Forum PCLab.pl: Uwalony Ryzen 7 3700X - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Uwalony Ryzen 7 3700X Komputer sie włacza wchodze do biosu system sie ładuje i gasnie

#1 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 773
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 15:28

Od wczoraj walczę z moim Ryzenem 3700X.
Wszystko działało przez dwa tygodnie ok do wczoraj nagle nieobciążony komputer samoczynnie się wyłączył.
Zdążyłem jeszcze wejść do Windowsa uruchomiłem grę działała ale cinebench wyłączył po sekundzie kompa.
Od tego momentu nie mogę wejść do systemu przechodzi test procesora czerwona dioda , test kart graficznej biała dioda, bootuje zielona dioda, załącza się ładowanie windows i koniec.
Wiatraki klawiatura myszka działa tylko jakby brakowało mocy do uruchomienia systemu.
Zrobiłem reset biosu od nowa zainstalowałem system poodpinałem wszystko i na nowo i nic dalej to samo.
Płyta główna działa ze starym 1600X do którego powrotu na razie zostałem zmuszony.
Nie podkręcałem procesora temperatury jakie miałem na boxie przekraczły 80 stopni w testach w grach max 70 na nowo zakupionym krakenie 10 stopni mniej.
Być może płyta na starym X370 jest tu winowajca może za duże napięcia dawała nie wiem wszystko było w porządku nowy bios sterowniki chipsetu.
Siedzę ponad 20 lat w świecie sprzętu komputerowego i pierwszy raz mi się zdarzyło zobaczyć zepsuty procesor.
W poniedziałek wyśle na serwis bo nie posiadam płyty na x570 żeby sprawdzić czy faktycznie procesor uszkodzony.
Myślę że AMD w razie czego mi wymieni bo to nie moja wina przecież miały działać na chipsecie x370.
Cały czas monitorowałem temperatury nigdy tych 85 st nie przekroczyło jedynie napięcia w idle pokazywało za duże 1,4500 ale pod obciążeniem spadały do 1,200-1,300 ale to normalne samo AMD się tłumaczyło że to normalne.

Znalazłem awaryjne rozwiązanie problemu daje taktowanie 2800 napięcie manualne 1,2000 V i takim sposobem włącza mi się windows i system działa ale jak próbuje uruchomić coś dociąży procesor aida test ,cinebench komputer się wyłącza
Tak jak by mocy brakowało.
Spotkał się ktoś może z takimi objawami.

#2 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 10 Sierpień 2019 - 16:13

Oddaj to do sklepu i albo kup x570 albo daj sobie spokój z ryzenami 3000.

#3 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1030
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 10 Sierpień 2019 - 16:14

"Znalazłem awaryjne rozwiązanie problemu daje taktowanie 2800 napięcie manualne 1,2000 V i takim sposobem włącza mi się windows i system działa ale jak próbuje uruchomić coś dociąży procesor aida test ,cinebench komputer się wyłącza"
Cep jest nie stabilny dlatego wywala.

Oraz zbij napięcie do 1.35v gdzieś w tych okolicach bo na tym krakenie go nie schłodzisz{na tym napięciu} sam posiadam jeszcze więc wiem ile on jest wstanie schłodzić.Daj ustawienia def i jaki on daje zegar+ jakie napiecie wali 1.45v?

Pomaga zauważalnie ustawienie w zakładce,która ci zaraz napiszę w uefi w sekcji zasilania na extreme wtedy bardziej równy v leci i sie stabilizuje proc .

Ten post był edytowany przez kosiarz66 dnia: 10 Sierpień 2019 - 16:17


#4 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Sierpień 2019 - 16:33

Zobacz postSoonTM, o 10 Sierpień 2019 - 16:13, napisał(a):

Oddaj to do sklepu i albo kup x570 albo daj sobie spokój z ryzenami 3000.

MSI B450 Tomahawk MAX i też będzie działać. Poza tym te procki się nie kręcą także i sekcja wytrzyma

#5 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 773
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 16:33

Zobacz postkosiarz66, o 10 Sierpień 2019 - 17:14, napisał(a):

"Znalazłem awaryjne rozwiązanie problemu daje taktowanie 2800 napięcie manualne 1,2000 V i takim sposobem włącza mi się windows i system działa ale jak próbuje uruchomić coś dociąży procesor aida test ,cinebench komputer się wyłącza"
Cep jest nie stabilny dlatego wywala.

Oraz zbij napięcie do 1.35v gdzieś w tych okolicach bo na tym krakenie go nie schłodzisz{na tym napięciu} sam posiadam jeszcze więc wiem ile on jest wstanie schłodzić.Daj ustawienia def i jaki on daje zegar+ jakie napiecie wali 1.45v?

Pomaga zauważalnie ustawienie w zakładce,która ci zaraz napiszę w uefi w sekcji zasilania na extreme wtedy bardziej równy v leci i sie stabilizuje proc .

Ewidentnie cpu jest walniete robię różne cuda w jego i nic nie daje nawet na tych 2800 Mhz potrafi wywalić odsyłam do sklepu niech sprawdza na x570 jak będzie ok to zamówię nowapłytę ale to przecież ponad 2 tygodnie działało i tak samoczynnie padło dziwne to

#6 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1030
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 10 Sierpień 2019 - 16:36

Zobacz postslawinho, o 10 Sierpień 2019 - 16:33, napisał(a):

Ewidentnie cpu jest walniete robię różne cuda w jego i nic nie daje nawet na tych 2800 Mhz potrafi wywalić odsyłam do sklepu niech sprawdza na x570 jak będzie ok to zamówię nowapłytę ale to przecież ponad 2 tygodnie działało i tak samoczynnie padło dziwne to

Odpal w uefi zakladka digi+power control i daj CPU power Phase control,oraz CPU power duty control na extreme.
Daj def ustaw plus to co ci podałem jak dalej to samo,odsyłaj bo widać cpu padnięty złom.

Ten post był edytowany przez kosiarz66 dnia: 10 Sierpień 2019 - 16:40


#7 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 773
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 16:47

Nigdy więcej amd wracam do Intela lepiej było kupić i7 9700k i porządną płytę na z370 bo do ryzen 3 trzeba płyty z 1300 zł jak nie chce się uwalic cpu

Ten post był edytowany przez slawinho dnia: 10 Sierpień 2019 - 16:47


#8 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 10 Sierpień 2019 - 16:49

Mojemu koledze padł i5 4460 bardzo szybko po zakupie więc takie przypadki się zdarzają Intel mu wysłał nowa sztuke chodzi do dzisiaj

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 10 Sierpień 2019 - 16:50

Zobacz postslawinho, o 10 Sierpień 2019 - 15:28, napisał(a):

sposobem włącza mi się windows i system działa ale jak próbuje uruchomić coś dociąży procesor aida test ,cinebench komputer się wyłącza
Tak jak by mocy brakowało.
Spotkał się ktoś może z takimi objawami.

Na podstawie mojej wiedzy internetowo-youtubowej, oglądania napraw sprzętu. Wygląda mi to na jakieś zwarcie/ wywala zabezpieczenie przeciążeniowe. Prawdopodobnie masz uwalaną płytę główną/ zasilacz.

Oddaj sprzęt do serwisu i niech ustalą co jest spalone.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 10 Sierpień 2019 - 16:51


#10 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 773
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 17:06

Zobacz postQwertypp10, o 10 Sierpień 2019 - 17:50, napisał(a):

Na podstawie mojej wiedzy internetowo-youtubowej, oglądania napraw sprzętu. Wygląda mi to na jakieś zwarcie/ wywala zabezpieczenie przeciążeniowe. Prawdopodobnie masz uwalaną płytę główną/ zasilacz.

Oddaj sprzęt do serwisu i niech ustalą co jest spalone.

Ale ryzen 1600x działa bez problemu teraz jak to wloze na tej płycie nic nie wywala ale z drugiej strony pokazuje mi 1.400 v w uefi przedtem tego nie było miałem ryzen 1600x podkreconego do 4 ghz ale na napięciu 1.325 a nie jak w w jego przy 3.6 pokazuje 1.4 to tak jak na 3700x czyli być może jest coś nie tak z płyta skąd ona takie napiecia bierze. Chyba kupie na szybko msi tomahawka do sprawdzenia bo mi coś tu nie gra a samo czyne uwalenie cpu to rzadko spotykana rzecz

Zobacz postQwertypp10, o 10 Sierpień 2019 - 17:50, napisał(a):

Na podstawie mojej wiedzy internetowo-youtubowej, oglądania napraw sprzętu. Wygląda mi to na jakieś zwarcie/ wywala zabezpieczenie przeciążeniowe. Prawdopodobnie masz uwalaną płytę główną/ zasilacz.

Oddaj sprzęt do serwisu i niech ustalą co jest spalone.

Ale ryzen 1600x działa bez problemu teraz jak to wloze na tej płycie nic nie wywala ale z drugiej strony pokazuje mi 1.400 v w uefi i przedtem tego nie było miałem ryzen 1600x podkreconego do 4 ghz ale na napięciu 1.325 a nie jak w w uefi przy 3.6 pokazuje 1.4 to tak jak na 3700x czyli być może jest coś nie tak z płyta skąd ona takie napiecia bierze. Chyba kupie na szybko msi tomahawka do sprawdzenia bo mi coś tu nie gra a samo czyne uwalenie cpu to rzadko spotykana rzecz

Ten post był edytowany przez slawinho dnia: 10 Sierpień 2019 - 17:17


#11 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 773
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 17:24

Zobacz postkosiarz66, o 10 Sierpień 2019 - 17:36, napisał(a):

Odpal w uefi zakladka digi+power control i daj CPU power Phase control,oraz CPU power duty control na extreme.
Daj def ustaw plus to co ci podałem jak dalej to samo,odsyłaj bo widać cpu padnięty złom.

Zrobiłem tak nic nie daje dalej to samo procek nie jest spalony bo by nie było obrazu i uefi nawet czerwona dioda nie swieci na stałe może płyta spróbuje podkręcić i poobciazac 1600x zobaczymy

Zobacz postslawinho, o 10 Sierpień 2019 - 18:06, napisał(a):

Ale ryzen 1600x działa bez problemu teraz jak to wloze na tej płycie nic nie wywala ale z drugiej strony pokazuje mi 1.400 v w głosie przedtem tego nie było miałem ryzen 1600x podkreconego do 4 ghz ale na napięciu 1.325 a nie jak w w jego przy 3.6 pokazuje 1.4 to tak jak na 3700x czyli być może jest coś nie tak z płyta skąd ona takie napiecia bierze. Chyba kupie na szybko msi tomahawka do sprawdzenia bo mi coś tu nie gra a samo czyne uwalenie cpu to rzadko spotykana rzecz


Ale ryzen 1600x działa bez problemu teraz jak to wloze na tej płycie nic nie wywala ale z drugiej strony pokazuje mi 1.400 v w głosie przedtem tego nie było miałem ryzen 1600x podkreconego do 4 ghz ale na napięciu 1.325 a nie jak w w jego przy 3.6 pokazuje 1.4 to tak jak na 3700x czyli być może jest coś nie tak z płyta skąd ona takie napiecia bierze. Chyba kupie na szybko msi tomahawka do sprawdzenia bo mi coś tu nie gra a samo czyne uwalenie cpu to rzadko spotykana rzecz


Juz dzisia piaty raz bede wymienial procesory😏

#12 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 10 Sierpień 2019 - 17:34

Tylko jak już chcesz Tomahawka to wersję MAX

#13 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 773
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 18:02

Teraz sprawdzam 1600x podkręciłem do 3,9 ustawiłem napięcie 1,320v pamięci 3200 timingi 15/17/717/17 .
Przeszło cinebencha teraz 20 minut Aida stability test.
Czyli wygląda na to że jednak, że wspaniały Ryzen 7 3700X jest do dupy i pójdzie na serwis do wymiany.
Jak wymienia czy znowu nie będą robić problemów z wymianą.
Ale będzie trzeba kupić coś na X570 chyba pójdę w stronę Gigabyte Asus mnie zawiódł jak widać.
Ciekawe czy komuś jeszcze na świecie padł nowy rysiek 3700X

Ten post był edytowany przez slawinho dnia: 10 Sierpień 2019 - 18:05


#14 Użytkownik jest dostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7271
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 10 Sierpień 2019 - 18:21

Weź go do sklepu niech go sprawdzą na X570, prawie na pewno odpali. Chociaż masz ASUSa......oni lubią zrobić coś głupiego z napięciami.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 10 Sierpień 2019 - 18:22


#15 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 773
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 18:30

Zobacz postczolgista778, o 10 Sierpień 2019 - 19:21, napisał(a):

Weź go do sklepu niech go sprawdzą na X570, prawie na pewno odpali. Chociaż masz ASUSa......oni lubią zrobić coś głupiego z napięciami.

Byłem dzisiaj w xkomie popytać czy mi sprawdza ale oni wysyłają takie rzeczy do centrali nie maja serwisu tylko montowanie.
W okolicy nikt nie ma płyty na x570 żeby sprawdzić serwisów komputerowych brak jeszcze mam komputronik ale oni to tez raczej sklep handel
Procek kupiłem 3 tygodnie temu w xstream w promocyjnej cenie.
Odeśle im niech sprawdza a najwyżej kupie od nich plyte na nowym chipsecie.
jeśli procek będzie uszkodzony to odeślą do amd

Ten post był edytowany przez slawinho dnia: 10 Sierpień 2019 - 18:33


#16 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 10 Sierpień 2019 - 18:32

Nie rozumiem Cię. Kupiłeś wadliwy sprzęt, oddaj go i kup coś co będzie działać.

Po co ludzie płacą za beta testy? Jak już chcesz ryzena to kup sobie 2600 i daj sobie spokój z 3000, albo od razu idź w intela jak chcesz grać w gry.

Sam myślałem ostatnie 1,5 miesiąca co kupić i idę w i9 9900k bo jednak trochę już ma ta platforma, mam kompa do pracy i nie mogę sobie pozwolić na jakieś problemy bo bios nie działa, czy ryzen nie chce pracować bo ram mu nie pasuje albo milion innych rzeczy.

Ten post był edytowany przez SoonTM dnia: 10 Sierpień 2019 - 18:33


#17 Użytkownik jest niedostępny   ppawel26 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: So, 29 Mar 14

Napisany 10 Sierpień 2019 - 18:32

Miałem podobnie z ryzenem 2700 po 5 dniach padł. Podczas grania w bfv komputer samoistnie się wyłączył, tylko że u mnie już się nie chciał ponownie uruchomić, oddałem procesor na gwarancję i sklep bez problemu wymienił na nowy, teraz siedzę już pół roku na nowym cpu i nie ma żadnych problemów.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Fjubens 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 654
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 10 Sierpień 2019 - 18:34

Zobacz postSoonTM, o 10 Sierpień 2019 - 19:32, napisał(a):

Nie rozumiem Cię. Kupiłeś wadliwy sprzęt, oddaj go i kup coś co będzie działać.

Po co ludzie płacą za beta testy? Jak już chcesz ryzena to kup sobie 2600 i daj sobie spokój z 3000, albo od razu idź w intela jak chcesz grać w gry.

Autor pisał, że dwa tygodnie działało więc czas na zwrot minął. Jak zatem ma niby "oddać"? Pozostaje gwarancja/rękojmia i oczekiwanie na nowy procek w razie potwierdzenia wady.

Ten post był edytowany przez Fjubens dnia: 10 Sierpień 2019 - 18:35


#19 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 773
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 10 Sierpień 2019 - 18:38

jeszcze mam możliwość sprawdzić na Gigabyte B450 Aourus Elite ale to raczej kiepski pomysł.
Raczej nikt w mojej okolicy nie kupuje płyt za 1100-1600 a tyle kosztują X570

Zobacz postFjubens, o 10 Sierpień 2019 - 19:34, napisał(a):

Autor pisał, że dwa tygodnie działało więc czas na zwrot minął. Jak zatem ma niby "oddać"? Pozostaje gwarancja/rękojmia i oczekiwanie na nowy procek w razie potwierdzenia wady.

No jest gwarancja 3 lata przecież ja tego nie uszkodziłem jeszcze jak bym krecił nawet temperatur nie było ponad 90 i napięcia 1.45 według amd bezpieczne

#20 Użytkownik jest niedostępny   SoonTM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 10 Sierpień 2019 - 18:39

Przecież jest gwarancja. Po prostu to oddaj i daj sobie spokój. Jesteś klientem, kupiłeś wadliwy produkt, po co się z tym grzebiesz?

Ten post był edytowany przez SoonTM dnia: 10 Sierpień 2019 - 18:40


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych