Forum PCLab.pl: b450 tomahawk problem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

b450 tomahawk problem

#1 Użytkownik jest niedostępny   pavulon18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 18

Napisany 11 Sierpień 2019 - 15:30

Witam,
czasami gdy włączam komputer mam tylko czarny ekran i świeci się dioda ostrzegawcza na płycie głównej, chyba od CPU - 1 nad wtyczką 24 pin - reset PC rozwiązuje problem (konfiguracja b450 tomahawk + r5 2600).
Również mam dziwny problem, bo gdy komputer jest włączony to przy mignięciu prądem włącza się od razu ponownie. Aktualizowałem nawet BIOS, u znajomego na tej samej płycie i przy tej samej konfiguracji komputer się nie włącza - zasilacze są inne, posiadam SilentiumPC Supremo Gold 550W. Ktoś wie od czego to zależy?
Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3037
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 11 Sierpień 2019 - 15:34

Tak 1 dioda jest od CPU, takie jaja działy się jak w biosie był wyłączony high precision event timer przynajmniej na msi b450 gaming plus jak miałem w rękach, trzeba było zostawić włączony a wyłączyć tylko pod windowsem. Ram w 2 i 4 slocie od strony procesora?

#3 Użytkownik jest niedostępny   pavulon18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 18

Napisany 11 Sierpień 2019 - 15:45

Tylko w 2 slocie bo mam na razie jedną kość.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3037
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 11 Sierpień 2019 - 15:52

Wgraj bios 7C02v17 ze strony (ostatni przed aktualizacją pod zen2) i jak wejdziesz do biosu to szukaj opcji high precision event timer lub HPET i zostaw na enabled bo może masz wyłączone sprawdz jak będzie na początek.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 345
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 11 Sierpień 2019 - 15:56

Zobacz postSend1N, o 11 Sierpień 2019 - 15:52, napisał(a):

Wgraj bios 7C02v17 ze strony (ostatni przed aktualizacją pod zen2) i jak wejdziesz do biosu to szukaj opcji high precision event timer lub HPET i zostaw na enabled bo może masz wyłączone sprawdz jak będzie na początek.

Szukam tej opcji na najnowszym BIOS dla Tomahawka bo mam podobnie z R7 3700x ale nie moge jej znalezć, chyba usuneli

#6 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3037
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 11 Sierpień 2019 - 16:14

Zobacz postBodzi3k, o 11 Sierpień 2019 - 16:56, napisał(a):

Szukam tej opcji na najnowszym BIOS dla Tomahawka bo mam podobnie z R7 3700x ale nie moge jej znalezć, chyba usuneli

z r 3xxx to już inna bajka biosy maja problem z nimi autor ma 2600 w biosie lite ta opcja jest wycięta całkowicie

#7 Użytkownik jest niedostępny   pavulon18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 18

Napisany 12 Sierpień 2019 - 18:47

Wybacz, że dopiero teraz ale nie miałem czasu wcześniej odpisać. Ostatnio aktualizowałem BIOS i mam tą wersję, którą napisałeś. Niestety nie mogę w biosie znaleźć tej opcji co mówisz. Ogólnie czy to normalne, że przy włączeniu komputera ta dioda mi się świeci 2-3 sekundy?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3037
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Sierpień 2019 - 19:09

Zobacz postpavulon18, o 12 Sierpień 2019 - 19:47, napisał(a):

Wybacz, że dopiero teraz ale nie miałem czasu wcześniej odpisać. Ostatnio aktualizowałem BIOS i mam tą wersję, którą napisałeś. Niestety nie mogę w biosie znaleźć tej opcji co mówisz. Ogólnie czy to normalne, że przy włączeniu komputera ta dioda mi się świeci 2-3 sekundy?

To jest normalne akurat ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   pavulon18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 18

Napisany 12 Sierpień 2019 - 22:50

Już wolę dopytać, bo tak mi się zdawało. Nikt nie miał wiecej podobnego problemu?

#10 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1291
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 24 Sierpień 2019 - 21:06

Sprawdzcie nowy patent prosto z forum msi:

Cytuj

Go into bios and enable the ErP setting. Since doing that I have not encountered any cold boot problems. My PC boots evertime from overnight, either from a complete shut off or from hibernation.


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych