Forum PCLab.pl: Ryzen 7 3700x - b450 czy x470 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 7 3700x - b450 czy x470

#1 Użytkownik jest niedostępny   BaraninaNaGrubym 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 143
  • Dołączył: Pn, 28 Lip 14

Napisany 10 Sierpień 2019 - 10:46

Witam, mam zamiar złożyć sobię zestaw z ryzenem 7 3700x i zastanawiam się który chipset wybrać, procesor nie będzie podkręcany a jeżeli już to delikatnie, z płyt b450 mam na oku Gigabyte b450 Aorus Pro i MSI Tomahawk, z x470 nie mam faworytów. Karta graficzna do tego zestawu to obecnie 1080 ti.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3850
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 10 Sierpień 2019 - 11:06

Jakościowo lepszym wyborem będzie jakakolwiek płyta b450 od MSI. Płyty MSI mają lepsze sekcje zasilania, nie grzeją się tak jak Gigabyte na AM4.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 366
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 10 Sierpień 2019 - 11:16

Zobacz postQwertypp10, o 10 Sierpień 2019 - 12:06, napisał(a):

Jakościowo lepszym wyborem będzie jakakolwiek płyta b450 od MSI. Płyty MSI mają lepsze sekcje zasilania, nie grzeją się tak jak Gigabyte na AM4.


I jest z nimi wiecej problemow, bo maja niedpracowany BIOS.

#4 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 153
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 10 Sierpień 2019 - 11:25

Zobacz postBelliash, o 10 Sierpień 2019 - 11:16, napisał(a):

I jest z nimi wiecej problemow, bo maja niedpracowany BIOS.


To już powoli odchodzi w przeszłość. Nie ma czego się bać. Dla zwykłego użytkownika, który nie grzebie za dużo, nie podkręca wszystkiego do granic możliwości, nie ma to większego znaczenia. U mnie wszystko działało z automatu, nawet sam sobie BIOS zaktualizowałem z pendrive'a, a ewentualne problemy z nowym sprzętem wynikały głównie z mojej niewiedzy i z niepotrzebnego, nadmiernego grzebania zarówno w BIOS jak i w innych ustawieniach.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 366
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 10 Sierpień 2019 - 12:03

Zobacz postaddept, o 10 Sierpień 2019 - 12:25, napisał(a):

To już powoli odchodzi w przeszłość. Nie ma czego się bać. Dla zwykłego użytkownika, który nie grzebie za dużo, nie podkręca wszystkiego do granic możliwości, nie ma to większego znaczenia. U mnie wszystko działało z automatu, nawet sam sobie BIOS zaktualizowałem z pendrive'a, a ewentualne problemy z nowym sprzętem wynikały głównie z mojej niewiedzy i z niepotrzebnego, nadmiernego grzebania zarówno w BIOS jak i w innych ustawieniach.


Tylko dla takiego uzytkownika, sekcja VRM rowniez nie robi roznicy.

#6 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 153
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 10 Sierpień 2019 - 12:12

Zobacz postBelliash, o 10 Sierpień 2019 - 12:03, napisał(a):

Tylko dla takiego uzytkownika, sekcja VRM rowniez nie robi roznicy.


Ale temperatury już mogą robić różnice, zwłaszcza, jeśli ktoś ma słabą obudową, jak ja. Piekarnika nie potrzebuję, a jeśli nie muszę, to obudowy wolę jeszcze nie zmieniać.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3850
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 10 Sierpień 2019 - 12:25

Tak jak zostało wyżej napisane, BIOSy są już ogarnięte, a autor nie zamierza robić OC.
MSI ma w podobnej cenie lepszy VRM= niższe temperatury, większa żywotność płyty.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1556
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 10 Sierpień 2019 - 12:30

Z B450 można chyba jeszcze brać pod uwagę A pro, Gaming Plus, to są bliźniaki Tomahawka, tylko inna "kolorystyka" i może jakieś małe zmiany, jak usb typu C w Tomahawku.
Sam mam Gaming Plus, ciężko mi porównać do innych płyt, bo ostatni mój komp to był low end, z s1155 tamta płyta nie ma szans się równać z Gaming Plus, czy Tomahawkiem.
Temp VRM w czasie gier pokazuje ok 50C.

#9 Użytkownik jest dostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7113
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 10 Sierpień 2019 - 12:40

Z MSI nie brac zwyklych B450 tylko wersje MAX. Prawdopodobnie zwykle dostaną status EOL.

#10 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 844
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 10 Sierpień 2019 - 12:47

Na streamie było mówione, że będą nadal wspierane.

#11 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5486
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 10 Sierpień 2019 - 15:06

Zobacz postczolgista778, o 10 Sierpień 2019 - 13:40, napisał(a):

Z MSI nie brac zwyklych B450 tylko wersje MAX. Prawdopodobnie zwykle dostaną status EOL.

chyba by sobie dużą krzywdę zrobili ,ok jakby to bylo cos niszowego ale już nie chodzi o kasę użytkownika w koncu 300-400-500 to nie są jakies ogromne pieniazki zeby np po dwóch latach wymienic płytę ale bardziej chodzi o to że ludziska zapamiętaj taki bubel i oni dobrze to wiedzą ;) ale nie ma co gadać jak są maxy to pewnie że brać maxa :E

Ten post był edytowany przez unadarek dnia: 10 Sierpień 2019 - 15:06


#12 Użytkownik jest niedostępny   Monnq 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 20 Cze 14

Napisany 11 Sierpień 2019 - 12:23

Zobacz postaddept, o 10 Sierpień 2019 - 11:25, napisał(a):

To już powoli odchodzi w przeszłość. Nie ma czego się bać. Dla zwykłego użytkownika, który nie grzebie za dużo, nie podkręca wszystkiego do granic możliwości, nie ma to większego znaczenia. U mnie wszystko działało z automatu, nawet sam sobie BIOS zaktualizowałem z pendrive'a, a ewentualne problemy z nowym sprzętem wynikały głównie z mojej niewiedzy i z niepotrzebnego, nadmiernego grzebania zarówno w BIOS jak i w innych ustawieniach.


Chyba nie odchodzi. Mam 3700X z Tomahawkiem, założony tuż po premierze chyba równy miesiąc temu do mnie przyszedł. Przez ten miesiąc wszystko śmigało bez problemu a tu dzisiaj rano zonk, komp nie chciał wstać - czerwona dioda CPU Debug. Boję się updatować bo jeszcze w ogóle przestanie działać. Zastanawia mnie czy taki Aorus Pro poradziłby sobie z 3700X. OC nie planuję, a mobas kosztuje 480zł, ma lepszego Realteka i LAN od Tomahawka (ALC1220 i Intel). Buda przewiewna - Armis AR7.

#13 Użytkownik jest niedostępny   bartoszzz77 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 524
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 11 Sierpień 2019 - 12:47

Kto składał zestaw niedawno o zdrowych zmysłach nie pakował się w 16 mb bios, sam zdecydowałem się na prime x470 bo akurat ma fajną sekcje i 32 mb bios, lecz pod uwagę był brany ten b450 carbon od MSI lecz odpadł w przedbiegach ze względu na 16 mb kość bios

#14 Użytkownik jest niedostępny   Monnq 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 20 Cze 14

Napisany 11 Sierpień 2019 - 14:59

Zobacz postbartoszzz77, o 11 Sierpień 2019 - 12:47, napisał(a):

Kto składał zestaw niedawno o zdrowych zmysłach nie pakował się w 16 mb bios, sam zdecydowałem się na prime x470 bo akurat ma fajną sekcje i 32 mb bios, lecz pod uwagę był brany ten b450 carbon od MSI lecz odpadł w przedbiegach ze względu na 16 mb kość bios

Ja składałem w marcu i nieważne gdzie spytałem, czy na forum czy jak czytałem na Reddicie to najczęściej polecaną płytą był Tomahawk i na nia sie też zdecydowałem. Przyznam jednak że kwestia rozmiaru kości BIOSu była mi do niedawna obca.

#15 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 263
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 11 Sierpień 2019 - 15:10

Zobacz postMonnq, o 11 Sierpień 2019 - 15:59, napisał(a):

Ja składałem w marcu i nieważne gdzie spytałem, czy na forum czy jak czytałem na Reddicie to najczęściej polecaną płytą był Tomahawk i na nia sie też zdecydowałem. Przyznam jednak że kwestia rozmiaru kości BIOSu była mi do niedawna obca.


Inni producenci tego problemu nie mają, a też chyba ładowali 16 MB. Ja się zawiodłem cholernie na MSI, następnym razem wpadnie chyba Asus.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Monnq 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 20 Cze 14

Napisany 11 Sierpień 2019 - 16:43

Zobacz postgalakty, o 11 Sierpień 2019 - 15:10, napisał(a):

Inni producenci tego problemu nie mają, a też chyba ładowali 16 MB. Ja się zawiodłem cholernie na MSI, następnym razem wpadnie chyba Asus.


No więc właśnie, sporo B450 ma 16MB. Gdyby MSI chciało to wypuściłoby na stare mobasy nieokrojony BIOS pod Zen2. Nie sądzę żeby kogoś, kto wsadza coś z 3. gen interesowały dwie poprzednie generacje. Taki BIOS oczywiście wgraloby się indywidualnie. Ewentualnie zostawić wsparcie dla 2. gen ale wyciąć 1. gen, tak jest chyba w X570.

#17 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 263
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 11 Sierpień 2019 - 18:46

Zobacz postMonnq, o 11 Sierpień 2019 - 17:43, napisał(a):

No więc właśnie, sporo B450 ma 16MB. Gdyby MSI chciało to wypuściłoby na stare mobasy nieokrojony BIOS pod Zen2. Nie sądzę żeby kogoś, kto wsadza coś z 3. gen interesowały dwie poprzednie generacje. Taki BIOS oczywiście wgraloby się indywidualnie. Ewentualnie zostawić wsparcie dla 2. gen ale wyciąć 1. gen, tak jest chyba w X570.


Dla mnie też lepsze rozwiązanie, nawet porzucić biosy dla poprzednich Ryzenów, bo i po co nowsze robić skoro działa wszystko? Zrobić tylko pod 3000, ale pewnie chcą mieć jak najszersze "wsparcie" i teraz ani stare, ani nowe nie chodzą dobrze.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Monnq 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 20 Cze 14

Napisany 11 Sierpień 2019 - 18:54

Zobacz postgalakty, o 11 Sierpień 2019 - 18:46, napisał(a):

Dla mnie też lepsze rozwiązanie, nawet porzucić biosy dla poprzednich Ryzenów, bo i po co nowsze robić skoro działa wszystko? Zrobić tylko pod 3000, ale pewnie chcą mieć jak najszersze "wsparcie" i teraz ani stare, ani nowe nie chodzą dobrze.

Koniec końców wychodzą na tym gorzej. I technicznie, i wizerunkowo. Technicznie, bo tak jak mówisz - dobrze nie działa w zasadzie nic a wizerunkowo właśnie z pierwszej przyczyny :P

#19 Użytkownik jest niedostępny   Kornel_O 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Pn, 13 Sie 18

Napisany 11 Sierpień 2019 - 19:00

Zobacz postgalakty, o 11 Sierpień 2019 - 18:46, napisał(a):

Dla mnie też lepsze rozwiązanie, nawet porzucić biosy dla poprzednich Ryzenów, bo i po co nowsze robić skoro działa wszystko? Zrobić tylko pod 3000, ale pewnie chcą mieć jak najszersze "wsparcie" i teraz ani stare, ani nowe nie chodzą dobrze.


Domyśl się jak działa ten biznes... 2 lata po premierze pierwszego Ryzena to płyt można wstawić o dwie generacje nowszego i jeszcze nierzadko mieć PCI-Express 4.0. Po ile są płyty X570? Jaki w ogóle jest argument by je kupować. To trzeba uciąć support

#20 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 844
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 11 Sierpień 2019 - 20:46

Asus ma także rozbudowany bios jak MSI, a zmieścił w 16 mb,
MSI wymyśliło jak podbić sprzedaż płyt, zrobiło to z premedytacją możliwe.
Jak nie dostanę sprawnego biosu do b350 to już nic nie kupię od nich.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 11 Sierpień 2019 - 20:49


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych