Forum PCLab.pl: B450 Tomahawk + R7 3700X - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

B450 Tomahawk + R7 3700X 1,5V w idle, skaczące temperatury, napięcia

#1 Użytkownik jest niedostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1802
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 03 Sierpień 2019 - 22:45

Mam na warsztacie PC z Ryzenem 3700X, Tomahawkiem B450, 4x8 DDR4 Predator 3200 CL16, RTX 2060 Ventus, Thermaltake RGB 600W

Na najnowszym biosie płyta wali napieciami pokroju 1,45V-1,5V w idle trzymając ~4300mhz, przez co temperatury na stockowym coolerze bujają się między 50-65 nawet na pulpicie...
Czytałem w necie i bardzo dużo ludzi ma ten sam problem, pytałem nawet Liptona czy jest jakiś bios który będzie działał normalnie - podobno nie ma xD
Czy ktoś ma podobny zestaw i ogarnął to?

-Manual OC to wgl jest ignorowane, nie ważne co ustawie.
-Jak wyłącze PBO i boosta to PC działa caly czas na 3600mhz ale przynajmniej ma normalne napięcia (1-1.1V)
-Jedyne "pół rozwiązanie" to defaultowe ustawienia + włączony AMD Cool'n'Quiet podczas którego dalej skaczą napięcia bez powodu, ale przynajmniej jak się nic nie dzieje na PC to w miare zrzuca taktowanie i napiecie, ale wystarczy odpalic apke i znowu lecą wyniki do 1,5V nawet.

Bios najnowszy do MSI Tomahawk (7C02v1A), Win 10 Pro

Ogólnie porażka, napiecia skaczą, temperatura skacze, a razem z nimi obroty wentylatora - i tak cały czas ;D A ten wentyl do cichych nie należy i jak już sobie leci pod obdciazeniem na 3000rpm to jeszcze wydaje różne dziwne dźwięki.


Ps. Dodatkowo podczas startu systemu na kilka sekund wentylator na coolerze wbija się chyba na max obroty :E

Ten post był edytowany przez iziDeV dnia: 03 Sierpień 2019 - 22:46


#2 Użytkownik jest niedostępny   Ufo188 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Pt, 30 Mar 12

Napisany 04 Sierpień 2019 - 00:21

mam identyczny sprzęt... 3700x, MSI b450 tomahawk BIOS v1A, hyperx predator 3200 cl 16, a za 2 dni zostanę posiadaczem RTX 2060 ventus. :D Nic z tym nie zrobisz. U mnie 3700x też trzyma 1.45V na idle, ale 39°C w spoczynku i zegary zrzuca do 180-300 MHz. Co ciekawe pod mocnym obciążeniem spada do 1.23V

Będziesz musiał zmienić cooler w przyszłości. Dzień bawiłem się tym stockowym wraith prism i poczułem różnice jak wróciłem do SilentumPC Grandis V2 (potrzebowałem 'AM4 kit' od producenta).

Na stockowym w OCCT 71°C i zegary spadały do 3625 MHz
Na Grandis w OCCT 71°C, ale 4050-4100 MHz trzymał boosta.
W grach bez większej róznicy... oba po 4250 chodziły z tego co pamiętam.

Wgrywałeś może AMD chipset drivers 31.7.2019 dla b450?
Mi po tym zaczął cooler CPU włączać (100% RPM) i wyłączać się non stop.

Jak masz opcje to oddawaj do sklepu tą płytę. Same MSI na streamie LIVE zalecało zwracanie tych płyt z 16MB ROM do sklepów. B450 max już się pijawiają

#3 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3054
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 04 Sierpień 2019 - 00:38

Panowie jak aktualizowaliście bios na tej płycie? bo próbuję właśnie sformatowanym penem na fat32 z tym biosem 1A1 poprzez flashback i po wcisnięciu przycisku po 5 sekundach dioda miga 3 razy i się wyłącza czekałem 5 minut ale nie następuje flashowanie :hmm:

#4 Użytkownik jest niedostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1802
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 04 Sierpień 2019 - 00:55

Zobacz postUfo188, o 04 Sierpień 2019 - 00:21, napisał(a):

Wgrywałeś może AMD chipset drivers 31.7.2019 dla b450?
Mi po tym zaczął cooler CPU włączać (100% RPM) i wyłączać się non stop.

Jak masz opcje to oddawaj do sklepu tą płytę. Same MSI na streamie LIVE zalecało zwracanie tych płyt z 16MB ROM do sklepów. B450 max już się pijawiają

Nie wiem czy było wgrane, nie ja to składałem, do mnie trafił na serwis bo nie wstawał system czasami + te skaczące tempeatury i rpm.
Tutaj na pewno przy starcie cooler na chwile wrzuca wysokie obroty, tez tak masz?

A co do flashowania, właściciel flashował, ale jak to nie wiem, ja update robiłem juz z biosu który ogarniał R3000 do najnowszego po prostu.

Ps. To samo mu doradziłem, żeby zwracał płytę albo cały PC jeśli jeszcze może xd

Ale swoją drogą, jaką mamy pewność że np. na takim Tomahawku max wszystko bd ok? OK pewnie bedzie pełnoprawny bios z obsługą raid etc. ale co z tym szaleństwem napięć :P

Ten post był edytowany przez iziDeV dnia: 04 Sierpień 2019 - 00:58


#5 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3054
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 04 Sierpień 2019 - 01:10

Znalazłem rozwiązanie problemu który napisałem wyżej masakra... próbowałem 3 pendrive sformatowane do fat32 dwa 8gb i jeden 16gb w każdym z nich po wcisnieciu przycisku flashowania migneła tylko 3 razy dioda, wygrzebałem gdzieś z szuflady 10 letni 4gb kingston mojej mamuśki ;) wrzuciłem najnowszy bios i cyk po wcisnięciu przycisku flashowania wentylator w zasilaczu ruszył + zapaliły się ledy pod płytą i dioda cpu przy slotach ramu i bios się flashuje. Albo to jest faktycznie wina pendrive tak jak pisali na forum msi (nie każdy czyta) albo przy formatowaniu na fat32 ma być 4096 bajtów (8gb i 16gb domyślnie ustawiają 8192)

Jeszcze nie mam proca ale na tyodniu bede miał r5 3600 bo składam nowa platforme do swojego pc, dam znac jak to bedzie u mnie wyglądało

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 04 Sierpień 2019 - 01:19


#6 Użytkownik jest niedostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1802
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 04 Sierpień 2019 - 15:00

Oddałem gościowi ten PC, przy nim odpalalem kilka rayz, pokazalem wyniki w grach itd wszystko super, przyjechał do domu i w domu znowu mu nie odpala. Kazałem mu zmienic kabel zasilajacy, gniazdko, wyciagnac i wsadzic baterie od biosu, podpinac kable i dalej twierdzi ze wentyle sie kreca, plyta swieci caly czas na niebiesko zamiast zmieniac koloory i dioda na obudowie niebieska sie nie zaswieca i pc nie startuje :hmm: Ja juz nie wiem o co moze chodzic.

#7 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14259
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 04 Sierpień 2019 - 16:01

To, że AMD za bardzo się pospieszyło z premierą i nic nie jest dopracowane, a płyty od MSI to już mega parodia. Jak miałbyś tego kompa 24h przez 7 dni na co dzień, to może coś byś wydłubał o co chodzi, a tak to loteria z działaniem. Po prostu beta testy. No i na niektóre problemy jak np, skaczące napięcie w idle nic nie poradzisz dopóki AMD tego nie ogarnie :E

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 04 Sierpień 2019 - 16:02


#8 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3058
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 04 Sierpień 2019 - 16:02

Zobacz postiziDeV, o 04 Sierpień 2019 - 15:00, napisał(a):

Oddałem gościowi ten PC, przy nim odpalalem kilka rayz, pokazalem wyniki w grach itd wszystko super, przyjechał do domu i w domu znowu mu nie odpala. Kazałem mu zmienic kabel zasilajacy, gniazdko, wyciagnac i wsadzic baterie od biosu, podpinac kable i dalej twierdzi ze wentyle sie kreca, plyta swieci caly czas na niebiesko zamiast zmieniac koloory i dioda na obudowie niebieska sie nie zaswieca i pc nie startuje :hmm: Ja juz nie wiem o co moze chodzic.

Ciężko powiedzieć, ale objawy sugerują że:
a) coś musi mieć źle wpięte
lub
b) pamięci nie przechodzą treningu (taki pech, że u Ciebie akurat zadziałały, a u niego nie):
https://www.youtube....h?v=mS9YYvDfC80

#9 Użytkownik jest niedostępny   kalderon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 248
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 04 Sierpień 2019 - 16:11

Filmik dotyczy starszego Ryzena 1000/2000, Ryzen 3000 ma zupełnie nowy kontroler pamięci i póki co nie widać problemów z kompatybilnością.

#10 Użytkownik jest niedostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1802
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 04 Sierpień 2019 - 17:15

Byłem u niego, i problem z brakiem bootowania pojawia sie najczesciej po wylaczeniu calej listwy i włączeniu :E Nie wiem dlaczego. Gdy nie bootuje to swieci sie czerwona kontrolka od CPU. POmaga najczesciej odpięcie zasilania procka i podpięcie na nowo.

Stawiam na problem z zasilaczem, aczkolwiek objawy dziwne, tym bardziej ze obciazenia przechodzi bez problemu i jak sie nie wylacza listwy to działa normalnie. W sumie równie dobrze może to być problem z płytą pewnie? Ciężko powiedzieć, nie nawidzę takich problemów które raz sa, raz ich nie ma bo ciężko z diagnozą, tym bardziej że wszystko kupione nowe w jendym czasie.

Na zasilacz stawiam bo to pewnie nie jest model najwyzszych lotów i jeszcze bodajze kupił go niby jako nowego, ale od jakiegos typa z allegro.

Ten post był edytowany przez iziDeV dnia: 04 Sierpień 2019 - 17:17


#11 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3054
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 04 Sierpień 2019 - 17:39

Odpinałeś kabelek "reset" testowo? u wielu osób to pomagało z cyrkami z bootowaniem. Swoja droga takie cyrki są najgorsze jak u ciebie cos chodzi,testujesz oddajesz a u gościa są cyrki... ostatnio to przerabiałem z jednym na platformie z ryzenem 2600 testowałem w grach i programach u siebie 2 dni i komputer był stabilny a u niego podczas gry w cs go po paru minutach wywalało no signal na monitorze, kazałem mu podmienić przewód hdmi, wgrać inne stery itp sprawdzić pod telewizorem tego pc 3 dni kombinowania aż wkońcu powiedział że jak to się stanie to swieci się też dioda cpu :E obniżenie zegara z 3.8 na 3.7 rozwiązało sprawę a objaw też nietypowy jak na przekręcenie proca :hmm:

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 04 Sierpień 2019 - 17:39


#12 Użytkownik jest niedostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1802
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 04 Sierpień 2019 - 17:46

Zobacz postSend1N, o 04 Sierpień 2019 - 17:39, napisał(a):

Odpinałeś kabelek "reset" testowo? u wielu osób to pomagało z cyrkami z bootowaniem.

Nie próbowałem, nie znałem takich czarów, ale odpinałem i podpinałem wszstkie kable obudowy - to nic nie zmieniło, natomiast nie próbowałem z całkowicie odłączonym resetem.


Ps. Wie ktoś czemu w GTA5 ten Ventus normalnei sobie działa na ~1900mhz, a furmarku nawet do 1600 nie dochodzi? :hmm: Nie ważne jaka rozdziałka i preset. Temperaturki spoko, 1100rpm i se siedzi na ~1565mhz

Ten post był edytowany przez iziDeV dnia: 04 Sierpień 2019 - 17:57


#13 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3054
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 04 Sierpień 2019 - 17:57

Zobacz postiziDeV, o 04 Sierpień 2019 - 18:46, napisał(a):

Nie próbowałem, nie znałem takich czarów, ale odpinałem i podpinałem wszstkie kable obudowy - to nic nie zmieniło, natomiast nie próbowałem z całkowicie odłączonym resetem.


Ps. Wie ktoś czemu w GTA5 ten Ventus normalnei sobie działa na ~1900mhz, a furmarku nawet do 1600 nie dochodzi? :hmm:

Warto sprawdzić, może to śmieszne ale to działało u wielu osób w internetach :cool:

U mnie jest to samo przy ustawieniach z sygnatury 0.931v powet limit na max (106) trzyma 1650mhz za drugim razem przywróciłem testowo fabryczne ustawienia i jest poniżej 1600mhz na rdzeniu więc to pewnie wina limitów mocy przy furmanie

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 04 Sierpień 2019 - 18:13


#14 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3058
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 04 Sierpień 2019 - 20:33

Zobacz postkalderon, o 04 Sierpień 2019 - 16:11, napisał(a):

Filmik dotyczy starszego Ryzena 1000/2000, Ryzen 3000 ma zupełnie nowy kontroler pamięci i póki co nie widać problemów z kompatybilnością.

Może i kontroler jest lepszy, ale mógł trafić na kości z takim zestawem timingów w XMP, że po prostu się gryzą z płytą/CPU.

Lub po prostu ma słabe kości.
Trzeba pamiętać że XMP to takie auto OC pamięci.
Za pierwszym razem płyta odpala np. 3200MHz 16-18-18-36-2, "ciasnym" zestawem timingów drugiego/trzeciego rzędu, które bezpośrednio wpływają na RTL-IO, które z kolei źle dobrane nie pozwala przejść treningu pamięci i system nie wstaje (mimo że diody się świecą, a wentylatory obracają się).
Za drugim razem płyta odpala takie samo 3200MHz 16-18-18-36-2, "luźniejszym" zestawem timingów drugiego/trzeciego rzędu, co przekłada się na RTL-IO pozwalające na przejście treningu = system wstaje.

Ktoś kto się bawił całą tabelą timingów przy podkręcaniu pamięci wie o czym piszę.

Zobacz postiziDeV, o 04 Sierpień 2019 - 17:15, napisał(a):

Byłem u niego, i problem z brakiem bootowania pojawia sie najczesciej po wylaczeniu calej listwy i włączeniu :E Nie wiem dlaczego. Gdy nie bootuje to swieci sie czerwona kontrolka od CPU. POmaga najczesciej odpięcie zasilania procka i podpięcie na nowo.

Stawiam na problem z zasilaczem, aczkolwiek objawy dziwne, tym bardziej ze obciazenia przechodzi bez problemu i jak sie nie wylacza listwy to działa normalnie. W sumie równie dobrze może to być problem z płytą pewnie? Ciężko powiedzieć, nie nawidzę takich problemów które raz sa, raz ich nie ma bo ciężko z diagnozą, tym bardziej że wszystko kupione nowe w jendym czasie.

Na zasilacz stawiam bo to pewnie nie jest model najwyzszych lotów i jeszcze bodajze kupił go niby jako nowego, ale od jakiegos typa z allegro.

Wyłączanie/ponowne włączanie do sieci komputera sprawia że płyta ponownie "trenuje" pamięci.
Sprawdź z jaką częstotliwością i jakim zestawem timingów działa pamięć RAM gdy system pozwala się uruchomić (Ryzen Timing Checker).

Ewentualnie problem może rzeczywiście leżeć na linii listwa-zasilacz, np. na skutek zbyt dużego skoku napięcia po włączeniu.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1584
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 04 Sierpień 2019 - 22:18

Co do wyłączenia z prądu i problem z odpaleniem. To mi się raz trafiło. Była burza, odłączyłem z prądu, po 1-2h podłączyłem i komp się nie odpalił, dioda CPU, ale za drugim razem zaskoczyło. Jaki czas temu ponownie odpiąłem z prądu ale tym razem zaskoczyło bez problemu. Nie wiem czemu wtedy był problem z odpaleniem.

Więc raczej problem na linii płyta + Ryzen/RAM, jak tu jest wspomniane, aniżeli to wina zasilacza.

#16 Użytkownik jest niedostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1802
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 04 Sierpień 2019 - 23:56

Zobacz postPaw79, o 04 Sierpień 2019 - 20:33, napisał(a):

Ewentualnie problem może rzeczywiście leżeć na linii listwa-zasilacz, np. na skutek zbyt dużego skoku napięcia po włączeniu.

Prędzej już to, bo po samym wylaczeniu kabla zasilajacego czy zasilania nic sie nie dzialo ... No chyba że to przypadek że akurat po wylaczeniu i wlaczeniu listwy były problemy..

Ten sam problem był i na 2400mhz razm i na 3200xmp.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych