Forum PCLab.pl: SSD do AMD StoreMi, który? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SSD do AMD StoreMi, który? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1894
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 12 Sierpień 2019 - 18:00

Jestem w trakcie kupna SSD, który będzie wspomagał technologią AMD StoreMi twardziela Toshiba P300 3TB. Posortowałem dyski SSD od 240 do 260GB i mam kilka delikwentów do wyboru. Który z nich będzie najszybszy i najbardziej niezawodnym produktem do tego typu zastosowania? Osobiście skłaniam się najbardziej ku produktowi Intel. Na szybko widziałem, że jest na niego 5 lat gwarancji i jest on u mnie w tej samej cenie co Crucial MX500. Dwa pozostałe są o około 10 dolarów tańsze.

Kingston A400 240GB, Crucial BX500 240GB, Crucial MX500 240GB, Intel 545s 256GB.

#2 Użytkownik jest dostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 489
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Sierpień 2019 - 18:05

ŻADEN do 3TB HDD !!!!

StoreMi do 1TB HDD, najlepszy intel optane nawet 32 GB !!!- sprawdzone doświadczelnie , na stronie AMD info drobnymi litermaki-jak znajdziesz ;P

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 12 Sierpień 2019 - 18:14


#3 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1894
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 12 Sierpień 2019 - 18:15

Co masz na myśli pisząc "StoreMi do 1TB HDD" ? Trzeźwy jesteś? Oczywiście, że technologia ta wspiera dyski powyżej 1TB. Intel Optane nie jest w obiekcie moich zainteresowań, a poza tym jakbyś nie zauważył to dyski Optane są w formacie M.2 a każdy z w/w dysków które wybrałem są w formacie 2.5"... a więc polecasz/proponujesz coś czego w ogóle nie biorę pod uwagę, przy tym nie wiedząc czy w ogóle mogę z tego skorzystać. Co jeśli bym kupił i okazało by się, że wcale nie mam ani jednego wolnego złącza M.2? Odkupił byś go ode mnie za cenę sklepową czy został bym z gniotem, którego nie wykorzystam w żaden sposób?

#4 Użytkownik jest dostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 489
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Sierpień 2019 - 18:18

OK powodzenia ... mam 2 promile ale sprawdzalem to , dysk 3 TB Ci "posieka" sektor rozruchu itd .... a intel optane jest najszybszy w operacjach na mniejszych plikach = END

Polecam empiryzm !

PO 2 > SSD SATA cięzko się ROZPAROWUJE ZE STOREMI - JAK NIE WIERZYSZ = sprawdź ! i proszę o odpowiedź ? jak Ci pokaszni wsjo :P

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 12 Sierpień 2019 - 18:23


#5 Użytkownik jest niedostępny   Seledynowy Pou 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 07 Lut 09

Napisany 12 Sierpień 2019 - 18:23

Hej, spokojnie możesz użyć dysku 2/3/4 TB przy StoreMi, ja osobiście używam dysku 2TB p300 toshiba.
Jeżeli chodzi o dysk SSD, nie może przekroczyć pojemności 256 GB, tzn może przekroczyć ale reszta będzie się marnowała i nie będzie wykorzystana.
Oczywiście możesz użyć dysków ssd na sata, jak i na m.2. Oba dyski współpracują z StoreMi. Używam od marca i sobie chwalę.
Kolega Phill76 pojechał po bandzie trochę.
Pozdro


Phill76, no przesadziłem że nie ma pojęcia, bo tutaj z rozparowaniem dysku ssd na sata w storemi jest ciężko, i kolega Phill76 ma rację, ale da radę to rozparować.

Ten post był edytowany przez Seledynowy Pou dnia: 12 Sierpień 2019 - 18:36


#6 Użytkownik jest dostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 489
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Sierpień 2019 - 18:30

U mnie z 3TB P300 wyje.ało mi sektor rozruchu z HDD i pod Windą była klapa , musiałem go postawić na nogi pod linuxem... bawiłem się tym ... Intel OPTANE jest najszybszy ... w normalnym zastosowaniu do przyspieszenia...

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 12 Sierpień 2019 - 18:43


#7 Użytkownik jest niedostępny   Seledynowy Pou 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 07 Lut 09

Napisany 12 Sierpień 2019 - 18:36

Powiem tak, ja używam dysku 256 GB na m.2 na którym mam postawiony system, natomiast dysk ssd na sata 128gb mam sparowany z dyskiem toshiba p300 2tb i tak mam to ustawione od kilku miesięcy i na szczęście nie mam problemu. Jeszcze nic mi nie wywaliło.

#8 Użytkownik jest dostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 489
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Sierpień 2019 - 18:49

Luz panowie , ale ja pisze o swoich doświadczeniach na mojej płycie , rozparowanie z M.2 = sekundy , rozparowanie z Sata = 2/3 godziny... i u mnie działy się CUDA , aż HDD wogóle nie był wykrywany pod windowsem .

Naprawdę polecam do ew. przyspieszania intel optane !

#9 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1894
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 12 Sierpień 2019 - 19:14

Optane nie wchodzi w grę, koniec kropka. Tylko i wyłącznie dysk z pierwszego posta jest w obiekcie moich zainteresowań, tylko który będzie najlepszy/najstabilniejszy? Rozparowywać nic nie będę jak już sparuję i poczuję pozytywną różnicę, nigdy, a jakby coś padło w trakcie działania StoreMi, albo podczas rozparowywania (gdyby taka chwila nastała), to format tego dysku będzie z miejsca i kopia z drugiego Toshiba P300 3TB wędruje na ten dysk i zaczynamy zabawę od nowa.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13773
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 12 Sierpień 2019 - 19:28

Do StoreMI chyba mx300 275GB najlepiej pasuje. Realnie będzie najbliższy limitowi. Używki tanio dostaniesz.

#11 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1894
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 12 Sierpień 2019 - 20:46

Dzięki za przypomnienie o MX300! A z tych, które wymieniłem w pierwszym poście, który nada się do tego zastosowania najbardziej?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13773
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 00:41

taki:
https://allegro.pl/o...-krk-7873564900

#13 Użytkownik jest niedostępny   bl00keRs 

  • don_dolarson
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1894
  • Dołączył: Wed, 05 Mar 08

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:16

Dziękuję za propozycje MX300 ale nie kupię używanego dysku SSD ~250GB za 130PLN. Wolę dopłacić 70PLN i mieć nówkę Intel s545 256GB z 5 letnią gwarancją. Dysk tylko do cache także te 20GB nie robi mi różnicy.


A tak poza tym to rezygnuje z AMD StoreMi na rzecz PrimoCache. Przydzielę do 20GB RAM cache na cache partycji systemowej i partycji z grami (obie na SSD 860 EVO 500GB) + dysk SSD do cache partycji HDD z zainstalowanymi grami.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych