Forum PCLab.pl: Router z kablówki + nowy router - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Router z kablówki + nowy router instalacja i jaki nowy router

#1 Użytkownik jest niedostępny   Gervazy36 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 12 Sie 19

Napisany 12 Sierpień 2019 - 09:42

Witam

Z mojej kablówki posiadam router (wraz z modemem - combo) Cisco EPC3925. W celu "bezpieczeństwa" (nie będę rozpisywał problemu, który leży prawdopodobnie po stronie operatora, a dokładnie budowy sieci w bloku) chcę do niego podpiąć drugi nowy router do którego będą podpięte wszystkie domowe urządzenia (do Cisco będzie podpięty tylko nowy router, wifi wyłączone).
W opisach/instrukcjach itp w necie odnośnie Cisco jest informacja aby ustawić go jako bridge, ale niestety nie mam tej funkcji, a w jej miejscu jest tylko zmiana pomiędzy DHCP a staticIP.
Pytanie jaki nowy router kupić aby wszystko było w porządku oraz jak dobrze to wszystko skonfigurować. Czy wystarczy połączenie skrętką z cisco LAN1 do portu WAN nowego routera, czy trzeba będzie adresowanie zmienić?

Wpadł mi w oko taki oto router: TP-Link Archer C1200 (1200Mb/s a/b/g/n/ac) USB DualBand. Może być taki czy polecacie jakieś inne?

Tak jak wyżej pisałem, chcę aby Cisco EPC3925 było tylko przelotówką netu do nowego routera, który będzie prio:)

Dzięki za wszelkie info i pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   pszemek233 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4127
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 14

Napisany 12 Sierpień 2019 - 10:08

ja kupiłem Router Xiaomi AC1200 Mi Router 4A, mogę polecić

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 12 Sierpień 2019 - 10:26

Na początek zapytaj kablówkę czy przestawią Cisco EPC3925 w tryb mostu (bridge). Jak przestawią, to wtedy Cisco robi jedynie za modem i wpinasz swój router portem WAN i wszystko działa.

Jak nie przestawią, to podłączając swój router do Cisco robisz podwójny NAT (translację adresów). To będzie działać, pod warunkiem że Cisco będzie miał inną klasę adresową niż nowy router (np. załóżmy że Cisco ma adres LAN 192.168.0.1, to nowy router musi mieć np. 192.168.1.1).

Czasami niektóre aplikacje używają protokołu UPnP do dynamicznego otwierania potrzebnych portów, więc w tym przypadku otworzą je na nowym routerze, a Cisco nie będzie o tym wiedział i nie przepuści ruchu. Można to obejść ustawiając na Cisco adres jaki dostanie nowy router w DMZ. Oczywiście najlepiej jest w takim przypadku na Cisco przydzielić nowemu ruterowi stały adres IP.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Gervazy36 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 12 Sie 19

Napisany 12 Sierpień 2019 - 16:50

A jeżeli w cisco wyłącze upnp, a w drugim będzie włączone? I jak się to ma do używania aplikacji typu battlenet, steam, origin itp i grania online w gry z tychże aplikacji?

Ten post był edytowany przez Gervazy36 dnia: 12 Sierpień 2019 - 16:50


#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 12 Sierpień 2019 - 17:22

Nie ma znaczenia czy w Cisco wyłączysz czy włączysz. I tak aplikacje będzą sterowały tylko ten drugi router (dla nich to będzie pierwszy router i będą działały tylko z nim).
Jak to się ma? Zależy czasami nie ma wpływu czasami krzyczy że podwójny NAT...

#6 Użytkownik jest niedostępny   Gervazy36 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pn, 12 Sie 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 07:59

Mam nowe informacje.

Ten mój router Cisco EPC 3925 nie będzie działał w trybie bridge, natomiast mogę go zamienić na modem Cisco DPC 3008 - z tego co czytam to mają dokładnie te same parametry (ogólnie mam 80mb net).
A więc do tego EPC3008 podepnę TP-link Archer C1200 i będzie gitara.

To jednak rozwinę swój problem i zapytam czy dobrze myślę.
Na dzień dzisiejszy mam takie połączenie: kabel koncetryk - Cisco EPC3925 (LAN1) - PC (ustawienia sieci w Win10 jako sieć prywatna, jak zmienię na publiczną aby PC nie był widoczny to ESET non-stop wyświetla info iż blokuje połączenie PC - router, a dokładnie odnajdywanie SSDP)
Raz na jakiś czas router się resetuje i przy ponownej inicjacji ESET Internet Security informuje o podłączeniu do sieci (dosłownie na ułamek sekundy) dwóch jakiś urządzeń (Cisco i Netgear) a potem już ich nie widać aż do czasu ponownego restartu/zerwania połączenia i inicjacji routera. Dostawca netu nie ma pojęcia dlaczego tak się dzieje, a mówią ze do routera dochodzi tylko sygnał i nic poza routerem nie mam prawa widzieć. Wymieniałem router, wcześniej miałem Cisco EPC3928. Jeżeli chodzi o te urządzenia to nie wiadomo czy to są kablówki czy routerycombo innych użytkowników w mym bloku.
Więc dlatego chciałem podpiąć drugi router. Poczytałem trochę na różnych forach iż połączenie routerów LAN-LAN czy LAN-WAN nie rozwiąże problemów widoczności innych urządzeń.

czy jak będę miał taki setup EPC3008 - TP-link Archer C1200 to problemy widoczności przez ESET tychże dziwnych urządzeń znikną? Bo jeżeli dobrze myślę to jak będzie się ten modem resetował to TPlink da info o braku internetu ale nie zobaczy nic poza nim bo wszystko będzie się inicjować na modemie? mam rację?
W ogóle tego TPlinka polecacie?
Dzięki za pomoc.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych