Forum PCLab.pl: Problem z prędkością internetu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z prędkością internetu Zwalnia po pewnym czasie

#1 Użytkownik jest niedostępny   kezsud 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: So, 24 Paź 09

Napisany 08 Sierpień 2019 - 18:17

Witam,

Od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem i nie mogę sobie poradzić.
Ale od początku. Internet światłowód Moico 100Mbit. Router DIR-605L. System na kompie Win10, połączenie po kablu RJ45.
Nie miałem w tej konfiguracji żadnych problemów przez blisko 2 lata, internet śmigał DL/UL praktycznie 100/100Mbit.
Ostatnio zauważyłem, że podczas ściągania qbittorrent prędkości DL dochodzą max do 5,7Mb/s (gdzie wcześniej przekraczały 10Mb/s).
Dodatkowo korzystanie z przeglądarki chrome przy jednoczesnym ściąganiu nie jest możliwe. (wcześniej mogłem swobodnie przeglądać www, oglądać YT itp.).

Po restarcie routera speedtest pokazuje prędkości na poziomie 90-96Mbps DL i UL (czyli ok), by po 2-3 minutach i ponownym teście spaść do poziomu 50-60Mbps i tak już zostaje na stałe.

Proszę o porady.

#2 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6857
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 08 Sierpień 2019 - 18:26

Dzwoń do operatora, jak w czasie spada transfer na routerze.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 08 Sierpień 2019 - 19:44

Zobacz postkezsud, o 08 Sierpień 2019 - 19:17, napisał(a):

Router DIR-605L.

To sprzęt Twój czy operatora? Trochę to stary sprzęt, jakieś 6-7lat, więc też może się psuć.

#4 Użytkownik jest niedostępny   kezsud 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: So, 24 Paź 09

Napisany 08 Sierpień 2019 - 20:04

Router mój. Może to jego wina. Na jaki polecacie wymienić? Chodzi mi o router niewielkich gabarytów, bo musi się zmieścić razem z zasilaczem w skrzynce rtv nad drzwiami do mieszkania.

#5 Użytkownik jest niedostępny   SiiTher 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: So, 13 Lip 19

Napisany 10 Sierpień 2019 - 17:34

Masz możliwość odpięcia D-Linka i podłączenia komputera bezpośrednio z gniazdkiem lub sprzęt od dostawcy, lub ze ściany wychodzi ci kabel ethernet? Chodiz o to, żeby sprawdzić czy bezpośrednio od dostawcy nie ma problemów.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kezsud 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: So, 24 Paź 09

Napisany 22 Sierpień 2019 - 10:54

Chyba router pada, po podłączeniu bezpośrednio idzie prawie 1GBit.
Jaki router polecacie do powiedzmy 500zł z WAN 1000Mbps ?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych