Forum PCLab.pl: Wymiana zestawu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana zestawu Płyta główna, procesor, zasilacz ~1500 zł Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 12 Sierpień 2019 - 06:53

Obecnie posiadam taki zestaw:

Cytuj

Płyta główna: ASRock Z97 PRO4 Z97 LGA1150 (Z97 PRO4)
RAM: Corsair Vengeance Pro Series, DDR3, 8 GB,2133MHz, CL9
Zasilacz: XFX Core PRO XPS-450W
Procesor: Procesor Intel Core i5-4690K 3.50GHz 6MB BOX
Dysk: SSD Samsung 120GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 EVO
Dysk: HDD Seagate 1TB 7200obr. 64MB
Karta graficzna: Sapphire RADEON R9 280X OC Vapor-X - 3072 MB DDR5


Początkowo rozważałem wymianę samej karty graficznej na 2070, ale dostałem wiele sugestii, że taka karta zbyt mocno odstaje od obecnego zestawu i postanowiłem podjąć decyzję o wymianie całości.
Wydaje mi się że dysk SDD, HDD i obudowa może zostać i nie wiem co myślicie o zasilaczu, ale cała reszta jest do wymiany i tutaj liczę na wasze sugestie co kupować. Dodam tylko, że dzisiaj w promocji udało mi się kupić RAM (Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15) za 300 zł, więc myślę, że to dobry początek. Posiadam też monitor 2k i na razie nie zamierzam go zmieniać.
Jaką wybrać płytę główną, procesor i zasilacz, jeśli zajdzie taka potrzeba,(RAM został już zakupiony). Byłoby dobrze zmieścić się w 1500 zł(z tego 300 zł wydane na RAM), ale jeśli jest coś do czego warto dopłacić to również sugestie mile widziane. Na wymianę karty graficznej przewiduje osobny budżet 2000-2500 zł rozważam 2070/2070 SUPER.

#2 Użytkownik jest niedostępny   kibolkks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 122
  • Dołączył: Cz, 02 Paź 14

Napisany 12 Sierpień 2019 - 08:30

Ja ze swojej strony polecam MSI B450-A PRO + Ryzena 5 3600 i zostaje Ci około 200 pln na nowy zasilacz np. SilentiumPC Vero L2 600W.

U mnie taki zestaw sprawuje się wyśmienicie.

Ten post był edytowany przez kibolkks dnia: 12 Sierpień 2019 - 08:31


#3 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 13 Sierpień 2019 - 08:50

Obecnie zdecydowałem się na zakup:
Karty graficznej(2245 zł w promocji): https://xtreem.pl/gr... OC &results=2
RAM(300 zł w promocji): https://www.x-kom.pl...-gray-cl15.html

Zastanawiam się teraz jaki brać procesor Ryzen 2600 czy 3600 i jakie płyty główne do tych procesorów + jaki zasilacz do całego zestawu?

#4 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6644
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Sierpień 2019 - 09:30

RTX 2070 super to świetna karta, co do CPU to wszystko zależy od twojego podejścia do sprzętu. Ryzen 2600 po oc do 4ghz jest bardzo dobrym procem, 3600 jest jeszcze lepszym o wydajności ok. 10-20% wyższej od podkreconego 2600. Wszystko zależy od ceny. Czy chcesz dopłacić 50% ceny CPU, za pewien wzrost fpsow.
Ważne pytanie jaki masz monitor, bo jak 60-75hz i nie masz zamiaru do zmieniac na 144hz to obecnie brałbym Ryzen 2600, a za 1/2 lata wymienił na 3700 lub lepszy.
Co do płyt to niby MSI z nowym biosem działają już poprawnie, wiec tez zależy od kasy ale sam bym jednak szukał jakies promocji na wersje max.

Zasilacz brałbym 550-650w, w cenie 250-350zl spc, bequiet, seasonic, fsp.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 13 Sierpień 2019 - 09:33

Zobacz postxtn, o 13 Sierpień 2019 - 09:28, napisał(a):

RTX 2070 super to świetna karta, co do CPU to wszystko zależy od twojego podejścia do sprzętu. Ryzen 2600 po oc do 4ghz jest bardzo dobrym procem, 3600 jest jeszcze lepszym o wydajności ok. 10-20% wyższej od podkreconego 2600. Wszystko zależy od ceny. Czy chcesz dopłacić 50% ceny CPU, za pewien wzrost fpsow.
Ważne pytanie jaki masz monitor, bo jak 60-75hz i nie masz zamiaru do zmieniac na 144hz to obecnie brałbym Ryzen 2600, a za 1/2 lata wymienił na 3700 lub lepszy.
Co do płyt to niby MSI z nowym biosem działają już poprawnie, wiec tez zależy od kasy ale sam bym jednak szukał jakies promocji na wersje max.


A jakiej płycie MSI dokładnie mówisz? Ja myślałem o zakupie GIGABYTE B450 AORUS ELITE. Myślisz że zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165) będzie ok? Jeśli mówimy tutaj o OC to pewnie też jakieś lepsze chłodzenie by się przydało do tego procesora, do starego procesora kupiłem kiedys chłodzenie, ale ostatecznie się w to nie bawiłem. SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 powinno podejść też do Ryzena 2600 prawda?

Ten post był edytowany przez Jamnick dnia: 13 Sierpień 2019 - 09:34


#6 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6644
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Sierpień 2019 - 13:58

Do serii 2000 lepiej bierz dowolna MSI z radiatorami na sekcji zasilania do oc, czyli od b450m Pro vdh plus w górę. Do 3600 to już raczej seria max np tomahawk max, ze względu na wygodniejszy bios. Do oc 2600 na 4ghz fera3 wystarczy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 13 Sierpień 2019 - 18:14

Zobacz postxtn, o 13 Sierpień 2019 - 13:58, napisał(a):

Do serii 2000 lepiej bierz dowolna MSI z radiatorami na sekcji zasilania do oc, czyli od b450m Pro vdh plus w górę. Do 3600 to już raczej seria max np tomahawk max, ze względu na wygodniejszy bios. Do oc 2600 na 4ghz fera3 wystarczy.


Podsumowując to co napisałeś jeśli zdecyduje się na Ryzen 3600 to płyta główna najlepiej MSI B450 TOMAHAWK MAX, a jeśli Ryzen 2600 to MSI B450M PRO-VDH PLUS.
SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 będzie wystarczającym chłodzeniem do Ryzena 2600, a do 3600 już nie?
Co w kwestii zasilacza - SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165) będzie ok?

#8 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6644
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Sierpień 2019 - 20:27

Do 2600 tomahawk max tez może być. Fera 3 i zasilacz będzie dobry dla oby CPU.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 13 Sierpień 2019 - 22:08

Ostatecznie zestaw wyglądałby tak:
Karta graficzna: GIGABYTE GeForce RTX 2070 SUPER GAMING OC
RAM: 1 kość Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15
Zasilacz: Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165)
Płyta główna: MSI B450 TOMAHAWK MAX
Procesor: AMD RYZEN 5 3600

Ze starego zestawu zostaje:
Chłodzenie: SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
Dysk: SSD Samsung 120GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 EVO
Dysk: HDD Seagate 1TB 7200obr. 64MB

Myślicie, że to najkorzystniejsza opcja i wszystko będzie dobrze współgrać czy jeszcze coś należałoby zmodyfikować?

#10 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 274
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 13 Sierpień 2019 - 22:30

zmień ram na 2x8gb, ryzen nie lubi ramu w 1 kości

#11 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14676
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 13 Sierpień 2019 - 23:59

Dopłaciłbym do Supremo L2 550W - budżetowy Vero wygląda dość nieciekawie w takim zestawie. No i RAM jak napisał kolega wyżej - koniecznie 2 kostki.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 13 Sierpień 2019 - 23:59


#12 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:28

Zobacz postDirian, o 13 Sierpień 2019 - 23:59, napisał(a):

Dopłaciłbym do Supremo L2 550W - budżetowy Vero wygląda dość nieciekawie w takim zestawie. No i RAM jak napisał kolega wyżej - koniecznie 2 kostki.


Tak więc ostatecznie muszę zmienić RAM z 1 kości 16 GB na 2x 8 GB.
Zasilacz tak jak zaproponowałeś SilentiumPC Supremo L2 V2 550W (SPC139).
Zastanawiam się jeszcze nad płytą główna lepiej brać MSI B450 TOMAHAWK MAX czy MSI B450 GAMING PLUS MAX?

#13 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2212
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:40

Zobacz postJamnick, o 14 Sierpień 2019 - 15:28, napisał(a):

Zastanawiam się jeszcze nad płytą główna lepiej brać MSI B450 TOMAHAWK MAX czy MSI B450 GAMING PLUS MAX?

to nie ma znaczenia, bierz tańszą.

#14 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6644
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 14 Sierpień 2019 - 21:24

Zobacz postJamnick, o 14 Sierpień 2019 - 15:28, napisał(a):

Tak więc ostatecznie muszę zmienić RAM z 1 kości 16 GB na 2x 8 GB.
Zasilacz tak jak zaproponowałeś SilentiumPC Supremo L2 V2 550W (SPC139).
Zastanawiam się jeszcze nad płytą główna lepiej brać MSI B450 TOMAHAWK MAX czy MSI B450 GAMING PLUS MAX?

Bierz tańsza, zestaw bardzo fajny :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany Wczoraj, 07:09

Pojawił się pewien problem, a mianowicie w x-kom najbiższy czas dostawy MSI B450 TOMAHAWK MAX to początek września, a MSI B450 GAMING PLUS MAX to początek października i średnio uśmiecha mi się czekać tak długo. Macie pomysł na jakieś alternatywy? Pewnie podzwonię po innych sklepach, ale dobrze byłoby mieć coś jeszcze jako alternatywę.

Warto dołożyć do MSI X470 GAMING PRO(620 zł), która jest dostępna od ręki? Czy trzeba by aktualizować BIOS, żeby obsłużyła procesor?

Jako, że wcześniej kupiłem 16 GB w 1 kości RAM za dość korzystną cenę 300 zł (Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15), a dostałem od was porady, że procesor jednak dobrze pracuje jeśli ma do dyspozycji 2 kości to zdecydowałem się na zakup 2 takiej samej w tej samej promocyjnej cenie. Może na teraz jest to nadwyżka, ale może się kiedyś przydać i z 2 takimi kościami procesor będzie pracować ok?

Ten post był edytowany przez Jamnick dnia: Wczoraj, 07:21


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych