Forum PCLab.pl: Płyta pod Ryzen 7 3700x - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta pod Ryzen 7 3700x

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Sierpień 2019 - 11:18

Witam. Jako iż mam dosyć mojej walki z B450 Tomahawk kiedy komputer bootuje raz na dzień, chciałbym zapytać jaką płytę wybrać aby wszystko działało jak należy z Ryzenem 3 generacji? Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 10 Sierpień 2019 - 11:22

Mi bootuje za kazdym razem .Wyłącz game Boost .Zaktualizuj bios do najnowszej wersji .Clear cmos i śmiga.
Pamięci jakie masz ?


#3 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Sierpień 2019 - 11:27

Zobacz postTom Light, o 10 Sierpień 2019 - 11:22, napisał(a):

Mi bootuje za kazdym razem .Wyłącz game Boost .Zaktualizuj bios do najnowszej wersji .Clear cmos i śmiga.
Pamięci jakie masz ?

BIOS zaktualizowany od dawna. Clear cmos lub bateria nic nie daje. Świeci się dioda od CPU i komputer chodzi ale nic nie wyświetla. Po nocy odpalił raz i to tyle. Pamięci hyperx predator 3333mhz 2x8gb. Dwa dni temu miałem jeszcze R7 2700 to działało a teraz niestety

#4 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 10 Sierpień 2019 - 11:31

którą wrsję masz biosu ?
https://us.msi.com/M...AHAWK#down-bios
najnowsza :Version 7C02v1A
Release Date 2019-07-22 File Size 9.12 MB
Jesteś w stanie pożyczyć inne pamięci i sprawdzić działanie płyty ?
Napięcie na pamięciach ustaw manualnie 1,35V
bo u mnie pomimo wybrania XMP dalej 1,20V dawało.

Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 10 Sierpień 2019 - 11:32


#5 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Sierpień 2019 - 11:33

Zobacz postTom Light, o 10 Sierpień 2019 - 11:31, napisał(a):

którą wrsję masz biosu ?
https://us.msi.com/M...AHAWK#down-bios
najnowsza :Version 7C02v1A
Release Date 2019-07-22 File Size 9.12 MB
Jesteś w stanie pożyczyć inne pamięci i sprawdzić działanie płyty ?

Mam taką co napisałeś. Nie jestem ale tu jest wszystko jasne. Jednym działa zestaw innym nie. Jak komp załapie to wszystko działa aż do ponownego uruchomienia. Dwa dni temu wszystko działało ze starym procesorem

#6 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 10 Sierpień 2019 - 11:40

A jaki mnożnik masz ustawiony an CPU w biosie ,u mnie płyta ustawia AUTO 36x widnieje.Wszystkie opcje zarządzania energią załączone.Czy porty sata 5 i 6 masz obsadzone ?posiadasz dysk M2 - NVMe i jest podpięty ?Można porównać kody z pudełka możeinne dystrybucje płyt mają róźniące się wersje na laminacie jakieś układy itp ?
Aha biosa wgrywałem przez flashback button nie przez BIOS i usb flash.Płyta po przyjsciu wogóle się nie chciała obudzić.Zasilacz  Seasonic Platinium 660W  - wpieta wtyczka EPS 8pin.Twój zasilacz  ? , przy haswellach był problem ze zgodnością psu
Jaka rewizja plyty ?

porównaj kody z pudełka :
Link do zdjęć procesora i plyty :

https://send.firefox...7VjCHaEpxl-tlJg

Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 10 Sierpień 2019 - 11:56


#7 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Sierpień 2019 - 11:49

Zobacz postTom Light, o 10 Sierpień 2019 - 11:40, napisał(a):

A jaki mnożnik masz ustawiony an CPU w biosie ,u mnei płyta ustawia AUTO 36x widnieje.Wszystkie opcje zarządzania energią załączone.
Czy porty sata 5 i 6 masz obsadzone ?posiadasz dysk M2 - NVMe i jest podpięty ?Można porównać kody z pudełka możeinne dystrybucje płyt mają róźniące się wersje na laminacie jakieś układy itp ?

Jaka rewizja plyty ?

porównaj kody z pudełka :
Link do zdjęć procesora i plyty :

https://send.firefox...7VjCHaEpxl-tlJg

W BIOS mam wszystko na auto, mnożnik 36. Sloty sata mam zajęte 1-2-3. Dysku m2 nie mam, natomiast jaka to wersja płyty to nie wiem co napisać bo te zdjęcia z linku nie odpalają mi się na telefonie. Na pudełku mam MNK 588 o ile to jest to

#8 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 10 Sierpień 2019 - 11:59

Płyta kiedy kupiona ,ew z jakiej dystrybucji ?Możliwe że coś pozmieniali na laminacie innych elementów użyli ,dlatego są problem .Posprawdzaj jeszcze połaczenia ATX ,EPS 8pin .Wyciąg mobo z obudowy i sprawdź czy problem nie znikł ?
No ale najszybciej porównaj z fotkami co ci na PW wysłałem.


#9 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Sierpień 2019 - 12:57

Pomoże ktoś w wyborze płyty?

#10 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 10 Sierpień 2019 - 13:21

Ja mam tomahawk max i działa okej daj czas im muszą to zrobić :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Ryza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: Cz, 09 Kwi 15

Napisany 10 Sierpień 2019 - 13:44

Serio chcesz wymieniać płytę główną jak już masz Tomahawka? Toż to jest głupota, chyba że na X570 to spoko, żadnej innej się nie opłaca. Na MSI ftp jest bios do Tomahawka modyfikowany z 26 lipca, może on coś da.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Sierpień 2019 - 14:31

Zobacz postRyza, o 10 Sierpień 2019 - 13:44, napisał(a):

Serio chcesz wymieniać płytę główną jak już masz Tomahawka? Toż to jest głupota, chyba że na X570 to spoko, żadnej innej się nie opłaca. Na MSI ftp jest bios do Tomahawka modyfikowany z 26 lipca, może on coś da.

Mam do wyboru Aorusa lub Tomahawk MAX. Podeślesz link do tego biosu to go wgram zaraz

Ten post był edytowany przez Bodzi3k dnia: 10 Sierpień 2019 - 14:32


#13 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 322
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 15 Sierpień 2019 - 06:46

Zobacz postr3jn, o 10 Sierpień 2019 - 14:21, napisał(a):

Ja mam tomahawk max i działa okej daj czas im muszą to zrobić :)


Chyba jednak najlepiej by było kupić Gigabyte X570 Gaming X lub np. MSI MPG X570 GAMING PLUS

#14 Użytkownik jest niedostępny   grisiek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Pt, 21 Gru 07

Napisany 18 Sierpień 2019 - 10:06

Zobacz postgilban, o 15 Sierpień 2019 - 07:46, napisał(a):

Chyba jednak najlepiej by było kupić Gigabyte X570 Gaming X lub np. MSI MPG X570 GAMING PLUS



Akurat tą ostatnią od MSI odradzam. Ponoć strasznie się grzeje. Tutaj na filmiku widać wszystko https://www.youtube....h?v=_7PkZwY9PWM
Ja osobiście po długich rozmyślaniach jak jak autor tematu ostatecznie zrezygnowałem z starszych chipsetów i poszedłem w Gigabyte X570 AORUS ELITE.
Zero martwienia się o bios, czy procek pójdzie czy nie, czy będzie stabilnie czy może nie będzie chciał się bootować. No i wystarczy też na przyszłość jak będę chciał za 2 albo 3 lata zmienić AMD na jakiś inny z większą ilością jajek.

#15 Użytkownik jest niedostępny   markencjusz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1198
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 19 Sierpień 2019 - 14:55

Zobacz postgrisiek, o 18 Sierpień 2019 - 11:06, napisał(a):

Ja osobiście po długich rozmyślaniach jak jak autor tematu ostatecznie zrezygnowałem z starszych chipsetów i poszedłem w Gigabyte X570 AORUS ELITE. (...)
Zero martwienia się o bios, czy procek pójdzie czy nie, czy będzie stabilnie czy może nie będzie chciał się bootować. No i wystarczy też na przyszłość jak będę chciał za 2 albo 3 lata zmienić AMD na jakiś inny z większą ilością jajek.


Te argumenty za kupnem X570 jeszcze parę miesięcy temu były identyczne w przypadku chipsetów "poprzedniej generacji". :lol2:

#16 Użytkownik jest niedostępny   pawelpb 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Cz, 15 Sie 19

Napisany 21 Sierpień 2019 - 00:13

Zobacz postgrisiek, o 18 Sierpień 2019 - 10:06, napisał(a):

Akurat tą ostatnią od MSI odradzam. Ponoć strasznie się grzeje. Tutaj na filmiku widać wszystko https://www.youtube....h?v=_7PkZwY9PWM
Ja osobiście po długich rozmyślaniach jak jak autor tematu ostatecznie zrezygnowałem z starszych chipsetów i poszedłem w Gigabyte X570 AORUS ELITE.
Zero martwienia się o bios, czy procek pójdzie czy nie, czy będzie stabilnie czy może nie będzie chciał się bootować. No i wystarczy też na przyszłość jak będę chciał za 2 albo 3 lata zmienić AMD na jakiś inny z większą ilością jajek.

Moze bys tak sobie zerknol ze na filmiku gosc ma msi x570 gamin edge a nie gaming plus.Ja mam X570 Gaming Plus i jest malina.To bylo pewne ze r3000 tak czy siak po wypuszczeniu plyt Max i tak nie beda lepsze od tych na X570.Na B450 zawsze beda problemy.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14167
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 21 Sierpień 2019 - 06:40

Napięcie na ram masz 1.35V ? Sprawdzałeś czy bez profilu XMP też masz problemy z botowaniem?

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 21 Sierpień 2019 - 06:41


#18 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 21 Sierpień 2019 - 07:24

Zobacz postpawelpb, o 21 Sierpień 2019 - 01:13, napisał(a):

Moze bys tak sobie zerknol ze na filmiku gosc ma msi x570 gamin edge a nie gaming plus.Ja mam X570 Gaming Plus i jest malina.To bylo pewne ze r3000 tak czy siak po wypuszczeniu plyt Max i tak nie beda lepsze od tych na X570.Na B450 zawsze beda problemy.


Jakos z Asusami ludzie nie maja problemow z nowymi Ryzenami nawet na plytach B350.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14167
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 21 Sierpień 2019 - 07:45

Na filmiku 3900X @ 4.3GHz 1.414V przy MSI jest bliskie thrtlingu sekcji. Ale przy kompletnym braku nawiewu po godzinie na stress teście. Nie ma szans aby przegrzać sekcję na MSI przy ryzenie 3600 czy 3700x.

W przypadku 3600 szybciej proc dobije do 100*C niż płyta do 80*C. I to tylko i wyłącznie używając Prime. Co w zasadzie nie ma żadnego odzwierciedlenia dla domowego użytku.


Ja polecam wybrać płytę tak, aby odpowiadała nam funkcjonalnością. Temat VRM można olać. Sam mam EDGE dla WiFi i BT oraz z uwagi na promocję bo dodawali gratis ram. Wyszła cena jak za B450 ;)

#20 Użytkownik jest niedostępny   BBLacha 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 21 Sie 19

Napisany 21 Sierpień 2019 - 08:50

Dzień dobry,

jako, że jestem nowy na forum to w pierwszej kolejności chciałbym się najpierw serdecznie przywitać :)

Mam pytanie - przymierzam się do zakupu płyty X570 i natknąłem się na takie porównanie: https://www.youtube....7PkZwY9PWM&t=6s

Chciałbym zapytać, czy ktoś miał podobne doświadczenia? Czy faktycznie MSI tak mocno odstaje temperaturami?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych