Forum PCLab.pl: Zawieszanie po upgradzie systemu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zawieszanie po upgradzie systemu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   zerard 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wt, 13 Sie 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 11:49

Co się dzieje?:
Sporadycznie (raz na dzień lub dwa dni), zwykle podczas mało wymagających czynności jak przeglądanie internetu, ekran robi się czarny, dźwięk w głośnikach urywa się, wentylatory zaczynają chodzić głośniej a a system robi się nieresponsywny. Jedynym ratunkiem jest restart. Windows nie daje komunikatów o błędach, bluescreenów itp.

Kiedy się zaczęło?:
Po modernizacji systemu. Kupiłem:
-procesor Ryzen 2600,
-Płytę główną Gigabyte Aorus Elite B450,
-dysk nvme Adata SX8200 256gb
-16gb RAM 3200.

Wszystko nowe, Ryzen z outletu Xcom

Pozostałe elementy ( z dawnego systemu) to:
- grafika RX570
-zasilacz OCZ ModXstream Pro 600w

nigdy nie sprawiały problemów. Windows 10 świeżo zainstalowany.

Co do tej pory zrobiłem?

-Trzy razy przeprowadziłem wbudowany test pamięci RAM windows, zero błędów
-3x test procesora Linpack po 25 minut, zero błędów
-2x test zasilania OCCT po 25 minut, zero błędów
-2x test grafiki Furmark po 15 minut, zero błędów
-aktualizacja sterowników nic nie dała

Sprzęt jest niepodkręcany, napięcia nie ruszane, temperatury procesora i pozostałych komponentów są w normie.

Moje przypuszczenia:
-Płyta głowna ma wejście 8pin 12v, a mój zasilacz ma tylko 4pin. Według wszelkich informacji jakie znalazłem w sieci podłączenie 4pin pod 8pin powinno bez problemu działać z procesorem o tym TDP, więc tak zrobiłem. Testy obciążeniowe procesora i zasilacza nie wywalają błędów a gry (Prey, SC blacklist) chodzą stabilnie, co nieco podważa moją wiarę, że to jest przyczyna. Do tej pory wszystkie zwiechy następowały podczas używania mało wymagających programów (firefox itd)

-któryś z nowych elementów nawala.

Co jeszcze mogę sprawdzić? Z góry dzięki za każdą pomoc.

Ten post był edytowany przez zerard dnia: 13 Sierpień 2019 - 11:52


#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6630
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Sierpień 2019 - 13:02

Kup przejściówkę 4 na 8 do zasilania procesora. Jak wszystkie testy przechodzi to może być RAM. Jaki masz dokładnie RAM, robiłeś OC?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 425
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 13:39

Ja bym ustawił pamięci ram ręcznie , sam miałem z tym niezłe "jazdy"- na mojej płycie.
Przy włączonym XMP mam bluescreeny , resety itd. Ręczne ustawienia pomogły, i ustawiaj parzysty CL( 14 , 16 ).

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 13 Sierpień 2019 - 13:40


#4 Użytkownik jest niedostępny   zerard 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wt, 13 Sie 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 23:24

Wyłączyłem XMP i zobaczę jak będzie ze stabilnością na domyślnych ustawieniach. RAM to T-Force VulcanZ 2x8GB 3200 cl 16 (TLZGD416G3200HC16CDC01). Bez XMP na auto chodzi na 2400hz

Ten post był edytowany przez zerard dnia: 13 Sierpień 2019 - 23:32


#5 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6630
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 14 Sierpień 2019 - 17:38

Zobacz postzerard, o 13 Sierpień 2019 - 23:24, napisał(a):

Wyłączyłem XMP i zobaczę jak będzie ze stabilnością na domyślnych ustawieniach. RAM to T-Force VulcanZ 2x8GB 3200 cl 16 (TLZGD416G3200HC16CDC01). Bez XMP na auto chodzi na 2400hz

Jak ze stabilnością przy 2400mhz?

#6 Użytkownik jest niedostępny   zerard 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wt, 13 Sie 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 19:26

Zobacz postxtn, o 14 Sierpień 2019 - 17:38, napisał(a):

Jak ze stabilnością przy 2400mhz?

Komputer chodzi dziś cały dzień bez zwiechy ;) Wszystkie testy standardowo bez błędów. Jestem dobrej myśli, ale dam mu jeszcze jeden dzień żeby mieć pewność, a potem będę zmieniał taktowanie i timingi.

#7 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1538
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 15 Sierpień 2019 - 12:40

Ram włożony w odpowiednie sloty , wedle instrukcji płyty głównej? Nie wiem czy jest tak samo jak na msi , jeśli jest tak samo to ram musi być osadzony w 2 i 4 slocie licząc od strony procesora.

#8 Użytkownik jest niedostępny   zerard 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Wt, 13 Sie 19

Napisany 16 Sierpień 2019 - 15:14

Zobacz postnovi, o 15 Sierpień 2019 - 12:40, napisał(a):

Ram włożony w odpowiednie sloty , wedle instrukcji płyty głównej?


Tak, włożony jest według instrukcji.

Dziś znów się zawiesił, pomimo, że ram chodzi na auto (2400mhz). Znów gdy system zostawiony był samemu sobie na idle. Zapuściłem mu znów memtest i sprawdziłem procesor OCCTem i blendem Prime95, wszystko ładnie przeszedł...

No zagadka. Chyba zwrócę wszystko do sklepów i kupię raz jeszcze :(

#9 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18361
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 16 Sierpień 2019 - 17:45

Wejdź w bios i ustaw na sztywno Vcore np. 1.200Volt.
No i używaj komputera.
Napisz, czy się zawiesza.
Czasem bios potrafi tak zaniżyć Vcore, że system się zawiesza, dla tego a automatu wejdź na manual i ustaw vcore na sztywno.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych