Forum PCLab.pl: Logitech Options - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Logitech Options proces przestaje działać

#1 Użytkownik jest niedostępny   b00n 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1297
  • Dołączył: Cz, 07 Lut 08

Napisany 12 Sierpień 2019 - 20:06

Czy ktoś tutaj korzysta z Logitech Options na platformie z najnowszym Ryzenem3 Wczoraj straciłem pół dnia i nie udało mi się ogarnąć problemu. Na koniec wróciłem do Win10 1803, na którym pracowałem na starym pc i tam apka Logitecha działała bez problemu. Okazało się, że i to nie pomogło, więc przyczyna musi tkwić1 w samej platformie. Po instalacji, wszystko działa jak należy, a chodzi mi dokładnie o spersonalizowane przyciski w mx master s2. Wystarczy jednak, że odpalę i zamknę jakąś aplikację, np. Edge, i proces LogiOptionsMgr.exe jest automatycznie ubijany (nie ma żadnego info w systemie, ale widzę to na liście procesów), a w dzienniku zdarzeń pojawia się błąd:

Faulting application name: LogiOptionsMgr.exe, version: 7.14.70.0, time stamp: 0x5d1858e5
Faulting module name: LogiOptionsMgr.exe, version: 7.14.70.0, time stamp: 0x5d1858e5
Exception code: 0xc0000409
Fault offset: 0x000000000067ee90
Faulting process id: 0x128c
Faulting application start time: 0x01d5513156b00a32
Faulting application path: C:\ProgramData\Logishrd\LogiOptions\Software\Current\LogiOptionsMgr.exe
Faulting module path: C:\ProgramData\Logishrd\LogiOptions\Software\Current\LogiOptionsMgr.exe
Report Id: 31e18188-71fd-450a-abc1-0abc119b7982
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:

Czy ktoś mógłby sprawdzić to u siebie? Jest to kwestia dla mnie dość istotna...

Jeśli chodzi o sprzęt, to jest to Ryzen 3900X na Asus CH7WIFI (bios 2501). Nie wiem, czy reszta gratów ma tu znaczenie.

Czy przyczyną takiego zachowania może być np. niedopracowany bios? Innych problemów, przynajmniej na razie, nie zauważyłem. W biosie odpaliłem tylko profil xmp, a resztę zostawiłem na auto.

Ten post był edytowany przez b00n dnia: 12 Sierpień 2019 - 20:11


#2 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 308
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 12 Sierpień 2019 - 20:33

W sumie nie wiem po co Logitech Options miałoby z tego korzystać, ale może to znany problem z rdRand? W 2501 masz AGESA 1002, bez poprawek. Sterowniki chipsetu masz najnowsze od AMD?

#3 Użytkownik jest niedostępny   b00n 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1297
  • Dołączył: Cz, 07 Lut 08

Napisany 12 Sierpień 2019 - 20:38

Tak, wszystkie sterowniki są najnowsze. Być może jest to kwestia biosu, ale dobrze byłoby się zorientować, czy inni też mają ten problem.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 308
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 13 Sierpień 2019 - 09:14

A próbowałeś starszych wersji Options? Logitech chyba daje możliwość ściągnięcia.

#5 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1445
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 13 Sierpień 2019 - 09:19

Sprawdziłem i u mnie nie ma takich problemów. Mamy praktycznie ten sam sprzęt tylko ja mam ch7 bez wifi.. wczoraj zaktualizowałem bios do 2501

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 13 Sierpień 2019 - 09:20


#6 Użytkownik jest niedostępny   b00n 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1297
  • Dołączył: Cz, 07 Lut 08

Napisany 13 Sierpień 2019 - 09:58

Zobacz postdawidoxx, o 13 Sierpień 2019 - 10:19, napisał(a):

Sprawdziłem i u mnie nie ma takich problemów. Mamy praktycznie ten sam sprzęt tylko ja mam ch7 bez wifi.. wczoraj zaktualizowałem bios do 2501

Rozumiem, że sprawdzałeś na liście procesów i LogiOptionsMgr.exe jest tam cały czas?

#7 Użytkownik jest niedostępny   b00n 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1297
  • Dołączył: Cz, 07 Lut 08

Napisany 14 Sierpień 2019 - 21:05

Udało mi się rozwiązać problem. Zostawię to dla potomnych, bo kwestia jest na tyle absurdalna, że mało kto by na to wpadł. Generalnie Logitech na swoim forum Supportu ma masę zgłoszeń odnośnie oprogramowania Logitech Options i nie zdziwiłbym się, gdyby rozwiązaniem części z nich było to, co za chwilę napiszę...

Po wielu godzinach prób, często już desperackich, stwierdziłem, że jakoś przeżyję bez oprogramowania Logitecha. Coś mnie jednak tknęło i założyłem w systemie inne konto. Dodam, że nadałem mu nazwę taką, jakiej zawsze używałem (podczas obecnej instalacji Windowsa, zmieniłem zwykle stosowaną przeze mnie nazwę użytkownika na swoje imię i nazwisko). Przelogowałem się, zainstalowałem Logitech Options i... wszystko działa, jak należy. Przelogowałem się z powrotem na drugie konto - Logitech Options się wywala. Dla pewności, przeinstalowałem jeszcze raz Windowsa, zakładając konto ze starą nazwą użytkownika i... wszystko działa.

W imieniu i nazwisku mam polskie znaki, które były użyte w nazwie konta. Podczas instalacji innej aplikacji zauważyłem, że w katalogu Users są dwa foldery - jeden z polskimi znakami, a drugi bez. Owa aplikacja (Total Commander) nie była w stanie zapisać ustawień, które zmieniałem w programie i krzyczała, że folder z plikiem .ini jest zabezpieczony przed zapisem. Być może oprogramowanie Logitecha miało podobny problem i dlatego się wykrzaczało. Niezły absurd.

Mam nadzieję, że ten post się przyda, jeśli ktoś będzie się zmagał z podobnym problemem i tutaj trafi. ;)

Ten post był edytowany przez b00n dnia: 14 Sierpień 2019 - 21:05


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych