Forum PCLab.pl: Sapphire nitro+ rx 580 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Sapphire nitro+ rx 580 Reset komputera Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   MetiuQQ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wt, 13 Sie 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 16:08

Witam,
Mam problem z nowym rx 580. Podczas testowanie jej na OCCT po 100sek komputer się resetuje.
Po ponownym włączeniu wyświetla się że "Komputer odzyskał sprawność po nieoczekiwanym zamknięciu" BCCODE : 124.
I chciałbym wiedzieć czy to problem z kartą czy z czym specyfikacje to:
Procesor: AMD FX 6300 3.8GHZ Chłodzenie stockowe
Karta Graficzna: Sapphire Rx 580
Płyta główna: M5A78L-M LX3
Ram: 8gb(2x4GB) 1600mhz Corsairy
Zasilacz: SILENTIUMPC Supremo FM2 Gold 750W

#2 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5431
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 13 Sierpień 2019 - 16:36

ten kod może oznaczać coś z procesorem możliwe za niskie napięcie,może się przegrzewa.Przyczyn może być sporo,pierwsze co bym zrobił to patrzył jak wyglądają temp. ,zmiana biosu płyty głównej na najnowszy jaki jest,zmiana chłodzenia na procku

#3 Użytkownik jest niedostępny   MetiuQQ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wt, 13 Sie 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 16:37

Temperatury procesora są fajne pod pełnym obciążeniem 65stopni
Wczoraj bawiłem się z podkręcaniem procesora i mam teraz 3.8ghz z 1.25 napięcia to nie wiem czy to mało czy dużo

Ten post był edytowany przez MetiuQQ dnia: 13 Sierpień 2019 - 16:37


#4 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 17:10

Możliwe , że sekcja zasilania w płycie już się niemal "smaży" po OC

#5 Użytkownik jest niedostępny   MetiuQQ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wt, 13 Sie 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 17:29

Sekcja tez ma w porządku temperatury 65-70 stopni pod obciążeniem a w spoczynku 40

#6 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5431
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 13 Sierpień 2019 - 18:33

no to jak sie bawiles i ustawiles recznie to jawnie widać że pewnie napiecie za małe

#7 Użytkownik jest niedostępny   MetiuQQ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wt, 13 Sie 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 21:14

To jakie napięcie ustawić na 4ghz przykładowo? na 3.8ghz mam 1.25 napięcie

#8 Użytkownik jest niedostępny   MetiuQQ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wt, 13 Sie 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 22:06

A nie raz to podczas zwykłego grania Komputer jest w stanie sam sie zresetować. A w podglądzie zdarzeń pisze że kernel power 41 (63).

#9 Użytkownik jest niedostępny   DarekGLA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1146
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 13 Sierpień 2019 - 23:24

przetestuj najpierw sprzet na domyslnych napięciach/taktowaniach, moze wykluczysz wtedy inne problemy i będziesz wiedział,ze to sprawa ustawien cpu / wydolnosc plyty. Niestety, cpu nie kreca sie w nieskończoność, silikon ma swoje ograniczenia, bez wzgledu na to jak dobre chłodzenie zalozymy.
wylaczyles cool & quiet?
na automatycznym booscie ten procek potrzebuje nominalnie ponad 1.4v, i to przy 3.8ghz, tak przynajmniej ustawione sa p states...no i na stockowym wentylatorze za bardzo nie pokrecisz.

Ten post był edytowany przez DarekGLA dnia: 13 Sierpień 2019 - 23:34


#10 Użytkownik jest niedostępny   MetiuQQ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wt, 13 Sie 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 05:10

Procesor ustawiłem na domyślne napięcia i zegary. Cool & quiet wyłączone.
Reset Komputera nadal występuje po około 3min obciążenia karty.
Gdy testuje procesor to nie resetuje się ale podczas testu karty i zasilacza na OCCT Następuje reset.
Komunikat po resecie:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:
BCCode: 124
BCP1: 0000000000000000
BCP2: FFFFFA8007AC9038
BCP3: 0000000000000000
BCP4: 0000000000000000
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 768_1

Pliki pomagające opisać problem:
C:\Windows\Minidump\081419-23306-01.dmp
C:\Users\PC\AppData\Local\Temp\WER-28938-0.sysdata.xml

#11 Użytkownik jest niedostępny   DarekGLA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1146
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 14 Sierpień 2019 - 13:41

Zobacz postMetiuQQ, o 14 Sierpień 2019 - 06:10, napisał(a):

Procesor ustawiłem na domyślne napięcia i zegary. Cool & quiet wyłączone.
Reset Komputera nadal występuje po około 3min obciążenia karty.
Gdy testuje procesor to nie resetuje się ale podczas testu karty i zasilacza na OCCT Następuje reset.
Komunikat po resecie:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:
BCCode: 124
BCP1: 0000000000000000
BCP2: FFFFFA8007AC9038
BCP3: 0000000000000000
BCP4: 0000000000000000
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 768_1

Pliki pomagające opisać problem:
C:\Windows\Minidump\081419-23306-01.dmp
C:\Users\PC\AppData\Local\Temp\WER-28938-0.sysdata.xml



sciagnij whocrashed https://www.resplendence.com/downloads i kliknij analyze, scroll down i moze dowiesz sie czegos wiecej

#12 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16681
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 14 Sierpień 2019 - 14:33

Zobacz postMetiuQQ, o 13 Sierpień 2019 - 22:14, napisał(a):

To jakie napięcie ustawić na 4ghz przykładowo? na 3.8ghz mam 1.25 napięcie

Podkręcanie na tej płycie? ;D
Jedyne co to przywrócić zegary i zrobić UV.

#13 Użytkownik jest niedostępny   MetiuQQ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wt, 13 Sie 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:40

Z whocrashed wszędzie przez to samo

On Tue 2019-08-13 04:01:07 your computer crashed or a problem was reported
crash dump file: C:\Windows\Minidump\081319-23649-01.dmp
This was probably caused by the following module: ntoskrnl.exe (nt+0x4861FC)
Bugcheck code: 0x124 (0x0, 0xFFFFFA8007A95038, 0x0, 0x0)
Error: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR
file path: C:\Windows\system32\ntoskrnl.exe
product: Microsoft® Windows® Operating System
company: Microsoft Corporation
description: NT Kernel & System
Bug check description: This bug check indicates that a fatal hardware error has occurred. This bug check uses the error data that is provided by the Windows Hardware Error Architecture (WHEA).
This is likely to be caused by a hardware problem.
The crash took place in the Windows kernel. Possibly this problem is caused by another driver that cannot be identified at this time.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych