Forum PCLab.pl: B450 Max - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

B450 Max

#1 Użytkownik jest niedostępny   BrotoPL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 29 Cze 19

Napisany 12 Sierpień 2019 - 15:03

Witam,
Czym się różnią płyty np. MSI B450 Gaming Plus i B450 Gaming Plus Max? Tak samo z Tomahawk.
Jest jakaś różnica oprócz zaaktualizowanego Biosu?

#2 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6623
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Sierpień 2019 - 15:18

Wielkością kości RAM, zwykłe 16MB, MAX - 32MB i chyba niczym więcej.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2783
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 12 Sierpień 2019 - 15:19

Ta wersja MAX teoretycznie daje ci gwarancje ze bez problemu uruchomisz ryzena 3000 i wszytsko lacznie z biosem bedzie tak jak powinno

#4 Użytkownik jest dostępny   kozioolek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 298
  • Dołączył: Pt, 28 Lip 06

Napisany 12 Sierpień 2019 - 15:37

Zobacz postxtn, o 12 Sierpień 2019 - 16:18, napisał(a):

Wielkością kości RAM, zwykłe 16MB, MAX - 32MB i chyba niczym więcej.

BIOS. Wielkością kości bios ...

#5 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6623
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Sierpień 2019 - 17:01

Zobacz postkozioolek, o 12 Sierpień 2019 - 15:37, napisał(a):

BIOS. Wielkością kości bios ...

Bios jest chyba ten sam tylko nakładka graficzna jest inna.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 12 Sierpień 2019 - 17:49

Tym się różną że na płytach MAX nie będzie cyrków z ryzenami 3000 jak na płytach bez MAX. Oraz z tego co widać na stronie producent deklaruje OC pamięci 4100 a zwykłe mają 3466mhz, chociaż nie wiem jak to działa. Pewnie pełny bios na wersji MAX ma w tym swój udział

#7 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6623
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Sierpień 2019 - 18:36

No właśnie nikt Ci na razie nie zagwarantuje, poza tym zwykły Tomahawk już też sobie normalnie radzi z Ryzenami 3000, tylko grafika biosu jest uboga.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 12 Sierpień 2019 - 19:15

Zobacz postxtn, o 12 Sierpień 2019 - 18:36, napisał(a):

No właśnie nikt Ci na razie nie zagwarantuje, poza tym zwykły Tomahawk już też sobie normalnie radzi z Ryzenami 3000, tylko grafika biosu jest uboga.

Nie pisz bzdur z tym normalnym radzeniem sobie zwykłego Tomahawka z ryzenami 3000 bo jeszcze ktoś uwierzy

#9 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6623
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Sierpień 2019 - 11:07

Zobacz postBodzi3k, o 12 Sierpień 2019 - 19:15, napisał(a):

Nie pisz bzdur z tym normalnym radzeniem sobie zwykłego Tomahawka z ryzenami 3000 bo jeszcze ktoś uwierzy

Masz Ryzen 3000 z ze zwykłym Tomahawkiem, testowałeś? Tak, na najnowszym biosie na stocku to działa. Wersja Max jedynie pod względem przyszłej rozbudowy do Ryzen 4000, ponieważ pewnie utną w biosie wsparcie dla pierwszych Ryzenów, ze względu na mniejszą kość Biosu(16MB).
Tylko komu będzie potrzebne wsparcie dla Ryzen 1000 jak będzie wymieniał CPU na Ryzen 3000, czy 4000. Obejrzyj test Liptona o Tomahawku b450 z nowszym biosem. Nie było żadnych problemów.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 13 Sierpień 2019 - 13:17

Oczywiście że miałem taki zestaw z 3700x i zwykłym b450 Tomahawk, jeszcze wczoraj na szczęście pozbyłem się. Komputer odpalał raz na 20 prób albo po 2-3h czekania. W kółko tylko dioda się paliła od CPU. Akurat jego nie oglądam ale jeżeli wierzysz jemu a nie setkom wpisów z problemami np na reddit lub nawet tu na forum to luźno ^^

Ten post był edytowany przez Bodzi3k dnia: 13 Sierpień 2019 - 13:18


#11 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6623
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Sierpień 2019 - 14:42

Zobacz postBodzi3k, o 13 Sierpień 2019 - 13:17, napisał(a):

Oczywiście że miałem taki zestaw z 3700x i zwykłym b450 Tomahawk, jeszcze wczoraj na szczęście pozbyłem się. Komputer odpalał raz na 20 prób albo po 2-3h czekania. W kółko tylko dioda się paliła od CPU. Akurat jego nie oglądam ale jeżeli wierzysz jemu a nie setkom wpisów z problemami np na reddit lub nawet tu na forum to luźno ^^

Wszystko zależy od biosu od RAM i od tego, czy coś zmieniasz (OC). Na razie nie ma chyba płyty pod Ryzen 3000, z którą możesz robić co chcesz w ustawieniach jak w przypadku Ryzen 1000/2000.
Ogólnie AMD zrobiło to samo co przy premierze Ryzen 1000.
Miałeś najnowszy bios i takie problemy... i sprzedałeś komuś nie działający zestaw ... ciekawe rzeczy piszesz.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 13 Sierpień 2019 - 15:40


#12 Użytkownik jest niedostępny   Bodzi3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Wed, 14 Lut 18

Napisany 13 Sierpień 2019 - 18:15

Zobacz postxtn, o 13 Sierpień 2019 - 14:42, napisał(a):

Wszystko zależy od biosu od RAM i od tego, czy coś zmieniasz (OC). Na razie nie ma chyba płyty pod Ryzen 3000, z którą możesz robić co chcesz w ustawieniach jak w przypadku Ryzen 1000/2000.
Ogólnie AMD zrobiło to samo co przy premierze Ryzen 1000.
Miałeś najnowszy bios i takie problemy... i sprzedałeś komuś nie działający zestaw ... ciekawe rzeczy piszesz.

Gdzie napisałem że sprzedałem zestaw? Sprzedałem płytę a procesor został bo ma 4 dni. Taniej mi wyszło kupić płytę która będzie z tym działać niż nową platformę. Poza tym wątpię że to wina ram przynajmniej w moim przypadku bo jak komputer działał to ram chodził na 3600mhz z domyślnych 3333 na takich samych ustawieniach, poza tym skoro z Ryzenem 7 2700 wszystko działało nawet na najnowszym biosie.. i co po włożeniu 3700x nagle ram zaczął robić problemy? Dziwne ;)

Ten post był edytowany przez Bodzi3k dnia: 13 Sierpień 2019 - 18:17


#13 Użytkownik jest niedostępny   Ufo188 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Pt, 30 Mar 12

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:35

Ja zwróciłem msi b450 tomahawk do sklepu. Takiej porażki z płytą nie miałem nigdy.
Brak sterowników RAID w pamięci ROM powoduje brak możliwości klonowana macierzy z bootowalnego pendrive z Acronisem
Wszystko trzeba było tworzyć ręcznie i dołączać podpisane cyfrowo sterowniki AMD RAID z flash usb. w 5 letnim Asus z97-p zrobienie macierzy raid to 3 sekundy i bez problemu można klonować.

Ścieżki audio w tomahawku zwykłym i max nie są odizolowane co u mnie powodowało ciągły szum na karcie dzwiękowej zintegrowanej. Pomogła zewnętrzna karta audio.

Pisałem na forum MSI, że mam problem z audio i probowałem bez skutku zmienic kratę graficzną, zasilacz plus całe okablowanie i wyciągnąć płytę z obudowy ( kto wie, może spięcie było)
. Support MSI na polskim forum msi napisał, ze mam do d*py zasilacze, a SilentumPC Supremo M2 GOLD 550W to złom i therlmatake 530 se nie lepszy.

Tomahawk zmieniłem na Gigabyte b450 aourus elite, bo na asus x570-p za 880zł szkoda mi było funduszy.

Oczywiście problem z audio momentalnie zniknął.

Jedyne co jest dobre w produktach MSI to karty graficzne z półpasywnym chłodzeniem Frozr.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych