Forum PCLab.pl: Router dla internetu powyżej 1000 Mbit - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Router dla internetu powyżej 1000 Mbit

#1 Użytkownik jest niedostępny   dmgary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1588
  • Dołączył: Nd, 26 Mar 06

Napisany 11 Sierpień 2019 - 17:07

Witam

Rozważania jak na razie czysto teoretyczne.

Usługodawca np. Multimedia Polska dostarcza internet o prędkości 1200 Mbit/s, zwykłe karty pozwolą uzyskać prędkość w okolicy 940 - 960 Mbit/s.
Są płyty główne z kartami 10 Gbit/s , są też takie dedykowane karty na Pcie, ale jak podać taki sygnał.

Jaka jest możliwość wpuszczenia internetu z pełną prędkością do komputera?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Enjama 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 80
  • Dołączył: Pt, 13 Kwi 07

Napisany 11 Sierpień 2019 - 17:14

Z tego co wiem ten modem ich Huawei nie ma wyjscia 10 gb/s a 1gb/s, więc szkoda kasy żebyś kupował karty sieciowe 10Gb/s.bo nic ci to nie da.
Z jednego połączenia osiągniesz tyle ile piszą

#3 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9170
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 11 Sierpień 2019 - 18:31

Z tańszych CCR1036-8G-2S+
Jak co bardziej przyszłościowego (w pełni sprzętowy) to Cisco ASR 1001-X ale to już kwota 5 cyfrowa i z 3 na początku.
Bez X na końcu to co innego

#4 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 12 Sierpień 2019 - 06:40

Z tańszych do domu jak i małej firmy to spokojnie starczy CRS305-1G-4S+IN którego można nabyć za mniej niż 6 stówek.

#5 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3497
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 12 Sierpień 2019 - 10:46

Zobacz postdmgary, o 11 Sierpień 2019 - 18:07, napisał(a):

Są płyty główne z kartami 10 Gbit/s , są też takie dedykowane karty na Pcie, ale jak podać taki sygnał.

Jaka jest możliwość wpuszczenia internetu z pełną prędkością do komputera?

Wszystko zależy od tego jak operator zaterminuje swoje łącze. Z tego co pisze Enjama jest tylko 1Gigabit. Ale załóżmy że jest to 10GbE czyli 10Gb po Ethernecie, czyli 10Gigabitowa skrętka miedziana kategorii co najmniej 6A. Wtedy albo odpowiedni switch, albo bezpośrednio do kompa do karty 10GbE.

Kolejna opcja to połączenie światłowodem, tzn operator terminuje urządzeniem z portem SFP+. Wtedy potrzebny jest światłowód, dwa moduły Gbic i albo pośrednio przez jakiś switch (np. wspomniany przez SeN81 Mikrotik CRS305-1G-4S+IN), albo bezpośrednio do kompa do odpowiedniej karty sieciowej. Oczywiście może tez być tak, że światłowodem do switcha, a ze swicha do kompa miedzianym 10GbE. No i nie mówię tutaj o światłowodzie który dociągnie operator usługi, tylko o połączeniach już za jego urządzeniem końcowym.

Można też połączyć porty SFP przewodami DAC, ale tutaj jest ograniczona długość takiego połączenia. Ale jest to teraz chyba najtańsza opcja uzyskania 10Gb połączenia. W tym wpisie masz filmik, który może lepiej zobrazuje mój opis.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9170
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 12 Sierpień 2019 - 17:27

Zobacz postSeN81, o 12 Sierpień 2019 - 07:40, napisał(a):

Z tańszych do domu jak i małej firmy to spokojnie starczy CRS305-1G-4S+IN którego można nabyć za mniej niż 6 stówek.

To jest switch a nie router

#7 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 12 Sierpień 2019 - 21:32

To czy będzie switchem czy routerem zależy od systemu. Masz tam dual boot i możesz odpalić RouterOS dzięki czemu urządzenie będzie w pełni funkcjonalnym routerem.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9170
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 12 Sierpień 2019 - 21:46

To zrób z niego router, odpal nat i zrób speedtesta bez fast tracka :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 13 Sierpień 2019 - 08:15

Wiadomo że te urządzenia dzieli przepaść jeśli chodzi o wydajność ale ja mówię o zastosowaniach domowych. Poza tym dlaczego rezygnować z fasttracka, przecież to spory kop wydajnościowy.

Nie mniej dyskusja na ten temat i tak nie ma sensu z uwagi na fakt że Multimedia łącze 1,2Gbps dostarcza z urządzeniem abonenckim (ZHONE 2726A1 lub HUAWEI EG8245Q) do którego wchodzi światło ale dla klienta dostępne są tylko porty ETH 1Gbps. Tak więc uzyskanie 1,2Gbps możliwe jest tylko przez sumę kilku połączeń.

Czyli będzie to wyglądało mniej więcej tak
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez SeN81 dnia: 13 Sierpień 2019 - 08:20


#10 Użytkownik jest niedostępny   dmgary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1588
  • Dołączył: Nd, 26 Mar 06

Napisany 13 Sierpień 2019 - 10:58

Zobacz postSeN81, o 13 Sierpień 2019 - 08:15, napisał(a):

[...] Nie mniej dyskusja na ten temat i tak nie ma sensu z uwagi na fakt że Multimedia łącze 1,2Gbps dostarcza z urządzeniem abonenckim (ZHONE 2726A1 lub HUAWEI EG8245Q)


Zgadza się , ale chodzi właśnie o to by wyeliminować urządzenie abonenckie z portami 1 Gbps i zastąpić czymś ze złączami np. 10 Gbps.
Czy to będzie podłączone skrętką klasy 6 czy światłowodem to mnie istotne byle uzyskać "sieć domową" klasy 10 Gbps.


Ps. Teraz przerzucając pliki z kompa do kompa "zapycha" połączenie na maksa możliwości cieci 1Gbit.

Załączone pliki



#11 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3497
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 13 Sierpień 2019 - 13:09

Zobacz postdmgary, o 13 Sierpień 2019 - 11:58, napisał(a):

Zgadza się , ale chodzi właśnie o to by wyeliminować urządzenie abonenckie z portami 1 Gbps i zastąpić czymś ze złączami np. 10 Gbps.
Czy to będzie podłączone skrętką klasy 6 czy światłowodem to mnie istotne byle uzyskać "sieć domową" klasy 10 Gbps.

Pytanie czy operator pozwoli wyeliminować urządzenie abonenckie... Zawsze masz możliwość postawienia swoich urządzeń z portami 10Gb (patrz #5), a urządzenie abonenckie traktować tylko jako źródło Internetu.

Zobacz postdmgary, o 13 Sierpień 2019 - 11:58, napisał(a):

Ps. Teraz przerzucając pliki z kompa do kompa "zapycha" połączenie na maksa możliwości cieci 1Gbit.

Błędnie myślenie. "Zapycha" się jedynie interfejs karty sieciowej... Myślisz, że switch w routerze czy tam oddzielny switch też się zapychają?

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 13 Sierpień 2019 - 13:10


#12 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 13 Sierpień 2019 - 13:34

Nie wyeliminujesz urządzenia abonenckiego bo żaden duży operator ci na to nie pozwoli.
Jak chcesz mieć na LANie 10Gb to kupujesz switch 10Gb i do niego podłączasz urządzenia z sieci. A aby wykorzystać 1,2Gb podpinasz switch do routera 2 kablami i robisz na portach teaming.
W Mikrotikach nazywa się to bonding
Także do tego celu nada się wspomniany przeze mnie wcześniej CRS305-1G-4S+IN lub jak potrzeba więcej portów to jest też 8 portowy CRS309-1G-8S+IN.

No i podstawowe pytanie czy operator w ogóle udostępnia takie łącze w twojej okolicy.

#13 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 578
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 13 Sierpień 2019 - 13:40

rozumiem, że to urządzenie abonenckie nie pozwala na teaming?

#14 Użytkownik jest niedostępny   dmgary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1588
  • Dołączył: Nd, 26 Mar 06

Napisany 13 Sierpień 2019 - 14:11

Myślałem o czymś prostszym...

Take go typu router.

Wejście optyczne neta 10 Gbit i pozostałe porty nie 1 Gbps tylko 5 lub 10 Gbps (przewody miedziane kat.6a) i problem byłby rozwiązany.

Tylko chyba nie ma jeszcze takich rozwiązań ...



Załączone pliki



#15 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3497
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 13 Sierpień 2019 - 15:09

Zobacz postdmgary, o 13 Sierpień 2019 - 15:11, napisał(a):

Take go typu router.
Wejście optyczne neta 10 Gbit i pozostałe porty nie 1 Gbps tylko 5 lub 10 Gbps (przewody miedziane kat.6a) i problem byłby rozwiązany.
Tylko chyba nie ma jeszcze takich rozwiązań ...

Akurat ten router R9000 Nighthawk X10 AD7200 ma SPF+ ale nie koniecznie jako WAN tylko jako LAN.

To o czym myślisz można zrobić na Mikrotiku hAP ac (ma port SPF) lub podobny. Albo Edgerouter The EdgeRouter™ X SFP. Z tym, że na na razie bez szybszych portów niż 1Gbps.
I jeszcze raz powtórzę, licz się z tym że korpo operator nie pozwoli na użycie swojego sprzętu bezpośredniego na końcówce. Nawet jak kupisz sobie własny terminal optyczny. Już prędzej jakiś lokalny ISP.

#16 Użytkownik jest niedostępny   dmgary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1588
  • Dołączył: Nd, 26 Mar 06

Napisany 13 Sierpień 2019 - 15:56

Zobacz postQwinto, o 13 Sierpień 2019 - 15:09, napisał(a):

Akurat ten router R9000 Nighthawk X10 AD7200 ma SPF+ ale nie koniecznie jako WAN tylko jako LAN.



Da się tak skonfigurować by był jako WAN . Tyle że ma pozostałe 6 wyjść "tylko" 1 Gbps.

#17 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3497
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 13 Sierpień 2019 - 17:35

No to super. Teraz już tylko szukać ISP, który pozwoli podłączyć własną wkładkę. No chyba że da swoją.
Ale ma porty nr 1 i 2 które można zagregować.

#18 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 13 Sierpień 2019 - 19:43

Port SFP działa z przepustowością 1,25Gbps więc przy łączu 1,2Gbps nie ma znaczenie czy w urządzeniu brzegowym będzie port SFP+ czy SFP na obu net będzie śmigał z pełną prędkością.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9170
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 13 Sierpień 2019 - 22:15

Zobacz postSeN81, o 13 Sierpień 2019 - 09:15, napisał(a):

Wiadomo że te urządzenia dzieli przepaść jeśli chodzi o wydajność ale ja mówię o zastosowaniach domowych. Poza tym dlaczego rezygnować z fasttracka, przecież to spory kop wydajnościowy.

Nie mniej dyskusja na ten temat i tak nie ma sensu z uwagi na fakt że Multimedia łącze 1,2Gbps dostarcza z urządzeniem abonenckim (ZHONE 2726A1 lub HUAWEI EG8245Q) do którego wchodzi światło ale dla klienta dostępne są tylko porty ETH 1Gbps. Tak więc uzyskanie 1,2Gbps możliwe jest tylko przez sumę kilku połączeń.

Czyli będzie to wyglądało mniej więcej tak
Dodaj obrazek

Taki drobny detal. Przy fast track nie działa firewall.

W skrócie autor nie ma szans na uzyskanie więcej niż 950mbit.
Żaden operator nie indywidualnemu nie zestawi ciemnego wlokna.
Jedyna możliwość to wkładka GPON on stick ale chyba jeszcze nie ma w technologii 10gbit.
Terminali ONT 10gbit nie widziałem z portami powyżej 1Gbit.
Wydaje mi się że Huawei posiadały możliwość agregacji.

#20 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1142
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 13 Sierpień 2019 - 22:55

Zobacz postSzczota, o 13 Sierpień 2019 - 23:15, napisał(a):


W skrócie autor nie ma szans na uzyskanie więcej niż 950mbit.
Żaden operator nie indywidualnemu nie zestawi ciemnego wlokna.



hmm u mnie na wiochach jest gruba rura operatora z takim wypierdem, że łolaboga są już zapisy na internet do 2 lat mieli wszystkich chętnych podłączyć a to parę wioch podłączania.... Jak widzęw programie to jakieś 36k gospodarstw domowych



Na razie postawili darmowe hotspoty u testowych ludzi niezabezpieczone podpięte do grubej baski i mozna cobie cyckać za freee 10mbps na klienta z pingiem 2ms na speedtestach.



Zastrzel mnie...w ramach działania „Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa” inea sa https://www.inea.pl/...ebie/swiatlowod

najniższa opcja 1Gbps
druga opcja 10Gbps

To jak klient podłączy sobie takie internety na wiochach w puszczy (bo tam to robią) będzie miał 1Gbps ? :D 36tys gospodarstw domowych maja podłączyć w dwa lata i to kilka wioch na zadupiu, skąd my takie routery wezmiemy by dzielić 10gbps na pół wioski :D

No nie wiem, można spokojnie wybrać opcje 10Gbps w tym rejonie i od razu zapłacić i czekać, to jak 1Gbps a reszte w wiaderkach będą dostarczać ?

inea ma i inea daje jak widzę w regulaminie.

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: 13 Sierpień 2019 - 23:04


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych