Forum PCLab.pl: B450 Tomahawk MAX + Ryzen 3600, testy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

B450 Tomahawk MAX + Ryzen 3600, testy

#41 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 05 Sierpień 2019 - 06:51

powiem tak sam miałem kupować ryzena ale to zamieszanie mnie odniechęciło..plus te ceny za ich płyty...msi kolejne cweaniaki b450 za 500zł no ludzie.. a skąd wiesz że na b450 x470 ci pójdzie nowy ryzen :)? a skąd wiesz że będzie nowy ryzen wgl na ta podstawke a jak będzie to myślę że tylko na x570 b550 a pogłoski chodzą o nowej podstawce am5 w przyszłym roku ... więc w sumie taka przyszłość jak iść teraz w intela tylko że i7 podkręcisz i odlatuje amd daleko... nie powiem botu cena za procek wygrywa ale sami powiedzcie ta akcja z tymi płytami to porażka płacic taka kase za bycie beta testerem

#42 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 05 Sierpień 2019 - 08:29

AM4 ma być do 2020.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 05 Sierpień 2019 - 08:29


#43 Użytkownik jest niedostępny   Ryza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Cz, 09 Kwi 15

Napisany 05 Sierpień 2019 - 09:04

Jeszcze 4 gena ma być na AM 4, piąta to już nie wiadomo. Nie wiem, ale mi tam już w miarę dobrze działa Ryzen 7 3700x na b450 A Pro. Nie ma tragedii, jedyny minus to dziwne temperatury i Ryzen Master troche wszystko źle odczytuje. Jedna, dwie aktualizację biosu i pewnie będzie już wszystko okej.

#44 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 05 Sierpień 2019 - 10:05

Za 2 lata to już będzie ddr5, na starcie kości będą drogie,
więc nie będzie mi się paliło do ucieczki z AM4.

#45 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1504
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 05 Sierpień 2019 - 19:32

Zobacz postRyza, o 05 Sierpień 2019 - 10:04, napisał(a):

piąta to już nie wiadomo.

Piąta to ma być na nowy socket i zapewne już na DDR5,tak plotki chodzą ;)

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 05 Sierpień 2019 - 19:33


#46 Użytkownik jest niedostępny   Ryza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Cz, 09 Kwi 15

Napisany 06 Sierpień 2019 - 11:16

Skoro tak, to średnim sensem jest chociażby wymiana b450 na coś nowszego. Jakoś mi się to nie widzi, że wymieniam teraz mobo a za już w to mobo nic nowszego nie wejdzie niż 4 gena. Także te Maxy taki średni pomysł, bo coś czuję że za kilka miesięcy zwykłe b450 będą miały już normalniejsze biosy, a aż tak wielkiej różnicy nie widzę między maxami a zwykłymi.

#47 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 06 Sierpień 2019 - 11:36

Zobacz postr3jn, o 05 Sierpień 2019 - 06:51, napisał(a):

powiem tak sam miałem kupować ryzena ale to zamieszanie mnie odniechęciło..plus te ceny za ich płyty.
Popatrz sobie na schemat blokowy Z390 vs X570, zwróć uwagę na prędkość połączenia mostka z CPU i na tle tych informacji popatrz w dodatku gdzie wyląduje szybki SSD PCI-E x4 3.0 M.2 na tych platformach.

Zmierzam do tego, że płyty na X570 są warte swojej ceny (przynajmniej te tańsze).

ps. podpowiedź (zakładając, że używamy karty korzystającej z wszystkich 16 linii PCI-E): na Z390 nasz SSD M.2 PCI-E x4 3.0 wyląduje w praktyce na mostku zapychając całą magistralę DMI 3.0 (na której biega też audio, sieć, SATA , USB ... po prostu wszystko), natomiast na X570 nie zajmie zupełnie ani trochę przepustowości magistrali (która w dodatku jest 2x szybsza niż u Intel'a), bo wyląduje na liniach z CPU.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 06 Sierpień 2019 - 11:42


#48 Użytkownik jest niedostępny   Zgoneq informatyk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: So, 23 Lut 19

Napisany 06 Sierpień 2019 - 11:58

Zobacz postFuNnY, o 03 Sierpień 2019 - 11:51, napisał(a):

Czesc, wczoraj doszla do mnie plyta MSI B450 Tomahawk MAX oraz procesor Ryzen 5 3600.
Plyta dziala bezproblemowo z procesorem i komputer sie wlacza za kazdym razem. Zaktualizowalem bios to najnowszego ze strony MSI.
Jak na razie zrobilem male OC procesora - 3.8Ghz na 1.325V oraz ramu (Hyper X Fury /3200/) na 3600Mhz przy 1.25V
Jedyny problem, ktory znalazlem to, ze inne diagnostyczne programy odczytuja stan procesora zawsze na max (tj. 3.8Ghz) pomimo tego, ze uzycie procesora jest okolo 1%.
Dlatego sugeruje sie odczytami z programu Ryzen Master i mam nadzieje, ze sa one prawidlowe.

Mam troche wolnego czasu i mam pytanie do Was - chcecie moze, zebym cos przetestowal?
Chetnie wrzuce jakies testy cpu / gpu.

Wrzucam specyfikacje PC:
Ryzen 5 3600 (3.6@3.8Ghz) + AIO Cooler Master MasterLiquid Lite 120 + Pasta Arctic MX4-2019
Hyper X Fury 2x8GB (3200@3600Mhz)
MSI B450 Tomahawk MAX
Radeon 5700
Adata XPG SX6000 Pro
Corsair TX550M 550W 80 PLUS Gold

Ponizej dolaczam troche screenow.
Spoiler



A temperatury Sekcji Zasilania i chipsetu możesz podać?
Nie chciało ci się czekać na nie referenty Rx'ów? Cichsze, chłodniejsze i nawet jedna wychodzi w 2tyg. sierpnia (asrock challenger chyba)

#49 Użytkownik jest niedostępny   FuNnY 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 360
  • Dołączył: Wed, 01 Sie 07

Napisany 06 Sierpień 2019 - 18:22

Zobacz postZgoneq informatyk, o 06 Sierpień 2019 - 12:58, napisał(a):

A temperatury Sekcji Zasilania i chipsetu możesz podać?
Nie chciało ci się czekać na nie referenty Rx'ów? Cichsze, chłodniejsze i nawet jedna wychodzi w 2tyg. sierpnia (asrock challenger chyba)


Lap screena z hwmonitora, w tle odpalona przegladarka i gra - tylko nie wiem czy temperatury prawidlowe pokazuje. Temperatura procesora mniej wiecej zgadza sie z ta z programu Ryzen Master.
Co do rx 5700 to tak, nie chcialo mi sie czekac. Karta nie jest jakos przesadnie glosna, a w przyszlosci moge sobie sam zmienic chlodzenie jak zacznie mi przeszkadzac :E
Spoiler

Ten post był edytowany przez FuNnY dnia: 06 Sierpień 2019 - 18:22


#50 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 06 Sierpień 2019 - 20:10

Ciekawe czy z 3700x ta płyta da radę.. Swoją drogą lepiej kupić x470 ale kto się padła mi płyta i chyba będę musiał nowy konfig kupić...

#51 Użytkownik jest niedostępny   JKarol96 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Wt, 15 Sie 17

Napisany 07 Sierpień 2019 - 11:27

Dlaczego ma nie dać rady? Jasne, ze da. Prawdopodobnie z Ryzenami 4000 tez da.
Dlaczego robicie z b450 taki szrot, skoro masa ludzi takowych właśnie używa?

#52 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 07 Sierpień 2019 - 13:16

Trudno zamówiłem z 3600 jak będzie dalej tak jak na zwykłych b450 to zwrócę... Szkoda że ramy poszły do góry..

#53 Użytkownik jest niedostępny   Ryza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Cz, 09 Kwi 15

Napisany 08 Sierpień 2019 - 17:51

Zobacz postr3jn, o 07 Sierpień 2019 - 13:16, napisał(a):

Trudno zamówiłem z 3600 jak będzie dalej tak jak na zwykłych b450 to zwrócę... Szkoda że ramy poszły do góry..


A co się dzieje na zwykłych B450 ? Przecież już wszystkie Ryzeny 3 geny latają elegancko po tych nowych biosach które wyszły. Moim zdaniem czystą głupotą jest zmienianie zwykłej B450 na Maxa, no chyba że składasz całkiem nowy PC.

#54 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 10 Sierpień 2019 - 09:48

Całkiem nowy PC jedyne co mnie denerwuje to te skoki temperatur jak w intelu 3570k z glutem... Z 35 nagle 60 w 2 sekundy a chłodzenie macho nie ogarniam tego

#55 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 10 Sierpień 2019 - 12:52

Zastanawiam się co ma lepszą sekcję b450 tomahawk/gaming plus czy b350 pro carbon.

#56 Użytkownik jest niedostępny   Ryza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Cz, 09 Kwi 15

Napisany 10 Sierpień 2019 - 13:46

Zobacz postjg77xfx, o 10 Sierpień 2019 - 12:52, napisał(a):

Zastanawiam się co ma lepszą sekcję b450 tomahawk/gaming plus czy b350 pro carbon.

Gaming Plus w testach wypada bodajże najlepiej ze wszystkich B450 od MSI.

#57 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 10 Sierpień 2019 - 13:57

W teście Liptona gaming plus podawała trochę niższe napięcie, stad minimalnie lepsze wyniki,
nie mogę znaleźć porównania sekcji b450 msi i sekcji b350/x370 pro carbon - mają identyczne.

#58 Użytkownik jest niedostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1798
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 10 Sierpień 2019 - 22:34

Zobacz postr3jn, o 10 Sierpień 2019 - 09:48, napisał(a):

Całkiem nowy PC jedyne co mnie denerwuje to te skoki temperatur jak w intelu 3570k z glutem... Z 35 nagle 60 w 2 sekundy a chłodzenie macho nie ogarniam tego

Pewnie nawet najlepszy cooler zaliczy skok temp chwilowy, a tym samym obrotów, bo w 0,1s skacze napiecie w kosmos, a zeby oddac ciepło to chwila mija.

Ten post był edytowany przez iziDeV dnia: 10 Sierpień 2019 - 22:34


#59 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7121
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 10 Sierpień 2019 - 23:09

To nie ma nic wspolnego z chlodzeniem tylko zlym umiejscowieniem czujnikow temperatury aka AMD uszczesliwia ludzi na sile chcac podac dokladne odczyty temperatury. Oni zawsze mieli jazdy z czujnikami temp, od czasow FX'a.

#60 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 23 Sierpień 2019 - 07:30

MSI Zamiast wydać bios z najnowszą Agesą ABB to wydaje bios beta po takim czasie i jedyna zmiana to Improved memory compatible... a 3600 dalej lata na 3950 zamiast deklarowane 4.2 no masakra ;/

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych