamia np youtuba? Czy z tego routera korzystasz sam czy jeszcze ktoś inny (lub jakieś inne urządenie)?



Nie, korzystam sam i YouTube nie jest wtedy wlaczane ani nic przeczytaj to wyżej :)

Ten post był edytowany przez destrooy10 dnia: 07 Sierpień 2019 - 23:06


#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 08 Sierpień 2019 - 08:23

Zobacz postdestrooy10, o 08 Sierpień 2019 - 00:06, napisał(a):

Zobacz postQwinto, o 03 Sierpień 2019 - 14:32, napisał(a):

Po pierwsze sprawdzić na speedtest.net i pokaż jakie masz parametry łącza.

Nie, korzystam sam i YouTube nie jest wtedy wlaczane ani nic przeczytaj to wyżej :)

To pokaż jeszcze parametry łącza...

#11 Użytkownik jest niedostępny   prystek@ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wed, 15 Maj 19

Napisany 08 Sierpień 2019 - 08:29

Zobacz postMakavcio2, o 03 Sierpień 2019 - 09:41, napisał(a):

Ten znajomy to chyba jakiś ekspert z podkarpackiej informatyki :]
Router nie ma wpływu na wydajność aplikacji uruchomionych na komputerze. Może co najwyżej powodować lagi rozumiane w sposób tradycyjny, czyli ty do gościa strzelasz, a okazuje się, że on wtedy był już gdzieś indziej.
po co ten hejt ja sie pytam- znajomy dobrze koledze powiedzial ale kolega sie nie zna i opacznie zrozumial :Up_to_s:
lagi ma przez kiepski net i wysoki ping -ewidentnie i mozna zadac pytanie czy to jest problem tylko lacza czy rowniez routera-kabli- wtyczek

#12 Użytkownik jest niedostępny   destrooy10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 09 Sierpień 2019 - 22:33

Zobacz postQwinto, o 08 Sierpień 2019 - 08:23, napisał(a):

To pokaż jeszcze parametry łącza...


Chętnie kolego a co dokładnie chcesz wiedzieć ? I co mam zrobić żeby mi się ukazały te parametry

Zobacz postprystek@, o 08 Sierpień 2019 - 08:29, napisał(a):

po co ten hejt ja sie pytam- znajomy dobrze koledze powiedzial ale kolega sie nie zna i opacznie zrozumial :Up_to_s:
lagi ma przez kiepski net i wysoki ping -ewidentnie i mozna zadac pytanie czy to jest problem tylko lacza czy rowniez routera-kabli- wtyczek


No bo to są takie lagi że raz są raz nie ma ale najgorzej jest w większych akcjach gdzie jest 2 na 2 z bliska sie strzela :) A tak poza tym jest ok w csie

łącze jest kiepskie bo wiadomo internet mobilny jest słaby do grania online a mój przenośny router to chyba też jest śmietnik

prystek@ czy przeczytałeś wyżej że gra mi działa jakby na 10 fps to mogą być objawy badziewnego łącza i routera ?

testowałem programem HWMonitor podczas gry w cs go to użycie procka mam 54% a karty 25 % temperatury też są w porządku

Ten post był edytowany przez destrooy10 dnia: 09 Sierpień 2019 - 22:35


#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 09 Sierpień 2019 - 22:56

Zobacz postdestrooy10, o 09 Sierpień 2019 - 23:33, napisał(a):

Chętnie kolego a co dokładnie chcesz wiedzieć ? I co mam zrobić żeby mi się ukazały te parametry


Zobacz postQwinto, o 03 Sierpień 2019 - 14:32, napisał(a):

Po pierwsze sprawdzić na speedtest.net i pokaż jakie masz parametry łącza.


Pewnie masz kiepskie prędkości i duże opóźnienia spowodowane słabym zasięgiem internetu mobilnego czy zapchanym nadajnikiem BTS. A jak dalej używasz tego modemu tzn że jest on sprawny, inaczej byś już go dawno wyrzucił do elektro śmieci.

#14 Użytkownik jest niedostępny   destrooy10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 09 Sierpień 2019 - 23:09

Zobacz postQwinto, o 09 Sierpień 2019 - 22:56, napisał(a):

Pewnie masz kiepskie prędkości i duże opóźnienia spowodowane słabym zasięgiem internetu mobilnego czy zapchanym nadajnikiem BTS. A jak dalej używasz tego modemu tzn że jest on sprawny, inaczej byś już go dawno wyrzucił do elektro śmieci.


https://ibb.co/GxSFqVx

Ten post był edytowany przez destrooy10 dnia: 09 Sierpień 2019 - 23:10


#15 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1680
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 10 Sierpień 2019 - 05:17

Zobacz postdestrooy10, o 09 Sierpień 2019 - 22:33, napisał(a):

Chętnie kolego a co dokładnie chcesz wiedzieć ? I co mam zrobić żeby mi się ukazały te parametry



No bo to są takie lagi że raz są raz nie ma ale najgorzej jest w większych akcjach gdzie jest 2 na 2 z bliska sie strzela :) A tak poza tym jest ok w csie

łącze jest kiepskie bo wiadomo internet mobilny jest słaby do grania online a mój przenośny router to chyba też jest śmietnik

prystek@ czy przeczytałeś wyżej że gra mi działa jakby na 10 fps to mogą być objawy badziewnego łącza i routera ?

testowałem programem HWMonitor podczas gry w cs go to użycie procka mam 54% a karty 25 % temperatury też są w porządku


Internet mobilny dla mnie temat do zamknięcia człowieku szukaj normalnego internetu!

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 10 Sierpień 2019 - 05:19


#16 Użytkownik jest niedostępny   destrooy10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 10 Sierpień 2019 - 09:33

Internet mobilny dla mnie temat do zamknięcia człowieku szukaj normalnego internetu!

Czyli mam rozumieć że te niby małe fps też przez neta są bo może być problem z łączem routerem kablem np.?

Użycie moich podzespołów nie jest duże a temperatury w normie

Zresztą kiedyś grałem na trochę innym necie na mapie dust 2 który aktualnie wygląda tak samo i grałem na najwyższych ustawieniach bez większych problemów

Ten post był edytowany przez destrooy10 dnia: 10 Sierpień 2019 - 09:42


#17 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1680
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 10 Sierpień 2019 - 16:52

Zagraj w singla i zobacz jak się gra zachowuje. Co nie zmienia faktu że na mobilnym necie nigdy nie pograsz komfortowo online

#18 Użytkownik jest niedostępny   destrooy10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 10 Sierpień 2019 - 17:49

Zobacz postzlotnik, o 10 Sierpień 2019 - 16:52, napisał(a):

Zagraj w singla i zobacz jak się gra zachowuje. Co nie zmienia faktu że na mobilnym necie nigdy nie pograsz komfortowo online


Jest lepiej trochę ale i tak nie jest spoko bo choćby nawet to cs czy tak czy tak opiera się na połączeniu przez internet wystarczy brak internetu w menu i już jest lipa nie da się pograć tylko jest ,,łączenie z siecią CS:GO"

#19 Użytkownik jest niedostępny   SiiTher 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: So, 13 Lip 19

Napisany 10 Sierpień 2019 - 20:14

Nie macie pojęcia jak kiepskie WiFi z takiego routerka może mulić internet. Miałem super wypas Netgear R7000 i 5 z 6 urządzen mimo wszelkich ustawień ustawiało wifi z routerem 54Mbps w windowsie zarówno w 2.4Ghz jak i 5Ghz. Przy takim połączeniu z routerem internet ledwo osiągnie połowę z 54Mb/s i to przy samym routerze. Sam serwis Netgeara nie wiedział o co chodzi jak zadzwoniłem.

Jaką predkośc masz w Statusie połączenia WiFi z routerkiem, w windowsie.

Ten post był edytowany przez SiiTher dnia: 10 Sierpień 2019 - 20:16


#20 Użytkownik jest niedostępny   destrooy10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 10 Sierpień 2019 - 23:34

Jaką predkośc masz w Statusie połączenia WiFi z routerkiem, w windowsie.
[/quote]

Jak to moge sprawdzić? I czy w twoim przypadku gry miały mało fps od takiego internetu / routera/ kabla? Bo użycie podzespołów okej temperatury też a fps do bani w większych akcjach

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych